i did it again

H&M cardigan & dress, Bimba&Lola bag, Uterqüe shoes
Photos:R.
Yes, I did buy a new pair of shoes, and yes, they are high heels again, and yes, again they are two toned like the majority of things I am getting lately. But then again, I haven't been amazed by any pair of shoes in a long time and these could not leave my mind since I saw them for the first time two or three weeks ago. For being far of what being basic is, they work well with a surprisingly high amount of outfits and add that je ne sais quoi to a boring one. So yes, this outfit would be close to boring, but then again, I have The Shoes.

Ano, koupila jsem si nové boty a ano, jsou opět na vysokém podpatku a ano, jsou dvoubarevné, jako plno jiných věci, co jsem si v poslední době pořídila. Na druhou stranu mě ovšem žádný pár už dlouhou dobu nezaujal a tyhle jsem nemohla vyhnat z hlavy už dobrých pár týdnů. Na to, že se podstatně vzdalují od mé představy základních kousků, si rozumí s ohromným množstvím kombinací a dodají to je ne sais quoi i těm nejnudnějším. Takže ano, tenhle outfit by se nudě trošku blížíl, na druhou stranu mám na sobě ty boty.

DIY leather collar

Photos by me
Those who have been following my blog for a while must know that I have a weakness for anything that has a collar and shirts in particular. Those who have been following my facebook page might know, that I am having a weakness for leather collars. Since I had a black one that I never wore in my closet (since it it very dark in the thenebrious kind of way)  thought it might be a good idea for a DIY.
You will need a shirt, some leather or faux leather (mine is a cut-off from a skirt), glue for textile, chalk & scissors. I had to start with folding the collar and gluing it with the glue, it was very big and I wanted to give it a more modern look, but of course this part is optional. Then I translated the shape of the plain collar onto the leather and added one cm on the sides and on the upper part, those "wings" are what is goind to be folded underneath the original fabric collar. And then simply glue it following the instructions. And voilà, you have a super-cool leather collar before everyone else. What do you think?

Ti z vás, co sledují můj blog  už delší dobu, si museli všimnout, že mám zalíbení v čemkoliv, co má límeček a speciální úchylku pak mám na košile. Ti z vás, co sledují můj profil na facebooku pak možná také vědí, že mám slabost pro košile s koženým límečkem. A jelikož mi jedna černá dlouhou dobu visela ve skříni (protože mi připadala příliš temná), rozhodla jsem se jí použít na tenhle udělej-si-sám projekt.
Budete potřebovat košili, kůži nebo koženku (moje je ustřihnutý kus ze sukně), lepidlo na textil, křídu & nůžky. Já musela začít se zmenšením límečku jelikož ten můj byl příliš velký a chtěla jsem, aby vypadal moderněji, což samozřejmě nemusíte dělat. Potom jsem obkreslila tvar položeného límečku křídou na kůži a po stranách a vrchní části jsem přidala 1cm, kterými se pak podlepí látkový límeček, aby nebyl vidět. Po vystřihnutí pak stačí kůži na látkový límeček přilepit, ohnout přebývající centimetr a též jen přilepit z druhé strany a voilà, máte supr-kůl kožený límeček předtím, než ho budou mít všichni ostatní. Jak se vám líbí?

hang me up to dry

H&M jacket, Uterqüe bag & sweater, vintage shirt & Topshop loafers
Photos: Alban

I seriously love this jacket. It goes so well with so many things that nothing goes well with it is hard to believe it. I am so looking forward for wearing it bare-armed in spring. Actually it is too bad the mint collar does not show very well because the navy blue looks just terrific with it. For one of the upcomming days I have a little DIY project in my head, I have one thing missing (and you guessed it, it is glue- no DIY project is complete without some glue)and I hop it is going to be awesome, like most of my DIYs haha.

Asi jsem si vážně zamilovala tuhle bundu. Hodí se dokonce i k věcem, ke kterým se nic nehodí, což je těžko uvěřitelné. Už se těším jak ji budu na jaře nosit jen s holýma rukama. Taky je trošku škoda, že není moc vidět ten mátový límeček, protože společně s tmavěmodrou vypadá prostě úžasně. V jednom z následujících dnů mám v plánu uskutečnit jeden udělej si sám projekt. chybí mi u jen jedna věc (a tou je lepidlo, protože žádný udělej-si-sám projekt není bez lepidla kompletní), a doufám, že výsledek bude legendární, ostatně jako všechny mé projekty.

how to build a wardrobe that is worth your money: the ICPW concept


I already told you that I was thinking about new ways to update my wadrdrobe. And I think I have finally found a solution. I have never been that kind of girl that buys a dress and finds it six months later hanging in the closet with the price tag still on. This has never happened to me. But cleaning up and organizing my closet the other day I realized that there are some pieces I wore very little, one, two or three times maybe and I asked myself: was it really worth it to buy them? Although it is hard to admit, I know I get influenced a lot by what I see around me and being a blogger is not very helpful, since you see new posts with new things every day and the "omg-I-have-to-have-this-thing" feeling suddently settles in your brain. I do not believe it is possible not to be influenced, only there is a limit where the inspiration becomes an obsession. But how can I make a difference between what I want and what I need? Is it still possible to create a wardrobe that would be respond to my personal style, be up to date and an investment at the same time?
The answer seems to be very clear: when buying new things always keep in mind the cost per wear. If you have never heard of it the cost per wear (CPW) is a method of calculating the "real" price of an item- a top for 20€ that you wear three times would be worth 6.66€, a winter coat for 150€ worn 200 times would be worth 0.75€. I have the feeling all of us have something bought only because "it was quite pretty and on 70% sale". What I did not find untill today (not that I was really looking for it) is how you calculate the ideal CPW. Since I am a little mathematic & exact science freak and I like to calculate anything that's possible (once I have calculated how much weight you lose daily only by breathing- I got 10kg as the result, but believe me, the upcomming formula is quite reliable), I have created the ICPW (Ideal Cost Per Wear) formula myself (I feel like and Einstein of fashion). It goes like this: 


For example if you have 80€ a month to spend on clothes, you divide it by 30 (days in a month) and you divide by the number of clothes you usually wear (for example six: outwear, sweater, top, bottom, shoes & bag). The result you get is aproximately 45 cents.  Now look into your closet and count how many pieces do fit into the ICPW. In my case, most of them are what you would call the basics and those that are the further from this value are unwearable (but still amazing) shoes and most of the dresses.
So my resolution is clear: always stick to the potential cost per wear of an item when I go shopping. Less impulsive buys and more thinking about whether the item in question is worth it or not. I know it is impossible to always follow this rule and sometimes I will consciously break it, but I hope at the end it will be an acquisition to my closet.

Už jsem tu zmiňovala, že přemýšlím nad tím, že bych měla více uvažovat nad tím, jakým způsobem doplňuji svůj šatník.A myslím, že jsem narazila na řešení. Nikdy jsem nebyla ten typ člověka, co si koupí šaty a o šest měsíců později je najde viset ve skříni ještě s visačkou, vždycky jsem si na sebe danou věc oblékla alespoň jednou, dvakrát nebo třikrát. Při uklízení mého šatníku jsem si všimla, že takových věcí je poměrně dost, rozhodně tedy víc, než bych si přála. Opravdu stálo za to si je kupovat? I když není zrovna nejlehčí si to připustit, vím, že jsem  hodně ovlivněná tím, co vidím okolo sebe a být blogerkou a sledovat několik desítek blogů tomu moc nepomáhá, jelikož neustále vidím nové a nové věci a dostávám takové ten "ó-můj-bože-tohle-musím-mít" pocit. Nevěřím tomu, že by někdo dokázal uniknout vlivu okolí, ale určitě existuje rozdíl mezi inspirací a posedlostí. Jak je tedy možné rozlišit to, co chci od toho, co opravdu potřebuji? Je možné mít šatník, který odpovídá mému osobnímu stylu, je moderní a zároveň se dá pokládat za investici?
Odpověď není tak těžká, jak by se mohlo zdát: při kupování nových věcí je vždy dobré mít na paměti Cenu Za Nošení (zkráceně CPW- anglicky Cost Per Wear). Pokud jste o tomto konceptu ještě nikdy neslyšeli, jde o metodu zjištění, kolik daný kus oblečení "skutečně" stál- jednoduše se vydělí cená počtem nošení. Halenka za 500 kč nošená třikrát má tedy hodnotu 166kč a kabát za 4 000 kč nošený dvěstěkrát má hodnotu 20 kč. Mám takový dojem, že není nikdo, kdo by si nekoupil něco co bylo "docela hezké a zlevněné o sedmdesát procent" a pak si to na sebe vzal jednou. Co jsem ovšem dodnes nenašla, je jak vypočítat ideální CPW čili ICPW (ne že bych to nějak přílišně vyhledávala). A jelikož jsem matematický magor a mám ráda, když jde naprosto všechno přesně a jednoduše vypočítat (jednou jsem takhle počítala, kolik člověk za den zhubne pouze dýcháním a vyšlo mi 10 kilo- ale ujišťuju vás, že následující výpočet je platný), vydedukovala jsem ICPW rovnici sama (teď se cítím trochu jako Einstein módního světa) a je to následující:

Například pokud máte 2 000 kč měsíčně na oblečení, vydělíte je 30 (počet dní v měsíci) a následně vydělíte počtem oblečení, co máte normálně na sobě (já použila číslo 6: kabát, svetr, tričko, spodek, boty a kabelka), vyjde vám ideální cena za nošení asi 17 kč. A teď se koukněte do skříně a schválně, kolik věcí vašemu potenciálnímu ICPW opravdu koresponduje. V mém případě jsou to kousky, které by se daly pokládat za základy šatníku a nejdále od této hodnoty jsou pak zabijácké (i když přesto krásné) boty a pak taky většina šatů.
Moje předsevzetí je jasné: co nejvíce se držet Ideální Ceny Za Nošení, když půjdu nakupovat. Méně impulzivních koupí a více otázek na téma zda-li mi ta daná věc za to stojí či ne. Samozřejmě že občas si koupím nějakou s tímto konceptem naprosto neslučitelnou blbost, ale věřím tomu, že ve finále to bude pro můj šatník jen a jen přínosem.

mix & match

H&M jacket, DIY shirt, Zara skirt & shoes, Bimba&Lola bag
Photos: Alban

A pied de poule navy and black jacket with transparent sleeves, an ombré skirt, a colorblock skirt & a burgundy bag is a mix that normally wouldn't make any sense, but fashion is like food: sometimes you mix it and you get a Michelin star. And then sometimes you mix it and even your dog will not eat it (or look at you, and I can't figure out which of the two is worse). It is not the first time I am wearing this outfit, I already wore the same last week with some little alternations but I don't mind repeating things that work well. I am probably going to wear at least two of these pieces together again, I love how the jacket goes with the hem of the skirt, how the ombré sleeves show trough the transparent ones and well the bag is a favorite of mine since one month and I still firmly believe it kicks ass with anything I wear. 

Bundička s tmavě modro-černou kohoutí stopou a průhlednými rukávy, ombré košile, vícebarevná sukně a vínová taška jsou kombinace, která by teoreticky neměla dávat vůbec žádný smysl, nicméně móda je tak trochu jako jídlo: některé směsi si zaslouží Michelinskou hvězdičku. A pak jsou samozřejmě chvíle, kdy by to ani pes nesnědl (nebo se na vás nekouknul a teď nevím, která z těchto dvou možností je horší). Tenhle outfit na sobě nemám poprvé, trošku pozměněný jsem ho na sobě měla už minulý týden, ale nevadí mi opakovat věci, které fungují. Pravděpodobně si ho na sebe ještě někdy vezmu, nebo alespoň nějakou část z něj, hrozně se mi líbí, jak tmavě modrá z bundy koresponduje s tmavě modrou na lemu sukně, jak jsou ombré rukávy krásně vidět přes ty průhledné a kabelka je mým favoritem už celý měsíc, takže pevně věřím tomu, že válí se vším, co si vezmu na sebe.

i will live and i will die

H&M sweater, Mango jeans, Zara heels, Uterqüe bag & vintage Christian Dior sunglasses
Photos: Alban

Yesterday my all time favorite five year old black jeans died. I believe that the fact that they are (were) grey now demonstrates how favorite they were. And then they cracked (litteraly). On the bright side I got the genius idea to glue back together my vintage glasses, which were broken during the summer by some gentlemen at the airport gently throwing it from the airplane directly to the ground. Thank God for superglue. Too bad it doesn't work for everything.

Včera mě opustily moje oblíbené pět let staré černé džíny. Předpokládám že fakt, že už byly šedé, dostatečně ilustruje, jak moc jsem je měla ráda. A pak to v nich prasklo. Na druhou, světlejší, stranu, jsem dostala ženiální nápad slepit svoje vintage brýle, které mi během léta zlomili ti hodní pánové na nějakém letišti při jemňoučkém házení mým kufrem z letadla přímo na zem. Díkybohu za vteřinové lepidlo. A škoda, že nefunguje na všechno...

devolution

H&M coat, sweater & sunglasses & Topshop loafers
Photos: Alban

I cannot believe how little color I am wearing sometimes, but I guess black & white are such a classic it is impossible to make a mistake with them. I went to check the sales today hoping I could find some kick-ass shoes, three local shoe shops and one Zara betrayed me, which has never happened before. When I was moving to Barcelona I thought how I was going to buy clothes and shoes from completely different shops than I did in Prague, turns out I still go to the same ones. I have been thinking a lot about a more organized & defined way of updating my wardrobe which might actually become reality soon, if I have the strenght to be hard with myself. If I don't chicken-out, you will read about it soon.

Nemůžu věřit tomu, jak málo barev teď na sobě v poslední době nosím, ale černá & bílá jsou taková klasika, že se s nimi asi nedá moc pokazit. Dnes jsem se byla podívat do slev, jestli nenajdu nějaké hustokrutopřísné boty, tři místní obuvnictví a jedna Zara mě zklamaly, což se ještě nikdy předtím nestalo. Když jsem se stěhovala do Barcelony, myslela jsem si, že skoro vůbec nebudu chodit do obchodů, do kterých jsem chodila v Praze a ve finále stejně do těch stejných pořád chodím. Poslední dobou jsem hodně přemýšlela nad tím, co si kupuji a jak obnovuji svůj šatník a mám taky pár nápadů, co na to všem změnit. Jestli k sobě budu dostatečně drsná a nevykroutím se z toho, brzy o tom něco napíšu.


burgundy & black


H&M sweater (sister's), Zara Kids pants & hat, Topshop loafers & Bimba&Lola bag
Photos: B.

I am probably the last person on Earth to buy burgundy pants, actually I think I bought them so late the might be back in fashion again. And say hi to my new loafers! The leopard ones I have are probably the most worn shoes of 2011 so I though I could get them a bro ( "broafers" right? ). I wanted the same type but in navy blue, of course, the moment I want to get them, they got sold out in my size (always happens to me!), so I bought the black ones which are a little different and I probably need to break them before they get really comfy but I guess we have a candidate to the most worn shoes of 2012.

Jsem pravděpodobně poslední člověk na Zemi, co si koupil vínové kalhoty, de facto tak pozdě, že už se nejspíš zas vrací do módy. A pozdravte se s mými novými bačkůrkami! Moje leopardí jsou nejspíš nejnošenějšími botami roku 2011, takže jsem si řekla, že jim pořídím sourozence (bračkůrky- v angličtině to funguje o něco líp :D). Chtěla jsem stejný model v tmavě modré, ale samozřejmě mi je vyprodali v moji velikosti (to se mi teď stává pořád), takže jsem si koupila černé a nejspíš je musím trošku vychodit, než budou tak pohodlné jako ty leopardí, ale už teď myslím máme kandidáta na nejnošenější boty roku 2012.

cheap & chic

H&M  scrunchie & Zara Kids hat

Accessories are an amazing way to update your wardrobe for very little money (breaking news, I know). I have been looking for this gold ring crunchie since I have seen it on some blog, but I have never seen it in stores. A big thank you comes to the girls from the H&M showroom who can do miracles and grabbed it for me when it "appeared out of nowhere". The hat is a sales score, don't laugh at me for shopping in the kids' department since they have amazing pieces that usually cost half the adult price and this one was no exception. I wanted in in brown but didn't find it in my size, so I am content as well with this one. And a wink comes to Lili!

Doplňky jsou opravdu nejlepším způsobem, jak málo peněz osvěžit šatník (převratné novinky, že). Tuhle zlatou gumičku jsem hledala od té doby, co jsem ji viděla někde na internetu, ale nikdy jsem ji nezahlédla v obchodech. Velké díky tedy patří děvčatům ze showroomu H&M, které dokáží zázraky a vzaly ji pro mě, když se "zčistajasna objevila odnikud". Klobouček je úlovek ze slev a nesmějte se mi kvůli nakupování v dětském oddělení, mají tam skvělé věci za polovinu ceny dospěláckých a tohle není vyjímka. Původně jsem jej chtěla v hnědé, ale už nezbývala moje velikost, takže i s tímhle jsem spokojená. Posílám mrknutí Lilince!

bicolor mania continues

H&M sweater & top, Mango jeans, Bimba&Lola bag & Vagabond shoes
Photos: Barbora

I am not really a sales hunter, at the beginning of sales I always think the clothes are not discounted enough, at the end I never find anything good. Nevertheless I have bought three awesome things this past week and this two-toned sweater is one of them. Not only it is very relaxed and quite different from all the others I have ("probably" because of the zipper in the front) but what I love love love (say it once would not be enough) is the angora sleeves. They are so soft it makes me wanna cuddle them all they long. I am my own pet haha.

Nejsem úplně slevolovec, ze začátku mi vždy přijde, že slevy nejsou dostatečně veliké, poté že už tam nic nezbývá. Nicméně tento týden jsem si koupila tři naprosto skvělé věci a tenhle dvoubarevný je jednou z nich. Nejenže je mnohem uvolněnější a rozdílný od všech ostatních co mám (že by to bylo tím zipem vepředu?), ale co na něm miluju, miluju, miluju (říct to jednou by nebylo dostatečné) jsou angorové rukávy. Jsou tak jemňoučké, že mám chuť se s nimi mazlit celý den. Jsem svoje vlastní domácí zvířátko.