my favorite places in Barcelona

As I promised, here comes a little list of places I love in Barcelona. I was already asked to do it last year but I did not feel I was living there long enough, but now, after two years, I really feel like I belong there and I have some places where I could go anytime. I tried to make a little mix and it is far from being a tourist guide, if you don't know who to trust just follow your Baedecker :D But if you have any questions feel free to ask in the comment seccion bellow!

Jak jsem slíbila, tady je malý seznam míst, které v Barceloně  nejraději navštěvuji. Už minulý rok mi někteří z vás psali, že by malého průvodce uvítali, nicméně jsem se na to necítila a až teď, po dvou letech, se tam opravdu cítím jako doma a mám tam několik oblíbených míst, kde si mi líbí za jakýkoliv okolností. Pokusila jsem se namixovat různá místa a je to na míle vzdálené od jakéhokoliv průvodce, takže jestli nevíte komu věřit, následujte svého Baedeckera :D Pokud máte nějaké otázky, neváhejte se zeptat v komentářích!

Parc de la Ciutadella

One of my favorite places for Sunday walks because it is just extremely beautiful (and looks impressing on pictures) and also very relaxing, incomparable with the overcrowded Parc Güell by Gaudí (althought it still is really interresting). You can find anything there, famillies having picnics, people walking on ropes in between the trees, huge fountains, boats on a lake, a giant statue of a mammut and even a zoo.

Moje nejoblíbenější místo na nedělní procházku, protože ve kterémkoliv ročním období je tam neskutečně krásně (a taky je to strašně fotogenické místo) a není to tak přeplněné jako třeba Parc Guell (i když samozřejmě i ten stojí za vidění). Moc se mi líbí nejen jak je park udržovaný, ale i co všechno se v něm dá najít: rodiny ny pikniku, provazolezci mezi stromy, obrovská fontána, skleníky, lodičky na jezírku, obří socha mamuta a barcelonská zoo.

Barceloneta beach
I wonder if this place is more crowded by day or by night. By day you can just come to sunbathe/swin/surf and by night it is one of the two main zones of Barcelona to party. 
Je mi záhadou, zda-li je pláž víc zalidněn ve dne nebo v noci. Ve dne je normálně přístupná všem na opalování/koupání/surfování a v noci je to jedna ze dvou hlavních party oblastí.

Montjuic

It is probably not the place you would visit if you come inly for a weekend since it is really huge and can last up to a few hours to visit. It is the former International Exposition from 1929 area and also the Olympics area and stadium are there (they were in 1992 in Barcelona), some of the buildings are accesible every day and to be honnest it is one of the most impressing spaces I have ever seen. The Mies van der Rohe's pavilion was made for the Expo 1929 and rebuilt in the 80's and it is definitely worth visiting if you have a passion for architecture. Also you can find a beautiful botanical parc at Monjuic, I know that because we went drawing trees there this year(and I hope I were kidding). And for Miró's admirers, do not forget to visit Fundació Miró!
Montjuic nejspíš není místo, kam byste se šli podívat, pokud jedete jenom na víkend, protože je naprosto obrovský a jeho návštěva může trvat až několik hodin. Je to areál Mezinárodní výstavy z roku 1929 a taky se na něm konaly Olympijské hry (roku 1992), takže je tam mnoho sportovišť a taky veřejnosti přístupný olympijský stadion, je to vlastně město vedle města na celé hoře a jeden z nejimpozantnějších prostor, co jsem kdy viděla. Na úpatí se nachází pavilón od Ludwiga Mies van der Rohe (postavený pro Expo 29 a znovupostavený v 80. letech), takže pokud vás zajímá architektura, rozhodně si ho nenechte ujít. Také je na Montjuicu moc hezká botanická zahrada, což vím, protože jsme tam letos šli kreslit stromy (a kéž bych si dělala srandu). A pro ty z vás, co obdivují Joan Miró nezapomeňte navštívit Fundació Miró!

Shopping
Bimba & Lola
Els Encants flea market

Ok, now how many of you scrolled down to see this part? :D Barcelona is hell for my savings account. There are so many good places to shop. I will not really talk about Zara, H&M or Mango because probably you can find them in your country too (although the Spanish ones are much cheaper than abroad), but about the less known ones.
Bimba & Lola is my favorite Spanish brand. They have and amazing sellection od accessories and pret-a-porter, I own three bags from them and their quality is just amazing (and the relation quality/price is very good). The stores are very colorful and their clothes are ecletcic and fun, but the accessories and the bags will always be my favorites (and favorites of lots of Spanish girls, so many of them have B&L bags).
El Corte Ingles is a chain of department stores with a wide selection of brands and products (anything from lingerie to gardenery) and there are at least for of them in Barcelona. The best ones are the two on Placa Catalunya. The bigger one occupies all of its side and is really huge. My favorite part of it is the floor level because they have all imaginable and unimaginable cosmetics brands and I fell in love with especially two brands: Fixonia, which is a Spanish hair spray brand with the cutest packaging and Une which is a French natural cosmetics brand (their foundations are the best of the world- not even a sight of a pink undertone). I don't particularily like their selection of clothing brands, but their lingerie department is great. However, the Corte Ingles at the corner of La Rambla offers a lot of hype brands such as Maje, Sandro or American Vintage.
The best places to go shopping are Portal del Angel with shops like Zara, H&M, Mango, Pull&Bear, Massimo Dutti (so much cheaper than in the Czech Republic), Uterqüe (another Spanish favorite!) or Oysho (and another! haha), Rambla de Catalunya with some of the previous shops but also a lot of boutiques that sell clothes, shoes and accessories from various and not notoriously known brans, Paseo de Gracia is the biggest and the most luxurious street of Barcelona with all of the big brands like Chanel, Louis Vuitton, Miu Miu or Hermes (guess where I wander when I lack motivation to work), but also cheaper ones like Cos or Uterqüe and the streets in between the Paseo de Gracia and Rambla de Catalunya are full of little boutiques that are definitely worth seeing.
A good place for shopping is also the Avinyó street with lots of small boutiques with cool brands like Cheap Monday, Melissa or Adidas, there is the Barcelonian American Apparel there and also a few quite nice vintage shops. My favorite one is Produit National Brut, which you can also find at Ramalleres street.
The last thing I would not miss is their shoe stores. There are a lot of enormous stores with a lot of brands inside and it is just like paradise for me, for example Padeví or Casas where you can find just about anything, for example the infamous Victorias, Spanish strawberry scented sneakers :)

Docela by mě zajímalo, kolik z vás rychle přeskočilo sem dolů? :D Barcelona je peklo pro můj spořící účet. Opravdu tam existuje nespočet dobrých míst, kam jít nakupovat. Nebudu úplně mluvit o řetězcích, které jsou více méně v každé zemi (i když ty španělské jsou ve Španělsku třeba o 30% levnější), ale o pár místech o kterých možná nevíte.
Bimba & Lola je moje nejoblíbenější španělské značka. Mají naprosto skvělý výběr doplňků i oblečení a opravdu dobré kvality (a poměr cena/kvalita je velice dobrý), osobně od nich mám tři kabelky a nemůžu si stěžovat, že by se něco s nimi dělo, i když je nosím poměrně často (nejvíce mou vínovou tašku na foťák- a stále je téměř jako nová). Mají velmi barevné obchody a velmi eklektické a veselé oblečení, ale doplňky a kabelky nejspíš navždy zůstanou mým favoritem (stejně tak jako favoritem mnoha Španělek, neuvěřitelné množství z nich má B&L).
El Corte Ingles je řetězech obchodních domů po celém Španělsku a v Barceloně jsou, pokud vím, 4 (a mají všechno od spodního prádla až po zahradničení). Dva, kam chodím nejčastěji, jsou na Placa Catalunya. Ten větší okupuje celou stranu tohoto náměstí a má asi osm pater, moje nejoblíbenější je přízemní, protože v něm najdete všechny možné i nemožné kosmetické značky, já se zamilovala do Fixonia, což je španělská značka laků na vlasy s těmi nejkrásnějšími obaly a Une, což je francouzská značka přírodní kosmetiky (vyrábějí ty nejlepší make upy pod sluncem- není v nic ani nádech růžové, takže vypadají neuvěřitelně skutečně). Také už nedočkavě čekám, až k nim dorazí kosmetika Calvin Klein. Co se týče oblečení mám mnohem radši Corte Ingles na rohu s La Rambla, kde mají hype značky typu Maje nebo Sandro a taky Sfera, což je jeden ze španělských řetězců.
Nejlepší na nakupování jsou Portal del Angel s obchody typu Zara, H&M, Pull & Bear, Massimo Dutti (o mnoho levnější než v ČR), Uterqüe (oblíbenec!) nebo Oysho (další oblíbenec!), Rambla de Catlunya s několika z předchozích obchodů a mnoha dalšími butiky s oblečením, botami a doplňky od jiných a ne tolik známých značek, Paseo de Gracia je největší a nejluxusnější ulicí Barcelony s většinou luxusních značek jako Chanel, Louis Vuitton, Miu Miu nebo Hermes, ale taky plno levnějších (se srovnání s nimi) jako Cos nebo Uterqüe a ulice mezi Rambla de Catalunya a Paseo de Gracia jsou plné menších butiků a rozhodně stojí za návštěvu.
Dobré místo na nakupování je taky ulice Avinyó s několika multibrandovými obchody se značkami jako Cheap Monday, Melissa nebo Adidas, na ní je také barcelonský American Apparel a také je tam několik vintage obchodů. Můj nejoblíbenější je Produit National Brut, který má také pobočku v ulici Ramalleres. Poslední věc, kterou bych rozhodně nevynechala, jsou španělské obchody s obuví: hodně z nich jsou naprosto obrovské s nekonečnými vitrínami z ulice a nabízí obrovské množství znáček, dva asi nejznámější z těchto obchodů jsou Padeví nebo Casas. Tam se taky koukněte po Victorias, španělských teniskách co voní jahodami :)

Food
I love food and I love even more good food and those places are some of my favorites! 
Miluju jídlo a ještě víc miluju dobré jídlo a v těhle restauracích ho mají úplně skvělé!

If you like sea food, this place is for you. You walk in (after having waited for an hour to enter-there is usually a lot of queue to it) and you have a counter very similar to a market where you just say how much of this or that you want and how you want it, then you get a number and they dial you (in Spanish- so you'd better learn the numbers haha) and give you your delicious food.
Tohle místo je to pravé ořechové pro milovníky mořských plodů a ryb. Když vejdete (po hodině čekání většinou- často bývá fronta) máte před sebou veliký pult podobný těm v tržnicích a prostě jen řeknete kolik čeho chcete a na jaký způsob, oni vám dají číslo a o chvilku později vás zavolají k okénku (takže se radši naučte španělsky počítat hehe) a vydají vám to skvěle připravené jídlo.

Buenas Migas
My favorite "fast food" chain with a lot of home made vegetarian meals and focaccias, I could die for their aubergine alla parmezzana and the apple crumble.
Můj nejoblíbenější "fast food" řetězec s mnoha čerstvými vegetariánskými jídly a focaccias, byla bych schopná zabíjet pro lilek s parmezánem a jablečnou drobenku.

Rosa Negre (Vía Laietana)
Delicious Mexican food (the burritos are divine!) and a dangerously tasty mojito. It is much easier to come during the day than by night- you can easily wait and hour and a half for a table on a Saturday night and it is not much better any evening of the week.
Skvělé mexické jídlo(ty burrita!) a nebezpečně chutná mojita. Dopuručuji jít tam během dne- v sobotu večer můžete na stůl klidně čekat i hodinu a půl a ani jiný den v týdnu to není o moc lepší.

Caputxes (next to Santa Maria del Mar church)
A briliant mix of  tapas, delicious little pizzas, sangria and you cannot leave without trying their avocado & salmon salad.
Brilantní mix tapas, výborných malých pizz, sangríe a nemůžete odtamtud odejít, aniž byste ochutnali nejlepší avokádový a lososový salát na světě.


Well, I hope you liked it!
Doufám, že se vám to líbilo!

pink dress

H&M dress & sunglasses, Bimba&Lola bag & Zara shoes
Photos: Adela
It feels so good to be on holidays! I already got sunburn yesterday so today we decided to take it easy and go to the soon ending Goya exhibition at Caixa Forum and take a look at the Mies van der Rohe's pavilion, so culture day :) I decided to wear this cute little pink dress from last years because honnestly nothing says I feel good as well as a cute pink dress.

Konečně prázdniny! Po tom, co jsem se včera lehce spálila, jsme se rozhodly, že dnešek bude klidnější a šly jsme na téměř ukončenou Goyovu výstavu v Caixa Forum a taky se kouknout na pavilón od Mies van der Rohe, takže kultůrní den :) Rozhodla jsem se na sebe vzít tyhle roztomilé růžová šaty protože nic nekřičí "kvělá nálada" jako roztomilé růžové šaty.


imaginary outfit

Reversible bikini Oysho, earrings Miss Selfridge, sunglasses & haircomb H&M

This is what I would wear right now if I didn't have to stay at home with my computer all day long. I would be on the beach, preferably with a mojito in my hand wearing my new mint (or white) bikini and not thinking about anything. I recently rediscovered the Spanish brand Oysho (I knew about it but I never went there on regular basis) and this year they have an absolutely amazing selection of swimwear, I went home with this one and a white elegant one piece. If you go to Spain this summer, don't miss it! As a matter of fact I am going to do a little list of things you shoud not miss if you come to Barcelona so stay tuned.

Tohle je přesně to, co bych na sobě měla zrovna teď, kdybych nemusela sedět doma přilepená u počítače. Byla bych na pláži, nejlépe s mojitem v ruce, na sobě bych měla tyhle mentolové/ bílé bikiny a bylo by mi všechno fuk.  Nedávno jsem znovuobjevila španělskou značku Oysho (věděla jsem o ní, ale nikdy jsem tam pravidelně nechodila) a tenhle rok mají naprosto nejúžasnější kolekci plavek, já osobně jsem si odnesla tyhle a jedny elegantní bílé vcelku. Pokud tohle léto pojedete do Španělska, rozhodně se tam jděte kouknout! A příští týden se můžete těšit na seznam míst, které by jste si neměli nechat ujít pokud pojedete do Barcelony.

scalloped shorts

Kenzo blazer, H&M top & shorts, Mango bag, Blanco shoes
Photos: Alban
I want cute things and new shoes.
Mám chuť na roztomilé věci a na nové boty.



blue prints

Marni for H&M jacket, H&M t-shirt, Levis shorts, Marimekko for Converse sneakers,
 Bimba & Lola bag & Miss Selfridges earrings
Photos: Alban
This jacket together with the shoes are just the perfect duo: althought they do not have the same print the cobalt blue on both of them is identic and makes them look super cool together. I wanted to wear my denim cut offs for the first time this year but I have a bad feeling that I left them in Prague last summer, so these little studded ones saved me from overheating.

Tenhle kabátek společně s teniskam tvoří perfektní duo: nemají stejný potisk, ale naprosto stejný odstín kobaltové modré, takže spolu vypadjí naprosto skvěle. Chtěla jsem si obléct svoje ustřižené džínové kraťasy, nicméně mám takový neodbytný pocit, že jsem je minulé léto nechala  v Praze, takže mě tyhle ocvočkované zachránily před přehřátím.

peplum & flowers

H&M top and shorts, American Apparel belt, Zara shoes, Bijou Brigitte earrings
Photos: R.
To be honnest, it is not the first time I am wearing this combination, but I am totally in love how the sea green of the top matches the dark mint color of the shorts. If things are good why not wear them again? It's like ice cream, I am not going to eat the strawberry-cheesecake only once (if I did my butt would be a lot smaller haha). Althought, as Joey says there is also vanilla and strawberry and you can have it with a topping or nuts (not quite sure if it goes like that in English too) and I guess you can apply it to fashion too. 

Abych pravdu řekla, není to poprvé, co na sobě mám tuhle kombinace, ale zbožňuji, jak se se spolu doplňují úplně světloučká mořská zelená z trička a tmavší mátová z šortek. A když je něco dobré, proč si to neobléknout znovu? Trochu jako zmrzlina, tu s příchutí jahodového cheesecaku si přeci taky nedáte jenom jednou (kdyby jo, tak je můj zadek podstatně menší). Ale jak říká Joey, můžete mít tunu různých příchutí, jako je jahodová, nebo oříšková nebo vanilková s oříškama, s polevou, se šlehačkou nebo s třešničkama a pravděpodobně by se tahle filozofie dala přenést i na módu.

sleepyhead

Marni for H&M shirt, H&M shorts, Bimba & Lola bag, Uterqüe shoes & vintage Christian Dior sunglasses
Photos: R.
I've always liked the pajama worn as outwear (there are some vague memories about a Dolce & Gabanna show from 4 or 5 years ago) so when I saw this shirt I knew I had to have it. Not even to mention that it is silk, and I die for anthing that is silk. I wore it with my leather shorts that haven't been out for a while to give it a little edge and also I wore heels after maybe a month of not wearing them and I feels good for being tall and thin again, but my feet are a little in opposition and told me they are going to burn me down. Now today dear feet, white pumps are waiting for me.

Vždycky se mi líbilo pyžamové oblečení pro běžný den (to má myslím spojitost s jistými vzpomínkami na přehlídku Dolce & Gabanna před čtyřmi nebo pěti lety), takže když jsem uviděla tuhle košili, věděla jsem že by byla úplně přesně na mě. Kromě toho je hedvábná a já naprosto zbožňuji hedvábí. Vzala jsem si ji na sebe s mými koženými šortkami, které už jsem na sobě delší dobu neměla, aby to vypadalo všechno trošku drsněji a taky s podpatky, které jsem neobula už přes měsíc a musím říct, že je fajn být zase o něco vyšší a hubenější, nicméně moje nohy trošku zaprotestovaly a rozhodly se mě vypálit od základů. Smůla nožky, dnes na mě čekají bílé lodičky.