heels in prague on instagram


While I take advantage of the fact that I can be lazy for a while, I got a an Instagram account @heelsinprague because I should still share my nail polish color every day :)

Zatímco si užívám toho, že můžu být na chvíli líná, založila jsem si Instagram @heelsinprague, abych s vámi mohla sdílet barvu svého laku na nehty každý den :)

back home

Naf Naf coat, H&M sweatr, Monki skirt, Bimba & Lola bag, Burberry watch & Topshop slippers
Photos: B.
It feels so great to be back in Prague exactly when all of my friends and family are here too. And of course I also "meet" things that I didn't have room for when I was leaving the last time, like this coat and this time I need to take it back to Barcelona with me! I wore it with a pale blue sweater, my silver skirt & my lilac clutch- I think those colors go nicely together and make a great alternative to the classic red & gold Christmas combo. I hope you are all enjoying the Holidays and have fun!

Je úplně skvělé být zpět v Praze, zároveň s celou rodinou a se všemi přáteli. A taky je super, že e konečně "setkávám" se všemi věcmi, co se mi posledně nevešly do kufru- jako tenhle kabát, který se mnou ovšem zpět do Barcelony tentokrát určitě poletí. Dnes ho mám na sobě se svým světle modrým svetrem, stříbrnou sukní a šeříkovým psaníčkem- přijde mi, že se spolu tyhle barvy k sobě hodí jako hezká alternativa k červeno-zeleno-zlatému kombu. Doufám, že si svátky patřičně užíváte a dobře se bavíte!

pumpkin sweater

Massimo Dutti jacket, H&M sweater & skirt, Asos bag, Ray Ban sunglasses, Prada flats
Photos: Alban
Before describing what I am wearing, I would like to thank you so much for the feedback on my last post, I feel so grateful and it definitely makes me want to continue "Adela's comments and chatter". Although I have a few topics prepared yet, in case you think you might have an interresting one, don't hesitate to write it in the comments. After all it may be something that irritates me but I haven't realized it yet.
I finaly got to show you my yellow/pumpking angora sweater. I love angora sweaters. They are so warm and cosy that I don't really care that I have to clean everything they touch. Worn with long time favorites of mine: a black pleated skirt and my leather jacket. I am so glad I bought it back in spring, I was hesitating a lot before buying it because it was pretty expensive for me, but I am glad I brake my piggy bank (and savings account and my life insurance) because I did not stop wearing it ever since.

Než se pustím do rozboru toho, co mám na sobě, moc ráda bych vám poděkovala za úžasnou odezvu k minulému článku, opravdu jsem za čtenáře, jako jste vy, moc vděčná a rozhodně je to další motivace k pokračování "Adélčiných keců". Také, pokud byste měli na mysli nějaké zajímavé téma, neváhejte jej napsat do komentářů. Sice mám už teď několik nápadů na další články, ale kdo ví, třeba mě něco dokáže iritovat ještě víc.
Takže vám také konečně ukazuji svůj žluto dýňový angorový svetr. Naprosto zbožňuji angorové svetry, jsou totiž tak teplé a hebké, že je mi úplně jedno, že zanechávají chlupy na všem, čeho se dotknou (což naštěstí pomíjí po několika vypráních). Mám ho na sobě se dvěma oblíbenci: černou skládanou sukní a mojí koženou bundou. Jsem opravdu, opravdu ráda, že jsem si tu bundu koupila, hodně dlouho jsem nad ní váhala protože na mě byla docela drahá, ale jsem moc ráda, že jsem rozbila svoje prasátko (a spořící účet a důchodovému spoření vůbec nedala šanci na existenci), protože jí od té doby nosím naprosto neustále- přesný důkaz toho, co jsem vám tu vyprávěla minule :)

why are bloggers a bad example / proč jsou bloggeři špatným příkladem


When I started this blog, I made a category „Adélka má kecy“ roughly translatable as „ Adéla’s comments & chatter“ (although it is not the 100% accurate translation) where I was writing about things that I were not as I would like them to be. Some time ago I received a few requests from my readers to restore this kind of posts and I was thrilled with the idea, because I actually really miss writing something longer and more general and not only commenting what I am wearing. From now on every first Sunday of the month you will read here my opinions on various topics.

It has been a while since I started thinking on how much blogging affected not only me, but mainly my closet. Of course being a “fashion blogger” (I prefer rather say personal style blogger because I do not really comment the global fashion) what you wear is key to success. But are fashion choices of bloggers always worth following?

If you have never had a blog where you post your outfit let me explain something to you: if you know you are getting framed and then post it to the Internet you will probably make sure your outfit looks good which will probably lead to a minor or bigger change of the overall outfit. Eventually you will start thinking about it way before actually making the pictures- during shopping. “Will this look good on my blog?” will subconsciously become a decisive question alongside the others you ask yourself. I already see a lot of objections to this but I am sure the majority of bloggers have done this at some point.

It is absolutely clear that outfits that get the most attention are those that have something stunning: apart of the pictures of super simple outfits where the model + photograph + Photoshop just work great together, there is usually at least one statement piece of clothing or an accessory. It is what makes the outfit attractive and looks good on photographs. Examples: big prints, bright colors, embroidery, you name it.  Why do you think Anna Dello Russo and all of her fellow street style stars are so popular?  Because although what they wear is absolutely over the top for everyday wear, but is pleasant to the eye on the final photographs.

When I think of it from my perspective I also have a few pieces like that. For example my royal blue coat that you could see a couple of posts bellow:  simple but very bright, it matches my style and makes a statement. As a normal person I could wear it for a month in a row and nobody would care. As a blogger?  I cannot wear such a piece subsequent times because my readers would get bored of it. And apply this to feather skirts, geometric print shirts, big earrings, etc.,  considering how often a blogger posts, do you realize now how much garments it takes to keep it rolling?
Think about what pieces you wear the most. The basics. I immediately think about my black jeans, leather jacket, loafers, boots and bags.  Are some of them absolutely outstanding on their own? Although they are certainly beautiful things they could not make a distinctive outfit on their own. Of course there are some non-basic things I love but for the reason of not being basic I do not put them on every day. But then again they are those that catch most attention.
Being on a limited budget I always prefer buying things I will wear a hundred times than something I would wear way less but I guess it is not the philosophy of most of the bloggers. I already stopped following some blogs where it is just too obvious the girl buys things just to show off in them and you never see them again. Of course there is the factor that not everyone makes outfit posts daily and therefore it is hard to tell if they wear these things or not, but I think after some time you realize where to truth really is. For me it is uninspiring seeing new things again and again because I think it is too easy, now making new beautiful outfits with old things that is where personal styles really is. 
People nowadays always seek the last thing that just got to stores and always want more and newer. I do not buy a lot of the usual women magazines because that is exactly what they do: always showing you more and more new things. I am convinced you realize, whether consciously or not, what blogs do the same. There is like this constant pressure and I don’t think it should be this way. Even though it is not about telling what is good and what is bad, fashion is so fast that we don’t have the time to think of what we really like and automatically like the new and the statement.  We should appreciate more real style and think twice before automatically liking everything. Do you always like everything? Not me. 





Když jsem s blogem začínala, „Adélka má kecy“ byla moje oblíbená kategorie, ve které jsem se zaměřovala na věci, které mi nebyly úplně po srsti. Nedávno mě několik z vás přesvědčovalo, ať ji obnovím a mně se ten nápad zalíbil, protože po pravdě mi trochu chybělo psát něco delšího než jen komentáře ke každému outfitu. Odteď tedy, kromě dneška, se tady každou první neděli v měsíci objeví článek s mými názory na různá témata.

Už delší dobu přemýšlím nad tím, jak velký vliv má blogování nejen na mě, ale hlavně na můj šatník. Samozřejmě když jste „módní blogger“ (mnohem více se mi zamlouvá výraz bloggerka o osobním stylu, protože nebloguji o módě všeobecně) to, co nosíte, je klíčem k úspěchu. Ale do jaké míry jsou bloggeři a jejich módní kroky hodny následování?
Pokud jste nikdy neměli blog, je jedna věc, co se vám musí objasnit: pokud víte, že vás někdo bude fotit, pravděpodobně budete chtít vypadat dobře a pravděpodobně tudíž pozměníte méně nebo více toho, co na sobě zrovna máte. Případně se tím začnete zaobírat mnohem dříve, než ony fotky vůbec uděláte- během nakupování. „Bude tohle vypadat dobře na mém blogu?“ se podvědomě stane důležitou otázkou. I když s tím asi nebudou všichni souhlasit, myslím si, že většina bloggerů už toto někdy v životě udělala.
A proč taky ne? Je přeci absolutně jasné, že outfity co získají nejvíce pozornosti, jsou ty co mají něco úžasného - pokud nepočítáme několik výjimek, kdy extra jednoduchý outfit  objekt+fotografie+ photoshop spolu dokonale fungují, většinou se pozornost získává něčím výrazným, ať už oblečením či doplňky, například velkými potisky, výraznými barvami nebo výšivkou. Proč si myslíte, že Anna Dello Russo a další street style hvězdy jsou tak populární mezi fotografy? Protože i když to co mají na sobě, je v běžném životě absolutně nenositelné, na snímcích to prostě funguje.
Když se nad tím zamyslím, tak i já několik takových, možná až příliš výrazných, kousků mám. Například můj královsky modrý kabát, který jste mohli vidět dva články pod tímto: jednoduše střižený, silně barevný a hodně výrazný. Jakožto normální člověk bych jej mohla nosit měsíc v kuse a všem by to bylo šuma fuk. Jako blogger? Takový kousek si na sebe nemůžu obléct vícekrát za sebou, protože by to moje čtenáře nudilo. Vynásobte počet článků počtem peříčkových sukní, košilí s geometrickým potiskem a výrazných náušnic. Chápete už, kolik věcí přibližně musíte mít, abyste blog udrželi v chodu? Logicky má tudíž blogger mnoho věcí, které běžný smrtelník vůbec nepotřebuje.
Zapřemýšlejte nad tím, co si na sebe oblíkáte nejčastěji. Základní kousky. U mě to jsou moje černé džíny, kožená bunda, bačkůrky, kotníkové boty a kabelky. Jsou to věci, které jsou samy o sobě naprosto neuvěřitelné? I když jsou to bezpochyby věci hezké, žádná z nich nedokáže udělat nějaký outfit jedinečným. A i když zbožňuji i několik ne-až-tak základních kousků, ve finále si je oblékám mnohem méně.
Jelikož můj rozpočet není neomezený, upřednostňuji si kupovat věci, co si na sebe vezmu stokrát, než abych si je vzala jen párkrát. Bohužel to ovšem není filozofie většiny bloggerů. Už se mi taky stalo, že jsem přestala sledovat blogy, protože si ono děvče až příliš okatě kupovalo věci, jen aby je mohlo ukázat na blogu, kde jste je poté znovu nikdy nespatřili. I když uznávám, že ne každý se fotí úplně každý den, jde vycítit, jak je to ve skutečnosti. Pro mě začíná být neinspirativní vidět stále dokola nové a nové věci, protože je to až příliš jednoduché, na druhou stranu někdo, kdo z opakujících se kousků dokáže udělat zajímavé outfity, má pro mě pravý osobní styl.
V dnešní době stále víc a víc lidí hledá poslední výkřiky módy a pořád chtějí více věcí a více nového. Proto už si taky nekupuji mnoho časopisů, protože přesně to chtějí, abychom dělali. Na stejném principu funguje i mnoho blogů. Je to neustálý tlak a mně se to nelíbí. Nechci vám říkat, co je špatné a co je dobré, ale poslední dobou mi móda přijde tak rychlá, že si ve finále nedokážeme uvědomit, co se nám opravdu líbí a jen slepě „like-ujeme“ všechno nové a výrazné. Měli bychom víc uznávat pravý styl  a více přemýšlet, aniž by se nám vše automaticky líbilo. Vždy se vám všechno líbí? Mně už ne. 

silver skirt

Monki skirt, old sweatshirt, Zara hat, Bimba & Lola bag & Vagabond shoes
Photos: Alban
I have been eyeing this skirt online for a while and of course, the moment I decided I wanted it someone bought the last one in my size. Fortunately the girl probably had a bigger derrière than me and returned it so now I can gloriously run through the streets of Barcelona in it. I was actually afraid that it could be a little too over the top for everyday wear but I think this outfit is a proof it is not, I decided to make a grey on grey combination and wore it to school and got plenty of compliments on it. Now my only preoccupation is the holiday food I will eat in Prague in a week (I have been drooling over Czech food for two weeks now)- the fact that the skirt fits me perfectly is quite endangered.

Tuhle sukni jsem měla vyhlédnutou na internetu docela dlouho, ve chvíli, kdy už jsem byla skoro rozhodnutá, že ji opravdu chci, se samozřejmě vyprodala v mojí velikosti. Naštěstí pro mě ona slečna měla asi trošku větší pozadí než já a tudíž si v ní teď mohu vesele brouzdat ulicemi Barcelony. Trochu jsem obávala, že by mohla být až moc výrazná na každodenní nošení, nicméně tenhle outfit je myslím důkazem toho, že se dá i přes den nosit úplně jednoduše, rozhodla jsem se pro kombinaci šedé a šedé a tahle jsem si ji oblékla do školy a sklidila plno komplimentů. Teď je mojí jedinou starostí sváteční jídlo, kterým se asi tak za týden budu ládovat v Praze (už přes dva týdny mám neskutečnou chuť na bramborový salát, cukroví, utopence a svíčkovou)- fakt, že mi sukně momentálně sedí úplně perfektně, je tudíž docela v ohrožení.

little scarf


H&M coat, skirt & scarf, Petit Bateau t-shirt, Vagabond shoes & Uterqüe bag
Photos: Alban
If there is an accessory that has a special place in my heart it is probably a scarf because I somehow feel that they are never really going out of fashion - and that they are the only thing in my today's closet that I could actually wear in 50 years. But at the same time it is always a challenge for me to tie them up, I usually fold in diagonally and fold again it so that it makes a strip and then tie it around my neck, this time I got inspired by Céline F/W 2012 where the knot is seen over the once folded triangle. I have worn it with my blue coat and all of my biggest favorites of the moment.

Pokud existuje doplněk, co má v mém srdci výjimečné místo, tak jsou to šátky, podvědomě totiž cítím, že to bude to jediné, co si z mého současného šatníku budu moct obléct i za 50 let. Na druhou stranu je pro mě vždycky výzvou je nějak uvázat, většinou s napůl přeloženého šátku složím pruh a obvážu si jej kolem krku, tentokrát jsem se ale rozhodla inspirovat fotkami z prezentace Céline na tuto zimo, kde uzel překrývá napůl přeložený šátek. Zkombinovala jsem ho s mým modrým kabátek a přidala pár mých velkých oblíbenců.