olive green beanie


Lindex kids beanie, H&M jacket & sweater, Topshop jeans, Bimba & Lola bag & Converse sneakers
Photos: Don Pablo
My latest crush is light olive green and I have no idea why, I haven't seen it on the runways nor in the stores, but I find this green with a little yellow so beautiful that it make me sad having only two things in this color. This beanie was actually a score in the sales of kids' winter accessories and there was no way I could leave it there. Sadly, it makes my hair look like I just put my fingers in a plug which I hate, but what wouldn't I do for looking good (that's funny saying that for this outfit actually). 
Also I finally made a decision that I needed low white Converse in my life and I couldn't be more right, they go with everything, the only issue is that in my life  I have been unable to keep any Converse intact for more than three hours- these could have been the exception but I guess keeping them in a box for two weeks for not staining them doesn't really count.

Moje nejnovější obsese je olivová zelená a po pravdě vůbec netuším proč, neviděla jsem ji ani na přehlídkách ani v obchodech, ale tenhle odstín zelené s trochou žluté mi přijde neskutečně krásný, takže je mi líto, že v něm vlastním jen dvě věci. Tahle čepice je náhodný úlovek z výprodeje dětských doplňků a za žádnou cenu jsem ji tam nemohla nechat. Bohužel když si ji sundám, tak vypadám, jako bych strčila prsty do zásuvky, ale co bych neudělala pro to vypadat dobře (což je u tohoto outfitu docela odvážné tvrzení).
Taky jsem se konečně rozhodla, že v životě potřebuji nízké bílé Conversky a měla jsem naprostou pravdu, hodí se ke všemu, jediný problém je v tom, že jsem nikdy nebyla schopná udržet žádné Conversky dokonale čisté déle než tři hodiny- tyhle by mohly být výjimkou, nicméně to, že jsem je dva týdny nechala v krabici, se asi nemůže úplně počítat.

fake spring, fake skirt

The North Face jacket, Cos sweater, Zara skort, Vagabond boots, Bimba & Lola purse
Photos and assisting: Melissa and Karen
Since spring is probably not going to show up until I leave, I decided to take out my sister's puffiest jacket- I have been literally living in it for the past few days. I am bored of all of my coats and I think that although it is a jacket it looks pretty cool. I have really developed a taste for practical things like big jackets (obviously not the sportiest ski ones) or midi heels- I just do not see the point of spending my money in things that make me feel uncomfortable. To get that little spring feeling anyway, I wore the infamous Zara skort, a mutant between a skirt and shorts that I cannot wait to wear with bare legs!

Jelikož jaro se asi neobjeví, než odsud odjedu, rozhodla jsem se vytáhnout sestřinu nejteplejší bundu- už pár dní jsem ji v podstatě nesundala. Už jsem znuděná všemi svými kabáty a myslím si, že i když je to bunda, tak vypadá dost kůl. Vlastně poslední dobou se ve mě vyvíjí zájem o praktické věci jako velké bundy (samozřejmě ne ty určené na sport) nebo středně vysoké boty- prostě mě nebaví utrácet své peníze za věci, ve kterých se cítím nepohodlně a ani po vizuální stránce mi pak nepřijdou tak atraktivní. Abych k tomu získala alespoň minimální jarní pocit, vzala jsem si na sebe svoje sukňo-šortky ze Zary, u kterých se ovšem nemůžu dočkat, až si je obléknu na holé nohy!


white sweater

H&M sweater & coat, Topshop jeans and shoes, Bimba & Lola bag & Hermes scarf
Photos: Don Pablo
Since I am spending some time in Prague, I definitely need to stick to my winter sweaters, or spring sweater, if you want to call that my newest aquisition, a white ribbed cotton one which is perfect to me in all senses. Also it reminds me a lor of my all time favorite dark blue one, but it's white and with wide sleeves. This outfit is obviously on the simpler side, but I still don't feel like dressing up too much, so my everyday favorites will do.

Jelikož trávím nějakou dobu v Praze, rozhodně se budu ještě nějakou chvíli držet svých zimních, nebo v tomto případě u jarních, svetrů, jako v případě tohoto nejnovějšího kousku, bílého vroubkovaného svetru. Hodně se podobá mému nejoblíbenějšímu tmavě modrému, což je samozřejmě obrovské plus, největší rozdíl mezi nimi je v tom, že tenhle má rozšířené rukávy. Tenhle outfit je viditelně na té jednodušší straně, ale pořád ještě nemám chuť se moc načančávat, takže moje každodenní oblíbenci jsou pro mě to nejlepší.


diy marc jacobs inspired t-shirt


One of the biggest trends of this spring and summer will be the black & white stripe. Since I do not want to invest in anything with stripes this year (I think it is something you get tired of very easily) but I still like it, I decided to make a dupe of this t-shirt of Marc Jacobs's show.
You will need a basic t-shirt (mine is a Summer t-shirt by American Apparel), some tape (I finally used the one that is used for wall painting), a brush and some textile paint (one that is plastic and does not dye the fiber).
First thing to do: put a cardboard in a plastic bag inside the t-shirt, to prevent the color from leaking to the back side of the t-shirt.
Then start by making the stripes by putting the vertical pieces of tapes and leaving space between them- I would recommend to make the empty space a little bigger than the taped space- I did not do that and even thought the white and black stripes have the same width, the white ones look optically wider.
After you have finished your pattern, make sure the tape is well adhered to the t-shirt and then you can start painting. I was not really "painting" (drawing lines with the brush), it was much easier to make dots with it as it was putting much more paint regularly this way. Then I let the pain dry a little and filled any gaps that were left.
Finally, after letting the paint dry, I removed the tape and ironed the t-shirt because my paint said so- this might depend of the type you use.
How do you like it?


Jeden z největších trendů na tohle jaro a léto jsou černo bílé pruhy. Jelikož si nic takového neplánuji kupovat (protože si myslím, že to člověka strašně rychle omrzí), rozhodla jsem se vyrobit si kopii tohoto trička z přehlídky Marca Jacobse.
Budete potřebovat jednoduché tričko (spíš volnější a neelastické), lepicí pásku (já ve finále použila tu, co se používá při malování zdí), štětec a barvu na textil, co se nevpíjí do vláken.
První věc: vložte dovnitř trika karton v igelitovém sáčku, ať se barva nepropije na druhou stranu.
Potom začněte lepicí páskou tvořit pruhy jednoduše tím, že mezi vertikálnímu pruhy pásky necháte jeden volný pruh- ten doporučuji udělat o malinko širší, než je samotná páska- já to neudělala a ve finále ty bíé pruhy vypadají opticky mnohem širší.
Po dokončení šablony se ujistěte, že je páska všude dobře přilepená a pusťte se do malování. Než dělat jednotlivé tahy štětcem je mnohem efektivnější dělat štětcem jakoby tečky- barva se lépe dostane mezi jednotlivá vlákna. Potom nechte barvu zaschnout a doplňte případná vynechaná místa (obzvlášť si dejte pozor na rohy).
Po uschnutí už stačí jen odlepit lepicí pásku, já jsem poté musela barvu ještě zažehlovat, ale to záleží na typu barvy, co použijete.
Jak se vám mé nové tričko líbí?

monday inspiration: white dresses

Click on images to see sources.

If there is one thing I really want for this spring, is is a simple white dress. People usually refer to the little black dress as a perfect basic dress, and I agree, the ones I have are very versatile and easy to wear. But at the same time, I feel much better in white, so a little white dress is the best option for me. The most perfect one would be the one on the second picture, but of course, it is from last year and so I am waiting is someone is going to make something very similar- although often the simplest pieces are the most difficult to find. 

Pokud je jedna věc, co bych si na tohle jaro opravdu přála, tak to jsou jednoduché bílé šaty. Většinou se říká, že základem šatníku jsou malé černé, a souhlasím, ty co mám já jsou jednoduché na kombinovaní a dají se vzít kamkoliv. Na druhou stranu se ale mnohem lépe než v černé cítím v bílé, takže pro mě osobně jsou malé bílé nejlepší volbou. Představovala bych si něco jako na druhé fotce, ty jsou ovšem (samozřejmě) z minulého roku. Nezbývá mi tedy než čekat, zda někdo něco velmi podobného nezačne vyrábět- bohužel to ale jsou právě tyto nejjednodušší kousky, co se nejhůře hledají.

oversized blue coat, white heels & cropped top

H&M coat & skirt, Oysho top, Zara heels, Bimba & Lola bag
Photos: Alban
It does not happen very often that I wake up with the feeling that I don't want to wear any colors and I just want to wear something black, grey and white. To be honest it would have been boyfriend jeans today, but I do not have any that fit well so I  went for my simple black skirt and the perfectest grey cropped top that I have found so far. Having a bare belly is clearly something I am not used to yet, feeling air flowing on my back is really weird and having this part exposed feels very exposed (much more than boobs for example)- but I am getting used to it since I think the midriff is really a "new" modern silhouette. I wanted to put a dark bomber jacket over it but then I realized this blue one would look much better, so there goes the no-color-today resolution. 

Nestává se moc často, že bych se probouzela s pocitem, že dnes žádné barvy nepotřebuji a prostě se spokojím s černou, šedou a bílou. Abych byla upřímná, tak by se navlékla do "boyfriend" riflí, ale nemám žádné, co by mi úplně seděly, takže jsem se rozhodla pro jednoduchou černou sukni a nejlepšejší krátké šedé tričko, co jsem zatím měla šanci najít. Pořád ještě nejsem úplně zvyklá na to mít odhalený pupek, probíhají tam najednou takové divné pohyby vzduchu a mí zrovna tuhle část odhalenou mi přijde hodně odhalující (třeba u prsou by mi to vůbec nepřišlo divné)- ale zvykám si, protože to prostě patří k té "nové" moderní siluetě, co se mi moc líbí. Chtěla jsem si přes to obléct tmavou bundičku, ale tahle modrá mi k tomu ve finále líbila víc, takže moje nebarevné předsevzetí zase hezky odkráčelo tam, odkud přišlo.

icy blue

H&M sweater & shirt, Topshop jeans & sneakers & Zara bag
Photos: Alban
I realised a few weeks ago that I have a sweater and jeans that have an almost identical shade of icy blue when I was rushing and dressed myself in the first clean thing that I saw- and immediately I knew that this combination was GOOD, not the usual OK good, but closer to nutella good. This time I added a little yellowish orange geometric shirt because I like the way these colors look together (I already wore this color combo here) and to break the monochromacy, and then I added the only thing I bought at Zara during the last season- a metallic geometry shaped little bag. I originally bought is as a party bag but life is too short and I never go to parties so I guess I can wear it during daytime too. 

Před pár týdny jsem si uvědomila, že mám svetr a kalhoty v téměř identickém tónu světle modré a to když jsem spěchala a popadla první věci, co mi padly pod ruku. Hned jsem věděla, že tahle kombinace je DOBRÁ a když říkám dobrá, tak nemyslím něco, co je jen OK nebo přijatelné, spíš dobrá jako třeba nutella. Tentokrát jsem přidala žluto oranžovou košili z geometrickým potiskem, protože se mi obě barvy spolu moc líbí (už jsem na sobě takovou kombinaci měla tady) a abych zároveň tu monochromii trošku narušila, navrch pak ještě jedinou věc co jsem si minulou sezónu koupila v Zaře- kovovou kubistickou kabelku. Tu jsem si sice původně koupila na večírky, ale jelikož nikam nestíhám chodit a život je moc krátký, tak ji budu nosit i za bílého dne.

fuchsia pants / občan adéla

Zara pants & bag, Topshop sweater, H&M coat & Anaid Kupuri shoes
Photos: Don Pablo
On the hottest weekend in months in Barcelona, the best thing to do is to escape the burning 20°C and go to a nice still cold Lyon. But seriously, I really hope this is the last time I had to wear a winter coat this year! As for welcoming spring I finally decided that the fuchsia pants from Zara I was talking about are a must have for me- both the color and the length are absolutely awesome. I wore them with my dark blue sweater because I think these two colors look great together and I kept the rest really simple- also because I do not like overpacking when I am traveling. These pants will definitely be one of my favorites for this spring, so it is safe to say you will see them a lot around here!

Při nejteplejším víkendu v Barceloně za posledních pár měsíců jsem se rozhodla, že je na čase uniknou žhavému dvaceti stupňovému slunci a zaletět si do studeného Lyonu. Teď ovšem vážně, opravdu doufám, že to je naposled za tuhle zimu, co mám na sobě tenhle kabát! A na vítání jara jsem si přizvala tyto fuchsiové kalhoty ze Zary, nakonec jsem se rozhodla, že si je pořídím, protože jejich barva i délka jsou úplně skvělé. Jedna moje čtenářka mi o nich psala jako o havlovkách a stejně tak si o nich povídaly moje maminka s babičkou, takže myslím, že název článku je jasný. Doplnila jsem je tmavě modrým svetrem, protože se mi obě barvy spolu moc líbí a zbytek je jednoduchý, taky proto že nerada si s sebou na cesty beru příliš věcí. Tyhle kalhoty určitě budou jedním z mých nejoblíbenějších kousků na nadcházející jaro, takže je zde určitě ještě uvidíte!

jaká je budoucnost českého vkusu?

Jsem fakt stylová a sexy, mám zrcadlovku a umím pracovat s photoshopem, možná bych si měla založit módní blog!

  Jeden z důvodů, proč jsem si kdysi zakládala blog bylo to, že jsem nebyla spokojená s módní situací v České republice. Tenhle pocit se měnil v průběhu času (viz tady a tady) a i když jsem posledně zněla spíše optimisticky, v současné době můj zájem obdivovat pozitivní vývoj českého vkusu  spíše klesá.
Faktem je, že v zahraničí všechno působí tak nějak lépe, sleduju jen ty české blogy, co chci, a všechno ostatní, co se děje na českých ulicích, můžu vesele ignorovat. Nicméně nedávno jsem brouzdáním v hlubokých vodách českého internetu narazila na několik, nebo spíš na mnoho stránek, při jejichž zhlédnutí mě zabolely oči. Moje představa o tom, že Češi pomalu získávají styl, se rozpadla na tisíc kousků.
  Zatím co do téhle chvíle byli bloggeři jen ti, co se o módu zajímají, teď nastala ta chvíle, které jsem se obávala: že kdokoliv s kačerem na obličeji a vuittonkou na zápěstí v Agáta stylu bude mít dojem, že je v zájmu dobra lidstva šérovat svůj jedinečný stajl. No ty vole (pardon), to teda fakt není. Podle sluníčkových obdivných komentářů a sledovatelů tento typ blogů má dost velkou cílovou skupinu a to je ještě všichni neobjevili. Jako pro mě za mě, ať si kdokoliv píše o čemkoliv, chov křečků ani kde dělají nejlepší prsa v Praze mě sice nezajímá, ale sledovat to nemusím. Ale aby na mě zčistajasna vybafly gelové nehty a kůže v lednu vysolárkovaná  na úroveň rodilých Havajanů na bloggeru, který jsem doteď pokládala za duck free zónu, na to jsem tedy opravdu připravená nebyla. Realita je ovšem taková, že je to hojně rozšířený „styl“ a pravděpodobně tomu nešlo zabránit.
  Když se to tak vezme, tak průměrný Čech/Češka stylu do vínku příliš nepobral(a),  protože pojmy jako elegance, vkus, cit pro sladění a kvalitní materiály dostávají na frak od všeho sexy, “moderního”, sportovního, pohodlného nebo levného. Dále pak Češi neradi respektují módní a společenská pravidla a chodí na plesy v upnutých minišatech vhodných pouze na diskotéku nebo pod saka nosí košile s krátkým rukávem. Nádhera.  Avšak je dobrý vkus záležitostí dědičnou, nebo se dá naučit? Pokud je vkus nebo nevkus vrozený, bohužel se s tím nedá nic moc dělat. Možností by bylo pářit se s nějakým stylovějším národem a doufat, že vkuso-gen je dominantní, nebo se spolehnout na přírodní selekci za předpokladu, že méně styloví lidé jsou méně úspěšnější ve všech doménách, takže i v plození malých nevkusáčků. Jelikož se mi ale zdá, že se všichni bez rozdílu páří o sto šest, pravděpodobně tudy cesta nevede.  Musím tedy doufat, že styl se dá naučit. Zbývá objevit jak a pak také, zdali o to vůbec někdo stojí.  V jakémkoliv sdělení čehokoliv širší veřejností hrají hlavní roli média, protože co je psáno, to je dáno a také lidé předpokládají, že ti, co píší, onomu tématu skutečně rozumí. Dalším velkým ovlivňovatelem vkusu jsou samozřejmě celebrity a to co nosí.  V zájmu průzkumu jsem tedy otevřela několik typů stránek. Po zhlédnutí několika českých webů zaměřujícímu se na známé osobnosti jsem usoudila, že zvýrazněné přednosti a zadnosti a různé další kreace, asi nebudou ta pravá inspirace. Otevírám tedy několik známých internetových magazínů pro ženy a vidím mnoho inspiračních fotografií ze zahraničních přehlídek a věcí z e-shopů, kterým se snad, kromě občasné nekvality a nepraktičnosti nedá nic moc vytknout. Poté se však objevují stylistky v upnutém tričku Guess a bokovkách, v proměně slečnu s nádhernými dlouhými vlasy mění na na červeno obarvené otrhané kuře a fotostory s modelkou z lidu s nepadnoucím hadroidním oblečením. Tomu říkám pořádná inspirace pro českou ženu! Tištěná média už jsem v ruce delší dobu neměla, nicméně kromě pár výjimek to nebylo až tak moc odlišné.
 
Mám z toho občas pocit, jako by o módě psali lidé, kteří ji zas až tak nerozumí.  Opravdu by mě zajímalo vidět, jak se obléká ta nebo ta redakce, ale podle mě to nebude žádná sláva. Pokud mi někdo vštěpuje určitý životní styl, měl by se podle něj sám tak chovat, stejně jako nebudu věřit redaktorce, která celý rok v kuse píše každý měsíc články o nových zaručeně fungujících dietách, tak nebudu věřit někomu, kdo chodí jak hastroš, že tohle jaro ty dvanácti centimetrové podpatky já i milión dalších žen prostě potřebujeme. Bohužel ale všem, kdo dosud neměli možnost objevit kvalitní blogy, nic jiného nezbývá (a teď nemám na mysli osobní módní blogy, ale spíš ty „osvětové“ jako Módní peklo nebo Muži v Česku). Nebo pak čerpat inspiraci kolem sebe. Což je za současné situace báječná možnost.
 
Vzniká tady několik různých stylů jako třeba sportovní elegance, pohodlný a dilinkovský, někomu je to zcela jedno, protože tady jednoduše chybí vnější stimulace na rozvoj osobního vkusu. Osobní styl, vkus a témata související s nějakým dlouhodobým vývojem šatníku by měly mít mnohem více důležitosti, než je tomu dnes a to právě proto, že je to mnohem více potřeba, než někomu vnutit novou sukni do A.
 
Doporučovat někomu, kdo blogy nesleduje, aby je sledoval, má asi stejný smysl jako psát pro ně tento článek. Blogy mají ovšem tu nespornou výhodu, že lidé, co je zakládají, mají pro dané téma opravdu nadšení. U médií tu jistotu nemáte a klidně bych se vsadila, že pár redaktorů na své specializované místo přijde tak nějak náhodou- novinářce nabídnou místo módní redaktorky a ona, jelikož má ráda hadříky, jej přijme. Sama nevím, co je potřeba k tomu někomu vštípit vkus, ale bez nějakého typu vnější motivace to asi nepůjde a motivace něčím průměrným není, myslím, bůhví jak úspěšná. V tomto ohledu jsou osobní módní blogy a speciálně těch pár desítek nejlepších jakýmsi příslibem lepší budoucnosti, ale na to, aby měly celonárodní dopad, by potřebovaly mnohonásobně větší sledovanost. Je to otázkou času, než přijdou správní lidé na správná místa? Nebo ti stejní lidé mohou dělat věci jinak? Nebo změna není žádoucí a vše zůstane při starém? A jaký vliv budou blogaři ve finále mít? Jak dlouho to může trvat, než se český styl posune k lepšímu?
 
Já osobně nepřestávám doufat, že se to změnit dá. Že mi jednoho dne mi moje prababička přestane pokládat otázku, co si myslím o tom, jak se oblékají mladá děvčata- a nebo, že na to budu moci odpovědět, že se mi to moc líbí. Prababička mi několikrát vyprávěla, jak za první republiky si v patnácti nechala ušít na míru kostýmek, že pokaždé chodila perfektně sladěná a že se vždy dodržovala etiketa i co se oblékání týče. A když se na staré fotky podíváte, uvidíte, že má pravdu. Styl není něco, co jsme nikdy neměli, jen jsme ho ztratili po cestě. Vzhledem k tomu,  jak velké znovuzrození a návrat ke tradičním hodnotám zažívá česká gastronomie, na český styl se snad také jednou dostane.


  Sorry guys no English translation this time, as this is an article purely about Czech interests. But hey, you can always use uncle Google!

burgundy & white


H&M top & coat, Topshop jeans, Zara heels, Bimba & Lola bag & rings
Photos: Alban
Since I got this top I knew that one of the best combinations I could get of it would be with my burgundy jeans (yeah, they are not black- just really dark) and white pumps. I absolutely love white and burgundy together, it is so much more unexpected than burgundy and black. Anyway it got finally warm enough not to wear a sweater and socks so I just could not resist and I knew I had to take this imaginary outfit out. 

Od té chvíle, co mám tenhle vršek, jsem věděla, že jedna z nejlepších kombinací bude s mými vínovými džínami  (opravdu nejsou černé, jsou jen hodně tmavé) a bílými lodičkami. Bílá a vínová jsou dohromady jedna z mých nejoblíbenějších kombinací, mnohem víc neočekávané než například vínová a černá. Každopádně dnes bylo dostatečně teplo na to vyjít bez svetru a ponožek, takže jsem nemohla odolat a vzala jsem si na sebe tento vymyšlený celek.