inspiration mondays: b&w geometric prints


click on images to see their source

I wanted to convince myself that black & white geometric prints would not be my thing, but my inspiration folder clearly disagrees. It is very elegant and looks amazing with bright colors, makes me wonder if I will find something I really like for myself.

Chtěla jsem sama sebe přesvědčit, že černo bílé geometrické potisky jdou mimo mě, ale moje inspirační složka se mnou vůbec nesouhlasí. Je to velice elegantní kombinace a vypadá skvěle, takže jsem sama zvědavá, jestli najdu něco takového pro sebe.

boyfriend's jeans


H&M jacket, top & earrings, Levis jeans, Topshop heels

After years of looking for the perfect pair of boyfriend jeans I finally found it- and  the unexpected twist is that they belonged to my boyfriend. They are one of his oldest pairs when he used to be very slim and combined with the fact that my butt has grown lately it is a terrific combination.The lesson is your perfect boyfriend will also have a perfect pair of jeans for you.
While trying most of "boyfriend" jeans I always looked fat and short- looking only short in these is a major success and what makes them so special. Actually I still have to sew the lower hem because I cut a good 15 cm off and I am not decided how long I want them to be.  I wore them with heels, obviously, because otherwise Snow White would call that she is missing one of her dwarfs.

Po letech hledání perfektních "přítelových" džín jsem je našla- velice nečekaně přítelově skříni. Je to jeden z jeho nejstarších párů, z dob kdy by opravdu hodně štíhlý a společně s faktem, že mi opět narostl zadek, je to dokonalé spojení. Poznatkem dne tudíž je, že perfektní přítel vlastní perfektní džíny.
Když jsem si totiž "přítelovy" džíny zkoušela v obchodech, vždy jsem v nich vypadala tlustá a malá- to že v těchto vypadám jenom malá, je to ,proč jsou tak jedinečné. Stále ještě musím zašit jejich spodních lem, protože po tom, co jsem z nich ustřihla tak 15 cm jsem se nemohla rozhodnout, jak dlouhé je přesně chci. Vzala jsem si je na sebe samozřejmě s podpatky, protože jinak by mi asi zavolala Sněhurka, že jí chybí jeden trpaslík.

espadrilles!

Left pair from Stradivarius, right pair from a random shop in France

One of my favorite type of shoes for hotter months are espadrilles. They are the typical footwear of the South but I don't really know where they exactly come from- my French friends say they come from France, my Spanish friends say they come from Spain (they are having the same issue with mayonnaise by the way). After Valentino and Chanel released their version of espadrilles, they became very trendy, luckily for me I already had one pair and since they come into fashion even those of you who will not have the chance to travel will be able to buy them in high street shops (H&M has a brilliant pineapple pair for example) like I did  with my black ones. They are the perfect accessory to casual outfits and I can't wait to wear them more often.

Jeden z mých oblíbených typů bot pro teplejší měsíce jsou espadrilky. Je to obuv typická pro Jih, ale odkud přesně úplně nevím (Wikipedia říká že z Pyrenejí), moji francouzští kamarádi tvrdí, že jsou z Francie, moji Španělští kamarádi tvrdí, že jsou ze Španělska (stejný spor se vede i kvůli majonéze). Po tom co Valentino i Chanel vypustili do světa svoje verze, se z nich stal hit, já měla to štěstí, že jsem pár měla jeden v záloze  a díky tomu, že jsou v módě, je začaly vyrábět i řetězce (třeba H&M udělalo jedny úplně skvělé s ananasem), takže si je může pořídit i ten, kdo nemá tu šanci někam jet- tak jsem to udělala i já se svými černými (i když v Barceloně to není žádná výmluva, že nejedu nikam jižněji- možná si ale pořídím ještě jedny tradiční jednobarevné). Jsou opravdu pohodlné a skvělý doplněk k neformálnímu oblečení a už se nemůžu dočkat, až je budu moct nosit častěji.


the voldemort coat

H&M coat, Cos dress (worn as a t-shirt), vintage skirt, Zara heels, 
Bimba & Lola bag & Topshop sunglasses

One thing you probably don't know about me is that I am a huge fan of Harry Potter. So when my mum who knows nothing about it told me that I look like Lord Voldemort in this coat I took it as the biggest compliment she ever gave me. If you think about it, it is exactly what You-Know-Who would wear. Most of his robes in the films are dark grey and  made of silk (I heard that in one of the "Making Of Harry Potter"). I find this super amazing that the biggest super villain of all times wears such a feminine fabric as silk.
I have a love/hate relationship with this coat because it has such an amazing design but I find it quite difficult to wear. Also it has been so windy today that I am surprised that I could find some pictures where I don't eat my hair for dessert.

Co o mně pravděpodobně ještě nevíte je, že jsem ohromný fanoušek Harryho Pottera. Když mi tedy mamka, která o něm nic neví, sdělila, že v tomto kabátě vypadám jako Lord Voldemort, tak to byl asi největší kompliment, co mi kdy udělala. Když se nad tím zamyslíte, je to přesně to, co by si Vy-Víte-Kdo na sebe oblékl. Většina jeho hábitů je tmavě šedá až černá a také jsou hedvábné (to jsem slyšela v jednom z "Making of Harry Potter"). Přijde mi úplně skvělé, že největší záporná postava všech dob nosí tak ženský materiál jako hedvábí.
S tímhle kabátem mám takový zvláštní vztah, myslím si, že má krásný design, ale také mi přijde těžké ho dobře nakombinovat. Také dnes byl takový vítr, že se divím, že vyšlo několik fotografií, na kterých si nejím vlasy.

spring sweater


H&M sweater, Topshop Jaime jeans, Bimba & Lola bag & shoes

I already mentioned I adore the combination of white & burgundy and although these pants can look rather black sometimes they are still the darkest burgundy you can get. Unfortunately it is quite cold but that makes me fortunate enough to wear this sweater. Did I already mention how I appreciate a good textured cotton knit? The only accessories besides shoes & a bag I wore were a pair of earring that you can't see (sorry, my bad) and a bright pink lipstick.

Už jsem se zmiňovala, jak moc mám v lásce kombinaci bílé a vínové  i když tyhle kalhoty občas (obzvlášť na fotkách) vypadají spíše černě, ve skutečnosti je to snad nejtmavší odstín vínové. Bohužel není poslední dobou příliš teplo díky čemuž mám štěstí, že si na sebe můžu obléct tento svetr. A už jsem se zmiňovala o tom, jak moc dokážu ocenit dobrý texturovaný bavlněný svetr? Jako doplňky jsem si kromě bot a kabelky vzala jen náušnice, které nevidíte (pardon) a zářivě růžovou rtěnku.

yellow skirt, blue shirt & white bag

Massimo Dutti jacket, Mango shirt, vintage skirt, H&M earrings, Bimba & Lola bag & Anaid Kupuri shoes

I finally made the step to buy a light colored bag- I was looking for a white one for a year and a half and I finally found it at my favorite Bimba & Lola. So after looking at it for some time I realized no one is going to make a bag better than this one (I have a thing for rectangular cross body bags) and I didn't regret it ever since. I wore it with my matching jacket and one of the best color combos ever: baby blue & gold yellow. The pineapple earrings are just the cherry on top (and look at those golden flies! Finally I managed to take a detail picture of them). Great weekend everyone!

Konečně jsem se odhodlala ke koupi světlé kabelky- už rok a půl jsem se po nějaké sháněla a nakonec jsem ji našla v mém oblíbeném Bimba & Lola. Po jejím delším okukováním jsem uznala, že nikdo žádnou lepší neudělá (mám slabost pro hrubší růži, hranaté tvary a kabelky na řemínku) a od té chvíle jsem toho ani jednou nelitovala. Vzala jsem si ji na sebe s ladící bundou a jednou z nejlepších barevných kombinací: světle modrou a zlato žlutou. Ananasové náušnice jsou jen třešničkou na dortu- a všimněte si na nich těch zlatých much, které se mi konečně podařilo zvěčnit. Krásný víkend!


pink pants & geometric t-shirt

Zara pants, DIY t-shirt & Bimba & Lola shoes
Photos. Alban
This is what I wore a few days back, I thought I would need a leather jacket and I did not, love when this happens! I wore my bright pink pants with a geometric print t-shirt, as I still wanted it to be a little interesting but let the pants be the main protagonist (obviously this is not difficult). Also I took out my snake shoes after some time, I almost forgot how great they feel on feet. I think the aubergine color looks great with fuchsia, but I can't wait to wear them with some blue denim pants- unfortunately mine are literally thousands of kilometers away, so pink will do for the moment.

Tohle oblečení jsem na sobě měla pár dní zpět, myslela jsem si, že budu potřebovat ještě koženou bundu a nepotřebovala jsem ji, což je každé jaro úplně skvělý pocit. Vzala jsem si na sebe své zářivě růžové kalhoty s tričkem s geometrickým potiskem, chtěla jsem k té barvě přidat i nějaký zajímavější prvek, ale samozřejmě na sebe jako obvykle kalhoty strhly veškerou pozornost. Také jsem po nějaké době vyvenčila své hadí boty, skoro jsem zapomněla, jak pohodlné jsou na nohou. Tahle lilková barva se podle mě k růžové skvěle hodí, nicméně se nemůžu dočkat, až ji zkombinuji s modrou džínovinou- to je bohužel jen zbožné přání, jelikož mé džíny jsou ode mě doslova tisíce kilometrů daleko.


silver skirt, white jacket & cropped top

H&M jacket, Oysho top, Monki skirt, Converse shoes & Bimba & Lola clutch
Photos: Alban
If there are two items I am wearing more than anything else lately they are this white biker jacket and white Converse. White is still one of my favorite colors but I usually don't feel like going out all white- a majority of all white outfits seem too made up and attention seeking, which is not something I am looking for. But mixed with other colors it is just absolutely fantastic and, as I already told you many time, for me personally much more flattering. So I wore these two with my silver skirt and cropped top- and I am thinking about getting more of these even if I am still not used to the wind of my back. I hope you had a great weekend!

Pokud jsou dvě věci, co poslední dobou nosím víc než cokoliv jiného, pak to je tahle bílá bunda a bilé Conversky. Bílá je stále jednou z mých nejoblíbenějších barev, ale zpravidla se necítím na to, obléct se do ní od hlavy až k patě- většinou to pak vypadá až moc promyšleně a zoufale toužící po pozornosti, což není úplně to, co vyhledávám. Ale společně s dalšími barvami je bílá naprosto úžasná a, jak už jsem zde několikrát zmiňovala, pro mě osobně mnohem lichotivější než černá. Oblékla jsem si tyhle dva kousky s mou stříbrnou sukní a zkráceným tričkem- těch si možná pořídím víc, pokud si ovšem zvyknu, že mi profukuje na záda. Doufám, že jste si užili skvělý víkend!



how did my fashion diet end? / jak skončila moje módní dieta?

A month is over and so is my resolution consisting of ignoring everything fashion related (read more about this here). I successfully managed not to buy anything for more than a month, but honestly, that was the easiest task. I was and still am so used to reading blogs that my first reflex when I open my computer is to open my mail box and blog news feed, so I really had to be careful not to open anything fashion related. Also I hid all fashion pages on my facebook, did not read any magazines or books relating to it. And still I have not the feeling it helped, as I am bored with fashion.
This past month I really had to force myself to make blog posts. It already happened that for sometime I did not have the motivation to blog, but this time it  was unusually strong. I guess that this is due to the fact that you don't see other people doing the same and suddenly forcing everyone around you to take picture of you seems even more narcissistic than ever before. I was really uninspired, I was wearing  basic things almost all the time and a few times I felt like I had nothing to wear which is, as we all know, absolutely untrue. And since I did not have anything to wear, I felt like I should buy some new things but I couldn't. Fortunately.
The only bright side was that I had more free time and realized how much time it take to read all the things that could be just slightly interesting, so I think that in the future I will carefully pick what to read, because I simply don't have the time and energy to check everything I want.
I have to admit that I went to stores because I had my mum and friends visiting so I couldn't really avoid it. Also the last week I gave up and opened a few blogs because I just missed it. Now I have been reading anything I want since Wednesday.
But still I don't feel super-duper inspired. I wouldn't blame the bloggers or the magazines, as their content is really good. I got to think that maybe having to wear the same things all the time is what is wrong. You know that I prefer to have clothes that will "last forever", but maybe time to time it is not so wrong to buy something even if you know that you will not wear them again the next year, just to refresh your basic all time look.
I really hope that I will get some new ideas soon, in the meantime I will keep on posting what I really wear, as I don't think that dressing up just to make pictures is the right thing to do. I suppose you understand this is a blog about my personal style and if it is boring it will appear here anyway. But I hope it is getting better and that you will have to pick up you fallen jaws every time you see my new outfit.



Měsíc je u konce a s ním také moje předsevzetí ignorovat všechno spojené s módou (víc si o tom přečtěte  zde ). Úspěšně jsem dokázala nic si nekoupit, ale abych byla upřímná, tak to bylo ze všeho to nejlehčí. Byla jsem a stále jsem navyklá na to, že první co udělám, když si zapnu počítač, je přečíst si emaily a zkontrolovat  co je na blozích nového, takže jsem si opravdu musela dávat pozor, abych neotevřela žádnou stánku s módní tématikou. Také jsem zakryla všechny facebookové stránky, nečetla žádné časopisy ani knihy. A stále nemám pocit, že by to pomohlo, protože mě momentálně móda nudí.
Minulý měsíc jsem se musela dost nutit do psaní nových příspěvků. Sice se mi už stalo, že jsem na blogování delší dobu neměla náladu, ale tentokrát to bylo neobyčejně silné, Myslím si že je to tím, že najednou nevidíte jiné lidi dělat to stejné a zdá se mnohem víc narcistické nutit všechny lidi okolo vás, aby vás fotili. Do toho mi chyběla inspirace, takže jsem nosila hodně základních kousků a měla jsem pocit, že nemám co na sebe, což je, jak všichni víme, úplná blbost. A jelikož jsem neměla co na sebe, tak jsem měla pocit, že si musím koupit plno nových věcích, což jsem ale naštěstí nemohla.
Velké pozitivum ale bylo zjištění, kolik volného času najednou mám a uvědomila jsem si, jak moc času zabere si číst všechno, co vypadá alespoň trochu zajímavě, takže mám v plánu si v budoucnu opravdu vybírat, co čtu, protože jinak s tím strávím zbytečně moc času.
Musím se přiznat, že do několika obchodů jsem vstoupila, měla jsem na návštěvě mamku a přátele, takže se tomu nešlo úplně vyhnout. Taky jsem poslední týden pár stránek na internetu otevřela, protože už mi to chybělo. Od středy už sleduji vše jako obvykle.
Nicméně ani tak nejsem nijak mega-moc inspirovaná. Ne že by to byla chyba jiných, stránky, které čtu jsou kvalitní.  Ale začala jsem přemýšlet, jestli mě nenudí nosit stále to stejné dokola. Asi víte, že preferuji oblečení do vydrží "navždy", ale možná také není úplně od věci si čas od času pořídit něco fakt skvělého na oživení základních věcí a nemyslet na to, že další rok už si to nejspíš neobléknu.
Opravdu doufám, že brzy dostanu nové nápady, mezitím se tu zde samozřejmě budou objevovat fotografie toho, co nosím, i kdyby to bylo nudné, protože stále nehodlám se oblékat nějak speciálně pro blog. Snad chápete, že tenhle blog je o mém osobním stylu a pokud je nudný, tak tu bude i tak. Věřím ale, že se to bude postupně zlepšovat a vy budete muset sbírat svoje spadlé brady ze země pokaždé, když uvidíte můj nový outfit.