back to the bob


I missed my shorter hair so much! After the fringe that I liked but didn't feel like me, I was growing out my hair and the last two months or so I just wanted to cut it every day. No hair everywhere, no conditioner, instant volume. I just feel like myself again.

Tolik mi chyběly moje kratší vlasy! Po experimentu s ofinou, která se mi sice líbila, ale necítila jsem se v ní úplně svá, jsem vlasy nechávala narůst. Poslední dva měsíce jsem je ale chtěla ustřihnout každý den. Konečně nemám vlasy všude, nepotřebuji kondicionér a získávám okamžitý objem. A taky se konečně zase cítím sama sebou.

how to shop on the high street / jak nakupovat v oděvních řetězcích

In one of my last posts I got an interesting question: where do I recommend shopping for a good quality / price relation? Since everyone has a different concept of quality, we have different ideas about the price something should have, I thought you might know my opinion.
As you know the majority of my closet comes from high street brands- I appreciate the easy financial and geographical availability a the fact that I can look up for anything on the Internet and then only go to stores to try things on. The disadvantage  is that thousands of other people will have the same thing. I do not complain about the quality but that is because I never buy anything that has a bad fabric.
I do not think shopping on the high street reflects a lack of creativity- in the end no one buys everything exactly the same as you. Add some interesting and some older garments and you will be sure to be original. But this type of shopping has unwritten rules and since I am a good soul I will share mine with you.

1. Know your brand. I suppose you know there are brands like H&M, Zara, Topshop & Mango, that are the universal fashion chains. They own other brands like Monki, Cheap Monday, Cos or & Other Stories (Hennes & Mauritz) or Pull & Bear, Bershka, Massimo Dutti and Uterqüe for Inditex (the mother company of Zara). Every brand has a different target group and each offers different product of different quality. I usually avoid the ones targeted on the teenagers (Pull & Bear, H&M Divided or Zara Trafaluc), because I know they have low quality garments for younger girls that I am not anymore. I always go to H&M's Trend concept (the one with the cream tag), I have so many things from there and I cannot remember not being satisfied with them, the I like & Other Stories and lately the Premium collection at Mango, that is along Zara Studio an analogy of Trend- more limited, better quality but also a little more expensive.
2. Know what you want. The majority of the high street shops count on the fact that you will instantly love something and due to the fear of selling out (because of the low price) you buy it immediately. If you don't know your style perfectly impulsive purchases are the worst thing you can do to the development of your wardrobe. I usually wait for a week or two and then I know if I really want that thing or not.
3. Do not buy knock-offs. Fashion chains have the tendency to copy anything they like. If you immediately think of a designer while looking at a piece ("Looks like Louis Vuitton!" "Woow, this is so much like Prada.") do not buy it. You will like it for a while and then never wear it again. I know this from my own experience.
4. Choose on the Internet but do not shop there. Go try things on. It's difficult to see online what the fabric is like (for example 100% cotton can be of absolutely different quality), you do not know if it will fit you and you will not send it back of laziness. Then the two options are not wearing it (= waste of money) or wearing it and looking bad in it (=waste of money).
5. Check the quality. Quality is of course incredibly subjective, for me personally it comes from the fabric and other things like seams of buttons. I usually prefer things made of natural materials like cotton, wool or leather and I also like "natural" polymers like viscose or cupro. I do not avoid plastics fabrics all the time but usually they do not feel good on the skin. Look at the tags. Touch the garments and observe them closely. Ask yourself if it does not look unnatural or cheap. If it has lumps in the store it will not have less after a few washes. I recommend reading some books about fabrics. In numbers, I do not buy half the things I liked on picture because of the fabric.
6. Prepare yourself for sales. When I was younger, 70% of my closet was bought in sales. Write a list of things you want (I usually have tried everything on even before the sales start) and stick to it. During sales and especially towards the end be really careful to look closely at the garments since during this period people have little respect for the garments while trying them on.
7. Avoid the IKEA effect. IKEA effect is when everyone knows your Klippan sofa, Boäng armchair or Malm bed are from IKEA. You can say the same about clothes, everyone knows where the pink angora sweater (Lana Del Rey for H&M) or white skort (Zara) comes from. It is possible it fits your style a 1000%, otherwise it is something you bought because it has a very good price or because everyone else has it.
8. Can you tailor it? If something is almost perfect but would look better with a shorter hem o slimmer waist, you can alter it yourself or if you are less talented you can take it to the tailor. Things that fit you perfectly are a pleasure to wear, I adjusted a few of my pants that I wouldn't wear as much if I didn't. Be aware some things can not be altered and if they don't fit you it doesn't make sense to buy them.
9. Know when to shop. Do not go shopping on weekends. Especially not in the afternoon. In Barcelona Saturday afternoon in particular is hell, so my suggestion is to go in the morning (even better during the labour days)- there is no one in the shops, everything is in place and the shop assistants are fresher and prone to help you better.
10. Be picky. You do not have to get everything.

For me personally high street brands are the best option to enlarge my wardrobe. I would love to buy more original pieces from young brands, but I have little time to look up for something like that and also I don't think saving up for months for a single item is good for you. Also I don't have talent nor time to go through second hand shops.
I think a lot of people complain about quality simply because they don't know what quality is or because they can not see it at first sight. I really recommend reading something about fabrics, look how garments from good brands are made (even if that would be behind through the window). H&M, Zara and other brands keep track of what their customers want and if they make bad quality clothing it is because the demand for it is so high. If you as a customer stop buying these things eventually they will stop making them
You need to search, touch and buy thinking twice and then, maybe, you will look as amazing, beautiful and perfect as me.



V předminulém článku mi přišla zajímavá otázka: kde nakupovat, aby kvalita odpovídala ceně?  Tím, že každý za kvalitu pokládáme něco jiného, každý máme jinou představu o ceně a o užitku dané věci, jsem si řekla, že by nebylo od věci se s vámi podělit o to, jak to mám já.
Jak moc dobře víte, většina mých věcí pochází z oděvních řetězců- výhodou je snadná finanční i zeměpisná dostupnost a taky to, že si všechno můžu předem prohlédnout na internetu a v obchodech strávit minimum času už jenom zkoušením. Nevýhodou je, že to stejné oblečení budou mít tisíce dalších lidí. Na kvalitu si nestěžuji, ale to je také díky tomu, že si nikdy nekoupím něco, na čem se mi už od pohledu nelíbí materiál.
Nepřijde mi, že by oblékání se v řetězcích nutně znamenalo nekreativitu- koneckonců málokdo si koupí všechno stejné, jako vy. Když se k tomu přidají nějaké zajímavější nebo starší kousky, rozhodně se nemusíte bát, že byste nebyli osobití. Přesto má ale tento typ nakupování svá nepsaná pravidla. A jelikož jsem dobrá duše, tak se s těmi mými podělím s vámi.

1. Znejte svůj řetězec. Předpokládám, že asi tušíte, že existují značky jako H&M, Zara a Mango, které jsou takové "univerzální" řetězce. Pod ně pak spadají různé další značky jako Monki, Cheap Monday, Cos nebo & Other Stories (Hennes & Mauritz) nebo Pull & Bear, Bershka, Massimo Dutti a Uterqüe pod Inditex (který vlastní také Zaru). Každá značka je zaměřená na jinou cílovou skupinu a i v každém obchodě tudíž najdete jiné produkty s rozdílnou kvalitou. 
Já se většinou vyhýbám těm zaměřeným na náctileté (např. Pull & Bear, koncepty Divided v H&M nebo Trf v Zaře), protože vím, že to bývají hadříky určené pro mladé slečny, což já už bohužel nikdy nebudu. Kam chodím pravidelně je koncept H&M Trend (se světle béžovou cedulkou), odkud mám opravdu mnoho věcí a jsem s nimi vždy spokojená, & Other Stories a naposled se mi také zalíbila kolekce Premium v Mangu, která stejně jako Studio v Zaře je analogií na Trend- limitovanější série, lepší kvalita, ale také o chlup dražší.
2. Vězte, co chcete. Většina řetězců funguje na principu, že se vám něco strašně zalíbí a tím, že to stojí tak málo a bojíte se, že vám to vyprodají, si to hned koupíte. Impulzivní nákupy jsou, pokud neznáte naprosto perfektně svůj styl, pro dlouhodobý rozvoj šatníku to úplně nejhorší. Já vždy čekám alespoň týden nebo dva, za tu dobu většinou zjistím, co opravdu chci a bez čeho se obejdu. 
3. Nekupujte kopie. Řetězce mají tendenci obšlehnout cokoliv se jim zlíbí. Pokud si při pohledu na danou věc okamžitě vybavíte nějakou přehlídku ("Hele Lojzík Vuitón!" "To vypadá úúúplně jako poslední kolekce Prada."), tak si to nekupujte, bavit vás to bude pár měsíců a pak si to už na sebe nevezmete. Ověřeno.
4. Vyberte si na internetu, ale nenakupujte na něm. Jděte si vše pěkně vyzkoušet. Na internetu těžko rozeznáte, jak dobrý je to materiál (například 100% bavlna může být od jednoho kusu oděvu k druhému úplně jiné kvality), ani nevíte, jak vám to bude sedět a z lenosti to pak nevrátíte. Pak se uchýlíte k jedné ze dvou možností, což je nenosit to (škoda peněz) nebo to nosit a vypadat v tom špatně (taky škoda peněz).
5. Kontrolujte kvalitu. Téma kvality je samozřejmě hodně subjektivní, ale pro mě většinou vychází z materiálu nebo z různých finálních úprav, jako jsou švy nebo knoflíky. Osobně si většinou kupuji věci z přírodních materiálů jako jsou bavlna, vlna, kůže a mám také ráda různé polopřírodní polymery jako viskóza nebo cupro. Nevyhýbám se sice plastovým tkaninám jako čert kříži, ale většinou se mi nejsou příjemné na omak ani na kůži. Kontrolujte cedulky. Na věci sahejte a prozkoumávejte je z blízka, ptejte se sami sebe, zda to nevypadá uměle nebo lacině. Pokud to má na sobě žmolky už teď, tak jich po několika vypráních na sobě nebude mít míň. Hodí se přečíst si trochu té naučné literatury o materiálech. Odhadem si kvůli materiálu nekoupím polovinu věcí, co se mi na obrázku líbily.
6. Vyzbrojte se na slevy. Když jsem byla mladší, tak 70% mého šatníku pocházelo ze slev. Sepište si seznam věcí, co chcete (já mám většinou vše vytipované i vyzkoušené ještě než slevy začnou) a držte se ho. Během slev a tím spíš k jejich konci si obzvlášť všímejte, jestli je zboží neporušené, lidé se ve slevách ke zboží chovají všelijak.
7. Vyhněte se IKEA efektu. IKEA efekt je to, když každý ví, že vaše Klippan pohovka, Boäng křeslo nebo Malm postel jsou z IKEY. Stejně se to dá aplikovat i na oblečení, každý ví, odkud pochází  růžový angorový svetr (Lana del Rey pro H&M) nebo bílé sukňošortky (Zara). Je možné, že to je zrovna něco, co se k vám hodí na tisíc procent, v opačném případě je to něco, co jste si koupili, protože to mělo velice výhodnou cenu nebo protože to mají všichni ostatní a všichni to také moc dobře vědí.
8. Můžete to upravit? Někdy je něco skoro perfektní, akorát by to chtělo kratší lem nebo zúžit pas. Nikdo z nás není úplně konfekční a to je naprosto v pořádku. Pokud jste šikovní nebo znáte dobrou švadlenu, pak si většinu věcí můžete upravit sobě na míru. Já si tak například zúžila několik kalhot, které bych jinak tolik nenosila, protože mi neseděly dobře. Pak ale také existují věci, které upravit nelze a pokud vám nesedí, tak nemá smysl je kupovat.
9. Vězte, kdy nakupovat. Nenakupujte o víkendu. Tím spíš ne o víkendu odpoledne. I když u nás v Praze je sobotní odpoledne mnohem, mnohem příjemnější než v Barceloně, nejlepší je do obchodů chodit dopoledne (ještě lépe během pracovního týdne)- obchody jsou polo prázdné, všechno je na svém místě, prodavačky nejsou unavené po celém dni a ochotněji vám pomůžou.
10. Buďte vybíraví. Nemusíte mít všechno.

Pro mně osobně jsou oděvní řetězce  momentálně nejlepším řešením k rozšiřování šatníku. I když bych si ráda kupovala víc věcí z originální tvorby, bohužel nemám čas nic takového hledat a taky nejsem příznivcem toho, že bych si třeba na šaty šetřila několik měsíců. Stejně tak na hledání v second-handech nemám čas a bohužel ani talent. 
Myslím si, že si plno lidí stěžuje na kvalitu, protože prostě nevědí, co kvalita je a nebo ji nedokáží rozeznat na první pohled v obchodě. V tomto směru opravdu doporučuji si přečíst něco o materiálech a koukat se jak jsou udělány věci od kvalitních značek (i kdyby to bylo jen skrz výlohu). H&M, Zara i další obchody samozřejmě sledují, po čem jejich zákazníci touží a pokud vyrábí i nekvalitní oblečení, tak je to tím, že je po něm neuvěřitelná poptávka. Pokud je jakožto zákazník stále kupujete, pak si za nekvalitu můžete sami.
Chce to hledat, osahávat a nakupovat s chladnou hlavou a pak možná budete vypadat tak skvěle, úžasně a dokonale jako já.

lilac skirt

H&M coat & skirt, Benetton sweater, Bimbla & Lola bag & Mango heels

I have to stop buying skirts, seriously. I think skirts are the most overrepresented sector of my closet and considering the fact that I rarely wear them during the working week I must admit it is not the most logical way to go. This means this beautiful lilac one will be the last one I bought for a long time (I bought a black one too the very same time. Shame on me). I absolutely adore the fabric it is made of. It is actually one that H&M reissues on regular bassis in diferent colors and so I knew the day would come when those colors would please me. Obviously it looks so much better without a coat and thights, but what can you do, even Barcelona isn't warm enough to go bare legged yet.

Měla bych vážně přestat s nákupem sukní. Sukně jsou jednoznačně jednou z nejzastoupenějších částí mého šatníku, což je vzhledem k tomu, jak málo je nosím během pracovních dnů, docela nelogické. Tato šeříková je tudíž poslední, co jsem si za dlouhou dobu koupila (a zároveň s ní ještě jednu černou, já vím, já vím, už tak mám moc sukní). Strašně se mi na ní líbí materiál. Je to jeden z těch, co H&M pravidelně vyrábí v několika barvách a tentokrát je to přesně ta pro mě. Samozřejmě by sukně vypadala mnohem lépe bez kabátu a bez punčocháčů, ale já už získala tu správnou barcelonskou "otužilost", takže nalehko půjdu nejspíš až někdy v polovině května.

fluffy grey coat

H&M coat & hat, Mango pants, Bimba & Lola bag & boots

My weekend in Brussels was so relaxing, I spent it in grey, pink & black and quite surprisingly, the weather adapted to it: the flowers were in bloom and one day it rained (it wouldn't be Brussels without a bit of rain!). Also I present you one of my newest aquisitions which is this fluffy coat. You may know from my Instagram or Facebook that I have been looking for one Mango coat in Barcelona after finding a perfect grey one that was a tiny bit too big for me in Prague. I only found 3 XLs here and I was devastated, after crying my eyes out into the five other coats I have I bumped into this one. I would still say I liked the Mango one a little better, but I have been looking for a lighter colored coat for ages and this one is just SO cosy. I may have to shorten it a little because it makes me look smaller (especially on the pictures I did not post), which is not exactly what a petite like wants.

Můj víkend v Bruselu byl naprosto uvolňující a strávila jsem ho v šedé, růžové a černé. Překvapivě se k mému oblečení barevně připojilo i počasí, na ulicích kvetly stromy a jeden den pršelo (nebyl by to Brusel bez trochy deště). Také vám dnes představuji svůj nový kabát. Na mém Instagramu či Facebooku jste si mohli všimnout, že jsem v Praze našla jeden skvělý šedý kabát v Mangu, který mi byl bohužel trochu velký a tak jsem čekala, že ho seženu v Barceloně. Tady jsem prošla desítky Mang, našla jsem pouze tři ve velikosti XL a byla jsem zdrcená. Po tom co jsem se vybrečela do mých ostatních pěti kabátů, jsem narazila na tento. I když ten původní se mi líbil o malinko víc, tento je nejteplejší ze všech, co mám, a déle už bych to bez světlého kabátu stejně nepřežila. Možná ho ale budu muset o kousek zkrátit, protože docela opticky zkracuje mě, což při mé výšce není úplně žádoucí.