Spring diet & anti-diet (a.k.a. naprosto bezvýznamný článek)

Rozhodla jsem se: duben vyhlašuji měsícem boje proti závislostem. Ne, drogy neberu a alkoholik  také nejsem, ale je tu jedna věc, co mi dělá nemalé starosti: nakupování. Jen abyste od začátku měli jasno: nejsem žádný fanatik a netrávím každou volnou chvilku běháním obchodech, ale jedné věci jsem si nemohla nevšimnout: od chvíle, kdy jsem založila tento blog, trávím mnohem více času v obchodech a ve skříni a na poličkách mi přibylo plno nových věcí. Věci jsou to bezpochyby hezké a samy o sobě nějsou drahé, ale když se tak na ně dívám, tak si uvědomuji, že neodpovídají mému konceptu nakupování: nepatří k mému všeobecnému stylu a byly koupeny "jen proto", že se mi líbí. Že právě proto si lidé nepotřebné věci kupují? Abych to vysvětlila: nerada si kupuji něco, co nemám s čím kombinovat. Nebaví mě se na oblečení a doplňky koukat, já je chci také nosit. Nechci skončit tak, že budu mít padesát náramků, každý z nich se po světě projde jednou a pak bude po zbytek svého bytí sloužit jako pracholapka na skřínce v koupelně. Taky nechci aby to tak bylo, protože to tak nikdy předtím nebylo a člověk je, jak známo, tvor nerad přistupující na změny. Proč by tomu tedy tak mělo být teď? Kvůli tomu, že jsem založila blog? Ale jděte...
Tudiž: nastává měsíční pauza, kdy si nekoupím vůbec NIC, která bude trvat až do 27. dubna. Umožní mi to provětrat starší kousky, vyhodnotit, které z nich stále ještě dokážu nosit, umožní mi to napsat si seznam věcí, které opravdu chci a které si nekoupím jen kvůli tomu, že je má polovina mých módních inspirací. Chci si nakupování a oblečení užívat a nejen se hnát za nějakým bezvýznamným cílem. Nechci každou volnou chvíli trávit pod světlem zářivek v honbě za poklady. Tuhle "životní etapu" už mám za sebou. Cokoliv, co na mě v následujícím měsíci uvidíte, už tedy pravděpodobně nějakou dobu vlastním, abyste si taky nemysleli, že všechny kousky jsem si zakoupila v poslední době, abych se "svezla na "chic vlně", která se tu najednou objevila" (cituji komentář z blogu durduin).
Další důvod? Blížící se léto. Nechci sedět doma v krásných nových šatech, zatímco všichni moji kamarádi objíždějí festivaly. Jaký by to mělo smyl? Šaty se rozpadnou, zážitky jsou věčné.
Pokud jste byli tak odvážní, že jste se dostali až sem, chtěla bych Vás ještě upozornit, že nakupovací půst se může změnit v obžerství (více peněz= více jídla, žádné zajídání frustrace). Prosím tedy, abyste se zdrželi hlasování pokud ztloustnu a špeky mi polezou ze všech švů.  Na konci měsíce (snad) totiž znovu pojedu do Francie a pokud ano, tak si šetřím na jedny z těchto:

 Moje jarní dieta je tudíž antidieta díky které snad já i moje peněženka patřične ztlousteme (peněženka doufám víc). Nakupujte jak diví, já se Vám budu z dálky smát!

40 comments:

  1. Přečetla jsem to celé a je to super článek. Trochu mě nutí se zamyslet. Většinu svých věcí nosím. Většinu nových taky. Ale pořád je to jen většina, občas si něco koupím, protože se mi to líbí, ale brzy i líbit přestane. Nemám hromady věcí, to zdaleka ne. Jestli je to u bloggerek samozřejmé, u mě tedy ne. Přesto každý měsíc si pár nových věcí koupím. Zatím mi však nic neleží ladem a skladem, tak snad jsem ještě na té správné "vlně".

    ReplyDelete
  2. A doufám, že z Paříže zase přivezeš nějaké super poznatky a fotky! :))

    ReplyDelete
  3. Tak tenhle článek tě šlechtí! Taky jsem na sobě občas vypozorovala vlnu nadšení pro nakupování, ale jak říkáš, občas je potřeba udělat si pauzu a začít uvažovat. Které dívce by se nákupy nelíbily? Peněžence to udělá určitě radost a tobě taky!!

    ReplyDelete
  4. Good luck & lots of courage.
    Nový kolekce už dobyly obchody a slevy stejně ještě nejsou, takže si můžeš našetřit na lepší časy :)

    Proč by ses nám smála?

    ReplyDelete
  5. adela ma super kecy. velmi rozumny clanok

    ReplyDelete
  6. makrooonky!!!!

    ja pretridila 2 pytle obleceni a dala k popelnicim, nehoralo se to tam ani pul hodiny, mam pocit cistsi duse...

    ReplyDelete
  7. super článek! Já si kupovala hlavně dřív spoustu zbytečností, teď jsem víc lakomá a utrácím za jídlo:)

    ReplyDelete
  8. Já jedu do Paříže v červnu! Jinak máš naprostou pravdu, taky se snažím omezovat nakupování a nekupovat zbytečnosti (viz můj minulej post) a taky si dávám limity - nekoupím si nic dokud nedopíšu diplomku, nekoupím si nic dokud budu vypadat jako těhotná, apod., musím říct, že to na mě docela funguje.

    ReplyDelete
  9. hezký článek, samozřejmě patří také pochvala az to, že ses tak rozhodla, ja jsem tuto abstinenci měla v březnu a musím říct, že se to celkem vyplatilo - ve skříni jsme našla věci, které byli zapoenuty už hodně dlouho!

    p.s.tato reklama se mi moc libi, Vanessa P. je na obalce nove marieclair a je tam i obsahly clanek o ni a o jeji praci s COCO.

    ReplyDelete
  10. chtěla bych vidět a znát bloggerku která si může dovolit vyhazovat peníze za zbytečné věci.(i když možná tu nějaká je..) i když je pravda, že kolikrát to je nevědomně..

    tak ti budu držet palce.)

    ReplyDelete
  11. ahoj adelo, na anti dietu doporucuju cukrarnu saint tropez, syn pani nadine dokonce chodi s tebou do skoly (i kdyz asi o deset trid niz:). jinak zdravi emilek a chvali tvuj clanek:)

    ReplyDelete
  12. Skvělý přístup!! :) Já jsem si dala také takové předsevzetí, už ho držím 2 týdny a znělo asi takto: "Dokud se v Pradubicích neotevře H&M tak si nic nekoupíš!" ..teď jen mlsně koukám každý den na strínky h&m a tak nějak nevědomky sleduji www stránky paláce v Pardubicích, jestli už obchod není v provozu :D

    ReplyDelete
  13. tak to bych já, asi nevydržela ale fandím ti!=)

    ReplyDelete
  14. Dočetla jsem to dokonce a musím říct, že si taky koupím něco co potom vůbec nenosím a ani se mi to třeba moc nelíbí. Ale už se to začínám odnaučovat a při koupi něčeho trochu přemýšlim, zda to vůbec budu nosit.

    ReplyDelete
  15. Je to krásný článek. Já se nakupovaní nevzdám, taky nepatřím mezi ty, co lítají po obchodech pořád, na nákupy se vydám tak 2krát do měsíce. Spíš si konečně vybírám to, co opravdu vynosím a ne to, co jenom zalahodí mému oku. Držím ti palce a jsem zvědavá, co bude první nakoupený kousek po půstu! P.S. S těmi dortíky mi děláš opravdu chutě :)

    ReplyDelete
  16. Přečetla jsem to celé a moc pěkný článek. Taky si říkám to stejný a doufám, že si to nebudu jen říkat, ale splním-odhodlám se k tomu jak ty :) Být skrblík se někdy vyplatí. Hodně síly všem ke zničení potřebné závislosti nejen té s nakupováním :)

    ReplyDelete
  17. cha, adel zase bezvadnej clanek! ale sazim, ze tu setrici dietu brzo porusis:D.

    ReplyDelete
  18. Děkuju Vám za podporu!
    Linda: nejedu do Paříže, jedu na jih, ona Francie se rozmáhá i trošku dál než na Paříž :)
    Lam: smát se budu protože chci? Tomu konzumismu kterému uniknu (no dobře, ne nadlouho :D)
    Sandra: správný přístup hehe, je fakt, že v dobré cukrárně někdy utratíš tolik jako za horší tričko.
    natie: v zahraničí to tak běžně je, ale tady je myslím není bloggerka, co by měla peněz, že by je mohla přehazovat vidlema...
    Anit: cukrárna? kde??? :D
    TheGabiee: no jo, na HM v Pardubicích se taky těšim, budu tam chodit s babičkou :)
    Teruna: to si piš, že to vydržím!! :D

    ReplyDelete
  19. J8 jsem taky zkoušela měsíc si nic nekoupit, ale pak mě uchvátily jedny fantastické botičky na 13cm podpatku. Nejlepší je být plus-mínus švorc, to pak nemá cenu přemýšlet, kterou zbytečnost si koupit tentokrát:) Ale to zmákneš, a i kdyby ne, tak přece o nic nejde....stanbloque.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. a kam do Francie jedeš? :)) Já se v Paříži byla též, ale chtěla bych se podívat i do Provance nebo do Bretagne :)

    ReplyDelete
  21. Ach, to je zvlastni, ze tak nakupujes :-D ja mam cim dal vetsi problemy si neco vybrat...tam se mi nelibi material, jinde detail nebo strih...barva? je to moc nudne, moc nevim co :-) takze ma penezenka tlusta byva,a le ja si touzim neco koupit a nevim co ! :D

    ReplyDelete
  22. Super článek nutící k zamyšlení :) Asi se budu opičit a taky budu abstinovat, je to skvělá myšlenka. Nevím sice, jestli to vydržím (nikdy mi nevydržela ani obyčejná dieta), ale tobě držím palce! ;)

    ReplyDelete
  23. Už jsem to zkoušela....nevydržela sem :))

    ReplyDelete
  24. Nenakupuju jak divá ! :D
    Ale chtělo by to nové jeany...

    ReplyDelete
  25. cukrarna je v pasazi lucerna a je vazne skvela.

    ReplyDelete
  26. já tě naprosto chápu a souhlasím..dokonce tě v tom podporuju! sama teď moc nenakupuju...nejsem na sebe teda tak tvrdá jako ty - když vidím něco opravdu hezkého, ale zároveň opravdu levného, koupím si to, ale taky už víc uvažuju, neutrácím za blbosti atd., ale ze mě si příklad neber:D řekla jsem si, že si koupím max. jednu věc za týden nebo dva (a to opravdu maximálně!)....a postupně i to omezím (snad)...každopádně i tyhle moje malinkatý nákupy teď už nepřesahujou 200 Kč..takže si třeba koupím jen náramek za 100,- a za další dva týdny triko za 150,- atd.....snad to jde se mnou taky správným směrem a nakonec si odvyknu nakupovat ještě víc, doufám...
    držím palce, ať ti to taky jde a odoláváš pokušení;)

    ReplyDelete
  27. Christie: pojedu na jih, nejspíš do Cannes
    Lucka: tak tenhle problém mám taky, akorát spolu ty dva problémy koexistujou a doteď jsem nepochopila, jak je to možný :)
    Anit: díky za tip, určitě se tam někdy stavím!
    MyStrawberryCocktail: když si koupíš jeden náramek každé dva týdny, jak mi vysvětlíš, že tě vidím pořád v něčem novém hmmmm? ;)

    ReplyDelete
  28. Adélo to fakt nechápu !!! :D

    ReplyDelete
  29. Moc hezky jsi to napsala :)
    Taky bych chtěla do Francie :)

    ReplyDelete
  30. Nemusíš mě brát jako naprostého idiota :) měla jsem za to, že jsem v článku četla Paříž, prostě omyl no :)
    Ve Francii jsem nebyla a Paříž nepovažuju za pupek světa. Chtěla jsem to jen říct tak, že tvůj článek z Paříže, co jsem četla jako jeden z tvých prvních, mě prostě pobavil a líbil se mi. Jen jsem to špatně přečetla.

    ReplyDelete
  31. Bohuzel musim priznat, ze tenhle clanek trefil hrebicek na hlavicku. Jsem jedna z tech co by se mely zamyslet nad mnozstvim obleceni ve svem satniku....vzhledem z toho ze vetsinu ani nestiham nosit, asi neco neni uplne dobre...takze diky, Adel.Tenhle clanek mi strasi uz treti den v hlave a to je moc dobre...

    ReplyDelete
  32. áále prosim tě:D to asi jen tak působí. spíš právě řešim krizi, že nemám co na sebe:)
    ne, ale vážně....spoustu oblečení už mám třeba 2 nebo 3 roky a pořád ho nosím, jen potom vypadá na blogu jako nový, protože ho neznáte;) taky mám často stejnou velikost a mamkou, která má spoustu hezkýho oblečení, co si od ní půjčuju:) a navíc jsem dost nakoupovala někdy v lednu a únoru, myslim, a to jsem vám většinou "zatajila" :) takže teď tahám dost věcí, který mám z tý doby, ale předtim zkrátka nebylo počasí k tomu, abych je mohla nosit:/ a někdy taky přispějou rodiče....hehe i když poslední dobou málokdy:( no každopádně když se tohle všechno sloučí dohromady, vznikne z toho můj šatník......:D (kterej mimochodem není nijak obsáhlej:D)

    ReplyDelete
  33. www.juliettefashion.blogspot.com

    ReplyDelete
  34. článek je skvělej!!!:)
    ja bych si kupovala věcí víc,ale z finančních důvodů se krotím...
    taky si myslím,že bych "hřešila" víc,kdybych bydlela v praze či brně... takhle se do techto mest dostanu max. 1 az 2krat do mesice..

    rozhodne ti drzim pesti.. a jestli to zmaknes,tak pred tebou smekám... musí bejt hrozně těžký odolat,když má člověk "kousek od sebe" arkády a chodov.)

    ReplyDelete
  35. Držim palce ať to vydržíš.......

    ReplyDelete
  36. Naozaj super clanok az som sa nad sebou zamyslela a presne som sa tam nasla..Kolkokrat som si v posledej dobe kupila daco v obchode co som vobec neporebovala jednak a jednak co som ani v prvom momente nevedela kedy a k comu si obleciem ale na nejakom blogu som to videla ci nieco podobne tak ma napadlo musim to mat..Je to uplne hrozne hlupe a povrchne a je mi z toho smutno alebo je mi to kazdopadne luto..Uricte je lepsie zacat setrit ,,teraz"ako nikdy a uvedomit si to radsej skor ako neskor, ale popravde aj to ,,teraz" je uz neskoro ked si vezmem do uvahy ze som sa vobec tak lahko dala ovplyvnit..
    Kazdopadne naozaj dobry clanok:)

    ReplyDelete
  37. Super článek, skvěle jsi to vystihla!! Taky jsem si všimla, že od té doby co mám blog mi ve skříni přibylo mnohem více věcí...

    ReplyDelete
  38. Myslím, že spoustě - ne-li naprosté většině - slečen mluvíš z duše. Ano, i mě. Takže ti držím pěsti a jestli to zvládneš, tak jsi fakt dobrá! Já už jsem totiž naprosto z(a)tracená.

    ReplyDelete
  39. Good luck babe!
    článek je líbivej:) skvělé!

    ReplyDelete
  40. super článek a jinak pořád držíš nenakupování? ale upřímně:) protože jestli to fakt jde, tak já zatnu všechno co mám a dám to taky...opravdu bych to potřebovala, teď jsem si totiž každej den koupila alespoň jednu věc, což už je nemoc:/

    ReplyDelete