epilogue

H&M coat, Zara sweater, jeans & shoes, Asos bag & Hermès scarf


Pictures from my last day in Prague. Classics with a pop of orange 
The other big part of my Czech written article should be less interresting to you, if you are foreign. You know in the Czech Republic where I come from, people tend not to care about what they wear. Bascially even fashion experts, both blogger and professionals, are being really negative about the whole situation. I say the only way to change something is to change yourself. If you want to read more about it, ask uncle Google :)

Fotky z mého posledního dne v Praze. Klasika s několika oranžovými akcenty. Nicméně to není to, o čem jsem dnes chtěla psát.
Už nesčetněkrát jsem přemýšlela nad tím, proč vlastně Češi na svůj styl pečou a i když situace na ulicích rozhodně není tak tragická, jak by se z Módního Pekla a stránek jemu podobným mohlo zdát, k dokonalosti má daleko. Aby jste si nemysleli, ona situace není dokonalá nikde a myslím, že v zahraničí žiju už dost dlouho na to, abych to mohla posoudit. Problém je možná v penězích, protože samozřejmě stále máme menší platy, než na Západě, ale možná je úplně jinde. Když pomineme to, že si u nás mnoho lidí radši koupí dvakrát dražší mobil než kvalitní kabát a pak celou zimu chodí ve "sportovně elegantní" lyžařské bundě (což se sice dá prominout za velmi nízkých teplot, ovšem už teď při 10°C je to neskutečné módní faux pas, tím spíš ve městě), je tu ještě jeden faktor, kterého jsem si všimla a který mi nedá spát. 
Negativismus. 
V podstatě je mi jedno, že se všichni nezajímají o módu tak jako já, to je každého právo. To co mi je opravdu líto, že mnoho z těch lidí, co se o módu zajímají a mají jí rádi (/milují ji / zbožňují ji / žijí jen pro ni) je tak zatraceně negativní o její úrovni a budoucnosti v Čechách. Že převládá ten pocit, jak je v zahraničí všechno lepší. Fajn, ne všichni jsou jak ze žurnálu, ale speciálně módní blogy jsou myslím důkazem toho, že se něco hne kupředu. A přesto i mezi bloggery negativismus přetrvává. Málokdy si někde přečtu, jak se móda na ulici zlepšuje a mně osobně přitom přijde, že tomu tak je. Pokaždé, když se vracím domů, vídám lépe a lépe oblečené lidi, lidi, kteří se nebojí vybočit z davu, lidi, kterým záleží na vzhledu. Lidé co chápou, že styl není o tom být mladý, bohatý, krásný nebo hubený, protože to jsou jen výmluvy. Někdy i několikrát týdně dostávám komentáře nebo maily o tom, že to, co mám na sobě já, byste si na sebe nikdy nevzaly (nebo nevzali, jak chcete), protože na to není odvaha/ lidi by špatně koukali / kvůli podobnému oblečení by vás vydědila pratetička v Americe. Kašlete na to, co na to řeknou lidi. Když se budeme vymlouvat, že to nejde, tak se nikdy nic nezmění. A o to přece jde, ne? Aby jednou Prague Streetstyle jednou byla jedna z nejznámějších stránek světa. 
A teď prosím všichni utíkejte ke skříním a připravte si na zítřek klobouky, puntíkaté punčocháče, sundavací límečky, sukně s peříčky a podpatky.

Jsem Jackův neskutečný optimismus.

59 comments:

  1. Moc pěkný článek. S tím negativismem máš pravdu. Když Češi jsou holt národ stěžovatelů, kteří se stále (mylně) domnívají, že na západě je všechno lepší a štěstí tam padá ze stromů.

    ReplyDelete
  2. Skvělý článek, a ty vypadáš jako vždy úžasně. Taky nesdílím ten blogerský negativismus, myslím si, že situace se u nás rychle zlepšuje. Především teda v Praze. Mimo Prahu-to je jiná věc. :D :D

    ReplyDelete
  3. Na té první fotce ti to zatraceně sekne!
    A hlasuju pro předposlední větu.:)

    ReplyDelete
  4. skvělý článek. v podstatě souhlasím, nicméně také jsme občas znechucena nevkusem některých lidí. ale většinou si říkám:" no co, tak se v tom ten člověk cítí, prostě to neřeší a mně do toho nic není"

    spíš mi vadí, že mnohdy takové ty mladé pipky odsuzují i vkusně oblečeného člověka. ale co, s tím stejně nepohnu:) a jsme přesvědčena, že vkus nás Čechů není tak zvrhlý, jak se nám mnohdy někteří snaží namluvit.


    jo a zítra beru okovanou čelenku, v které bych mohla konkurotav soše svobody!

    ReplyDelete
  5. fakt pekný článok :)

    karissaworld.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Moc se mi líbí ty fotky.. navíc máš nádherný kabát!

    http://michellecakova.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. ta předposlední fotka je skvělá!

    ReplyDelete
  8. your gray coat is so perfect with everything!

    ReplyDelete
  9. skvělý článek a ty se drž toho svého stylu, sluší ti! :)

    ReplyDelete
  10. Moc pěkně jsi to napsala :)Jdu hledat puntíkaté punčocháče :))

    ReplyDelete
  11. clovek si vzdycky omluvi,to co chce a vymysli si vymluvu

    ReplyDelete
  12. Skvělý článek! Naprosto s tebou souhlasím. Pár let jsem žila též v zahraničí. Teď každý den dojíždím z mého rodného okresního města do Prahy za prací a rok od roku je to stále lepší-mix různých módních stylů a mé srdíčko plesá, ráda koukám po lidech a sleduji jejich módní kreace, ač se mi to líbí nebo ne, oceňuji osobitost a sbírám inspiraci. O to je to stále horší a nelepšící se v mém městečku, samá trenking móda v ulicích :( Snad se dočkám módního osvícení i na maloměstě :)
    Klára
    p.s.Krásný outfit a už dlouho obdivuji ty tvoje botky!:)

    ReplyDelete
  13. krásně napsáno! souhlasím s tebou taky mám ten pocit, že pomalým krůčkem se obyvatelé ČR v oblékání zlepšují :)

    ReplyDelete
  14. Jeee inspirativní pozitivní konec mě dostal.. moc hezký pohled na věc. a slušelo ti to, krásně koukatelné fotky!:)

    ReplyDelete
  15. S článkem souhlasím. Jen bych měla jednu uštěpačnou a nepříjemnou poznámku. I když máš sebelepší názory, je dobré je prezentovat na úrovni. Vím, že každému nejde pravopis sám od sebe. Ale pokud už něco zveřejňuješ, bylo by dobré trochu hledět i na formu, ne?
    Jinak ale souhlasím a děkuji za inspirativní závěr. Ten límeček už, sakra, musím někde sehnat:)

    ReplyDelete
  16. Je to tak:) Stejně si ale myslím, že "styl" se úplně naučit nedá. Někteří lidé mají prostě tu jiskřičku, ten šmrnc - který je hlavně v osobnosti. A když takovou silnou osobnost znáte, jakékoliv oblečení na ní vypadá mnohem lépe, než na zapšklé mladé holce/klukovi.

    ReplyDelete
  17. super článek! řekla bych že problém s negativitou Čechů jde mnohem dál než jenom k módě...my se prostě na ulici na sebe neusmíváme v autobuse se mile nezdravíme a nechválíme se - a mužu říct že v Holandsku je to uplně naopak... ovšem - doufám ve změnu a zůstávám pozitivní a usmívat na všechny kolem se hodlám napořád :) takže zítra ke klobouku beru ještě velkej úsměv! :)

    ReplyDelete
  18. Souhlasím. Obzvlášť v poslední době mě udivuje, kolik dobře oblečených lidí se dá potkat v Brně :).

    ReplyDelete
  19. ...úplně mi čteš myšlenky. Nedávno jsem přesně nad tímhle přemýšlela! Moc hezky jsi to napsala... Palec nahoru!

    ReplyDelete
  20. Pěkný článek, souhlasím s tebou. Taky mě nebaví, jak všichni jen kritizují, jak tu lidi módě nerozumí a v zahraničí jsou mnohem stylovější. Myslím, že opravdu se tu (aspoň v Praze tedy) situace stále lepší. Například na střední bylo plno hezky/stylově/módně oblečených holek a teď na vysoký jich potkávám ještě víc. Takže myslím, že situace se hlavně díky mladší generaci zlepšuje.

    Ali

    ReplyDelete
  21. ja žijem momentálne v Bratislave a náhodou...tu na uliciach stretávam veľmi veľa dobre oblečených ľudí... sem tam nejaká pipenka divne dohabaná a veľmi divne oblečení ľudia... ale inak si myslím, že veľa ľudí tu má svoj štýl a nebojí sa ho ukázať :)

    ReplyDelete
  22. zvlastni, taky jsem si pred nedavnem uvedomila, ze krome tech obecne znamych slabin Cechu a oblekani je tu prave ohled na to, co reknou lidi... nespocetnekrat jsem na svou osobu slysela narazku kam se tak strojis, vzdyt jdes jenom do skoly... a mohla bych pokracovat donekonecna :)
    Jo a na tom samem miste jsem fotila vcera :)

    http://ivetsperspective.blogspot.com/

    ReplyDelete
  23. á, koukám, že jsi četla Choke :)

    já nudné lidi (= jak lidi s péřovkou, tak šedou kombinaci legín a trička či džínovou klasiku) na ulici ani nevnímám - splývají mi. Spíš než jich si všímám jen zajímavých lidí, a když se nad tím tak zamyslím, jsou to většinou důchodci, kdo se zajímavě obléká. Dnes jsem viděla babičku v kožichu, na který ještě dlouho nezapomenu. A někoho takového potkám každý den. Zkrátka, jde o to si všímat, pozorovat. To je vše.

    ReplyDelete
  24. vlastně ne Choke, ale Fight Club, spletla jsem si knihy od Palahniuka :)

    ReplyDelete
  25. Moc hezky napsaný článek :))
    Všímám s na lidech, co nosí a hrozně mě překvapili takové důchodkyně. Asi 80% všech "babiček" nosí boty na podpatku, sukně, kabáty a vypadají dobře i na svůj vyšší věk. U mladých a mladších lidí podle mě záleží na rodině. Když maminka bude svého prcka strojit atd. tak si to dítě vezme do života dál a v péřovce ho v říjnu neuvidíme. ;)

    ReplyDelete
  26. Fotky s novým foťákom sú úplne skvelé! :) a čo sa týka článku, máš pravdu. Tiež som nad tým už párkrát rozmýšľala. V Prahe nie som tak dlho, aby som mohla posúdiť, či sa to zlepšuje, ale v Košiciach áno. Aj keď veľa ľudí by so mnou nesúhlasilo, na ulici vidím fakt super oblečeným ľudí každým dňom viac a viac. Takže myslím, že už netreba byť tak negatívnym, ako hovoríš, pretože sa posúvame vpred.
    A anonym tu tvrdil, že štýl sa nedá naučiť. Nie je to pravda. Každý človek sa narodí ako čistý hárok papiera a formuje ho jeho okolie. Veľký vplyv majú rodičia, konkrétne mamka alebo/aj babička...všetko čo vidí, pozoruje, z toho sa učí, takže ak sa vkusne obliekajú jeho najbližší, je takmer isté, že tak bude robiť aj ten človek.

    ReplyDelete
  27. souhlasím s Adélou, a jako maloměšťačka (Jihlava) musím říct, že i tady na konci světa se to lepší. Jde to pomalu a občas trochu křečovitě, ale už ani tady to nevypadá jak v ´86 ;)

    ReplyDelete
  28. Pod to bych se podepsala.
    + nádherný kabát.

    Stejně se do té BCN vracíš ráda, viď? : )

    ReplyDelete
  29. skvělý článek!!!! a ta poslední fotka je opravdu úžasná :-) měj se hezky El.

    ReplyDelete
  30. výstižný článek!!! super :-)!!! myslím, že ve větších městech se styl oblékání lidí ubírá lepším směrem... chce to trpělivost.... a podporu těm, co se "bojí" :-)

    ReplyDelete
  31. komentovat tvé články jinak než "100% souhlas" nemá smysl, páč bych tě jen opakovala!! Super!!

    ReplyDelete
  32. Mám ráda tyhle články a když jsem zastánce, že každý někdy propadne skepsi (zvlášť když už po sté vidí tu lyžařskou bundu), tak máš pravdu v tom, že většina lidí to nevidí zrovna růžově. A přitom musím říct, že to v Česku není vůbec tak hrozné (belgičané a jejich homeless styl), naopak mám pocit, že se to zlepšuje světelnou rychlostí a tyhle články k tomu pomáhájí, takže super super! ;)

    ReplyDelete
  33. Máš úplnou pravdu. Štve mě, jak plno lidí (a blogerek) jenom nadává, jak je to tady hrozný. Speciálně mě dojímají ty články šestnáctiletejch holek (i když u těch se to dá ještě omluvit), který si stěžujou, jak v ulicích ČR vládne nevkus a jak chuděry musí tohle snášet. Např. Martina Golightly, Czech Chicks atd.
    Ale i já vidím změnu k lepšímu. A jsem ráda, že to tak nevnímám sama.

    ReplyDelete
  34. pěkně napsáno, naprosto souhlasím!))

    ReplyDelete
  35. souhlasim (taky o tom občas píšu, můžeš se mrknout, když budeš mít náhodou čas)

    češi jsou prostě negativní a kritický...a taky totálně přizpůsobivý...což může bejt ovšem i negativní v tom smyslu, že se se všim nakonec nějak smířej...klidně se smířej s tim, že prostě vypadaj hrozně..."ale vždyt ta bunda je tak teplá a neni ještě vlastně tak moc špinavá...ještě to v ní pár dní vydržim..." a tak je to se všim
    může se to zlepšit...ale pomalu, možná až v další generaci

    pragueneedsmorestyle

    jinak ti to samozřejmě opět sluší...celkově mam tvuj občas trochu "přehnanej" styl ráda

    ReplyDelete
  36. Skvěle napsaný článek
    A ,,Jsem Jackův neskutečný optimismus"-♥♥♥

    ReplyDelete
  37. tak tohle jsi napsala vážně moc hezky a musím s tebou souhlasit! :) i když tady kde žiju já to nemůžu nijak extra posoudit..

    ReplyDelete
  38. Napsala jsi to nádeherně, nedávno jsem také psala, že jsem potakala spoustu hezky(i když ne podle mého) oblečených lidí. Bohužel ale musím fakt pozanamenat, že ženy chdoí přeci jen zajímavěji oblíkané, než chlapi...Zatím nejlepší co jsem viděla byly růžové tenisky. Jinak rifle a mikina...Ale co, určitě se lepšíme.

    ReplyDelete
  39. To je úžasný, skvelý článok. Dodal mi odvahu. Tiež veľakrát hovorím to isté, že ľudi by sa nemali hanbiť alebo báť obliecť na seba niečo, čo je len trochu iné alebo zvláštne. Len občas aj ja mám s týmto problém, niekedy si poviem, že di to radšej nedám, aby som nevzbudzovala pozornosť. Ale naopak, niekedy mám také chvíle, kedy som rada, že som sa obliekla trochu inak :D :D
    Si krásna. Tebe to vždy tak prisane

    ReplyDelete
  40. pekne povedané, a to isté pre Bratislava street style! :)

    ReplyDelete
  41. Skvělý článek! Velmi dobře ukazuje na to,co si myslím už docela dost dlouho.Někteří lidé si nevezmou na sebe to,za co je ostatní zkritizují,ale bylo by vůbec mody kdyby nebyla kritika ? :)

    ReplyDelete
  42. Super, jen nemohu souhlasit s některými slečnami tu, co tvrdí, že na budoucí styl a zálibu v oblékání má velký vliv rodina - někdy samozřejmě ano, ale zrovna já jsem ten případ, kterého móda zajímá a nebojí se vybočit z davu, ale že by se to dalo říci o mojí mamce/babičce atd.? To určitě ne, samé šedé myši, chcete-li lyžaři... Asi výjimka potvrzující pravidlo ;) Lenka.

    ReplyDelete
  43. Děkuju moc za komentáře!
    Andrea: jako myslím že ve Španělsku s 20% nezaměstnaností je to fakt pravda :)
    Bambi: stačí jen doufat, že ty holky z toho vyroutou, protože soudit je by byl začarovaný kruh
    Ivet: ten článek jsem po sobě přečítala několikrát, žádnou chybu jsem nenašla a pokud ji někdo najde, tak by od něho taky bylo fajn mi ji ukázat
    Alice: ty zrovna do toho nevýrazného stáda rozhodně nepatříš!
    Vell. to sice právě čtu, ale v knize je Joe a mně se přitom líbí Jack víc :D

    Jo a jinak k tomu vrozenému stylu: člověk se možná s vrozeným stylem narodí, ale i když ne tak na něm jde určitě pracovat. myslím, že jsem docela dobrý příklad, kombinace, co jsem nosila dva roky nazpět, bych si na sebe už asi nevzala :D Rodina na to vliv může mít, což rozhodně není můj případ, já jsem odmalička byla jediný módní maniak široko daleko.

    ReplyDelete
  44. Beautiful pictures!!! I love your outfit!!!

    Daniella xox

    http://www.lellavictoria.com/

    ReplyDelete
  45. i agree with u

    krissfashionstyle.blogspot.com

    ReplyDelete
  46. Love your coat! And the pictures are amazing!

    Love from Sweden

    ReplyDelete
  47. Nedavno som bola v Parizi a teda to tam nebolo s dobre oblecenymi ludmi omnoho lepsie ako v Bratislave

    ReplyDelete
  48. Je pravda, že na Západe sú vyššie platy a širší sortiment tovaru, ale kto chce ten nájde. Človek môže byť štýlový aj za lacný peniaz, a nežijeme v dobe kamennej, máme internet, ktorý je plný e-shopov, na ktorých sa dá výhodne nakúpiť, pokiaľ majú špeciálnu akciu či zľavy.

    ReplyDelete
  49. Funny,i spent my Erasmus year in Prague and i noticed the same as you... I have to admit i was convinced in notoriously bad Czech fashion sense and i'm super happy to discover (through fashion blogs) many stylish Czech people! I particularly love your style and glimpses of my beloved Prague in the backdrop of your photos :)

    ReplyDelete
  50. Máš pravdu. Nezáleží na tom, jak moc z davu vyčníváš. Pokud nás bude stále víc a víc, tak se pak menšina přece jen podřídí většině, jak je tomu v Česku zvykem, a situace se opravdu zlepší. :) Já mám někdy vážně radost, když vyčnívám z davu a ostatní na mě koukají. :)

    ReplyDelete