why you should clean up your closet this weekend




You know that feeling when you stand in front of your closet in your undies, with wet hair, only half the make up done, 15 minutes to leave the house and nothing to wear? Your first thought is: I need to go shopping. Then you realize even Zara's express shipping won't get you anything within fifteen minutes. If your closet is a mess you have to dig deep to find something you would like to wear if it weren't stained/ wrinkled or it doesn't fit because you gained a few kilos.
My best tip is: clean up your closet. (and I am saying that knowing I may sound like your mum). And even if you think your closet is fairly organised you may want to consider going through it. Doing a check up of what you have and throwing away things you don't use allows you to navigate better through it and realize what you truly need, instead of adding more and more new stuff. And it is the beginning of a season, so the absolutely best time ever to do a clean up. Here is how I do it.

First, I clean up all the space around the closet. I throw everything (literally everything) out and begin sorting it. Do I like it? Does it fit? Is it in good state? If the answers are 3 YES, I keep it.

When it comes to throwing things out, that's where it gets tricky. Although I am past the most materialistic phase of life, I still don't like letting things go. Because a) I spend my money to get that thing and getting rid of it is admitting that it wasn't the best idea after all, b) I get so emotionally attached to things and I may say „I went to New York in that skirt“, thus keep it. But I had to move to a smaller closet and reduce my things a lot, so I just couldn't make any excuses.

So here I am, in the middle of the room, with the closet full open and everything out on the bed. I decided to be honest with myself. The three questions mentioned above were quite helpful. The Bye Bye rack was getting bigger, but not enough. And then it hit me. The question to ask myself while cleaning up my closet if „Would I wear it on my blog?“ And that ladies and gentlemen is THE question worth a million dollars that got me rid a third of my stuff (and I don't regret it at all). If you don't have a blog you should seriously consider founding one just because of this. It is a miracle, I tell you. A miracle! It is such a good question it even made me happy to get rid of things. I kept inside the closet what I wanted to keep and put on the side things I want to keep, but needed repair.

At the end I felt really good. I also went through things I wanted to take away to see what was wrong with them. The main problems were bad materials, colors that don't fit my style (yellow and magenta for example), that things were too used up or I got them as gifts. What made me happy was that all of these things were bought more than a year ago, meaning that my efforts in curating my closet have been useful! I am so happy with my closet right now, I don't even have the urge to go on a big shopping spree like I usually do at the beginning of a season. I have some things in mind, but more on that later. 

The final step that still need to do is repairing the things that need it. It will probably be sewing back a few buttons and hems (am I the only one who always tears up invisible hems? Seriously, it's killing me) and ironing a LOT of shirts. I hate ironing but and organized closet must be ready to use at all time. Wrinkled shirts are not. Well you know my plans for the weekend, what are yours? I hope they include getting rid of some stuff!


_______________


Znáte ten pocit, kdy stojíte před otevřenou skříní ve spodním prádle, s mokrými vlasy, nalíčenou půlkou obličeje a netušíte, jak do těch patnácti minut, co vám zbývají, najdete něco slušného na sebe? První myšlenka je samozřejmě ta, že potřebujete jít nakupovat. Ovšem ani expresní doručení vám nepomůže a tak musíte hrábnout hluboko, aby se dalo najít něco, co je super, není pomačkané, skvrnité nebo nesedí, protože jsste přibrali pár kilo.
Moje nejlepší rada zní: protřiďte si šatník (a říkám to i přesto, že budu znít jak vaše matka). I přesto, že si myslíte, že máte skřín srovnanou, se občas vyplatí ji pořádně protřídit. Zjistíte, co máte a co vám chybí, zbavíte se zbytečných věcí, které jen zabírají místo, budete mnohem jednodušeji v ní najdete něco skvělého, takže nebudete mít věčnou potřebu si něco nového pořizovat. A jelikož je začátek sezóny, je na to nejlepší čas! Já si skříň třídím následovně:

První, co udělám, je že vyklidím veškeré prostory okolo skříně. Pak celý (úplně celý) obsah skříně vyndám ven a začnu jej třídit. Líbí se mi to? Sedí mi to? Je to v dobrém stavu? Pokud na všechny otázky odpovím kladně, tak si věc nechám.

Všechno se komplikuje ve chvíli, kdy mám něco vyhazovat. Ačkoliv jsem se už dostala za nejmaterialističtější fázi mého života, pořád ještě něrada vyhazuju věci. Protože za a) jsem za ně utratila peníze a vyhodit je znamená, že to nebylo dobré rozhodnutí, za b) protože si k věcem buduji vztah, kdy třeba nevyhodím sukni, protože se mnou byla v New Yorku. Vzhledem k tomu, že jsem se musela přestěhovat do menší skříně, jsem ale počty musela značně omezit, a tak na výmluvy nezbyl prostor.

Takže tam stojím, uprostřed místnosti, s prázdnou skříní a celým jejím obsahem na posteli. Rozhodla jsem se, že budu se sebou upřímná a tři výše zmíňěné otázky mi k tomu velice pomohly. Vyřazující kupa se pomalu zvětšovala, ale ne dostatečně rychle. A pak mě to napadlo. Otázka za milión. „Vzala bych si to na sebe na blog?“ Přátelé, nehledejte dál, nic lepšího už nenajdete. Zbavila jsem se tam možná třetiny věcí. Pokud nemáte blog, měli byste vážně zapřemýšlet nad tím si ho založit jen kvůli tomuhle. Vážně, je to zázrak. Zázrak! Skoro jsem při vyhazování věcí měla radost Zárověň jsem rovnala do skříně všechno, co jsem si chtěla nechat a na stranu věci, co potřebují opravit.

Ke konci jsem cítila opravdové zadostiučinění, ale pro jistotu jsem se ještě jednou koukla na věci, které jsem už nechtěla, abych věděla, co s nimi nebylo v pořádku. Hlavními problémy byly materiály, pak barvy nehodící se do mého šatníku (takže kanárkově žlutá ani fuchsiová už nikdy!), opotřebované věci nebo nevhodné dárky. Co mě ale potěšilo bylo to, že většina jich byla staršího data (minimálně rok staré), takže to vypadá, že se mi opravdu daří co se týče uváženého rozšiřování šatníku. Omentálně bych se svojí skříní nemohla být spokojenější, vůbec nemívám pocit, že nutně potřebuji něco nového a kromě halenky, co jste tu viděli minule, jsem si asi měsíc nic nekoupila. Samozřejmě na větší zimu si asi budu něco nového potřebovat, ale o tom vám povím příště.

Posledním krokem bude oprava všeho, co to potřebuje. Budu přišívat knoflíky, zašívat lemy (jsem jediná, komu se ty neviditelné vždycky rozpářou?) a žehlit HODNĚ košil. Nesnáším žehlení ale organizovaný šatník musí být plně v pozoru. V tom mi také nově pomáhají ramínka, minulý šatník jsem měla na poličkách a v soušasném na ramíncích je všechno skvěle přehledné a nic se nemačká. Znáte tedy mé plány na víkend. Jaké jsou ty vaše? Doufám, že zahrnují zbavování se nepotřebností ;)

10 comments:

  1. Super článek! Úplně jsem viděla samu sebe... Zrovna teď nedávno se mi něco takového stalo, civěla jsem do skříně, přišlo mi, že tam nic nemám... Samozřejmě to není pravda, ale taky je fakt, že jsem toho za poslední dva měsíce vyřadila opravdu hodně, přesně jak sama říkáš, kanárkové žluté, či svítivě zelené u mě už nemají prostě místo :) A když jsem tak stála před tou skříní, tak dokonce i přítel prohlásil, že toho opravdu nemám tolik, jak se mu vždycky zdálo ... :)

    ReplyDelete
  2. uplne skvely clanek..muj pripad :D

    Check my blog YOKO NGUYEN BLOG

    ReplyDelete
  3. Ty jo, tohle mě tak namotivovalo, že si snad budu muset jít fakt protřídit skříň :D. Taky hrozně nerada vyhazuju věci, ale je fakt, že už se dostávám přesně do té fáze, kdy se občas sama divím, co to v té skříni vlastně nacházím :D..

    ReplyDelete
  4. Nemáš náhodou založený účet na votočvohoz nebo někde jinde?
    Sama čas od času skříň vytřídím, ale snažím se čistý, pěkný, ale mnou nenošený oblečení posílat dál. A pak jsem ráda, že to nosí aspoň někdo, když ne já.

    Marie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Žádný účet na prodávání oblečení nemám, tím že jsem většinu roku ve Španělsku, tak mi to nepřijde jako dobrý nápad. Něco jsem prodávala přes facebook, něco na bazaru, ale to opravdu jen hezké věci, zbytek házím do kontejnerů roba amiga (obdoba červeného kříže).

      Delete
  5. nejhorší je žehlení košil, to jak jí dáš na věšák a zjistíš, žes na ňáký místečko zapomněla :D

    ReplyDelete
  6. tiež mám v úmysle preorganizovať si šatník , ale s jednou vecou si neviem rady : veci ktoré si už raz mala na sebe zavesíš naspäť k ostatným čistým veciam alebo ich hneď dávaš do prania ? ja veci po jednom nosení väčšinou prať nezvyknem , ale neviem či je dobrý nápad miešať ich s čistými vecami..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Všechno kromě kalhot nebo svetrů dávám po jednom použití prát. Na už nošené věci mám vyhrazenou poličku, podle mě není moc dobrý nápad to míchat s čistými věcmi, už jen kvůli hygieně :)

      Delete
  7. Ja som mal podobné "zábavy" každý druhý víkend, pred sťahovaním (z Bratislavy do Prahy). Až pri takýchto čistkách zistí človek, kam dáva svoje peniaze a do čoho iného (lepšieho? dôležitejšieho?) by ich mohol investovať...

    Patrik
    http://www.madebyboy.com

    ReplyDelete
  8. já se úplně vyžívám ve vyhazování věcí :D mám vyloženě blažený pocit jak si nesu narvané tašky/krabice do popelnice/na charitu haha :D
    než jsem odjela do Španělska, tak jsem vyhodila asi 50 párů bot (nepřeháním) a 2/3 svého šatníku, z toho co mi zbylo jsem si polovinu vzala sem a druhá je zimní a nepotřebuju ji tady:) a byl to super pocit;)))
    skvlěý článek!!

    ReplyDelete