investing in classics

This season has been a premiere for me fashion wise. After cleaning my closet I realized that, even though I was trying not to, I was still getting too much stuff. And so I decided that this season (September to December) I was going to buy only one piece of clothing and one accessory per month, and then go "wild" during sales. Some would call it the "French wardrobe" but those people probably don't know any French women as they buy as much (or even more) clothes like anyone else. For me, it was just a way to invest in some desperately needed basic pieces instead of buying more items every month and then get something more interesting (and far less expensive) at the end of the season.
So far, I can say it went really well. September I bought new trousers and a ring, October a top and a much needed grey wool scarf, November was the month of the leather jacket and as a late gift for my birthday I got this amazing navy wool and cashmere's coat- so I am skipping the buying of the accessory of the month- partly because it got to me by itself.
Obviously I could have done this easily because I already had a solid base in my closet- I really like to mix the old with the new because it makes everything so much more personal, but I think anyone can make it. I still think a lot of people buy too much. Sometimes I see hauls and infinite "new ins" from the high street and I don't get why owning three pairs of glitter knickers can make your life better. That is also why I stoped making New in posts a long time ago- I don't find it thrilling to show everyone how many new t-shirts I bought at once. But since my way of shopping has changed and my purchases are well thought, I realized that time to time a post like this could make sense. I also have to say I rarely buy more than one thing at once- I just get to show them to you with variable delay, so sometimes it may appear I am wearing all new outfits while I have had the items for a while.

Tuto sezónu jsem si udělala takovou módní premiéru. Po vyklizení mého šatníku mi došlo, že i přes veškeré mé úsilí se mi v něm věcí hromadí až moc. Takže jsem se rozhodla, že po celou sezónu (září až listopad) si koupím pouze jeden kus oblečení a jeden doplněk měsíčně, s tím že se pak trochu "rozšoupnu" ve slevách. Někdo to nazývá "francouzským šatníkem", no nevím, jestli někdy viděli šatník jakékoliv Francouzky, ale k minimalismu mají většinou daleko. Pro mě to je skvělá příležitost zainvestovat do chybějících základních kousků a nenechat se přitom rozptýlit nepotřebnostmi.
A musím říct, že mi to jde pravdu skvěle. V září jsem si koupila kalhoty a prsten, v říjnu vršek a šálu, z listopadu mám koženou bundu a jako dárek k narozeninám jsem dostala tento skvělý vlněný kabát, takže jsem si myslela, že doplněk pro tentokrát vynechám. Ale jak uvidíte, listopadový doplněk si ke mě našel cestu sám.
Celá akce pro mě byla v celku jednoduchá, protože se budování šatníku věnuji už nějaký ten pátek. Mám prostě ráda, když se spolu nosí věci starší a nové, protože pak vše vypadá mnohem osobněji než mít všechno jen nové. Přesto si myslím, že i někomu s o něco méně propracovaným šatníkem takováto pauza a popřemýšlení nad ním prospěje. Pro mě přestává být množsví a vždy vše nové inspirační. Nic mě například nedonutí zmáčknout tlačítko "zrušit sledování" než nekonečné hauly a newiny s několikátými páry třpytivých šortek. Proto jsem je také přestala dělat sama, nepřijde mi vzrušující ukazovat vám, kolik triček jsem si v Zaře koupila najednou. Ale vhledem k tomu, že teď nakupuji mnohem rozvážněji a rozhodně to není jen o tom že "tenhle topík na figuríně vypadal fakt bombasticky, tak jsem si ho vzala taky", tak jsem si řekla, že takovýto článek bude čas od času smysl dávat. Taky musím říct, že málokdy si koupím víc věcí najednou- občas to tak vypadá, protože jsem špatná blogerka (ale výborná studentka protože byla polovina semestru a ta odevzdávání jsou důležitější než nové články na blogu) (čte mě maminka) (a obě babičky), takže to pak vypadá, jako že mám na sobě všechno nové, i když to už mám delší dobu.


Classic n.1: The grey scarf from H&M. I have been looking for a soft wool medium grey scarf for ages. They either seem to be too light or too dark. And once again H&M is my "I-need-this" saviour. I have the scarf for over a month now and I wear it almost every day- you will definitely see it in a lot of outfits this winter.

Klasika č. 1: Šedá šála z H&M. Šedou šálu z jemné vlny jsem hledala pomalu od léta. Vždycky jsou buď moc tmavé nebo moc světlé. A jako už po několikáté mé milované H&M vyrobilo přesně ten kousek, co jsem potřebovala. Mám ji už přes měsíc a nosím ji skoro každý den- takže si můžete být jisti, že ji tu ještě uvidíte.


Classic. 2: The Navy coat from Marks and Spencer. I love winter coats. LOVE them. The ideal one is cosy, elegant, makes you look good and keeps you warm. Since they are basically all people see on you in the winter, I think they are worth a investment. Finding one is a quest. I am so sick of "50% wool" coats that feel like paper and are so thin they can't warm you up from December on. I initially had an eye on this one in a beautiful orange color (tried it on in Prague and love the fabric), but since orange isn't really part of my closet I thought I'd better keep looking for a navy one. And them, BAM, they started making it in navy too. Sometimes stars and credit card numbers align and you get to be warm all winter (it really is super cosy- but more about this next time!).

Klasika č. 2 Tmavě modrý kabát z Marks and Spencer. Miluji zimní kabáty. MILUJI je! Ten ideální je samozřejmě příjemný na dotek, elegantní a zahřeje. A jelikož nic jiného na vás lidé v zimně téměř neuvidí, tak se do nich vyplatí investovat, Bohužel, najít nějaký kvalitní je docela oříšek. Už ani nemůžu napočítat, kolikrát byl kabát z 50% vlny tenký jako papír a podobně i šustil. Tento se mi původně líbil v oranžové (hlavně díky úžasnému materiálu), ale řekněme že oranžová do konceptu mého šatníku úplně nezapadá, takže jsem dál hledala ten svůj vysněný tmavě modrý. Někdy se ale dostaví ideální konstelace hvězd a čísel kreditních karet, takže když jej začali vyrábět i v tmavě modré, tak ke mě letěl, ani jsem pomalu nevěděla jak.


Classic n.3: The watch from Daniel Wellington. I never really was a watch kind of person and my argument was that we have phones. Well now I have a watch and I am sold for them- it is so much more convenient (and better educated) to look at a watch than a phone. Also I have received a tons of compliments on it and that happens very rarely, although I try to dress awesome every day. With the code holidayheels you get 15% off from any purchase and free shipping on your order from Daniel Wellington.

Klasika č. 3: Náramkové hodinky od Daniella Wellingtona.  Nikdy jsem nebyla hodinkový typ a mým hlavním argumentem bylo, že k tomu mám přeci mobil. No a teď hodinky mám a už bych neměnila- prostě je mnohem slušnější na nudných hodinách pozorovat hodinky, než každých pět minut vytahovat mobil. Také jsem na ně slyšela již několik komplimentů, což přiznejme si, potěší vždy. Od Daniella Wellingtona navíc získáte 15% slevu na nákup s kódem holidayheels.



Have you ever tried limiting your purchases? How did it go?

Snažili jste se vy někdy zreduktovat své nákupní choutky? Jak vám to šlo?




25 comments:

  1. super článek! S tmi new iny a stále novými věci máš pravdu, o tom to přece vůbec není. Jinak kousky parádní a naprosto mě nadchnul tvůj nápad šetrné koupě, asi to taky vyzkouším (škoda že je zítra ale už prosinec a pak ty slevy :))) Ale ten kabát!!! Ten je snad vytažen z mých snů! Přesně takový hledám!!!:)
    Style by Eliza

    ReplyDelete
  2. super clanek! btw, hodinky jsou to moc krasny a pred nejakou dobou jsem o nich uvazovala. ale ted jsou bohuzel uplne vsude, novy casio a michael kors... skoda. nezlob se, ze koncim trochu negativne

    ReplyDelete
    Replies
    1. No jasně, to chápu. Mně osobně třeba Kors nebo Jacobs vůbec nebaví, tak mi tyhle přišly jako dobrá alternativa v té cenové kategorii. A jsou sice všude na internetech, ale ne všude ve skutečnosti :)

      Delete
    2. to ako keď sa človeku niečo páči, tak si to nemôže kúpiť len za to, že to majú všetci? :D
      ja som ich tu nevidela na nikom, možno si ich videla len na blogoch a to je trochu rozdiel

      Delete
    3. jo, na tom neco je... videla jsem je jen na kolegovi v praci (to me potesilo) a jinak jen na internetech, to je fakt... stejne je to pro me trochu devalvace a uz o nic nepremyslim. at si samozrejme koupi kdo chce co chce :-)

      Delete
  3. hups, tak jenom dneska bych si vyčerpala zásobu nákupů na 3 měsíce:D...ale tak to dopadne vždycky, když se snažím nakoupit dárky pro ostatní

    ReplyDelete
  4. presne o takéto niečo sa budem snažiť, keď na to budem mať a keď upravím svoju postavu :)

    ReplyDelete
  5. zas si ma (ne)prekvapila milym clankom. :) hodinky su super ! je to ten mensi model? 26mm?

    ReplyDelete
  6. Dělám si nákupní seznamy na každej půlrok. Prostě dám dohromady seznam pár věcí (max. 5), o kterých si myslím, že mi v šatníku chybí a podle toho seznamu pak několik měsíců nakupuju. Tím se vyhýbám jakýmkoli impulsivním nákupům a nutí mě to investovat do kvalitnějších věcí.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A opravdu to tak jde dělat dlouhodobě? Já nad tím taky přemýšlela, ale ve finále mi přijde 5 věcí každý půlrok strašně málo, vzhledem k tomu že i kvalitní věci se obnosí nebo se s nima občas něco stane.. Ale jestli to jde, tak to si zasloužíš můj respekt!

      Delete
  7. jéé, hodinky - hezké, jen je mají všecky blogerky, co sleduju :D kabátek mám stejný(jen v limetkové barvě). nosí se skvěle, jen - díky té barvě a tomu, že jsem prase + učím výtvarku, ho vytahuji sporadicky(už má za sebou čištění od brusinkového džusu :/) světle šedou šálu mám teď taky v merku, jen jak řikáš - buď moc tmavá šedá nebo divná - líbí se mi hodně světloučká a zatím nikde nic moc..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Krásnou světlounce šedou měli v & Other Stories.. Bohužel k nám pořád ještě nezasílají :/

      Delete
  8. Super článek, kabát i šála jsou nádherné a hodinky...hrozně bych takové chtěla, tak doufám, že si jednou taky najdou cestu do mého šatníku :)

    Lucieswlife

    ReplyDelete
  9. Jo, redukce jde dobře, jde jen o to odhodlání..a nejlépe je u toho mít někoho, kdo s náma tráví dost času a má přehled, co nosíš nebo nenosíš =D, to pak lítá jedna radost.. A kombinace staršího a nového je přesně ono, je fakt, že dnes se dělá hodně věci nekvalitních, ale ty držáky, co nestárnou, nemám srdce vyhodit a vždy si najdu cestu, jak je zkombinovat =)
    Tak krásný prosinec,
    Michael
    www.ontheleaf.net / facebook

    ReplyDelete
  10. a to vůbec není špatný nápad. skvělý článek
    hodinky od Daniella mám taky :) a jsou boží!
    kabát a šála jsou nádherný!

    ReplyDelete
  11. já to mám na tvym blogu hrozně ráda že ukazuješ stejný věci v různejch kombinacích - je to mnohem víc inspirativní než furt nový věci... a tyhle kousky jsou super! ten kabát je krásnej - v m&s kabáty uměj :) a já teď choutky držim na uzdě snadno - nejsou peníze nejsou nákupy :D

    ReplyDelete
  12. Skvely clanek!!! Tleskam! :)
    Je to presne tak, co je to za styl nakoupit nejnovejsi kolekci a doplnit hodinkama Michael Kors...:))) Na stazi v Italii me neskutecne pily krev Holandanky, Nemky i Slovenky a Cesky s cernou kozenou bundou, slimkami a bilymy Converskami s Iphonem, i kdyz jim to sluselo. Ja studuju medicinu a prestoze me moda bavi, nemam cas ani prostredky mit super vyladeny styl. Nakupuju vetsinou az v nouzi :) Spis se snazim o to mit nejaky ten solidni zaklad a shanim clanky na tohle tema. Momentalne to vidim na nejaky nesmrtelny svetr...snad s kasmirem :)
    Kdybys mela tipy, kde sehnat solidnejsi kousky..treba v dalsim clanku...urcite to ocenime :))
    Jeste me napadlo, jako architektka by ses mohla i vic odvazat :) co si navrhnout saty? jako Kaplicky ;)
    Zdravim
    Karolina, Praha

    ReplyDelete
  13. opravdu se mi líbí, že na to, jak jsi mladá, o nakupování přemýšlíš a buduješ si šatník tak, aby byl funkční, kvalitní a nadčasový zároveň...co bych za to dala v Tvém věku..:-) fandím a těším se na nové články! Katka

    ReplyDelete
  14. Skvělej článek! Přesně tohle jsem potřebovala! Potřebuju si utřídit šatník tak, abych mohla nosit všechno se vším a měla víc nadčasových kousků... Jsi super inspirace, díky :)

    ReplyDelete
  15. Super článek.
    Spouta blogerek má články, kde vychvalují, jaké super trendy věci si koupily. A že tyto věci teď navždy budou patřit do jejich šatníku a za měsíc tytéž věci nabízejí v bazaru.

    ReplyDelete
  16. prosim dokedy platí zlavový kód na hodinky ?

    ReplyDelete