the barcelona summer 2015 guide! (with interactive map)


Here comes the post I wanted to write for a very long time but I always postponed it since I felt like I could have added more. Now I feel like it's a never ending story so I'd better publish at least something than anything at all. What I realized a little too late is that most my tips are restaurants and cafés: I am a sucker for good food and it surprises me as well that I don't weight a ton ;) I may not have had pictures for all of them, but everything on the map (yes I made an interactive map!) is on my top list. Enjoy and don't hesitate to make questions!
Also, have a look at my first Barcelona guide HERE. It has many other tips as for where to go and what to do (read: it's not all about the food).


Tento článek jsem chtěla napsat už straaašně dlouho, ale pořád jsem jej oddalovala, protože jsem chtěla, aby obsahoval co nejvíce informací a míst. Přišla jsem ale k závěru, že není možné všechny barcelonské tipy vměstnat do jednoho článku a radši jsem napsala tento né úplně kompletní, za to mnou mnohokrát prověřený. Většina mých tipů jsou restaurace a kavárny (kdo nemiluje jídlo, tomu se omlouvám) a vzhledem k tomu, kolik jich je, se sama divím že nevážím tunu :D. Nemám grafickou dokumentaci úplně ke všem, nicméně veškeré položky na mapě (ano, vytvořila jsem interaktivní mapu! Dokonce má i rozdělené kategorie) jsou moji velcí oblíbenci. Snad se vám budou hodit a pokud budete potřebovat, neváhejte se mě na cokoliv ptát!
Také se koukněte na můj první článek o Barceloně ZDE. V tom najdete hlavně tipy co dělat a kam jít (a nejen kde co sníst).



My new favourite place in Barcelona: the Bunkers del Carmel. Definitely the best view of Barcelona! You can get there easily with the V17 bus.
///
Moje nové oblíbené místo: Bunkers del Carmel. Rozhodně jeden z nejlepších výhledů na město! Snadno se tam dostanete busem V17.

Brunch & Cake. Delicious brunch (brunch served all day which is brilliant for us sleepyheads). So delicious and filling, that I never actually got to try their cake!
///
Brunch & Cake. Výborný brunch (podávaný po celý den, což je skvělé pro nás pozdní spáče). Také jsou tak syté, že jsem se nikdy nedostala k jejich cake.

Buenas Migas is the local "fast food" but don't get me wrong: it's very fast to eat there, but the food is nothing but fresh, healthy and tasty!
///
Buenas Migas je místní "fast food" na kterém je skvělá jeho rychlost, vše je však čerstvé, zdravé a chutné!

Japanese tea shop Usagui.

Pefume shop Les Topettes. /// Obchod s parfémy Les Topettes.

El Nacional is a beatifull hall filled with many little restaurants with local food.
///
El Nacional je nádherná hala zaplněná mnoha malými restauracemi s převážně místní kuchyní.

Mama's cafe.

Flax & Kale.

Oficina principal de Correos, Via Laietana 2.

Lukumas in Raval is a great spot for some frappé and Greek doughnuts.
///
Lukumas v Ravalu je skvělé místo na frappé a řecké koblížky.

La Xocolatería supposedly makes the best croissants in Spain: but I love the churros con chocolate so much that I actually never got to try one (ooops).
///
La Xocolatería údajně peče nejlepší croissanty z celé Barcelony- já ale miluji jejich churros con chocolate (španělská specialita smažených "nudlí" s hutnou čokoládou), takže jsem se ke croissantu nikdy nedostala. Ups.

La Paradeta is probably my absolutely favourite restaurant in Barcelona. You go there as you would go to the market, see the fresh fish and sea food, order what and how much of it you want, how you want it done and then you wait until your number is called from the little window (so you'd better learn your numbers in Spanish!). Everything is fresh and simple and delicious and very well prices (sea food tends to be quite expensive). I always order the buey de mar (a big crab filled with salad and sauce), the tuna (best tuna I have ever eaten) and navajas (very typical razor shells). You cannot pay with your credit card.
///
La Paradeta je mojí asi nejoblíbenější restaurací v Barceloně. Jídlo si vybíráte, jako byste byli na tržišti (je čerstvé urovnané na ledu), objednáváte si, kolik čeho chcete, jak to chcete udělané a pak čekáte, až se z okénka ozve vaše pořadové číslo (naučte se to číslo ve španělštině!) a pak si s lístkem jdete vyzvednout jídlo. Všechno je dokonale čerstvé a jednoduché a za moc dobré ceny (mořské jídlo bývá jinde dražší). Já si vždy objednávám buey de mar (krab plněný salátem a omáčkou), tuňáka (nejlepčejší, co jsem kdy jedla) a navajas (typické dlouhé mušle). Pozor jen na to, že se tam nedá platit kartou.

Café Blue Project.


Barcelona is full of Mexican restaurants (I would die for Mexican food!): my favs are Rosa del Raval, Chido One, Cantina Machito and La Taquería.
///
Barcelona je plná výborných mexických restaurací (umřela bych pro mexické jídlo!): mé oblíbené jsou Rosa del Raval, Chido One, Cantina Machito a La Taquería.

No food guide could ever be complete without La Vietnamita. There are two of these Vietnamese restaurants in Barcelona, one in Gracia where I always order takeaway Bun and the other one is in Born, where I like to go and eat in because they have a larger menu and some delicious foods like this fish ceviche that you cannot take away!
///
A když už jsme u toho jídla, nemůžu nezmínit La Vietnamita. Tyto vietnamské restaurace jsou v Barceloně dvě, jedna v Gracii, odkud si jídlo nosím s sebou (v 99,99% případů je to Bun Bo) a v druhém v Bornu ráda posedím, protože tam mají obsáhlejší menu a různé specialitky, jako například  toho výborné rybí ceviche, které bohužel nejde vzít s sebou.

Federal café Gótic.

And two interesting architecture exhibitions this summer: the fist one is about Alvar Aalto in Caixa Forum where I'd recommend you to go anyway because it is a really nice building and they always have great exhibitions. My second tip is the Mies van der Rohe Awards exhibition in MUHBA Olives Artés with some of the best European architecture from the past year. Bonus, it is in really nice surroundings!
There's also a third exhibition about Spanish studio RCR, but I didn't have the time to see it.
///
Toto léto jsou pak v Barceloně dvě zajímavé výstavy o architektuře. První je o Alvaru Aalto v Caixa Forum, kam bych vám doporučila jít, i když vás samotná architektura tolik nebere, protože je to moc pěkné muzeum, ve kterém jsou vždy zajímavé výstavy. Druhá výstava byla Mies van der Rohe Awards v budově MUHBA Olives Artés, o nejlepší evropské architektuře za uplynulý rok. Jako bonus je v krásném prostředí a dozvíte se mnoho věcí o historii Barcelony.
Ještě je jedna výstava o španělském studiu RCR, ale na tu jsem neměla čas.


Hope you like it!   ///   Snad se vám mé tipy líbily!


22 comments:

  1. ja uz musim ist pozret tu barcelonu... dakujem za tips .)
    www.donnaiveh.com

    ReplyDelete
  2. Panebože, to všechno vypadá tak tumblr a dokonale, že mě mrzí, že se tam v nejbližší době nechystám...snad někdy! :))
    Young, wild and free

    ReplyDelete
  3. Mňam až sa mi z toho jedla zbiehajú slinky :-)
    www.imperfect-woman.com

    ReplyDelete
  4. Jéééé! Jedeme tam s Luckou začátkem srpna, takže tohle je úplně perfektní! Už se nemůžu dočkat, až toho spoustu vyzkoušíme. Díky! Nebudeš tou dobou ve městě, že bychom se třeba sešly na kafe? :)

    ReplyDelete
  5. Krása. Snažím se nikomu nic nezávidět, ale možnost bydlení v Barceloně je neustálým zdrojem mojí závisti :-D Ať tak trávím jakkoli dlouhý čas, je mi to vždycky málo. No a teď už mám alespoň jasno, co tam budu dělat přístě :-D
    P.S. A mohla bych to tady sprostě využít k vlastnímu informačnímu obohacení? Zajímaly by mě zkušenosti s podáváním frappé v Praze, zatím jsem nenašla moc uspokojivých možností, kde by opravdu uměli opravdové frappé... Tak kdyby někdo třeba věděl... Ďk!

    ReplyDelete
  6. Připomnělo mi to moji návštěvu Barcelony, opět..achjo, tak rád bych se tam zase vrátil..díky za tipy, budou se hodit =)

    Michael
    > velká giveaway <

    ReplyDelete
  7. V srpnu se do Barcelony chystám, takže díky za tipy!:)
    One blondie life

    ReplyDelete
  8. - my gastroturistiku nepraktikujeme, ovsem ta parfumerie je sen ♥

    ReplyDelete
  9. super fotky! :)

    http://www.bridgeofmemories.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Tak já bych tam teď jela hlavně kvůli fotkám toho jídla :D Až se tam vydám tohle mě určitě nemine! Můžu se zeptat čím fotíš? :) Děkuji
    www.keityna.blogspot.cz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tady je většina fotek na iPhone 5s, jinak mám Canon 550d a střídám objektivy 50mm F:1,4 a ten základní setový

      Delete
  11. Ty interiéry jsou parádní! Vždycky mi víc chutná, když se mi líbí i okolí :-)

    ReplyDelete
  12. Nádherné fotky! Barcelona je úžasné mesto a milujem churros! :)
    Simimaus

    ReplyDelete
  13. Krásné fotky a super článek!

    N,
    http://nicolsview.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  14. článok je perfektný, ja mám ale aj tak otázku odveci: na tej prvej fotke máš bezramienkovú podprsenku ? ak áno tak akú prosím ? sama už dlho nejakú dobrú zháňam, ale zatiaľ mi žiadna nevyhovuje, keďže mám na hrudi toho trochu viac, no :) ďakujem

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahoj, mám takovou základní bavlněnou bez ramínek z dvojbalení z H&M- zjistila jsem, že na léto jsou nejlepší a že holt i s větším hrudníkem to nějak přežiju, i když ta podpora není úplně ideální :) Jinak nedám dopustit na bezramínkové podprsenky Wonderbra, ale když je velké vedro, tak se mi z nich dělají puchýře :/

      Delete
  15. Já mám taky "větší hrudník" a nedám dopustit na jakékoliv podprsenky z Trioly - bez ramínek, s ramínkama do kříže apod. Žiju v zahraničí a když přijedu do Česka, nakoupím si jich hromady do zásoby ;)

    ReplyDelete
  16. Skvělý článek, v září se stěhuju za studiem, tak mi ze začátku snad trochu pomůže cítit se víc „jako doma" to, že budu vědět, kam se jít najíst, protože jídlo také miluju! A snad stihnu i uvedené výstavy:)

    ReplyDelete
  17. V srpnu se chystame do Barcelony. takovyhle članku je malo, dekuji za něj!

    ReplyDelete
  18. Super, díky za článek a rozšíření obzorů. Některé z podniků jsem neznal, i když mám Barcelonu docela prochozenou :)

    ReplyDelete