have bloggers lost their credibility? /// ztratili bloggeři svoji důvěryhodnost?

The other day I met a blogger friend of mine for a coffee and somehow we got to the topic that blogger XY had an „overnight“ increase of thousands of Instagram followers. Call me naive, I knew you could buy Instagram followers, I just thought a) it didn't happen in my country b) these were just desperate girls with recently started blogs that needed to gain credibility. Obviously I was wrong.
I would call myself a blogging veteran, almost six years of blogging in, and I still remember (sometimes more vaguely) why I started blogging at the beginning: „to change things“. Almost six years and exactly 0 changes later, my view on blogging has changed quite a bit: I blog for pleasure. Yes, I have had a few blog-related opportunities and advantages, but none of them is as big as the pure joy of having an outlet about my thoughts and style and the fact that I don't have to be annoying to my friends telling them all the time how I LOVE belted jackets this season (nothing beats imaginary Internet friends). I get that some people want to make blogging their main source of income and their career, but I think these things should come naturally and not by faking it.
What I loved about blogs at the beginning was their independence, the pure unbiased views of new authors that didn't have to go through all imaginable and unimaginable filters in fashion magazines. Also, the fact that they were made by „real people“ for „real people“ made them so much more appealing. When you're 17 you kind of feel out of reach of all magazines available: the „girly“ ones you've read for years can't surprise you any more and the ones meant for adult women are either pushing things too expensive or giving you the worst life/career/fashion advice ever. In general, I think most commercial „fashion“ magazines today are unrealistic and quite short sighted and I prefer to look for the artsy/ intellectual ones, that have authors with interesting points of view whose sole goal isn't just to sell you the ugliest bag on earth.
The logic answer would be turning to bloggers, who should be independent and write their own opinions. Right? But even them aren't exactly the innocent lambs they pretend to be and have many many hidden interests. For example, the use of photoshop in blogs it totally underrated. We are used to the fact that magazines get photoshoped here and there, that sometimes celebrities look 3 sizes skinnier than in real life. But who would expect „magic“ from bloggers, who are basically people from the street? Well, you should. Today's apps make it so easy to retouch any picture in five minutes. So making yourself a thinner waist, longer legs or bigger boobs is quite easy. I can't say I haven't ever touched a picture of myself: when I started blogging I had pretty bad skin and some of the comments made me even more conscious about it: thankfully even the most basic editors can edit your skin. When I think about it, I would do it again. No one wants to see the new Vesuvius growing on your forehead. Also, there is this one particular picture where I literally swapped my head from one picture to another- and I seriously have to give a big special bonus if someone tells me which one it is. I never tried to change my whole body or face, I just made an occasional alteration. What I am trying to say: I know what it feels like to have insecurities, I have been there. That's why today I try to give the most authentic image of me as possible (thisarticle might be the perfect example) and I don't believe everything I see.
I think the problem of fakery in general is what is weakening the credibility of bloggers: for a few euros you can buy thousands of followers on Instagram, for a few hundred you can get a fake bag to get even more followers and then you have people who believe all of it and feel bad that they don't have any of this. And of course, companies and collaborations are still mainly based on numbers- so someone who has 50K followers „on paper“ will have a bigger chance than someone who has 1K engaged followers. Not totally fair, but this is how it works. Personally I haven't bought a single follower / like neither on my Instagram neither on my Facebook page. I have thought about it, but then I realized that I don't need it. Again, I'd rather be like for who I am than for my numbers. No I don't have the biggest statistics, but I really enjoy just being myself and having sweet followers. But then again, I only post the „happy“ stuff on Instagram :)
I don't know how you guys feel about it: which bloggers out there do you consider authentic? Is honesty something you are looking for in bloggers? Please tell me, I would really like to know!





Nedávno jsem se stekala s jednou mojí bloggerskou kamarádkou na kávu a nějak přišla řeč na to, jak bloggerce XY přes noc přibyli sledující na Instagramu a to hned o několik tisíc. Myslete si o mě, že jsem naivní, ale doteď jsem měla pocit že za a) u nás se to neděje a za b) že to jsou jen zoufalky, co s blogem právě začaly a potřebují ty sledující nějak nahnat.
Řekla bych, že jsem po šesti letech tak trochu blogující veterán, a stále si pamatuji, proč jsem blogovat začala: abych něco „změnila“. Několik let a nula změn poté se můj pohled na věc dost změnil: bloguju prostě pro radost. Ano, měla jsem díky blogu několik úžasných příležitostí a výhod, ale nic se nevyrovná tomu, že mám prostor, kde se můžu dělit o mé myšlenky a styl a že nemusím otravovat svoje „pravé“ kamarády s tím, jak tuhle sezónu miluji kabáty s páskem (to totiž nejvíce ocení mí internetoví kámoši). Taky chápu, že kde kdo by se chtěl blogováním uživit a že to není vždy jednoduché, přesto ale zastávám názor, že by tyto věci měly přijít přirozeně a není potřeba snažit se jich docílit všemi možnými i nemožnými prostředky.
Na blozích jsem od začátku milovala jejich nezávislost: ryzí a nezaujaté postoje lidí, kteří nemuseli projít všemi různými filtry, aby se dostali do módních časopisů a přesto měli svůj názor a chtěli ho sdílet. Taky mě bavilo to, že blogy byly dělané „opravdivými“ lidmi pro „opravdové“ lidi. Když vám je 17, tak dívčí časopisy jste četli už stokrát (i když taková Bravo poradna mě baví dodnes), a ty „dospělé“ se snaží prodat příliš drahé věci a do toho vám dávají zaručeně nejlepší rady ohledně hubnutí/kariéry/módy., než aby byly inspirující. Dodnes mě komerční magazíny příliš nebaví (i když ty španělské jsou na tom podle mě o dost hůř než ty naše) a většinou sahám po nějakých čtivějších, ze kterých se i něco dozvím a nebudu si chtít koupit nejošklivější kabelku, co kdy chodila po povrchu Země.
Logickým rozhodnutím tedy bylo obrátit se na bloggery, kteří jsou nezávislí a píší jen to, co si sami myslí. Určitě? Dnes už je situace o něco jiná a ne všichni jsou taková neviňátka, jak se na první pohled může zdát. Například: podle mě je naprosto opomíjená použivatelnost photoshopu na blozích. Jsme zvyklí na to, že časopisy obrázky (hodně) upravují, že někdo v nich vypadá o celá tři čísla menší, než je ve skutečnosti. Ale kdo by něco podobného čekal od bloggerů, kteří jsou „skuteční lidé“? No, měli byste. Existuje nespočet aplikací za pár dolarů, díky kterým fotky upravíte několika kliknutími. Úzký pas, dlouhé nohy nebo větší prsa jsou na dosah prstu. Ne že bych mohla říct, že jsem na žádný svůj obrázek nikdy nesáhla: při mých blogových začátcích jsem kupříkladu měla špatnou pleť což v kombinaci s komentáři, které na to upozorňovaly, znamenalo jediné: že se tohoto problému musím zbavit. I ty nejzákladnější programy to umí. I dnes bych to tak udělala, protože kdo s chce dívat na něco velikostí podobné Vesuvu na vašem čele. Jednou to dokonce zašlo tak daleko, že jsem si nechal přehodit obličej z jedné fotky na druhou- kdokoliv bude schopen tuto fotku najít, dostane ode mě zlatého bludišťáka! :D Nikdy jsem se nesnažila důsledně změnit celou moji postavu nebo obličej, ale občas se mi na mě něco nelíbí (kdo taky je se sebou 100% spokojený), takže jsem učinila malou změnu. Co se tím snažím říct: chápu, že každý má svoje nejistoty, i já je mám. Sama se už dnes ale snažím, aby můj obraz byl to nejpravdivější (kdo četl tento článek, asi ví, co mám na mysli) a také už nevěřím, že vše co vidím na internetu, je pravdivé.
Jako velký problém vidím to, že plno věcí na internetu je zfalšovaných, což bloggerům ubírá na důvěryhodnosti: za pár eur můžete mít na Instagramu o pár tisíc sledujících víc, za pár eur víc můžete mít falešnou kabelku, kterou omámíte další sledující a ti tomu pak tomu všemu věří si zoufají nad tím, že nic z toho nemají. Nepříliš tomu pomáhá fakt, že značky chtějí spolupracovat s těmi s největšími čísly, takže někdo s 50K koupenými „followery“ má větší šanci na spolupráci, než někdo s „opravdovou“ tisícovkou. Což není úplně fér, ale takhle to prostě chodí. To mě taky dovedlo k tomu se zamyslet, jestli i já bych neměla svá čísla trošku „přifouknout“- pak jsem si ale řekla, že to nepotřebuji a dodnes jsem si na Instagramu ani na Facebooku žádného sledujícího nekoupila. Radši budu, když mě lidé budou sledovat s radostí, než ze samotných čísel. Nemám nejohromnější statistiky světa, ale celé mě to prostě baví a k tomu mám opravdu milé sledovatele. No a že zveřejňuji jen „veselé“ obrázky, to je úplně jiný příběh, že jo :)

Nevím, jak se k tomuto tématu stavíte Vy: sledujete bloggery na základě toho, jak moc vám přijdou „opravdoví“? Jak moc si ceníte upřímnosti a do jaké míry Vám stačí krásné fotografie? Povězte mi něco o tom, moc by mě to zajímalo!

66 comments:

  1. Sledujem bloggerov a bloggerky aj podľa dôveryhodnosti. Dnes som jednej zrušila odber, pretože si nahnala čitateľov na giveaway a tú následne nevyhlásila iba zmazala článok o tom že nejakú vyhlásila. Vďaka tomuto triku sa dostala aj do nominácie na bloggerku roku. Je to na grc.
    A popravde mňa poslednú dobu nebaví sledovať články kde sú produkty, ktoré dostane XY bloggeriek, z toho polovica by si ich nekúpila. Proste, že väčšinou to čo dostanú v spolupráci ma nebaví čítať lebo viem že by si to bloggerka nekúpila a najmä nie také množstvo produktov pretože by ju to finančne položilo. Prečo si potom firmy ktoré ponúkajú spolupráce myslia že čitatelia na to naletia a všetko si kúpia napriek tomu že ich to finančne zruinuje? Neviem proste ma to už nebaví :D. Začína to byť na blogosfére len horšie a horšie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. k té giveway mě to ani tolik nepřekvapuje: to je oblíbený trik, jak získávat nové čtenáře :)
      osobně nemám problém s tím, když bloggeři dostávají věci, ale fakt je, že když je toho všude moc, tak už mě to taky začíná iritovat. Nevadí mi, když někdo dostane víc věcí, než by si sám koupil- spíš je pak horší, že darovanému koni na zuby málokdo koukne :)

      Delete
    2. S tým tiež súhlasím, že potom je tendencia to vychváliť a bloggerka na to pozerá iným merítkom.

      Delete
  2. A to si představ, že ty sledující na Instagramu už nemusíš ani kupovat, existují i aplikace, jak je získat zcela zdarma, děs :-).

    ReplyDelete
  3. Jo třeba Ejvi měla ještě před pár měsíci asi 5000 followers a teď jich má o 10000 víc:) A Czech chics si zas kupují likes na instagramu, nedávno měli u fotek tak 200 likes a teď 2000... no falešný bloggerky mívaj falešný followers...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha :D 5 tis followers jsem mela asi pred rokem. Nevadi. Ono uz se neda verit nicemu, takze za zle ti tvuj komentar nemam. Ale priste si delej lepsi statistiky nez zrovna tyhle postupy zacnes prirazovat mne ;)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Mám pocit, že zrovna Ejvi nemá problém s "opravdovostí" a upřímností. A navíc je velmi sympatická a lidská. :)

      Delete
  4. Já nad tím teď přemýšlím taky dost často a třeba ten instagram vůbec nechápu. Mě právě hrozně moc baví, jak mi ti lidi přibývají automaticky, s nimy přibývají i lajky a komentáře a dělá mi to neuvěřitelnou radost a díky tomu všemu mě instagram tak moc baví a tolik se mu věnuju. A je úžasný, když pak skrz to přijde nabídka na spolupráci, protože je to prostě zasloužený a příjemný ocenění. Kdybych si followery přikoupila, tak mám asi větší šanci na to něco od firem dostat, ale už bych z toho neměla tu radost, už by to nebylo upřímný a fér. Hlavně to jde hrozně dobře vysledovat, kdo to má fejknutý a kdo ne - počítá se to prý uplně jednoduše, 10% followerů lajkuje. A když má někdo 30k a k tomu sotva 500 liků, tak je to prostě divný.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tyhle počty jsme minule taky řešili, ale přišli jsme k tomu že "normálních" je 5% lajků (10% na výborné fotce), a že pod 2% už je to divný. Bloggerská matematika :D

      Delete
    2. No vida, hezky jsem si to zjednodušila :D děkuju za info :)

      Delete
    3. haha ja to tiez tak pocitam :D i ked nie na percenta, ale sposobom ze 'tato slecna ma priblizne tolko lajkov na fotkach ako ja, a ma asi 5x viac followerov' :D ci uz to ma zaplatene alebo nie, potesi ma to :P

      Delete
  5. Prestala jsem cist par blogu,kde se to v temer kazdem clanku zacalo hemzit produkty.nerikam,ze nespolupracovat sem tam s nekym,nechat si neco darovat a nezavisle na to napsat recenzi,proc ne,ale hranice prodejnosti je velmi tenka a citlivý ctenar rychle pochopi,kde je blog psany blogerem a kde uz spis vladnou prodejci.myslim,ze ctenari budou cim dal vic vyhledavat prostor bez reklamy,ktera uz zabira skoro vic plochy,nez samotny obsah,aspon pro me je reklama velice otravna,takze kdyz bloger zustane nezavisly,tim lip pro nej

    ReplyDelete
  6. Já teda blogy podle "opravdovosti" určitě vybírám. Souvisí s tím i to, že spousta blogerů se snaží zacílit na co nejširší publikum a totálně pak ztrácejí autentičnost. Je pár takových, které jsem sledovala v jejich začátcích, bavili mě, ale pak začali být oblíbenějš a ve snaze získat více čtenářů se sice stali úspěšnými, ale pro mě už neopravdovými a naprosto nudnými.

    (Btw, jak já ti rozumím, co se týče "retuše" pleti!)

    ReplyDelete
  7. Coz vlastne nesouvisi s followery 😂ale je to jedna z veci,ktere si posledni dobou vsimam a souvisi s mou duverou v blogera

    ReplyDelete
    Replies
    1. já tam souvislost vidím v tom, že pokud někdo říká nepravdu o svých sledovatelích, kde jinde taky bude říkat nepravdy?

      Delete
    2. tak určitě, pokud má falešené followery, kteří jeho články nečtou, tak mu jde jen o to, aby zaujal prodejce počtem svých fanoušků. a pak už se asi prodá komukoliv a čemukoliv

      Delete
  8. Adélo, moc díky za tenhle článek. Já sleduju tak nějak nepravidelně spoustu blogů, ale jsou dva, který považuju za "autentický", nečím fakt zábavný - a je na nich zkrátka vidět, že jsou dělané pro radost. To je Tvůj blog a blog Niky (nikachic) - na ty se tak nějak pořád vracím, protože jsou to prostě "blogy s názorem" :-) A navíc je to pro mě fakt i inspirace, protože jste obě normální, sympatické, nosíte dostupné věci a umíte je skvěle kombinovat, tak se ráda přiučím. Pak jsou blogy, které jsou kvalitně odvedená práce, je vidět, že holky se fakt snaží, věnujou tomu dost času, chtějí se tím živit, potřebují, aby to sypalo - nemám proti tomu nic a některé takové blogy taky sleduju (třeba právě Čzech Chicks nebo Báru z Voguehaus - protože mě baví její styl), ale tak nějak mám prostě taky dojem, že už to potom není ono a že to, co bylo fascinující na těch blozích ze začátku, už tam prostě není. Nemá cenu na to naříkat, ale jsem prostě ráda, že jsou tady pořád blogy jako ten Tvůj, tak vytrvej a zůstaň svoje a prima :-)

    ReplyDelete
  9. Mně poslední dobou přijdou nejvíc upřímné holky z A Cup of style :) ty prostě podle mě zůstaly takové jaké byly, na nic si nehrajou a přitom jsou obě hrozně sympatické :)
    One blondie life

    ReplyDelete
    Replies
    1. Holky podle mě jako jedny z mála bravurně zvládly přechod do "profesionálního" blogování. A souhlasím, to že jsou milé a na nic si nehrajou je taky to, co se mi na nich nejvíc líbí.

      Delete
  10. Asi před pěti lety, jsem četla hromadu českých blogů fakt pravidelně, ale co si budeme povídat, je to neuvěřitelný žrout času! Dneska je jen sleduju všechny na fb a rozliknu si jednou za čas nějaký článek. Sama jsem se mezitím stala food blogerkou a myslím že s tebou plně soucítím. Followerů máme s kamarádkou na všech sítích snad asi nejméně ze všech našich kolegů, ani vlastně nevím proč, ale nijak se z toho nehroutíme. Nejdůležitější je že nás to baví, děláme to s láskou a přináší nám to radost!!
    S photoshopem to vidím tak půl na půl. Ano jsem proti velkým retuším, na druhou stranu jsou všechny blogy hodně o fotkách, takže pár filtrů a přibarvování je podle mě v pořádku... (Retušování pleti mi také připadá naprosto samozřejmé!)
    K.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zrovna retušování je podle mě spíš výsadou zahraničních blogů, ale pomalu se dostává i k nám- ale na filtry a přebarvování už dnes nikdo nemusí být žádný expert.
      Máte moc krásný blog, konečně jsem našla recept na buchty!! :)

      Delete
  11. som rada, že sa nad tým niekto pozastavil a napísal o tom a ešte k tomu takto pekne.
    súhlasím so všetkým, čo píšeš, je to tak. a aj s komentármi vyššie. ja osobne čítam a sledujem blogy, ktoré za to stoja. ktoré majú články na zamyslenie, také, ktoré človeka jednoducho nenechajú neprečítať si to a o to sa snažím aj aj, jak keď to nie vždy ide tak, ako by si človek predstavoval, však stále je to priestor bloggera - jeho myšlienky, rady, skúsenosti. ale tiež sa mi nepáči, keď je blog zaplnený samými reklamami a spoluprácami. človek tak nevie, či to píše len pre produkty zadarmo, alebo je s tým naozaj spokojný...

    Kejmy ♥.

    ReplyDelete
  12. Děkuji Ti za tento článek. Dokonale jsi napsala to, o čem už dlouho přemýšlím. Nejvíc mě baví ti, kteří se zaprodávají značkám, o kterých ještě nedavno mluvili, jako o odporných. Ale co by člověk neudělal pro pár tisíc navíc. Pak ale právě blog ztrácí to kouzlo osobnosti, které zpočátku měl. Bohužel. Je pak těžké poznat, kde je hranice mezi opravdovostí a zaprodejností. Což je mnohdy i velká škoda. Díky za Tvůj upřímný blog, plný elánu a inspirace! <3 Takových je totiž čím dál tím míň.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaprodat se, nezaprodat se... Chápu, proč kde kdo na nějakou nabídku kývne, peníze jsou peníze a internetovou čest aby čert vzal :) Podle mě když je toho moc, tak už to pak poznat je a je na čtenářích, jak moc to ocení, nebo ne.

      Delete
  13. Perfektní článek. Ano právě já vybírám opravdovost. Třeba znám takhle jeden blog, který je vnímaný jako lifestyle, ale veškeré články z péče o pleť, new in a zkrátka všechno jsou produkty, které slečna dostala. Nic proti to mu nemám, ale opravdu všechny do jednoho, tedy každičký jediný produkt... A začínám si toho všímat u více blogů. Sama se řadím do kosmetických blogerek a nadšenkyň, takže opravdu vím, co zrovna dané firmy rozesílají a co je k mání. Ani si čtěnářky nepovšimnou, jak si blogerka stěžuje roky na suchou pleť, ale náhodou používá produkty pro tu mastnou atd... To samé s těmi followery. Slečny se snaží o více a více čtěnářů a především spoluprací a pro mě ten blog už ztrácí to co měl. Je toho více a divím se, že si toho více lidí nevšímá. :-) Tak prosím alespoň ty zůstaň jaká jsi. :-)

    ReplyDelete
  14. no ja robim obcas recenziu na kozmetiku,ktoru som si zadovazila sama, a mam ju odskusanu a poznam ju. nevychvalovala by som nieco co stoji za prd, to tam radsej nedam. a to ze si niekto kupuje likes.. to je ich vec, stym nic nenarobis. ty ako citatel ich mozes prestat odoberat a sledovat.

    Co sa tyka fotiek, myslim ze cely blog je hlavne o tej vizualnej strane uz aj ten samotny outfit je vizualny a teda pekne fotky (pre kazdeho su pekne fotky nieco ine) myslim patria na blog. Konec koncov pre mna osobne su fotky ako umelecky obraz. Zo vsetkeho si treba vybrat to najlepsie a to robim aj ja. :-)
    www.donnaiveh.com

    ReplyDelete
  15. I totally feel the same! As an almost full time blogger I'm one of the few in Italy that hasn't bought followers on Instagram but I have to say it only had a very negative impact on my collaborations. If everyone has more than 20K (fake) than you're the wrong one. But i'm not going over this. As you I'm never going to cheat. Real followers aren't nembers, there's real people enjoying what you do. And the positive feling of people appreciating your blogging is priceless.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erica I can't even imagine the pressure for this in Italy! (knowing very well how Italians love all things fashion). Thumbs up for going the honest way.

      Delete
  16. Super super super :)) Som rada, ze o tom niekto pise :)
    Ja som asi objavila blogosferu prilis neskoro (cca 2r dozadu), ked uz existovali slavne blogerky a bolo, ako sa vravi, 'preblogovano'. Takze taky ten true uprimny autenticky blogosvet som ani nezazila. Mozno prave preto je moja tolerancia k takym praktikam vacsia. Neznamena to, ze to nevidim. Vidim to, a je mi to smiesne, ked blog pozostava takmer vylucne z reklamy, alebo ked sa riesi, ze si jedna blogerka predlzuje nohy na fotkach :)
    Kazdopadne musim povedat, ze ja uz ani nevnimam nejaky rozdiel medzi znamymi blogmi a casopismi. Blogerky su v casopisoch, reklamy z casopisov su na blogoch. Nevadi mi to, ale beriem niektore taketo blogy s rezervou..

    Ale teda, mas u mna s blogerskou kamoskou plusovy bod, ze ste odhalili prilev tisicky na insta-konto inej blogerky:D Ja sa priznam, ze vobec netusim, kto ma kolko followerov na insta, hoci ide o moje oblubene blogerky, ci dokonca kamosky :D A o tom, komu kolko pribuda ludi, o tom fakt nemam ani len paru :D

    Peackapples

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já ten příliv postřehla, až když mi to bylo řečeno a ten skok byl fakt tak výrazný, že se to nedalo přehlédnout :)
      Jinak podlee mě velký rozdíl mezi časopisy a blogy je, že do časopisů je mnoho firem ochotných investovat. Do blogů už, z pochopitelných důvodů, ne tolik.

      Delete
  17. Tento post se dotýká tématu, který chci v brzké době rozebrat na svém blogu, takže díky za pohled na věc, je tak nějak velmi podobný tomu mému.
    Jinak co se týče účtů, které sleduju na instagramu, tak prostě musí mě něčím zaujmout..a upřímně je mi úplně šumák, jestli má 10 followerů nebo 10 tisíc. Samo ale hledím i na to, jaký má poměr mezi followery a lajky na fotce..účet s 10k follwery, co má na fotce 15-20 likes asi nebude moc košér. A celá ta problematika je obrovská..firmy, které zajímají jen čísla (což často poznám i z emailu, kdy sice prvotní oslovení je v mužském rodě, ale zbytek pak v ženském), u mě moc nepochodí..
    Dnešní doba je už bohužel taková, s poctivostí nejrychleji pojdeš říkává se..co už. Pokud dané osobě dělá dobře, že má nepoctivé = nakoupené followery, lidi apod., pak je to jeho/její boj.

    Já nepíšu svůj blog pro peníze (ono se to nakonec v našich jepičích česko-slovenských poměrech zas tak moc nedá, výjimky se samozřejmě najdou..), píšu ho pro sebe, pro svou radost a pokud to udělá radost nebo najde se v mých textech i někdo jiný, pak tím lépe pro mě.

    Michael
    www.ontheleaf.net

    ReplyDelete
  18. ja mam svoj instagram tak pod palcom, že vždy si pozriem kto ma followol, a kto mi co lajkol :-) niekedy sa síce čudujem rôznym individuám, ale tie ako prídu tak aj zmiznú :-) Najvtipnejsi foloweri su chlapčatá čo majú asi 10 rokov :-D
    skôr mi vadí to, že ked si odfotím nohy v posteli s kávou, čo robí 1000 ľudí dene idú sa všetci pretrhnúť a keď tam dám niečo naozaj super tak nič :-/

    ReplyDelete
    Replies
    1. toto presne irituje aj mna :D jedlo, kava, zmrzlina ruluju a super zabery nic :/// A to raz som sfotila len tak na ulici ako macka chytila mys a odniesla ju pred domov ako trofej, akoze momentka jak delo, a..nic..sklamana som bola no len co je pravda..

      Delete
    2. Jsou prostě obrázky, které se široké veřejnosti líbí- dlouho dobu byla mou nejoblíbenější fotkou na Ig (nekvalitní) fotka makarónek v posteli. Je to prostě líbivé.
      Bude to podobné, jako když se široké veřejnosti laikům líbí Zaha Hadid ;)

      Delete
    3. já taky hrozně sleduju všechny followers a lajky a když se mi někdo nezdá, tak hned blokuju :D a Adél, zase super článek, tyhle tvé rozepisovací mě hrozně baví a většinou se s tebou ve všem shodnu :)

      Delete
    4. ahjoo presne suhlas so sju a babo :(

      Delete
  19. jedině dobře rozpoutat tento typ diskuze, protože se toto děje nejen na blozích, instagramu, ale i na mym oblíbeným youtube. :(

    ReplyDelete
  20. - no ty blaho ! to jsou potemkinovy vesnice jako remen ! me samotnou by driv nenapadlo, ze si lze ctenare a lajky kupovat. alespon uz je mi jasny, proc jich mam tak malo ve srovnani s blogery "zvucnych jmen" :D

    ReplyDelete
  21. Keďže sama som blogerka a sama mávam tieto pocity a myšlienky, tak som sa v tvojom článku našla a zároveň ma veľmi potešil. Je to naozaj tak, ako píšeš, čo je veľmi smutné, ale na druhej strane...ľudia si tak vybrali. Ľudia to všetko podporujú lebo sú tak naučený a preto blogger, ktorý sa nepretvaruje cez "niečo", ale skutočne na sebe maká lebo to chce niekam dotiahnuť a je k ľuďom úprimný, tak o neho niekedy ani nezakopnú. Niekedy mám pocit, že sa to všetko točí len okolo čísel... Je to veľmi rozsiahla téma a našla by som mnoho súvisov, takže radšej to už nebudem rozvíjať. Keďže som ukecaná, tak to by bolo nadlho. :D Fakt super článok! :)

    Vladies

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ve finále je to stejně o radosti z toho, co děláš. Ty čísla jsou pak jen bonus :) A tady se ukecané komentáře cení!

      Delete
  22. Ahoj Adélo, to, co se děje v poslední době okolo blogů je smutné... připadá mi, že hlavně ty blogerky, které se rozhodly živit naplno blogem (ano, bohužel plno známých, co jsem měla ráda), teď berou, co se dá. Hashtagy a instagram jsou výbornými vynálezy, ale používat 100x za sebou to samé, abych dostala nějakou podivnou nabídku, mi připadá trochu .. nedůstojné. Já se toho u svého blogu bát nemusím :D, píšu ho spíš jen pro radost a procvičení si jazyků... ale hlavní myšlenku, totiž aby se lidi nebáli cestovat sami, tu mi těžko někdo nějak zhmotní.
    Jinak si ale myslím, že tvůj blog je mezi stálicemi a nezklízí kritiku hlavně proto, že není naplněný nějakými podezřelými spoluprácemi, (třeba toho, že by tě najednou začaly zajímat zubní pasty...).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak třeba zubní pasta mě osobně zajímá minimálně dvakrát denně :D

      Delete
  23. Skvělý článek, naprosto ve všem s Tebou souhlasím! Jako ukázkový případ tohohle jednání mi přijde Bára z Voguehaus. 185 000 sledujících na instagramu, přičemž ty lepší fotky mívají kolem 8 tisíc likes. To se mi zdá jako dost velký nepoměr. Její fotky se navíc dost často opakují, nejvíc mě dostávají ty, na kterých se válí v botách v posteli, vedle naaranžovaná kabelka a v ruce prázdný kelímek od Starbucks/lahev Möetu.. přirozenost sama :D Navíc ty její neustále "nenápadné" reklamy na hotely, obchody s kabelkami, a podobně. Když se někdo ozve s tím, že mu přijde zvláštní, že má v 19 letech každý týden novou kabelku za několik desítek tisíc, Bára ho jen seřve, že si na to sama tvrdě vydělává, a že je to přece naprosto normální. Pokud se nejedná o pochvalný komentář, reaguje naprosto nepřiměřeně a tak arogantně, že jsem se s tím u jiné bloggerky ještě nesetkala.
    Takovýmle lidem prostě nevěřím ani nos mezi očima, zdá se mi to jako jedna velká póza a honění ega.

    PS: Zatímco jsem dopisovala tenhle komentář, počet followerů na Báry instagramu klesl na 183 000 a její účet je najednou soukromý.. mám trochu pocit, že to bude mít co dočinění se zveřejněním Tvého článku:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milý anonyme, můj účet nikdy soukromý nebyl. To ses asi spetl. Instagram maže účty pravidelně a bohužel za to, kdo mě sleduje, nemůžu. Jestli ti můj účet tak vadí, tak na něj nechoď. A pak si nestěžuj. Mně moje "falešnost" stačí - přece díky ní si mě vybrali Cartier, Dior, Chanel nebo Rimowa ke spolupráci :)

      Delete
  24. Mě vždycky přijde nejvíc vtipná taková ta fotka, kdy si blogerka dává na insta fotku super healthy snídaně, vedle toho chanel rtěnku, diář, nějaký třeba DW hodinky a ještě ke všemu kytku. Jo, taky fotím jídlo, ale jím ho normálně doma v teplákách a neválím se v teniskách v posteli. Bohužel nejen kosmetické firmy začuly famózní příležitost, kterak se zviditelnit za pár kaček. Takže už nejen kosmetika, ale i food boxy, žvejkačky, zubní pasty, cestovky a jazykovky. Vždycky mě zamrzí, když najdu na něco, co by mohl bejt fajn článek, ale přitom je tam zcela necitivě vmontovaná reklama stylem zmínění dotyčné firmy v článku pětkrát. Oka, přeháním, ale mě to přijde spíš tak trochu vtipný a celkem se tomu směju. Svět marketingu a reklamy mě neláká, přijde mi svým způsobem jako nekalost, protože v našich končinách to překypuje amatéry, co si někde přečetly příručku typu marketing for dummies a teď se považujou za experty.

    A k likes na insta - už jsem takto nějaké sledování zrušila. Ale některé přeci jen sleduju, třeba kanál inspirací od Báry z Voguehaus, kromě údajně placených zveřejnění outfitů tam občas dává super inspirace od světových blogerek a celebrit. Taky jsem přestala sledovat některé slavné holky, které tam furt jen plácaly samá selfíčka, aby sklízely lajky. To jsem si říkala, že už je fakt smutný, žít jen z toho, že někdo nad mým obličejem denně achá na instagramu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myslíš: https://instagram.com/p/8sb-QOlcsE/?taken-by=heelsinprague
      https://instagram.com/p/7SM1H6lchL/?taken-by=heelsinprague
      https://instagram.com/p/2yYGJGFcku/?taken-by=heelsinprague ? :D
      Podle mě i z plna "vzorků" by šel udělat zajímavej článek, ale málokdo to dokáže- stejně tak málokdo dokáže dát dobrý zadání a respektovat názor bloggera.
      Jinak já nemám problém se selfíčky- krása je podle mě jedna z vrozených výhod, co se musí využít, dokud tam je. Kdybych byla nádherná tak taky plácám jedno selfíčko za druhým :D

      Delete
    2. insta fotky :D :D :D ale máš je krásný!

      Delete
    3. Adelo,

      zrovna ty jsi nadherna, podle me mas 100x vetsi kouzlo nez barbiny s naspulenou tlamou. Pusobis velice charizmaticky.
      Clanek fajne, souhlasim.

      Delete
  25. *mně *přečetli...odesílám dřív než čtu :)

    ReplyDelete
  26. Že to vůbec stíháte sledovat, kdo má kolik sledujících. A ještě kolik jich přiskáče přes noc :D :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jsou na to statistiky a da se to poznat viz výše. Podezřelé bývá také to, ze které země ti lidi pocházejí. Pokud má drahá bloggerka 5 000 followerů z Jamajky, tak je pravděpodobně něco špatně.
      Nemyslím si, že by Adéla seděla dny i noci u počítače a počítala liky :P

      Delete
    2. Vím to přibližně, nemám na to tabulku se statiskama :D

      Delete
  27. Moc hezký článek. No já nevím. Snad mě tohle kupování a nakupování nenapadlo. Sleduji většinou obyčejné holky, které jsou jaké jsou i s chybičkami. Kdo je nemá? Není mi náct...

    ReplyDelete
  28. Všechny tyhle pravosti a nepravosti mě dovedly k tomu, co dělám. Myšlenky založit si módní blog jsem se nakonec úplně vzdala a rozhodla se zachovat si při psaní anonymitu a s ní i naprosto volnou ruku. Přiznávám, že si občas zastesknu nad příležitostmi, kterých se mi nedostane, ať už pro relativní nedostatek followerů, nebo jednoduchý fakt, že produkt většinou prodává roztomilý obličej, který za mou prací nestojí.

    ReplyDelete
  29. Skvěle jsi to vyjádřila, s nadsázkou a nadhledem, v úsměvném tónu. Tohle je totiž velmi úsměvné, sledovat některé ty instagramové účty.. fotky s lajky v řádech set a hle - followerů 50k. Začala jsem si toho poslední dobou trošku všímat a hodně zredukovala, co sleduju (ehm, je zlé že jsem některé pár týdnů sledovala jen pro zasmání co je to za husičky? :-D O:-)). Sama si publikuju co mne baví a jsem samozřejmě ráda, když to zaujme i někoho dalšího, ale píšu a fotim pro reálný lidi, né pro čísla. A radši si koupím kvalitní produkt sama, než prezentovat něco čemu nevěřím a číst o tom navíc na každym druhym blogu. V jeden den. Ehm.

    Kráska dne

    ReplyDelete
  30. Adél, v tomto článku s tebou naprosto souhlasím. člověk by měl hlavně blogovat pro radost, což mi na některých blozích bohužel už nepřijde. Sama mám malý blog a přesně jak píšeš, baví mě sdílet svoje radosti a neotravovat pořád kamarády. :)

    ReplyDelete
  31. Čekala jsem, že tento tvůj článek vzbudí pozornost a to je jedině dobře. :-)
    A popravdě jsem se upřímně zamyslela nad důvěryhodností k blogerům, na jednu stranu nás pouští do svých tašek, kosmetických taštiček, šatníků a ti otevřenější i do hlav a představ, na druhou stranu nám neskrytě podbízejí aviváže, cidery a kódy do čínských eshopů. Vzhledem ke svému věku a možná i vzorené kritičnosti lehce roztřídím, co patří do složky "brát s rezervou". Smutnější však je, že ta většinová část čtenářek je skutečně mladinká a některé blogreky či youtuberky jsou pro ně opravdovými vzory. Obdivuji a jsem Ti vděčná, že jsi u své blogu zůstala a děláš jej právě tímto způsobem. Dosud mám v živé paměti jeden z prvních rozhovorů na idnes.cz s Tebou, Terunou a Sandrou. V té době jsem netrpělivě vyčkávala na jakýkoliv váš článek a měla jsem z něj úpřímnou radost. Čím jsem starší, tím menší přehled o české a vlastně i zahraniční blogové scéně mám. Pravidelně koukám v podstatě už jen na Tvůj blog, Verči D. a Lindy (hilychee). Obecně čím víc zaplouvám do vod současných populárních českých blogerek, tím víc mě okaté productplacementové fotky odrazují a děsí utopením :-)
    Líbí se mi tvůj styl, jsi krásná, vkusná, inteligentní a hlavně podle mě i důvěryhodná!!!! Prosím, nikdy neopouštěj blogovou scénu, opravdu bych tento tvůj malý internetový svět postrádala!!!

    ReplyDelete
  32. To jsem se zas něco dozvěděla, kupování followerů je teda dost směšný, dík za update :) Spolehlivost a upřímnost blogerů je jediný, co mě snad zajímá (samozřejmě vedle vkusu a inspirativnosti). Ty patříš mezi jedny z mála autentických autorů, tak se prosimtě nezaprodej! Často jsem například četla Sandru Kisić, ale co předvádí poslední dobou, je vrchol trapnosti. Reklama´na auta a kreditní karty? A navíc furt tlačí ten kód z AirBnb..

    ReplyDelete
  33. na instagramu sleduju jen pár účtů, naprostá většina jsou přátelé, neklikam jak magor, vždycky si účet projedu a hodně si rozmyslím, jestli má cenu ho sledovat....fakt nevím, co bych pak dělala s tím návalem fotek, pokud bych sledovala x set účtů

    jen na okraj...ani blogy nebyly nikdy úplně neutrální, ani před těmi 6 lety...viz party v hm a jejich dárky...sledovatelé se holt honili jinak (giveawaye), dneska je snadný si je koupit rovnou...

    ReplyDelete
  34. Úprimnost a taká nevyumelkovanosť sú pre mňa pri blogoch dosť dôležité. A potom, keď sa z niektorých blogoch stávajú profesionálnejšie a vidím tam mnoho reklamy (skrytej i neskrytej) začne ma to od čítania odrádzať. Blog tým pre mňa stráca časť zo svojej charizmy.
    A tvoj blog je neskutočne charizmatický. Máš skvelý štýl písania a hoci tvoj štýl v móde nie je vždy môj šálok kávy, myslím tým, že toto by som si nevedela na sebe predstaviť a pod.,aboslútne mi to neprekáža pretože tebe to sedí a aj tak ma dokážeš veľakrát inšpirovať. celé to tu má jedno príjemné čaro. Tak to nevzdávaj s tou úprimnosťou, oplatí sa to:)

    ReplyDelete
  35. Za mě je v tomto směru odpuzujícím příkladem Tereza in Oslo... chápu, jak funguje spolupráce se značkami a nevadí mi, pokud to blogerky dělají (kdo by se blogováním nechtěl živit), ale vadí mi skrývání prachsprosté reklamy za osobní doporučení, to už je normální lež a dělá to ze čtenářů opravdové pitomce.
    Jsem vůbec alergická na vyjádření typu "delám to pro vás, moji milí čtenáři". Atd.
    Myslím, že i reklama se dá dělat méně pokrytecky a přímočaře, tumbs up každé(mu), kdo to zvládne.

    ReplyDelete