my daily make up routine


Photos by me

Since I have been asked quite a lot lately about my make up routine, I thought I could make a post about it. I do my make up every day in the morning because honestly I do not think I could pull it off going out without it- if I do not wear at least mascara and blush people ask me if I am sick. At the same time I do not like to look too made up and at the end what i want to look like is like a better version of myself and as natural as possible. This routine take me about ten minutes- and helps me a lot more than ten minutes of snooze-sleeping ;)
For my base, what I want is to my my skin look healthy (since I do not sleep a lot) and cover the whole lot of imperfections my skin has- dark circles under the eyes, blemishes and spots they leaves and redness around the nose. My skin is combined (although it really needs hydration in the winter) with a yellow undertone.
For foundation I have two favorites: the first is Une's Skin Glow foundation which is a brightening foundation with a dewy finish and a lovely almond perfume (I love anything that smells like almonds!) and looks incredibly natural on the skin. Unfortunately it does not last longer than 6 or 8 hours so I use it only when I need an extra brightening or when I do not have to spend the whole day out. Also they do not have it in Spain anymore, so I have to make a stock next time I go to France. My other favorite is Healthy Mix Serum by Bourjois (I wear it on the picture) that has an incredibly light texture, a semi-matte finish and looks just like real skin. It claims to last 16 hours, I would say it is more about ten 10 full hours, but when I put it on at  8 P.M. I still take quite a lot off at 2 A.M. It has a nice fruity smell and matches very nicely my yellow undertone (but so does Skin Glow). Both foundations are between light and medium coverage and I like to put them on with my fingers.
For what the foundation did not cover, I use two concealers. For dark circles under my eyes (I think I sleep so little I will never get rid of them) and for redness around my nose I use the Healthy Mix concealer by Bourjois- it looks natural even on bigger areas and I believe it is a little brightening. For blemishes and spots I use the Dermacol Make Up Cover , it contains 50% of pigments (you do need just the tiniest amount o it) and would conceal anything. I apply it with a little concealer brush to be precise- it does not look natural on bigger areas and has a more pink undertone, so I can use it for small touch ups only.
For powder, I use Healthy Mix by Bourjois (I know, but I just love the range) to set the concealer and on my t-zone- but just a really small amount of it since I do not want a matte finish. If I need a little more coverage or brightening, I use the Soft Minerals powder foundation by Une, it says it is a foundation but with a really light coverage (not enough for me anyway), but it evens out everything and it is luminous- the right thing when I need something extra (I a´have used it on the picture).
Then I do my brows. My natural brows are really poor-haired and you can hardly notice them- the fact that I have a scar (I fell from a carousel when I was little) that cuts one right in the middle and lifts it to another height does not help it a lot. I tend not to pluck them too much, just some hairs bellow the arch and some above to achieve a cleaner look and I do not like the eyebrows where the contours are clearly defined lines. again I like to keep it as natural looking as possible. My absolute favorite is Superfine Liner for Brows by Clinique (in Soft Brown) which is a auto-sharpening really fine liner and the texture is slightly harder so you can easily draw missing hairs (and I have a lot that are missing) one by one. At the moment I have the Instant Lift For Brows by Clinique (I am wearing it) that has one side that is a brow pencil and the other that is a highlighter for under the brows. It is natural looking but it is much wider that the Superfine liner so much more difficult to put on. The highlighter has a nice pearl shade and looks good under the brows and in the inner corner of the eyes. On top of it I like to use the Natural Brow Shaper by Bobbi Brown (I am wearing it on the picture), it is just like mascara for brows and it thickens the hairs one by one. It takes a little time to get used to it but now I love it, with it my brows really look thicker and it does not go off when I wear my helmet (the one you have to pull over your head- it rubs off half your face normally). I brush it on and then I make a final form with a clean mascara brush.
My favorite eyeshadow is Gilded Nude by Clinique (discontinued unfortunately)- anything beige with little golden shimmer is perfect but I also like pinks time to time. Then I make a fine line above my lashes with a black M.A.C. shadow from the red palette pictures above (discontinued) and then I use a highlighter in the inner corner (usually the one in the Clinique brow pencil). I always curl my eyelashes before I put mascara on, I have short, straight and few lashes so curling the is a must. My favorite mascaras are Estée Lauder- I have been using them for years and they really make my dull eyes stand out. I like the Magnascoopic, Sumptuous Extreme and Double Wear- of this one I have only a tester but my lashes look two times longer- and even people around me notice it.
To finish I apply Chanel Joues Contraste in Rose Initiale, which is a rose blush with little golden shimmer that just brightens my face instantly- the shade is really a true rose and the product itself look just incredibly natural. Also it really smells like roses- love it! (I even pardon it it does not last more than 6 or 8 hours- and I do my best not to hold my head in class). The last thing is the Vaseline Lipbalm in Rosy- I do not like to wear lipstick when I have long working days because it would just travel on my face (I should really stop holding my head up) so this tinted lip balm is the best solution for me- I had it for a year and it is still not empty- for the price it costs it is just a real money saver.



Několik z vás se mě ptalo na make up, který používám a konečně jsem našla čas udělat o tom článek. Maluji se každý den protože, abych pravdu řekla, bez make upu se necítím dobře a nechci tak moc chodit mezi lidi. Jakmile nemám alespoň řasenku a tvářenku, tak se mě lidé ptají, jestli nejsem nemocná. Na druhou stranu ale nechci vypadat příliš načančaně a finální výsledek by měl vypadat prostě jako má vylepšená verze a také co nejpřirozeněji. Tahle sestava mi zabere deset minut a rozhodně mi prospěje víc, než kdybych si stejný čas přispala ;)
Na podklad je pro mě nejdůležitější, aby moje kůže vypadala zdravě (jelikož nikdy moc nespím) a taky chci zamaskovat všechny nedokonalosti jako kruhy pod očima, pupínky a skvrny, co po sobě zanechávají a pak taky začervenání okolo nosu. Dobře vypadající pleť je podle mě základ všeho a proto jí také věnuji spoustu péče (hlavně té hydratační) a také s ní při líčení strávím nejvíce času. Moje pleť je smíšená se žlutým podtónem.
Pro make up mám dva favority: Skin Glow od Une, což je rozjasňující make up se svěžím finishem a taky má krásnou mandlovou vůni (zbožňuji všechno mandlové) a na pleti vypadá naprosto přirozeně. Bohužel nevydrží víc než šest nebo osm hodin, takže ho používám, když opravdu potřebuji pleťovou vzpruhu a nebo když nebudu celý den mimo domov. Další nevýhodou je těžká dostupnost, do Španělska se přestala tato značka dovážet a tak si budu muset udělat zásoby při mé další cestě do Francie. Mým druhým favoritem je Healthy Mix Serum od Bourjois (ten mám na sobě na fotce), má úplně lehoučkou gelovou texturu a vypadá úplně jako druhá kůže. Tvrdí o sobě, že vydrží šestnáct hodin, já bych řekla že úplně vydrží kolem deseti hodin, ale když si ho dám ráno v osm tak v noci ve dvě ještě stále něco odličuji- což je úspěch. Má příjemnou ovocnou vůni a polo-matný finish, kromě toho taky skvěle koresponduje s mým žlutým podtónem pleti (což ostatně i Skin Glow). Oba make upy mají lehké až střední krytí a nanáším je prsty.
Na to co make up nezakryl mám dva korektory. Na kruhy pod očima (už asi chronické) a začervenání okolo nosu používám Healthy Mix Concealer od Bourjois, který vypadá relativně přirozeně i na větších plochách (make up ze stejné řady je ale o třídu výš) a taky vypadá jako trochu rozjasňující. Na pupínky a skvrny používám Dermacol Make Up Cover, který myslím všichni už znáte, obsahuje 50% pigmentů a zakryje opravdu snad cokoliv, já ho nanáším korektorovým štětečkem přímo na místo určení protože když je ho moc, tak nevypadá přirozeně a bohužel i nejžlutější odstín č. 210 je na mě dost narůžovělý, takže to na mě nevypadá moc přirozeně, pokud to s ním přeženu.
Jako pudr používám Healthy Mix od Bourjois (ano, celá řada je skvělá) na zafixování Make Up Coveru a dle potřeby na T-zónu, to ovšem jen když trávím více času venku. Pokud potřebuji ještě více krytí nebo rozjasnění, používám Soft Minerals powder foundation od Une, což je sice údajně make up sám o sobě, ale mě vyhovuje jako finální pudr protože dokáže pleť hezky sjednotit a rozjasnit- jednoduše něco, když potřebujete vypadat o chlup lépe než obvykle (ten mám také na fotografiích)
Potom se soustředím na obočí. Moje přirozené obočí je strašně řídké a s výrazným tvarem do špičky- moc tomu nepomáhá ani fakt, že přes polovinu jednoho obočí mám jizvu (jako malá jsem spadla z kolotoče), na které mi nic neroste. Moc toho není co vytrhovat, jen se snažím mít jasně definovaný oblouk a "čistou" část nad obočím. Na druhou stranu mi nevyhovuje ani obočí, které je jasně narýsované, prostě chci, aby moje vypadalo co nejpřirozeněji. Mým největším favoritem je Superfine Liner for Brows od Clinique (v odstínu Soft Brown), je to samoořezávatelná tužka na obočí a opravdu tenoučká, s lehce tvrdší texturou, takže s ní jsou skvěle namalovat jednotlivé chloupky. Momentálně mám od Clinique Instant Lift For Brows, jehož jedna strana je tužka na obočí a druhý konec rozjasňovač. Vypadá moc přirozeně, ale mně osobně vyhovuje mnohem víc Superfine Liner, protože tato má širší hrot a hůře vidím, co s ní dělám. Rozjasňovač je skvělý jak pod obočím, tak ve vnitřním koutku oka. Navrch dávám Natural Brow Shaper id Bobbi Brown což je v podstatě řasenka na obočí, takže každý chlup zesilní.  Trošku mi trvalo se s ní naučit pracovat, ale teď už jsem si na ni zvykla, chloupky s ní češu směrem nahoru a pak zafixuji čistým kartáčkem na řasy do požadovaného tvaru. Taky opravdu drží a to i po nandání a sundání mé integrální helmy (po kterých mám obyčejně vnější polovinu obočí v tahu).
Můj oblíbený oční stín je Gilded Nude od Clinique (ten už se bohužel nevyrábí)- cokoliv béžového z jemnými zlatými třpytkami je ideální i když se spokojím i se světle růžovou. Potom si dělám tenkou linku z černého stínu na oči od M.A.C. (z červené paletky- už se nevyrábí) a pak rozjasňovač do vnitřního koutku. Řasy si vždy natáčím, protože je mám krátké, rovné a řídké a pak vypadají opravdu mnohem lépe. Moje nejoblíbenější jsou od Estée Lauder  a to Magnascoopic, Sumptuous Extreme a teď Double Wear- od té mám zatím jen vzorek ovšem prodlužuje řasy neskutečně, dokonce i okolí si toho všimlo. Bez řasenky nedám ani ránu a tyhle mi opravdu dokáži oči krásně zvýraznit.
Nakonec aplikuji Chanel Joues Contraste v odstínu Rose Initiale, což je růžová barva s lehkým zlatým třpytem, co mi vždy rozzáří obličej- ta barva je nádherná, jako kdyby jste vzali růžovou růži a vylisovali z ní tvářenku. Po růžích také krásně voní, takže jí odpustím, že nevydrží déle než 6 nebo 8 hodin (a to se snažím si při hodinách nepodpírat hlavu). Jako poslední je Vaseline Lipbalm v odstínu Rosy, což je narůžovělý balzám na rty- nerada nosím při pracovním týdnu rtěnky, protože mi cestují po obličeji (asi bych si opravdu měla přestat podpírat hlavu), takže zabarvený balzám je pro mě nejlepší možnost. Tenhle mám už přes rok (přivezla jsem si ho z Londýna) a stále není prázdný, za tu cenu, co stojí, je to tedy moc dobrá koupě.

48 comments:

  1. Máš skvělej úsměv na těch fotkách! Jinak já, když jde o obočí, nedám dopustit na MAC tužku na obočí, bezkonkurenční.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu mám v plánu příště a taky jsem koukala na jejich fixu na obočí, ale nevím, jestli by mi dokázala zaplnit tu jizvu...

      Delete
    2. Ty máš takovou tu tenkou neořezávací?

      Delete
    3. ta tenká neořezávací od macu je fakt nej, ber vsema deseti <3

      Delete
    4. Jojo, tenkou neořezávací. Taky mám jizvu. : )

      Delete
  2. aky odtien mas ten burjois makeup a aky odtien mas ten puder?? inak vyzeras super!!!:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odstín 52 oba dva a děkuju! :)

      Delete
    2. Pardon, jestli jsi myslela minerální pudr tak to je M03.

      Delete
  3. ty jsi cim dal krasnejsi!!!fakt!!:) a tenhle make up asi musim vyzkouset taky
    http://sienastyle.blogspot.it/

    ReplyDelete
  4. hrozně moc ti to sluší,
    mám nejraději takovýhle čerstvý, přirozený make-up!

    sama jsem v tomhle docela prokrastinátor, nerada s výrobky experimentuji a konkrétně make-up a korektor jsem doteď nenašla žádný, který by mi zcela vyhovoval, takže jsem vnitřně na "čerstvost" pleti trochu rezignovala.
    i když takovéhle fotky a posty mě trochu nakopávají.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ten Healthy Mix Serum je skvělý, úplně lehoučký, ale prý zas není dostupný v ČR, tak se po něm koukni, jestli někdy někam pojedeš :)

      Delete
  5. jsi hrozná kočka!:) Líbí se mi ta tvářenka, pořád si říkám, že si ji musím pořídit. Je to moc hezký odstín, takový jemný, přirozený!

    ReplyDelete
  6. si proste fresh a máš skvelé vlasy!

    ReplyDelete
  7. no tak tady jsi opravdu moc krasna :)

    ReplyDelete
  8. super clanek! a nemas novou bravu vlasu?

    ReplyDelete
  9. Tak tady jsi úplně nejkrásnější a ty fotky jsou takové milé :)

    ReplyDelete
  10. Kde jsi sehnala Healthy Mix Serum? V Čr je jen klasický HM.:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tady v Barceloně je mají. Já se dlouho rozhodovala mezi těmi dvěma a ani recenze mi moc neporadily, jaký je v nich rozdíl. Co je na klasickém HM špatného?

      Delete
  11. Adél, kam se podělo takové to lajkovací tlačítko na fejsbuk u článku? Vždycky jsem ti to lajkovala... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mně se normálně zobrazuje pod článkem... A jsem moc ráda, že jsi to lajkovala :)

      Delete
  12. Nádherné - NÁDHERNÉ fotky a skvělý článek.
    Moc ti to sluší, jak barva vlasů, střih, tak i líčení! :)

    Za mě na obočí - Bobbi Brown Eye Shadow odstín 10 Mahagony - nejlepší! :)
    A doporučila bych i korektor - Bobbi Brown Face Touch Up Stick, já mám v odstínu 2 - Sand. Je skvělý hlavně na kruhy pod očima :)
    Zkoušela jsi na řasy Bourjois Volume Fast & Perfect Mascara? Točí se a vykouzlí přirozené řasy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mně bohužel ani sebe lepší oční stíny nezakryjí tu jizvu (takže mám pak uprostřed obočí tlustou velkou čáru), ale tu řasenku určitě někdy vyzkouším.

      Delete
  13. jsi kráska! nemůžu se rozhodnout na které z těch fotek ti to sluší víc:D

    ReplyDelete
  14. na tych fotkach si naozaj nadherna :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. Bože, moc ti to sluší!!! Já používám na obočí tužku od mac :-) Je úžasná!

    www.pavlina-javurkova.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. ooo, si naozaj krásna! :) a tvoje vlasy sú úplne najlepšie!!!

    ReplyDelete
  17. v poslednom čase som taktiež objavila krásu ružových líčok a pier :) pristane ti to

    http://camomille-sign.blogspot.sk/

    ReplyDelete
  18. Super článek! Jaký používáš rozjasňovač? Díky. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Většinou žádný, když už tak mám buď Idealist od Estée Lauder (ten je pod make up), nebo zlatý rozjasňovač od Freda Farrugii- ten mi ale moc nevyhovuje, protože strašně práší a není úplně přirozený. Nebo používám nějaký perleťový stín na lícní kosti.

      Delete
  19. Adel, skvělý článek, prosím, víc takových:) Mimochodem, moc Ti to sluší, krásná:)

    ReplyDelete
  20. Jsi opravdu krásná, ale tento výčet mě utvrzuje v tom, že nikdy nebudu správné děvče... Ve starším věku jsem se dopracovala k pravidelnému použití 4 kosmetických výrobků a to tak polovinu používám blbě. Moc nechápu, jak někdo zvládne takový počet položek :) Neber to špatně, jen je to pro mě....španělská vesnice :) Zajímalo by mě srovnání fotky nalíčené a nenalíčené, protože nepochybuji, že jsi krásná i bez nalíčení :) Peťa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokud někomu stačí 4 produkty, tak tím líp pro něj, já mám možná ten seznam až moc douhý :) Bez nalíčení mám samozřejmě stejné rysy, mám třeba strašně nevýrazné oči a jak jsem psala, působím nemocně. Někdy k začátku blogu jsou, myslím, nějaké fotky třeba jen s řasenkou.

      Delete
  21. máš nádhernú tváričku! chválim tento článok a rovnako aj tvoj milý úsmev:)

    lapkindressbox.blogspot.sk

    ReplyDelete
  22. Já bez make-upu taky nevylezu z domu :D ale jde jen o pocit, žádné radikální změny s obličejem nedělám :P jinak moc ti to sluší! Krásné fotky!

    www.lorietta.cz

    ReplyDelete
  23. fakt velmi pekny, decentny a prirodzeny make-up :) Mohla by som sa ale opytat- na tu licenku chanel pouzivas ten stetcek, ktory tam je? s tym mam velky problem, nejak nemozem najst stetec, ktorym by som naniesla licenku presne podla mojich predstav :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ano, ten co tam je, on je docela hustý a ta tvářenka se nabere opravdu jen trochu jelikož je pečená, takže to s ním jde, i když je malý. Ale ideální to zrovna není, chtěla bych si pořídit něco většího.

      Delete
  24. poslední dobou fakt pěkný vlasy :)

    ReplyDelete
  25. Moc krásné přirozené líčení. Myslím že ti sluší víc než ty černé linky co jsi používala dřív :)

    ReplyDelete