spring fashion diet vol. II / jarní módní dieta, druhý díl

Spring is my favorite season of the year, I am always so happy that everything is blooming, that I can take out my best pieces (my Marni x H&M parka & Topshop sandals are all excited about it), spring collections are a million times better than winter ones and overall I prefer fashion in spring. Of course with new season comes the urge to buy new things- fortunately I don't feel like I have to change my whole closet, thanks to resolutions I took last year. But still I already bought a few things and I am still wanting more and at the same time I feel like I am overwhelmed by fashion, and having a blog about fashion doesn't help too much. 
Sometimes I really wonder what would happen if I just skipped anything fashion related for a while? Stop shopping, surfing on Internet shops, don't read blogs or magazines. Would it help my personal style or hurt it? It is obvious that I get influenced easily, at the same time I try choosing things that match my taste. Inspiration is good, because without it my style could never evolve further, on the other side I sometimes feel overinspired. I always have hundreds of unread posts on Bloglovin and a few things are added to my imaginary wish list every week. At the end I only buy few but (and my major success is not buying almost anything impulsively), but I still think that I am exaggerating with shopping, wishing and overall following of fashion.
So I decided to go on a fashion diet for a month: no shopping (nor clothes nor accessories), no window shopping, no blog reading, no magazines. I allow myself to look into my inspiration file (of 20 pictures at the moment), my own blog because it is the best (actually because it is inspiration from myself) and books about fashion (because there is nothing new in them- to be honest I do not think I will have the time to read any).
I will start (or stop actually) this evening at midnight and I will end May 1st, after I write another "Adéla's comment & chatter". I definitely have enough clothes for being able not to buy any for a month and I am looking forward to what outfits I can create using both clothes from past seasons and the new pieces I already got. And frankly I have high expectations since I already made it through an easier kind of this "diet" three years ago (here).
I will be posting as usually  an then, by "coincidence", next month's first Wednesday if the first day of the month (fortunately for me), so I will tell you my experiences right away. That's presuming that I will not make it last a month or two longer- which I doubt because I am already afraid all the good pieces from this season will be sold out. This means I am a lost case and I shouldn't have even started. Oops.


PD: I attach my spring wish list, just so I can see what o it I will still want in a month.


Cos men's jumper, Vagabond blue sandals, Bimba & Lola bag, ring & scarf, H&M sunglasses & Mango nude heels


Jaro je moje nejoblíbenější roční období, pokaždé jsem úplně nadšená, jak všechno krásně kvete, konečně můžu vytáhnout svoje nejlepší kousky (Marni pro H&M parka i sandálky z Topshopu už se celé třesou!) a  jarní kolekce a tudíž i módu mám asi tisíckrát radši než ty zimní. Samozřejmě mi ale také zároveň přicházejí chutě na to kupovat si plno nových jarních věcí- naštěstí jsem se díky svému dlouhodobému plánu neutrácet za zbytečnosti ušetřena toho, že potřebuji kompletně vyměnit šatník. Nicméně nových věcí mám a stále bych si i chtěla pořídit poměrně dost, do toho mám pocit, že mi móda trochu leze na mozek a mít blog o módě tomu zrovna dvakrát nepomáhá
Opravdu si někdy říkám, co by se dělo, kdybych cokoliv spojeného s módou na chvíli vynechala? Přestat nakupovat, brouzdat po internetových obchodech, nečíst blogy ani časopisy. Pomohlo by to nějak mému osobnímu stylu, nebo by mu to naopak uškodilo? Na jednu stranu je jasné, že se poměrně snadno nechám inspirovat mnoha vlnami okolo mě a i když se snažím vybírat věci, co se k mému stylu prostě hodí, tak uznávám, že něco třeba může být ovlivněno až moc. Takže inspirace je jistě dobrá, protože by se bez ní můj styl nikdy nikam neposunul, na druhou stranu jsem možná až přeinspirovaná. Na Bloglovinu mi pravidelně vyskakují trojciferné cifry nepřečtených článků a do mého imaginárního wishlistu každý týden přibývá pár nových položek. Ve finále si sice koupím věcí jen pár a vždycky nad nimi přemýšlím delší dobu (velmi, velmi zřídka si něco kupuji impulzivně), ale i tak mi momentálně přijde, že to s nakupováním, přáním si věcí a sledováním módy přeháním.
Tudíž jsem se rozhodla udělat si alespoň měsíc módní dietu: žádné nakupování (oblečení ani doplňků), žádné koukání po obchodech, žádné čtení blogů, magazínů ani časopisů. Povoluji si inspirační složku v počítači (tam mám asi 20 fotek), svůj vlastní blog, protože je ze všech nejlepší (spíš tedy proto že to je hledání inspirace u sebe sama) a knihy o módě (protože tam stejně nic nového nenajdu a ve finále si stejně na žádnou nenajdu čas).
Začínám dnes večer úderem půlnoci a skončím 1. května, po napsání dalších Adélčiných keců. Měsíc se možná zdá jako krátká doba, nicméně abstinenční příznaky se, myslím, projeví už za pár dní. Tvrdit, že mám k tomu málo oblečení je pošetilost, oblečení mám dost, jen pomalu "vychází z módy" a sama jsem zvědavá, co z toho, co mám z minulých let a z těch pár nových letošních kousků, dokážu vymyslet. A docela si věřím, podobnou (méně drsnou) dietu jsem držela už v roce 2010 (tady)- a vydržela jsem až do konce.
Přispívat budu mezitím jako obvykle a potom, "čistou náhodou", první květnová středa v měsíci připadá (naštěstí pro mě) hned na prvního, takže vám své zážitky budu moct okamžitě sdělit. To za předpokladu že si dietku neprodloužím o měsíc nebo dva- což se asi nestane, protože už teď se bojím, že by mi ty nejlepší kousky sezóny mohli vyprodat. Takže jsem nepoučitelná a vůbec jsem se do toho neměla pouštět. Ups.

PS: Připojuji svůj jarní seznam přání, schválně, co z toho budu ještě chtít za měsíc.

14 comments:

  1. Adélka ma rozumní kecy!!
    raz za cas treba:)ocistu vsetkeho druhu!!:)
    som zvedava..

    ReplyDelete
  2. ha, tak tomu sa povie výzva ! :D
    som zvedaváá

    ReplyDelete
  3. tomu nevěřim:D...nevydržíš měsíc nekoukat na blogy nebo jinou e-inspiraci=)...ale zkus to=)

    ReplyDelete
  4. ja by som to asi nezvládla, v jedle si rada dám detox, ale v móde to nejde
    držím palce!:)

    ReplyDelete
  5. Fandím ti...tyhle dietky jsou občas prospěšné :))

    ReplyDelete
  6. To je výzva. Já jsem dietu měla takhle loni v dubnu a vydržela jsem to. :)
    Každopádě oboje botky z wishlistu jsou krásné. :)

    ReplyDelete
  7. ja sa snazim v nakupovani brzdit, ale tie casaky a blogy nemozem vynechavat, to by bolo utrpenie :D

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. Nenakupovat by som asi vydrzala, ale blogy a casopisy niee :)

    ReplyDelete
  9. Myslím že ti to pomůže ujasnit si, co z toho co nosíš je jenom zaáležitostí módních trendů a co jsi opravdu ty. Držím palce a jsem opravdu zvědavá :-)

    ReplyDelete
  10. Držim palce, tohle už jsem si párkrát naplánovala taky a nikdy k tomu nedošlo :D.

    ReplyDelete
  11. podľa mňa je to v pohode, aspoň pre mňa, mne nerobí problém si na seba vyše mesiaca nič nekúpiť, a dlhé roky o blogy a ani módu som sa extra nezaujímala takže aj to by som zvládla :) stále sú tu iné, skvelé alternatívy, som zvedavá na článok o mesiac :)

    ReplyDelete
  12. No, já si myslim, že to dietaření půjde samo - co tak sleduju tvůj blog, máš strašně moc takovej těch základních kousků, co se k sobě krásně hoděj a ještě několik let s nima půjde vyrábět in/trendy/kůl komboše.

    ReplyDelete