the importance of underwear / důležitost spodního prádla

So I thought I would skip writing during the summer because frankly nothing is happening. Never I have been so wrong. Because so much is happening on usually hidden levels and with the heat unseen things come out- the underwear rises.
I never really wanted to write about underwear here, I think it is quite private, but maybe I am the only one to think that. Underwear doesn't seem to be private in Prague's streets. Daily I see tons of bras and panties and I am glad I don't see men's underwear because men understood it's not cool if you're not 15 (no they didn't). So what is the big deal with:
- Finding a bra that fits you well and doesn't go up to your neck?
- Am I the only one who checks her derrière before leaving to avoid any unwanted lines?
- Darling, if that t-shirt you are wearing for a dress is partly transparent everyone will be able to see your black thong (you get a point for having it seamless thought).
- Honey, a black bra with a metallic rainbow leopard pattern (seriously I want to smoke what that designer smoked) will show through your top.
- Who doesn't understand that panties two sizes smaller will actually cut you in two chubby halves?

I never really considered underwear an important part of fashion until I saw how it can totally ruin an outfit- I suppose it really is the basement of a whole look. Good chosen underwear shouldn't be seen most of the time, and if it is seen it should really be part of the look (talking about bras here, please do not bring back the fashion of the peeking thong).
And then I was also thinking, isn't sometimes better going sans-bra? How do you know if your breast look good enough to go out without a bra?
I was always a little sorry how much money I have to invest in underwear if you don't really see in in an outfit, but now I realized it is actually worth it. You can't build a house without proper basement, you can't wear an outfit without something great underneath. My tips are seamless panties from Intimissimi (preferably in skin color)- invisible under any circumstances, Wonderbra's indestructible Strapless bra (even for bigger breast & small chest like I have) and H&M' T-shirt bras for everyday.
What are your tips for underwear? Any specialised shops we shouldn't neglect? Any place I should go to see even more skin-encrusted specimen?


Myslela jsem si, že během léta nebudu moc psát, protože okurková sezóna vítězí na všech frontách. Nikdy jsem se tak nezmýlila. Děje se toho tolik na dříve nespatřených úrovních a nikdy neviděné věci vyplouvají na povrch- spodní prádlo povstává.
Nemyslela jsem si, že bych sem psala o spodním prádle, konečně je to věc velice osobní, ale nejspíš jsem jedna z mála, co si to myslí. Soudě podle toho, co můžu vidět v Pražských ulicích totiž spodní prádlo soukromou záležitostí rozhodně není. Člověk vidí denně více podprsenek a kalhotek než v několika obchodech se spodním prádlem najednou a to jsem ještě ráda, že muži prádlo neukazují, protože pochopili, že nad patnáct let věku už to není kůl (nepochopili). Co se k sakru děje s následujícími věcmi:
- Je tak těžké nalézt podprsenku, co automaticky nevystřelí až k lopatkám?
- Jsem jediná, kdo si po ránu několik minut zkoumá zadek, jestli mi náhodou něco neprosvítá?
- Drahoušku, pokud je to tričko co pokládáš za šaty z části průhledné, tak všichni, co jedou na eskalátorech za tebou, budou moci vidět tvá černá tanga (ale máš bludišťáka za to, že byla bezešvá).
- Pusinko, černá podprsenka s duhově metalickým leopardím vzorem (vážně bych chtěla kouřit to co ten návrhář) bude pod tím tričínkem určitě prosvítat.
- Jak to že někdo stále ještě nepochopil, že o dvě čísla menší kalhotky vám neudělají o dvě čísla menší zadek, ale rozdělí vás na dvě macaté poloviny zářezem hodným panáčka Michelina.

Spodní prádlo jsem nikdy nepokládala za důležitou součást módy, než jsem si uvědomila, jakým způsobem dokáže totálně zabít outfit. Správně zvolené prádlo by totiž nemělo být vůbec vidět a když už je vidět, tak jedině záměrně tak, aby ladilo s celkem (tady mluvím samozřejmě jen o podprsenkách, prosím, nevracejte se k módě vykukujících šňůrek). A taky jsem si říkala, není občas lepší jít ven bez podprsenky? Jak zjistíte, že máte dost dobře vypadající prsa na to, aby to šlo? (Založte si módní blog a desítky anonymů vám řeknou, že nemáte).
Dlouho mi bylo líto, že utrácím poměrně dost peněz za prádlo, když přitom není vůbec vidět, ale uvědomila jsem si, že to za to naprosto stojí. Nemůžete si postavit dům bez dobrých základů, nemůžete se dobře obléci bez dobrého prádla.
Moje osobní tipy jsou bezešvé kalhotky Intimissimi (nejlépe v tělové barvě), které jsou ve své cenové kategorii naprosto bezkonkurenční, pak také nezničitelná Strapless bra od Wonderbry (skvělá i pro menší obvod hrudníku a větší prsa, jako mám já) a T-shirt bras z H&M.
Máte nějaké tipy ke spodnímu prádlu? Znáte nějaké specializované obchody, které bychom neměly opomínat? A místa pro pozorování nechutně zařízlých exemplářů?

62 comments:

  1. Hezký článek. Naprosto souhlasím, že dobře padnoucí prádlo je základním stavebním kamenem outfitu a nad některými slečinkami nestačím zírat.

    ReplyDelete
  2. Uplne suhlasim, presne si to vystihla s tym, ze zle zvolene spodne pradlo moze totalne pokazit cely outfit, ci uz ide o vykukajuce tanga, ´priehladne´ ramienka podprsenky, niekedy ked to vidim, az ma to zamrzi za tie baby, bielizen predsa patri do sukromia a nie na verejnost (pokial to teda nie je vkusny zamer). Tiez investujem pomerne vela do jednotlivych kuskov, ked mam na sebe pekne prado, citim sa omnoho zenskejsie a hlavne si neviem predstavit, ze by som sa pred priatelom promenadovala v starych bombardakoch. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nechápu, jak jsem mohla zapomenout na průhledná ramínka..

      Delete
  3. Krásný článek, něco takového by se mělo dávat i do novin... nejlépe do každých :)
    Místo pro pozorování něčeho takového co popisuješ je rozhodně Módní peklo... Ačkoliv je Ada občas až moc... jak to říct, konzervativní? tak předposlední článek - Tři zářezy - je opravdu povedený! :D

    ReplyDelete
  4. Super clanok. Suhlasim do bodky so vsetkym uz odkedy som zacala vnimat spodne pradlo a oblecenie. A este si mohla napisat aj o silikonovych ramienkach co " akoze" nie su vidno, ale vsetci o nich vieme :D

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Máš fakt pravdu :) Sama si říkám, ať má člověk oblečení z New Yorkeru nebo Topshopu, spodní prádlo je základ a je to už jakási taková vizitka člověka (i když zrovna není vidět).

    ReplyDelete
    Replies
    1. " z New Yorkeru nebo z Top Shopu" :-D :-D :-D Jako kdyby to nebyly ty samý hadry :-D

      Delete
  6. dííííky bohu ! někdo to řekl nahlas! velký aplaus!

    http://nikolamills.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  7. skvělý článek! btw, neplánuješ si založit ask? myslim, že hodně čtenářů by bylo rádo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zatím spíš ne, na cokoliv chcete se mě můžete zeptat tady nebo mi poslat mail :)

      Delete
  8. Jediný krát keď považujem viditeľnosť podprseniek za povolené sú decentne priesvitné košele (alebo iné oblečenie). Žiaľ niektoré slečny považujú za "sexy" a "cool" keď majú šaty tak krátke že v jednu chvíľu sukňu sťahujú dole aby zakryli nohavičky a v druhú ich musia vyťahovať hore aby zakryli podprsenku s priesvitnými aka "neviditeľnými" ramienkami. Som hrdá na to že som ich nikdy nevlastnila. S článkom 100 percentne súhlasím! Spodné prádlo je síce základným ľudským právom ale to neznamená že ho musia vidieť všetci. :)

    ReplyDelete
  9. ty pohledy na ně jsou strašné, a věřím, že nejsi jediná, kdo kontroluje průsvitnost kalhotek na svém zadku. Minimálně já se toho fopa obávám

    ReplyDelete
  10. pobavil ma článok a nie len pobavil, páči sa mi že si sa k tomu vyjadrila.
    ja som mala rada jemne čipkované podprsenky, ale po 20 som si uvedomila (nie je to len vekom, ale asi takým celkovým uvedomením si) , že pod jednoduchý top ju nosiť nemôžem. tak v mojom šatníku prevládajú hladké podprsenky biele, telovej, šedej a čiernej farby. dve neónové mám na leto, ktoré nosím výhradne k niektorým letným outfitom, alebo pod topy/šaty rovnakej farby. a ešte jednu, extra na šaty a na výstrihy aby nič netrčalo, ale tak niekedy (hlavne pri jednej blúzke) sa to ustrážiť nedá. a teraz som si obľúbila z hm tie tshirt bras, sú dokonalé a tie začistené časti ma strašne bavia. no a k spodnej časti iba biela, maximálne bledá ružová a potom tiež presne k tomu čo mám na sebe. stále hľadám tie pravé bezšvové, ale ten materiál mi nevyhovuje. tak možno si časom aj na to zvyknem.
    inak sama sa divím, že som sa toľko rozpísala o spodnom prádle, lebo to pokladám za veľmi osobnú vec ;)

    ReplyDelete
  11. Bez cenzury, konečně! Doufejme že si tvůj článek přečte co nejvíce dívek a konečně to pochopí, že ukazovat spodní prádlo ať je luxusní sebevíc, nebude prostě nikdy kůůl :)

    ReplyDelete
  12. Já mám velmi ráda spodní prádlo v Marks and Spencer, za prvé mají velký výběr právě bezešvých kalhotech a za druhé i v číslování podprsenek (neboť patřím k těm co potřebují velmi malý obvod a volký košíček a tato nepřímá úměra nebývá v mnoha rětězcích zvykem). Také jsem se tam zatím nesetkala s vlezlými až úchylnými prodavačkami, což mě u nákupů spodního prádla vždy velmi odrazovalo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marks & Spencer je opravdu super v číslování, ale málo podprsenek od nich mi bohužel vydrželo delší dobu.. Jinak k prodavačkám, já jsem se tam snad nikdy nesetkala s žádnou u prádla :D

      Delete
  13. clanok zaujal, nakolko pocas svojich studentskych rokov som 2 roky brigadovala v Triumph a kazdy den vysvetlovat 50krat kazdej zakaznicke, ako nosit spodne pradlo , davalo zabrat. ale nelutujem- verim, ze som aj tym prispela k modnej rozhladenosti zien, a snad aspon ony uz ziadne modne faux pas nespravia :)

    ReplyDelete
  14. Adélko prosím tě ta Strapless od Wonderbry má kostice? Já můžu mít jedině bez kostit a mám velký problém sehnat podprsenku. Vlastně jediná, která mi seděla je od DIM, typ Osmose, kterou už ale nevyrábí, takže mám smůlu. Dnes jsem sehnala jednu v HM bez kostic a kdyz jsem prisla domů, zjistila jsem, ze je na kojeni :-D Ale sedí dobře, pod oblečením není vidět a jestli se v ní budu cítit dobře, půjdu si ji koupit v ostatních barvách

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simčo zájdi si do intimissimi a spýtaj sa na Lauru, tá je strapless bez kostíc a sedí skvele :)

      Delete
    2. Jani díky za tip, do intimissimi mrknu, ale obávám se, že tam velikost 70E-F mít nebudou, ale určitě to můžu alespoň vyzkoušet, třeba příjemně překvapí.

      Delete
    3. Ta Wonderbra má právě kostice úplně všude. Dnes jsem bez kostic viděla v Lindexu ale jen do Céčka, a možná jsem nějakou zahlédla v Marks & Spencer. Už tak mám se stejnou velikostí problém sehnat podprsenku, co by se mi líbila, nezávidím ti, že ještě musíš shánět bez kostic...

      Delete
    4. Jakou máš Adel velikost podprsenky a kde nakupujes? Já mám 70D a nikde nemůžu sehnat tu co by mi seděla...

      Delete
    5. Já mám 70E, a teď jsem objevila, že v Lindexu mají všechno od obvodu 65 a po košíček F- doporučuju!

      Delete
  15. ta fotka!! :D a t-shirt bras z háemka jsou nejlepší:) nejvíc využívám tu "do tílek", je skvělý že mi nelezou z tílek ramínka, přijde mi to hrozně nevkusné:D
    a jinak super a k tomu ještě strašně vtipný článek:):D předčítám to i mužovi a taky se smál :D

    ReplyDelete
  16. dík za super článek, Češi holt byli vždycky králové nevkusu a nemám moc optimistický vyhlídky ani do budoucna

    ReplyDelete
  17. Mně padne Etam :)

    http://praguetea.blogspot.com/

    ReplyDelete
  18. Parádní článek! Denně to vidím, denně mě to rozčarovává a bere mi to iluze o vkusu. Nechápu, proč tolik lidí vystavuje spodní prádlo na odiv. Co se nakupování týče, nedám dopustit na Intimissimi, vždycky narazím na úžasně milý a ochotný prodavačky a když to má být vidět, třeba v poloprůsvitný košili, tak Agent Provocateur.

    ReplyDelete
  19. Na podobný případ, co zde zmiňuješ, jsem dnes odpoledne nevěřícně čučela ve městě. Všichni se za ní otáčely. A chudák si asi myslela, jak sexy je.. Super článek!

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. Trefně napsaný! Vždycky když nějakou takovou slečnu s ,,vytříbeným" vkusem potkám na ulici nejradši bych za ní šla a něco ji řekla:/
    Jinak já si nemůžu vynachválit podprsenky z Etamu. A nedávno jsem si přivezla jednu skvělou z Primarku, stála asi 4 eura a nosím ji pořád :D

    http://worldneedsblondes.blogspot.cz/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na mě má Etam bohužel moc velký obvoda malé košíčky..

      Delete
  22. Líbí se mi, že jako módní blogerka se věnuješ i takovým tématům. Já se vždycky přes rok usmívám na záda svých spolužaček v posluchárně, kde jsou "zařezávky" všeho druhu vidět jako na dlani, obzvlášť pak v upnutých bílých tričkách Guess apod. ;)

    Jsi totálně vyždímaná? Zajdi na: http://www.pradelna.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  23. K tomu už není co dodat :-)... Já jsem se letos během dovolené v USA zamilovala do značky Victoria's Secret, do té doby jsem nechápala, co na ní všichni mají! Já objevila dokonalé podprsenky v Tezenisu, než mi asi před dvěma lety změnil střihy a už mi nesedí :-(. Trochu s podprsenkama bujuju a stále hledám obchod, kam bych se stále vracela (škoda, že u nás není ta Viktorka...:-) ). Jinak díky ta tip na bezešvé kalhotky! To se vždycky hodí. zrovna nedávno jsem nějaké hledala.

    ReplyDelete
  24. super článek, to co se dá potkat u nás na ulicích je někdy fakt neuvěřitelný :D

    ReplyDelete
  25. kalhotky by podle mě neměly být viděny nikdy, podprsenky mi u průhledných topů nevadí, pokud jsou něčím zajímavé nebo naopak úplně jednoduché a pokud nevypadají vyloženě jako spodní prádlo (nějaká krajka, mašličky a podobný šílenosti). taková černá hladká podprsenka nebo podprsenka zajímavýho střihu mi pod průhlednym tílkem přijde jako mnohem menší zlo než čumící zapínání na vykrojenejch zádech nebo košíčky lezoucí zpod špagetových ramínek...

    ReplyDelete
  26. - podprsenka na mym plochym hrudniku rovna se kruta sveraci kazajka. není zadnou výjimkou, ze si rada vyjdu bez ni. nikdo to totiž nemá sanci poznat .)

    jinak telovy tanga !

    ReplyDelete
  27. My jsme u agenta razili ze podprsenka se ukazuje kdyz stoji za to aby byla ukazovana. Hladkou podprsenky mam jen ty VPL style z HMka a vubec me to nepoburuje.
    Zarezane kalhotky, podprsenky za krkem a vubec seprane a onosene pradlo na to se proste nemuzu divat.
    Vzdycky mi prislo zabavne jak 80% svorne tvrdi ze maji 75B a nakonec odchazeli treba s 80D. Nechapu jak se ty holky do toho muzou narvat a nechapu ani ty obvody o 20 cisel vetsi nez by meli mit.
    Ja jsem si za posledni mesic nakoupila 4 sety. Mozna se to muze zdat hodne ale ja proste pradlo ktere uz nevypada hezky vyhazuju.
    Jinak skvele letni tema! S takovou osvetou by se melo vyrazit do ulic!

    PS: Nezajdeme na drink? :)

    ReplyDelete
  28. Pravdivy clanok! Neznesiem pohlad na podprsenky pri krku a hlavne presvitajuce tanga v extra malej velkosti pod jemnymi latkami (high low skirts) = katastrofa!!!

    ReplyDelete
  29. Copak prosvítající tanga, to už je nešvar, kterej vídám tak dlouho, že už pomalu otupuju. Ale jednu věc vnímám v poslední době strašně často- bílá podprsenka pod bílým oblečením. Všechny dámy jsou přesvědčené, že bílá pod bílým není vidět nebo co? Je to jedna z největších prádlových hrůz (alespoň pro mě teda).

    ReplyDelete
  30. jedna vec. na bludišťákov som už skoro zabudla, vďaka za pripomenutie! :D

    ReplyDelete
  31. asi 95% a to jsem ještě mírná ženy si neumí vybrat správnou velikost podprdy. Stačí když to vidím na svých "dokonalých" spolužačkách nesou se jak hovna na lopatě a podprsenku má skoro až u krku :) nad lopatkama! NEkecám :)

    ReplyDelete
  32. Jak trefne. Nastesti tady v Holandsku se s nevhodne odhalenymi lidmi setkavam malokdy, holky maji soudnost. Ja hodne nakupuju v Triumphu, maji siroky obvod u podprsenek, ktery jinde nesezenu. A taky Hunkemoller tady v Holandsku. H&M pro sportovni podprsenky.

    ReplyDelete
  33. Skvělý článek, Adélko!
    Tohle by si měla přečíst většina žen.
    To je dostatečný důvod podle mého názoru, proč nosit tělové prádlo. Může se zdát fádní, ale pokud chce někdo divočinu, tak ať si ji nechá na doma - výjimkou je samozřejmě prádlo, jak píše Martina, které stojí za to být ukazováno. :)
    Bezešvé kalhotky od Intimissimmi jsou skvělé. A pro slečný, které neznají sprvnou velikost podprsenky doporučuji brafitting nebo navštívit specializovanou prodejnu, kde mají vyškolený personál.

    ReplyDelete
  34. skvele skvele skvele

    http://myprettyblog48.blogspot.sk/

    ReplyDelete
  35. skvele! palec nahoru. Etam ma super pradlo:)

    ReplyDelete
  36. Proč píšeš anglicky, když tvá angličtina má daleko od perfektní. Není lepší psát jen mateřštinou a na to ostatní se vykašlat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja bych rekla ze zadny rodily mluvci ani anglicky mluvici cizinec si nebude stezovat na to jaka ta aj je hlavne kdyz bude mit taky sanci si pocist...oni totiz jsou schovavavi k lidem u kterych je aj druhy jazyk vis <3

      Delete
    2. A to, že má Adéla hrubky i v češtině, tě neobtěžuje? Nebo si jich ani nevšimneš? Na to bych spíš reagovala, než na chyby v druhym, třetim jazyce.

      Delete
    3. V angličtině píšu, protože mám hodně přátel mezi cizinci, kteří si stěžují, když píšu jenom česky. Že moje angličtina není dokonalá, vím, ale tragická mi taky nepřijde.
      A pokud mám kdekoliv chyby, neváhejte mi to napsat.

      Delete
    4. Pardon, já tady omylem smazala komentář o tangách- právě nad tím, jaký je to rod jsem dlouho přemýšlela a vybrala jsem si špatně. Děkuji za upozornění!

      Delete
  37. Chtěla jsem vyjádřit nadšený souhlas, pak mi ale došlo, že i já se čas od času neuhlídám :D. Ale thumbs up, i za fotku.

    ReplyDelete
  38. Perfektní pruda! Bohužel bychom to mohly napsat všechny, ale stejně si to přečteme jen my a budem dál prohrabovat šuplíky se spodním prádlem i 10 min poté, co jsme měly sedět v metru jen my. Jak paradoxní, že každý, kdo by tenhle článek potřeboval jako sůl, čte tak maximálně blesk novinky o dzambulce..
    Já sama jsem přes léto podprsenky téměř odbourala. Každá vrstva oblečení navíc je ve vedru přítěží. Takže nakupuju letní šaty, co podprsenky nevyžadují, ačkoliv chápu, že od mých A vyžaduje prádlo méně oblečení, než od někoho, kdo se může pyšnit alespoň C, a jinak často sahám po lambada podprsenkach, co nikde netlačí a neškrabou.

    ReplyDelete
  39. Naprostá pravda tento článek! Bezešvé kalhotky jsou úžasná věc, podprsenky sháním hůře - většinou tělovky nebo černé od Panache, kdysi mi seděly Freyi, Gossard šije taky dobře. Perfektní bezkosticovou letní stále hledám... Veronika

    ReplyDelete
  40. Na malý obvod a väčšie prsia si nemožem vynachváliť britské e-shopy brastop.com a lovebras.com od obvodu 60 po košíky K..
    A k článku - absolútny súhlas, niekedy mám až chuť k tým ľuďom prísť a povedať im to (nie, nemám na to :) )
    Anička

    ReplyDelete
  41. Skvely clanek! Ja mam rada pradlo Triumph, Wonderbra, Lindex, Marks&Spencer, naopak v H&M mi vubec nesedi a prijde mi, ze vsechny jejich podprsenky prehnane vycpane. A moje vubec nejoblibenejsi podprsenka byla s New Yorkeru, kde normalne vubec nenakupuju :)))
    Jinak skvela univerzalni podprsenka je 100 ways od Wonderbry ;)

    ReplyDelete
  42. Dostala jsi mě větou o rozdělení zadku na dvě macaté poloviny :-D Skvělý článek a díky za tipy, kde sehnat podprdy s malým obvodem :)
    Marti
    http://inspiruj.me

    ReplyDelete
  43. Super clanok. Mas uplnu pravdu. Je odporne ked sa zena zohne a vidno jej cele tangace. Skvele su aj Calvin Klein podprsenky a perfektne mi sedi LaSenza.



    http://theshortiesfashion.blogspot.co.uk/

    ReplyDelete