new york, new york



If you ever offered me a free trip anywhere my immediate answer would be New York City. Maybe due to the fact that I have always seen it in my favorite series and movies, that it is one of the biggest cities in the world, that everyone seems to love it. And the, two weeks ago, I was sitting on a plane to my dream city
What really surprised me was how big the city actually is and how crowded it is. I know, I should have expected it, but I guess it is something you can't really be prepared for, even coming from Barcelona.
Otherwise I really felt like in a movie, I went to places I have always seen in films, took the subway, went to Tiffany's at 5th Avenue (without my breakfast), took a yellow taxi, seen Times Square and overall acted like a big tourist- I even bough the I <3 NY t-shirt I have wanted since I was a kid. Also I really loved how genuinely nice and kind people in New York are- something Europeans should learn from.
I was there almost for a week and I didn't have the time to see everything I wanted- the city it so big and so full of history and things to see you will probably never see it all. I didn't even mind the snow nor the fog, I thought the city looked so beautiful with them. It is incredible that I had such high expectations and the reality was even better. I definitely want to come back some day.

Kdybyste mi nabídli zájezd na jakékoliv možné místo, moje jasná odpověď by byla New York. Tohle město jsem vždy měla vysněné, což je kombinací toho, jak se vždy objevovalo v mých oblíbených filmech a seriálech, zároveň je to jedno z největších měst světa a všem, co tam byli, se neuvěřitelně líbil. Před dvěma týdny jsem se do něj konečně podívala i já..
Jako první mě samozřejmě překvapilo, jak velký je- ať už velikostí nebo kolik lidí potkáte snad ve všech částech města. Ano, to se dalo očekávat, ale i Barcelona, což není žádné pidi-město, vedle něj hned vypadá jako vesnice.
Celou dobu jsem se cítila jako ve filmu, kromě toho, že všechno vypadalo strašně americky (ve Státech jsem nikdy předtím nebyla), jsem už plno míst ve filmech viděla, byla jsem u Tiffanyho (bez snídaně), jela metrem (protože ho asi v Praze nemáme), odchytla jsem žlutého taxíka, byla jsem na Times Square a všeobecně jsem se chovala jako největší turista všech dob. Dokonce jsem si koupila i suvenýr, což nikdy nedělám (tričko I <3 NY, co chci už od malička).  Také se mi moc líbilo jak milí a příjemní lidé v New Yorku jsou- z toho by se zamračení Evropané mohli učit.
Byla jsem tam skoro týden a ani tak jsem neměla čas vidět všechno, co jsem chtěla. Město je tak veliké a plné zajímavých míst, že snad ani není možné je všechny shlédnout. Ani mi nevadily sníh a mlha, které městu dodávaly nádhernou atmosféru. Ačkoliv jsem měla velká očekávání, tak je New York ještě předčil. Už teď vím, že se tam budu chtít jednou vrátit.

This is me in front of a yellow school bus. We don't have these buses in Europe and I always saw them in movies and thought they were super cool!
Poprvé v životě jsem taky viděla žlutý školní autobus. Samozřejmě jsem jich viděla plno v filmech, ale ve skutečnosti je to taky kůl!
Elvis's favorite pizza that is supposed to be for one person, in reality it was for to but I ate it all anyway. 
Pizza, kterou údajně jedl i Elvis a která má být údajně pro jednu osobu, ale ve skutečnosti byla pro dvě, což mi nezabránilo v tom ji sníst skoro celou.

I have to go to the US to get my name spelled right.
Snad poprvé v zahraničí, co někdo napsal mé jméno správně (a dokonce i s háčkem!).

Mies van der Rohe's always elegant style.
Stále elegantní style Mies van der Rohe.

My not so elegant style because I was really cold.
Můj ne až tak elegantní styl, protože byla docela zima.
The Guggenheim Museum was one of my favorite buildings even before I became interrested in architecture. Ten years later and after seeing it with my own eyes I have to say I like it even more in person. Some details, spaces and feelings just cannot be translated into photographs.
Guggenheimovo muzeum je jedna z mých nejoblíbenějších budov ještě z dob, kdy jsem se o architekturu vůbec nezajímala. Deset let poté a co jsem ji viděla na živo, musím říct, že se mi líbí snad ještě víc. Některé detaily, prostory a pocity do fotografií nevtěstnáte.

Armani store on 5th Avenue. This staircase is absolutely amazing.
Armaniho obchod na 5. Avenue s naprosto úžasným schodištěm.

Shake Schack. "I came to New York to see skyscrapers and eat burgers!"
Shake Shack. "Do New Yorku jedu, abych viděla mrakodrapy a jedla hamburgry!"

We got a little crazy at Macy's shoe department. I would love to buy these, bu I don't understand how one shoe can fit perfectly and not the other one... So I only got a pair of classic pumps but I still dream about these at nights. 
V Macy's jsme málem omdlely nadšením nad regály zlevněných bot. Tyhle byly moje vyhlédnuté, bohužel jedna z páru mi neseděla dobře (jen jedna, pochopíte to?), takže jsem si koupila jen klasické lodičky. 

Balanced life!
Vyvážený život!


36 comments:

  1. Nádhera, nádhera a ještě jednou nádhera! V NY musí být tolik nádherných budov! Nádherné fotky, nejkrásnější je ta, kde se ti jedna z budov ztrácí v mlze/smogu? A to schodiště, ach! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. V mlze, celý jeden den nebyly vršky budov skoro vůbec vidět (samozřejmě v ten den, kdy jsme chtěly vyjte na Empire State :)

      Delete
  2. Áále ne, teď mě popadla strašná touha po cestování! Krása, NY tedy nefiguruje v mém osobním top 5 listu, kam si zajet, ale i tak se mi to jednou doufám povede.

    ReplyDelete
  3. Juujj, skoda ze si sa viac nevypisala v texte, ohladom stravy, ubytka, leteniek a podobne :( Ale snad aj foto postacia, muselo to tam byt fajn :)

    ReplyDelete
  4. ach, FL Wright <3 a tobě to děsně sluší.

    ReplyDelete
  5. Moc hezký článek. Je vidět, že sis výlet moc užila :))

    ReplyDelete
  6. tie schody u Armaniho!! zdielam tvoj pocit vidiet vsetko, co si doteraz poznala len z filmov a obrazkov, nazivo. ked som bola v US, tiez som to tak mala :)

    ReplyDelete
  7. krása! já to město prostě miluju :) a ten tvůj kabát je super!

    ReplyDelete
  8. Nádhera! Navíc se mi líbí, jak jsi publikovala i jiná místa než jen ta notoricky známá. :)
    Doufám, že příští rok NYC vyjde i mně. :)

    ReplyDelete
  9. wow, such an interesting post, thank you for sharing! I have never been there but would love to of course visit it and get this cherished experience of it! I liked the very first picture with you and the monochrome structure in the background, which looked awesome!
    <3 www.stylehenge.com

    ReplyDelete
  10. Ach! Milujem to mesta a chcem tam ist znova a hned!!!! Dakujem aspon za fotky (naladili ma na spominanie)

    ReplyDelete
  11. Adelko, tento kabat je supracky!

    ReplyDelete
  12. Pecka! A co ta přeškrtnutá Annette? A co je to na pizze za kovovou věcičku? : ))

    ReplyDelete
    Replies
    1. S Annelle de myslim spletl, ale pakto dobře dohnal.
      Ta kovová věc je držák, abys nad svojí pizzu mohla položit ještě jednu pizzu :D

      Delete
  13. Ja osobne New York miluju....sdilim tve nadseni a naprosto chapu :) Nejradsi bych tam jezdila kazdy rok.....trikrat

    http://obsessionfor.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. perfektne fotky :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. krásne fotky :) sama mám v úmysle vycestovať do NY, ubytovanie by problém nebol, ale nedarí sa mi s letenkami .. môžem sa opýtať, išla si cez cestovku? príp. akou leteckou spoločnosťou? neviem či sa sumy nejako líšia, ale zatiaľ som našla iba superdrahé letenky :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Letěli jsme s Delta a přímo z Barcelony, měli jsme je zamluvený ale asi půl roku předem, pak vždycky strašně stoupnou. A z Evropy levnější zpáteční letenku než 400 € jsem nikdy neviděla... Ono je to bohužel opravdu daleko :)

      Delete
    2. no jo :) vrámci európy si veselo lietam s ryanair , keď sa zadarí tak aj za 25 € , ale zaoceánske lety nízkonákladovky nelietajú ..tak to aby som zašala šetriť ;)

      Delete
  16. kráásne fotký aj ty si kráásna ;))

    ReplyDelete
  17. Ježiši, ono to tam vážně vypadá tak jako ve filmech :D Tyhle cestovatelský fotky mám vždycky hrozně ráda, navíc ty tvoje "mrakodrapový" způsobujou člověku při zrychleným prohlížení docela slušnou halucinaci :D

    http://www.pradelna.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  18. gorgeous photos, New York is on my travel wish list this year as well

    The Provocative Couture

    ReplyDelete
  19. super kabát!!


    http://sweetchillibyhana.blogspot.cz/



    GIVEAWAY




    http://sweetchillibyhana.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  20. Tohle by mě bavilo číst mnohem častěji, takový cestovatelský reporty. doufám, že se do ny taky někdy podívám a splní to veškerá moje očekávání (a že si zajdu do Bloomingdales, když dostávám pravidelnou dávku Rachel každý pondělí a pátek ve Student Agency autobusech :D)

    ReplyDelete
  21. wooow, nadherne fotky :) tiez je NY mojim snom a dufam, ze tento rok mi to konecne vyjde:) vidno, ze si sa mala uzasne. s kym si tam bola ? a co sa ti tam najviac pacilo ?:) a co si si este kupila ? najradsej by som vedela vsetko :D

    http://veronikakrasnicka.blogspot.sk/

    ReplyDelete
  22. new york je pro všětšinu lidí něco jako takový "fancy town", i já bych ho hrozne chtela naživo vidět a zjistit, jestli je fakt takový, jaký se zdá z filmů a jestli má cenu ho milovat nebo nenávidět. jsem ráda, že tě nezklamal!

    ReplyDelete
  23. první, co mně trefilo do očí, je v první větě "kdyby jste". A to si velmi vážím Adi, že píše bez gramatických chyb. :-))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. omg, nechápu jak jsem to mohla napsat, to abych vrátila své jedničky z češtiny :D

      Delete
  24. super clanek! new york je muj sen, snad se taky brzo splni. ja byla v lete v San Franciscu a Los Angeles a teda mela jsem stejny pocity jako ty s tim jak je vsechno americky a jako z filmu:) byla to proste bomba. a s tema lidma mas uplnou pravdu. hlavne v kalifornii byli vsichni hrozne uvolnen

    ReplyDelete
  25. uvolneni a v pohode a nikdo nikoho neresil:)

    ReplyDelete
  26. prej trochu zima:D....já tam teda letos zažila suverénně nejmrazivnější dny letošního roku
    moc pěkná atmosféra fotek, hned bych z nich dostala i chut se zase vrátit

    ReplyDelete
  27. Tak to Ti moc přeji, že se splnil Tvůj sen. Snad i mně se jednou splní NY.

    ReplyDelete
  28. I'm so glad that you got to visit your dream city and that it met your expectations. I'm from upstate NY, which is not anything like NYC, but I'm still proud you liked a part of my state.

    http://www.lookfortheoccasion.com

    ReplyDelete