photo diary: christmas time in madrid


V polovině prosince se mi vyskytla skvělá příležitost zajet si na tři dny do Madridu a vzhledem k tomu, že už pár let si říkám, že tam musím někdy jet, tak jsem si sbalila svých pět švestek a vyrazila na cestu. V Madridu jsem byla naposledy asi před osmi lety, takže to vše důležité turistické jsem již viděla (Prado, královský palác, Mercado de San Miguel,...) a tentokrát jsem jela opravdu spíše za kulturou a architekturou než za klasickým turistováním. 
Samozřejmě nemůžu než nesrovnávat s mojí domácí Barcelonou- už teď vám prozradím, že stejně vyhrává. Madrid je prostě víc hlavní město, všechno je serióznější, taky dražší, rozlehlejší a pokud se blíží čas oběda, tak ať vás ani nenapadne si u stolku objednat jen kávu. Na druhou stranu kulturní a gastronomické vyžití je v podstatě nekonečné- mnoho tipů níže mám nejen díky kamarádům, ale i díky průvodci Wallpaper, který opravdu doporučuji.

První večer jsme šli na večeři do Mercado de San Ildefonso, což je první madridský street food market. Jde o místo, kde se pod jednou střechou dělí 18 stánků s jídlem a pitím, takže opravdu každý si něco vybere. Za sebe doporučuji arepas a bílou sangrii! 🍸 Obecně celá čtvrť Malasaña v pátek a sobotu žije až do časných ranních hodin- pokud nevíte kam na drink, tak určitě sem. My původně chtěli do baru Ojalá, kde mají krytou vnitřní pláž- ale bez rezervace to bylo zhola nemožné.

První slunečný den jsme započali procházkou po centru kolem Gran Vía, Puerta del Sol y Plaza Mayor. Puerta del Sol se změnila na velkoprodejnu lístků do vánoční loterie- to je věc, nad kterou Španělé úplně šílí a my odjinud to prostě nemáme šanci pochopit. U vyhlášených sázkových kanceláří se před Vánoci tvoří i hodinové fronty a v Madridu to vyřešili fikaně a lidé ty lístky přeprodávají. K dobru budiž že výtěžky z této akce jdou na dobročinné účely.

Na Plaza Mayor byly nádherné vánoční trhy 🎄 - jinak mě sváteční atmosféra bohužel příliš neuchvátila, prostě tam na mě bylo málo světýlek.

Odpolední plán zněl jasně: Matadero de Madrid. Jde o areál starých jatek, který byl za velkého přispění města a mnoha architektů přeměněn na kulturní centrum. 
Bylo to asi mé nejoblíbenější místo z celého Madridu- kromě mezinárodního vánočního trhu (Česká republika prodávala skleněné koule na stromeček a v Ekvádoru jsem zas měla skvělý teplý nápoj canelazo) jsme navštívili ještě koncerty Ruska a Číny, výstavu hispánského designu, instalaci slunečnic na stropě a koncert japonských bubnů. Miluji tato místa, kam můžete přijít bez jakéhokoliv plánu a zabavíte se na několik hodin.


Cinetecu v Mataderu už jsme bohužel nestihli.
Neděli jsme začali  Estación de Atocha, což je vlakové nádraží, jehož stará část je přeměněná na skleník (i s želvičkama 🐢).🎄

Jelikož jsme neděli pojali jako muzejní, tak jsme se rozhodli posilnit se brunchem v restauraci Granz. Volba to byla naprosto dokonalá, každý k snídani dostane horký nápoj, čerstvý džus, jogurt s domací granolou, dortíčky, croissanty a jedno hlavní jídlo. Můžu vám říct, že jsem byla dost ráda, že náš další cíl Caixa Forum byl z kopce, protože jsem se odtamtud musela odvalit 🍞🍩. Kromě toho ty vánoční dekorace nádherně zapadaly do interiéru.
Nedělní brunch si určitě rezervujte, protože mají úplně plno (my měli veliké štěstí a dostali jsme předposlední stůl!) a z tohoto důvodu jsme se nedostali na brunch do La Jefa.

Stejně jako v Barceloně je i v Madridu Caixa Forum, což je muzeum vytvořené bankou Caixa. To madridské bylo navrženo architektonickým duem Herzog a de Meuron a my jsme se byli podívat na skvělé výstavě o fotografovi Philippu Halsmanovi.

Hned naprosti od Caixa Forum je trh starých knih.
Naše další kroky směřovaly do královských botanických zahrad, kde jsou úžasné skleníky.


Den jsme zakončili v Muzeo Reina Sofía, kde jsou stálé i krátkodobé výstavy veřejných španělských děl z 20. století (oproti tomu Prado je zaměřeno na dřívější období). Muzeum je opravdu rozlehlé a bohužel jsme neměli čas ho celé projít, ale část o občanské válce byla skvělá. Odtamtud jsme se přemístili do nové části navržené architektem Jeanem Nouvelem a do café NuBel, které sice vypadá krásně a hraje tam dobrá hudba, ale obsluha tedy nic moc.

Třetí a poslední den jsme začali v Parque del Retiro, kde se nachází i výše vyfocený skleník (ano, jsem posedla skleníky), ze kterého mám ale tolik fotografií, že vám je ukážu až příště.


Na oběd jsme se vydali do krásné restaurace Bosco de Lobos, která sídlí ve stejné budově jako Komora Madridských Architektů (COAM). Naprostá většina knih na zdech jsou různé příručky o stavitelství- nakoukla jsem do té o impermeabilizaci střech, ale pak jsem se raději pustila do skvělé mini calzone 🍕

Poslední zastávkou po procházce na Gran Via byla zmrzlina ve stánku michelinských kuchařů Rocambolesc. Já si dala jablečnou s máslovými sušenkami, pečenými jablky a cukrovou vatou. Má dobrá rada do života zní, že cukrová vata na zmrzlině sice vypadá efektně, ale moc dobře se to nejí. Úplně rozumím jejímu francouzskému názvu barbe à papa čili tatínkovy fousy.


Na závěr bych chtěla říct, že Madrid je úplně ideální destinace na prodloužený víkend, obzvlášť pokud máte rádi jídlo. Já už bych pomalu nejela nikam, kde bych se dobře nenajedla. Jelikož ale jde jíst maximálně dvakrát za den, tak jsem bohužel nestihla vše. Příště budu určitě chtít navštívit staré kino přeměněné na restaurační dům Platea, potom restauraci Invernadero či kulturní centrum Tabacalera. Milovníci architektury ale určitě ocení i Terminál 4 letiště Barajas- to jsem nakonec stihla na poslední chvíli 😉

Doufám, že jste s krásně užili svátky a brzy zase na viděnou!

7 comments:

  1. Krásne fotky. Madrid ma nikdy nejako bližšie nezaujímal ale teraz ma začal trošičku lákať.

    IVANNA

    ReplyDelete
  2. Ty fotky jsou úplně nádherné a hned bych tam jela (i když Barcelona mě přece jenom láká trochu víc). Bude zase článek o tvých vydařených/nevydařených nákupech za rok 2016 :-)?
    Kristina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kristinko, děkuji moc! Článek možná bude, ale znáte mě, asi někdy v dubnu ;) Pokusím se k tomu dostat co nejdřív!

      Delete
    2. Bezva, už se moc těším ��.

      Delete
  3. Krásné fotky! Skleník v Parque del retiro mám už dlouho na must see seznamu, na fotkách je okouzlující a v reálu jistě ještě lepší :)

    ReplyDelete
  4. Adélo, díky moc za tipy! Shodou okolností budem v Madridu v první půlce března, tak jsem strašně ráda, že budu mít k ruce takovéhle supr tipy! Před tím nás čeká měsíc ve Valencii. Taky bezva místo.

    ReplyDelete