Time Of Philosohy

Mám to "veliké štěstí", že doposud nejsem miliardář (schází mi k tomu asi tak milarda) a mohu denodenně jezdit MHD. Nebo taky, že občas pracuji na velice frekventovaných místech. Proč o tom mluvím? Kombinace obojího tvoří naprosto dokonalou základnu pro pozorování ostatních lidí a tím i všeobecného českého stylu ("stylu"). Můžu vám říct, že mě občas pořádně bolí oči... Řeknete si, že to platí je o "starší generaci", že mladí lidé se snaží oblékat se hezky a že rozhodně přemýšlí o tom, co si na sebe ráno oblečou. Opravdu si to myslíte?
Nejsem první kdo o tomhle tématu mluví a rozhodně ani poslední, ale v posledních několika měsících je pro mě čím dál nepochopitelnějších pár elementů.

Proč mi přijde, že má český národ takový sklon ke kýči? (platí pro všechny "cenové kategorie")
Proč si lidé koupí raději tři páry (s prominutím hnusných) levných nekvalitních bot než jedny krásné a kvalitní? (k tomu když z nekvalitních nekožených většinou pekelně smrdí nohy)
Je naprosto černě podmalované oko opravdu tou nejlepší volbou make-upu?
Co ti lidé mají s o šesti odstíny světlejším melírem?
Je takový problém sehnat oblečení, které opravdu padne?
Můžu se zeptat, co děláte v životě, když máte čas kreslit si na nehty Knihu džunglí, Hledá se Nemo, flóru z Avataru a Příběh brouka zároveň?
Vy jste ty džíny vzala své o deset kilo lehčí/těžší sestře?
Myslíte si, že čím víc flitrů, tím víc zazáříte, nebo vám stačí ta troška co máte na sobě?
A pak ta hlavní, co mi často vrtá hlavou:


Máte doma zrcadlo??


Je mi líto, že mám zase takhle rýpavou náladu, ale ta se projeví vždycky, když odjedu do zahraničí a vidím tu obrovskou propast vkusu. Přijde mi, že problém je zakořeněný někde hluboko v mentalitách, které "průměrnému" Čechovi (potažmo Češce) nedovolí našetřit si na něco sice dražšího, ale podstatně kvalitnějšího a tudíž dlouhodobějšího, ale nutí jej kupovat si ihned a tím pádem mnohem méně uvažené a vhodné věci. A vlastně ta věc (řekněme třeba boty) ani nemusí být nepřijatelně drahá: v období slev jdou přece ukořistit naprostí sólokapři, to pak někdy ceny padají z pěti tisíc na dva, z dvou tísíc na pět set. Že jde o štěstí? Jaképak štěstí, stačí se pořádně dívat kolem sebe. Vím o čem mluvím: vezměte si jedny moje balerínky  z 1799 na 499 a rozhodně to není jediná podobně výhodně koupená věc co vlastním. Chce si to jen počkat na správnou chvíli.
Přijde mi, že český vkus si jede svou vyjetou cestičkou "hlavně aby to bylo vidět". Jedná se o super-dlouhé nehty s nepřirozenou francouzskou manikúrou, již zmíněné zebrované melíry, nevhodně třpitivé plochy, nevhodně vykukující prádlo, obrovská loga značek na prsou. Jinými slovy: kýč.
Dobrý vkus není to o penězích. Nepotřebujete desetitisíce abyste se mohli obléknout stylově a vkusně, naopak, ti méně obdaření penězi nad svými nákupy (teoreticky) více přemýšlejí, protože si nemohou dovolit koupit si vše, co jim projde rukama. Jde spíš o "attitude". Jde o to, koupit si věci, ketré vám opravdu budou sloužit dlouho a bude možné je lehce kombinovat mezi sebou. Jde o to nekoupit si (falešnou) kabelku jen aby "všichni čuměli". Chybí mi střídmost a jakási povznešenost nad oním kýčem a celým tím "bling bling" okolo. Ani kýč a vkus nejsou protikladné, ale to pak kýč musí být promyšlený a lehce ironický. Pokud kýč není záměrem, ale přesto se objevuje, pak vězte, že někde nastala chyba.

PS: vyhrazuji novou skupinu na podobný neetický typ textů. Můžete je najít pod "Adélka má kecy"

41 comments:

  1. Pěkně ses do toho pustila. Lidé se oblékají různě. Mají nespočet možností, kde si co na sebe najít. Můžou si libovolně zvolit co chtějí. Je pravda,že přesto se to kolikrát nepodaří. Kýč, co je to vlastně kýč? Kýčem už je i to,když ze znamého díla vyobrazuje pouze ta nejznámější část. To už je kýč. Znám plno lidí co mají rádi popart,ale znají vůbec ten styl? Není to jen kvůli Warholovy a Monroe? Když se nad tím zamyslíte, a nebo si to někde třeba přečtěte, ale samotný pop art, byl kýč, ale takový, který lidé uznávali. Snad si to ani neuvědomovali, ale to umění je založené na kýči a na zobrazování oblíbených věcí. 50. a 60. léta byla pokroková, lidé začli masově cestovat, žili na lepší úrovni a vznikala tak konzumní společnost. A umělci se nad to povznesli, většina to svým uměním kritizovala. A vy, co přeci máte tak hrozně rádi pop art, znáte třeba i jiný estetický směr? A nebo, znáte 'průkopníka' Hamiltona (a tím nemyslím toho z F1) .
    Kýč je ale stejně někdy fajn.
    Nevím co to je, to období těch nalepovacích nehtů,každopádně je to nový kult a mají to všichni. Holky od druháku až po starý ženský. Vůbec to není pěkný !
    Myslím,že o tom,že jsou ti,které to baví a ti které nebaví se pěkně obléct to je. Proč řešit styl zbytku? Není to vůbec podstatné. Já jsem přeci já. JÁ . Komu na tom záleží. Atˇ si lidi nosí co chtějí, když jim to připadá dobré. Oni pak tratí. Vůbec by sis z toho neměla dělat 'starosti'. Řešit,že se Češi neumí oblíkat je zbytečné. A nezajímavé. Přeci, aby byli hezky a dobře ( ani nemusí být draze !!!) oblečení lidé musí být ti co jsou oblečeni špatně. Na tom je to postavené.

    ReplyDelete
  2. Moc dobrý a pravdivý článek. Asi se vším s tebou souhlasím. Nesnáším ty umělýa nekonečně dlouhý nehty co teď nosí všichni, ty žářivy a pozačkovaný trika, fake věci, vykukování prádla(mám na mysli kalhoty a v některých případech i podprsenky), ty odporné boty co bych si nevzala ani na sport(mám namysli nevkusné tenisky), zmalované oči, atd.. Mohla bych toho jmenovat spousty a spousty, ale nikdy by to nepomohlo k tomu aby se styl v ČR zlepšil.

    ReplyDelete
  3. Tak zaprvé, hrozně mě potěšilo, že je tu článek už dnes a ne od zítra jak bylo avizováno;-)

    a teď ke kýči...podle mého skromného názoru je největší ,,problém" v tom,že co člověk to názor..já obdivuju třeba styl cocorosy, Adeline Rapon nebo třeba Natalie Suarez (všechny bloggerky) a někomu to zase připadá jako homeless styl...a nadruhou stranu jiným se líbí nosit tričko s nápisem Chanel ze stánku za 150,-Kč nebo si vzít šusťákovku a k tomu lodičky a to se zase nelíbí mně..

    vlastně neexistuje ten správný univerzální styl, který by se líbil všem a proto my nadáváme na vysolárkované slečny z oblečené od hlavy k patě do fake věcí atd..a nám se zase smějí právě ty slečny, že vypadáme jak oblečené z popelnice nebo jak kdybychom šli na bál atd..

    a k těm kvalitním věcem vs. levné šunty...já si třeba radši koupím troje levnější boty než jedny dražší a kvalitnější, protože chci mít prostě na výběr a navíc si nekupuju věci s tím, že chci aby mi vydržely třeba pět let, pro mě je spousta mého oblečení věc na jednu dvě sezóny a proto nevidím důvod proč za to platit tísíce když si to můžu pořídit za stovky..
    a jakožto chudá studentka dávám přednost kvantitě před kvalitou;-)

    ReplyDelete
  4. Ráda a často se rozepisuji. Nyní tak neučiním, protože v prvních třech odstavcích rozumná Lenka řekla to, co plně vystihuje i podstatu mého názoru. Díky, vaše taky Lenka. :)

    ReplyDelete
  5. osobne,mi niekedy taketo veci dost vadili a dlho som nad tym rozmyslala,ale teraz to uz neriesim.V podstate je to kazdeho osobna vec. Ako keby to bolo na mne,tak kazdemu (kto to potrebuje) by som prehovorila do srdca,ale na mne to nie je. Ak su v tom oni citia DOBRE,tak preco nie no?!
    Oni maju mozno rovnaky nazor na mna (nie mozno,ale isto:D)

    Ani sa tym netrap,lebo my tomu nevieme nijak pomoct

    ReplyDelete
  6. :D jj, pěkný článek a ve všem s tebou souhlasím, jen bych ještě dodala, že jsem dělala kdysi na gymplu výzkum , jako práci do psychologie a vyšlo nám z odpovědí, že češi hlavně chtějí pohodlné , rychle návleknu a jdu věci!! Prostě ráno odmítají přemýšlet co na sebe!! A aby to ladilo, sedělo, no comment! Já obdivuju holky, kterým lezou špeky z bokových kalhot a tričíček, nikdy bych si to,jako silnější, nevzala, o to zajímavější je pro mě tyhle lidi pozorovat a snažit se pochopit jejich mentalitu a jak je to kruci vůbec napadlo, se do toho narvat !! :D

    ReplyDelete
  7. Neberme to jako negativum - právě naopak! kde jinde můžeš na ulici zářit? Ve které jiné zemi si stačí vzít do školy něco, co je ve světových metropolích téměř uniforma, a lišit se? Mít styl?
    Aspoň trošku?
    Kde jinde si můžeš říct, že vypadáš lépe jak 80% osazenstva šaliny?
    Pravda, slečny s umělými nehty to neocení, ale člověk se aspoň cítí, jako by aspoň trošku vykukoval z davu.;) A když v tom davu spatří někoho dalšího vykukujícího, to je radost!

    Jinak, co se týče kvality - jsem studentka a můj jediný pravidelný příjem je kapesné. Každé jaro a podzim přichází nové trendy, které některé řetězce nabízejí za levno, jiné dráž a kvalitněji. ty trendy časem odejdou a in bude zase něco jiného. Proto pro mě nemá smysl kupovat si tyto věci za draho.
    Až budu starší a ustálím se na nějakém stylu a budu brát nějaký měsíční plat, pak bude čas koupit si jeden kašmírový svetřík místo tří obyčejných, kvalitní kostým, koženou kabelku, drahý šátek, kvalitní trenčkot.
    Zatím mi stačí triko za 150, které protáhnu létem a pak vyhodím.:)

    ReplyDelete
  8. No super clanek, opravdu se vyvedl..ja bych jen dodala, ze ja uz jsem tohle prestala resit...zacinam to resit v pripade, ze se nekdo navazi do me..takze a) jsem za to at si klidne nosi co chteji, ale jakmile nekdo zacne urazet me..tak se rozjedu b) at si nosi co chteji, jen at se nenosi jako pav, ze tricko guess s hnusnou guess taskou je vrchol luxusu a spicka modniho sveta c) totalne respektuji lidi, co je moda nezajima a proste si daji co chteji d) to ze v Cesku neni na co se koukat beru spis tak, ze je to smutne...kdykoli se vracim domu vnimam ty obrovske rozdily mezi zahranicnim statem a nasi zemickou...opravdu jsme zeme lyzarskych bund (coz i muj nemodni pritel, ktery je puvodem z Irska shledal za prapodivne) a igelitovych tasek...
    Vicemene mi vadi spise to jak lidi berou ty co maji urcity styl..ukazovani si prstem, vysmech atd...ale uz jsem si zvykla. A to ja se povazuji za vicemene komercni divcinu, co ma proste rada modu
    A jak tady nekdo vzpomel..kyc je nedefinovatelny..takze bych rada dodala, ze opravdu muze byt spousta stylu od vintage looku, grunge, pres vzpominany homeless look..zalezi na vkusu...ale ten cesky laciny look lehke devy ala spadle dziny na kyclich a giga znacka pres prsa a bud falesna LV nebo prava guess to bych asi ani do stylu neradila...proste lesk a bida:))))

    ReplyDelete
  9. Zdar Špeku,

    Ano. Článek pravdivý...

    Krása se nachází v jednoduchosti, ne v kýči. (Dobře, někomu se líbí Cavalli, Ethno, roccobaroco apod. - ale to jsou Taliáni, tedy jiná kategorie kýče nežli ta o které píšeš :D)

    Každý člověk má své přednosti, které leckterý článek nezmění... Můžeme hubovat jak chceme, můžem lobbovat za styl, ale co naplat. Společnost nepřesvědčíme, co je vkusné a co ne. Protože neexistuje jedno zlaté pravidlo. Ano, každý má doma zrcadlo, ale každý má jiné oko, byl vychován jinak, čte jiné časopisy a weby, stýká se s jinými lidmi, tím pádem se řídí jinými příklady a má jiné zásady (jak ve stylu, tak i ve zvycích). Nevyhledávají slevové solokapry, třeba to chtějí koupit teď a tady.

    Styl v Čechách... Jak už říkala Chiq, nademnou, může být i positivum. Ale jen do chvíle, kdy zůstáváme v Čechách, protože když se nadprůměr v Česku ocitne "venku" v zahraničí a nosí uniformu, tak už je jen průměr.

    Bises et à demain...

    ReplyDelete
  10. Schvaluji, chápu a rozumím. Bohužel těmto lidem nepřijde, že by tam někde mohla být chybka.. :) Naopak si často já připadám jako exot, na kterého si ukazují, co to má jako na sobě.. :) Kdo žije na malém městě, tak to zná ;)
    Jinak super článek! A.

    ReplyDelete
  11. Nad otázkou českého vkusu přemýšlím už několik rán po sobě (cestou v tramvaji). A naopak jsem pro sebe musela komentovat, že to není zas tak hrozné. Ano, pořád je hodně lidí (hl. starších) co o tom nemají ani páru. Nadruhou stranu taková generace současných středoškolaček o oblékání určitě přemýšlí. Já bych českému stylu (když tedy zobecníme) spíš vytkla jeho uniformnost. Hezké oblečení ano, ale většinou jedna jako druhá. Já osobně přisuzuji oblečení velkou váhu ale zároveň nebudu odsuzovat ty, kteří ne. Přece jen, my všichni tak rádi kritizujeme...

    ReplyDelete
  12. Máš pravdu..( a je škoda že lidí kteří se zvládnou vkusně obléct a nebudou vypadat kýčovitě.. je opravdu málo :(

    ReplyDelete
  13. ahoj, takže... byla jsi pro mě zajímavá na čtení. módu mám ráda, proto jsem občas zavítala na blogy, kde se o ní psalo. ale najednou se roztrhl pytel se všemi rádoby fashionblogy. rádoby proto, že žádné fashionblogy česká blogosféra nemá (vyjma jednoho). mám dotaz! můžu? proč rádoby fashionblogerky všehno tak řeší? řeší lidi kolem? to, co zápaďáci nedělají? žila jsem nějaký čas v londýně, venku za hranicema (možná i všedních dní)jsem strávila relativně dost času a lidi se tam neřeší. neřeší se tam, co kdo nosí, navzdory tomu, že z toho bolí oči, jak ty píšeš. četla jsem tyhle "fashion" blogy o módě docela ráda, ale čím dál víc mám pocit, že jste pozérky, bohužel, co si kupují instyle a elle, protože nic jiného v podstatě neznají, čtou literaturu, která je nějak určená trendem a tváří se nad nákupama v ham a zaře jako nejvíc protřelé. proč tohle zahraniční blogerky nedělají? proč nemají tendence řešit ostatní?
    tak a teď do mě, rozcupujte mě. a neříkám, že jsem z českého vskusu na větvi, ale proč to pořád řešit? to je to, jak mladí češi pořád řvou, jak náš národ všechno řeší, všímá si, pomlouvá. mladí češi to dělají taky. hlavně "fashionistky".

    ReplyDelete
  14. no máš pravdu!..aj na Slovensku je to podobné!ja si osobne myslím,že to nie je nikoho vina.totalitný režim na našich národoch zanechal veľmi hlboké stopy(a nemyslím len v odievaní)a bude ešte nejakú dobu trvať kým sa to zmení.niekedy tu nebol taký široký sortiment a ľudia sa mali čo obracať,aby uživili rodinu a nie to ešte riešili čo na seba.v tom duchu bola vychovávaná naša generácia a z časti aj generácia,ktorá teraz prichádza..tiež si myslím,že s vkusom a citom pre módu sa treba narodiť.nemá ju každý.

    ReplyDelete
  15. Děkuji za názory a jelikož s většinou z Vás souhlasím, tak se nebudu příliš rozepisovat, jelikož si myslím, že vše bylo více méně řečeno. Udělám akorát jednu vyjímku a to s někým, kdo se mnou nesouhlasí.
    Terka: není to přeci jen tím, že Češi mají vrozenou tendenci řešit naprosto vše? A vlastně nejen Češi, Francouzi (kamarádi) kritizují oblečení jiných stejně tak. Řeší se to. Všude. Pokud ti přijde, že neznám nic jiného než instyle a elle tak se převelice pleteš, jelikož mě móda nezajímá jen povrchně ("jéé, teď se nosí třásně, já chci taky něco s třásněma"), ale snažím se pochopit módní vlny v souvislosti s aktuálním i historickým děním. Zajímá mě víc než jen to, kdo měl jakou kabelku na zápěstí. Posledním bodem je, že bych sama sebe nenazvala "fashion bloggerkou". Mám blog, kde píšu o módě, tak jak jí vidím já. Nezaměřuju se na nesmyslné trendy, ale spíše na problematiky celého odvětví. Řešit, neřešit, toť otázka, ale někdy to nastat muselo.

    ReplyDelete
  16. je to smutné, ale máš naprostou pravdu. já jsem z maloměsta ale studuju v Brmě a s nejrůznějšími šílenostni se setkávám všude. Mám dokonce kamarádku,která nakopuje po sekáčích,ale ne aby nakoupila vintage a retro kousky,ale aby toho měla hodně,je taková sběratelka a já když jí řeknu že jsem si koupila něco třeba kolem tisícovky tak na mě hledí jak na blázna,ale to že ona v těch drobnostech a pičovinkách,co si kupuje prošustruje mnohem víc,to už holka nevidí...

    ReplyDelete
  17. mě uplně udivuje, jak se někteří pochechtávají a ukazují si na mě i když se ukážu JEN v mých lesklých legínách a mají přiblblé komentáře jako "neoprén" atd..

    ReplyDelete
  18. @adéla: děkuju za konstruktivní odpověď; popravdě, čekala jsem buď ignoraci nebo to, že se na mě snese snůška toho, jak tomu nerozumím. myslím si o většině módních bloggerek své, splívají mi v jedno. až na tři blogerky, mezi které patříš i ty, kdy si pamatuju odkaz a čtu to se zájmem. budu tě ráda číst dál.

    ReplyDelete
  19. Smím li se do toho vložit
    @terka - Myslím si, že máš pravdu, s tím, že, ač se snažíme alespoň trochu přirovnat k zahraničním blogům, nedaří se. Také jsem se nesetkala s tím že by řešili lidi o kolo. Jdou si vlastní cestou, kterou si více méně ušlapávají sami. To se mi líbí.
    Každopádně Adély blog mi vůbec neoponuje . Jen tak dál

    ReplyDelete
  20. hehe takový odreagování jsem právě potřebovala! a dostalo se mi ho při čtení tvýho článku:) jen už nemám sílu na zdlouhavou odpověď. v podstatě s tebou souhlasím a z "typického českého stylu" je mi občas až mdlo.......
    měj se krásně!

    ReplyDelete
  21. Nedá mi to nezareagovat na poslední část.

    Co například takový Primark? Londýn, Oxford Street a v Primarku je od otvíračky do zavíračky regulérně přeplněno. V kabinkách je pravidlo max. 7 ks a stojí se na ně několika metrové fronty. A ne proto, že by tam zrovna byla uvedená nejnovější kolekce Marca Jacobse. Ale proto, že tam jsou boty za 5 liber, kalhoty za 10 a kabáty za 15. Kvalita pochybná a všichni to vědí. Ale všichni tam po tunách nakupují. Proč?

    ReplyDelete
  22. seženeš tam cokoliv v jakékoliv velikosti, nepřeberné množství věcí, ať už "trendy" až po to, co si tam člověk někde vyhrabe. a na druhou stranu, všechno je tak pomíjivé, koho budou za rok bavit botky, které si pořídil letos? v primarku je to za hubičku a nemusí to být člověku líto to časem vyhodit. a souhlasím s tím, že kvalita není zrovna nejlepší, hlavně svetříky se často pářou, ale co se týče některých věcí, mám je třeba už i pár let a zub času se na nich zatím nepodepsal:)

    ReplyDelete
  23. Naprosto souhlasím:)! Někdy, když jdu po ulici se nestačím divit. Ovšem musíme vzít v úvahu, že nekteří lidé jsou na tom sociálně špatně:( a jiní zase oblékaní považují za podřadnost.

    ReplyDelete
  24. Ahoj Meryl-am, já bych řekla, že je hlavní rozdíl v tom, že Britové se neobléknou celí jen do Primarku, mýlím se? Jinak souhlasím s Terkou, že některé věci odtamtud vydrží i pár let. Ale hlavní rozdíl je (nejspíš) opět v mentalitě: lidé nakupují v Primarku a vědí (to bych chtěla zdůraznit), že jim to oblečení nevydrží, jde o velice krátkodobé trendy za nesmírně přijatelné ceny (co si budeme nalhávat, radši si koupít kabátek a la Marc Jacobs v Primarku za 15liber, než v zaře za 150, protože třeba víš, e si ho oblékneš jen jednou), a zkombinují je s "dražšíma" značkama (např. Topshop, Miss Selfrige), nebo i luxusní značcky a Primark viz http://lookbook.nu/look/266152-Carreau-du-Temple, kdežto tady mi přijde, že lidé furt nějak doufají v to, že i když je to napohled nekvalitní, že ten daný kousek oblečení vydrží minimálně čtyři roky a nesnaží se tu viditelnou nekvalitu ničím potlačit.

    ReplyDelete
  25. souhlasim s terkou a proto vzdy tvrdim, ze to neresim do te doby, nez nekdo zacne napadat me..:) Jinak je mi to jedno...v Londyne to taky lidi resi, ale rekla bych, ze obracene, zastavi me cizi zena ci holka, pochvali a zepta, kde jsem tu a tu vec koupila..tolikrat se mi stalo, ze mi nekdo na ulici rekl: si krasna, slusi ti to, zda jsem modelka, kde jsem tu ci onu vec koupila...v CR je to obracene..ukazovani si prstem, smich a suskani ....ale to bude trvat...

    ReplyDelete
  26. jo, Ev, to je přesně ono! teď jsem byla přes léto pro změnu v Irsku a tam je ta mentalita velmi podobná Britům. Stála jsem před obchůdkem s doplňky a čekala na kamarádku. měla jsem tašku, kterou jsem si vyráběla sama a najednou vyběhla prodavačka z toho obchůdku a začala mi tašku chválit. úplně cizí člověk. a to se mi líbí. protože jiní by si mohli zaťukat na hlavu. i v Anglii se mi stalo, že mě několikrát žena zastavila a ptala se, odkud to mám, že to vypadá moc dobře... s tímhle se tady člověk setkává málo. dělá to ale divy. okamžitě mi to vykouzlí úsměv na rtech a mám zbytek dne fajn náladu. // ještě co se týče Primarku, tak souhlasím s Adélou, že je potřeba skutečně počítat s tím, že ty věci nevydrží a ten určitý trend může člověk nosit jen chvíli. spodní prádlo je cute, ale zároveň rubbish, kterej vydrží pár nošení, ty samé zkušenosti mám i s botama a svetrama. naopak mám z tama mikinu na běhání, tahám jí pořád a stále vypadá dobře. a většinou i trička a tuniky něco vydrží:)

    ReplyDelete
  27. Ne, není to neetické, je to spíše napsané velmi optimálně, vzhledem ke skutečnostem. Hurá na ponožky v sandálech, že. Osobně si myslím, že kdyby se zrovna ty zmíněné ponožky v sandálech objevily kdesi v Hollywoodu a staly se tím " vyhlášeným trendem sezony ", nosil by je každý druhý, aby byl " in " a aby " ostatní čuměli ", že nosí to, co hvězdy v úžasné a nejúžasnější Ámerice. Bez ohledu na to, jestli se mu to skutečně líbí. Otázka masy. Kvalita versus kvantita. To tu bude, želbohu, pořád.

    ReplyDelete
  28. Po dnešní návštěvě supermarketu musím svůj včerejší komenář opravit. Český styl se nezlepšuje...

    ReplyDelete
  29. Ale no tak, resit co si lidi na sebe berou do supermarketu? Respektive podle toho posuzovat stav ceskeho stylu je uz absurdni.
    Dulezitejsi je, myslim si, otazka toho, zda lidi dodrzuji dress code. (a ne v supermarketu jezisimarja)

    ReplyDelete
  30. Musím říct, že s tím co si napsala skoro do posledního písmene souhlasím. I pro mě je někdy utrpení pro oči nastoupit do MHD, ale tím, že se to nelíbí mně nic nezměním a může to být třeba jenom můj názor. O to víc mě potěší pohled na někoho, kdo se obléct umí, třeba budu jednou potěšena mnohem víc ;)

    ReplyDelete
  31. Nevím, proč fňukáš, alespoň v tomto davu vynikneš. A víš, co se říká: kdo to říká, ten to je.

    Agnes

    ReplyDelete
  32. Souhlasim, ale ne se vsim. Trosku mi vadi reci o drahem a kvalitnejsim, protoze ta prima umera tam neni. Presne co se tyka tech bot mam velke vyhrady. Ano, taky rada sezenu neco za vyhodnou cenu ve vyprodeji, ale s botama se nechytam. Velikost mam 41-42 a takove velikosti do slev nepreziji. Nehlede na to, ze nektere modely se ani v te 42 nevyrabi. Bot mam velike mnozstvi a i ty lacine sunty z umeleho materialu se daji koupit jako nadcasove kousky, ktere se daji nosit nekolik let. Ono je treba je stridat. Zadna bota i ta nejdrazsi nesnese kazdodenni noseni az do roztrhani.

    ReplyDelete
  33. po pravde si sa do toho pustila zhurta, ale neviem co pomahaju tieto plnohodnotne kecy...aj ja som to sice vela krat riesila u seba na blogu..ale vyhybam sa plnehodnotnym seba povznesujucim ,,kecom,,...nie si ejdina kto bol v zahranici, a kazdy kto tam bola vie netreba na to az tak upozornovat...Alice

    ReplyDelete
  34. Znovu nebudu odpovídat na vše, protože s tím více méně souhlasím a jen bych chtěla odpovědět jisté slečně:
    Alice: neupozořňuju na to, že jsem byla v zahraničí, upozorňuju na to, co mě čekalo při návratu domů

    ReplyDelete
  35. Ahoj, jsem na tomhle blogu nováček. Zaujal mne článek, protože v lecčem zastávám podobný názor. Konkrétně: Táhne mi na 30, před rokem jsem se přestěhovala z Prahy do Ostravy,kde jsem se vrátila po x letech.
    Mám módu ráda, je jedno jakou nosím, Občas si něco ušiju, uháčkuju, kombinuju. Ať si každý nosí co chce, ani já nikoho nekritizuji, když se v tom cítí dobře. Líbí se mi originální oblečení a je dobře, že se nosí šílenosti, díky kterým je svět i lidi veselejší a různorodější. Ale uznávám, česká zaprděnost je šílená a je zajímavé pozorovat, jak se na mé originální kousky dívají kolegyně z práce, které chodí v nudných tričkách a džínách! A to musím říct, že to žádné "úlety" nejsou ! Člověk je divný už jen, když si vezme výrazné korále či nějakou čepici.

    Ale s něčím nesouhlasím: Rozhodně si nemyslím, že je tak strašně jednoduché najít někde tu módu, která se vám líbí. Pokud někdo v Praze pláče, tak ať se zamyslí nad zbytkem republiky a teď nemyslím jen Ostravu, ale prostě menší města daleko od metropole. Šílený výběr obchodů !!! Jediný lepší kousek: Pro mne snad Promod, toť vše. Já bohužel nákup módy praktikuji tak, že celý rok šetřím a vždy na dovolené v zahraničí nakoupím hadry, zejm. v Itálii, kde jezdíme naštěští častěji. Je to strašně, strašně smutné, ale když vidím to zboží tam a tady, kdy stejné kolekce jsou u nás předražené a jiné krásné kolekce se u nás ani neprodávají, je mi fakt blivno a smutno. Bohužel to bychom se mohli bavit obecně o nabídce všech obchodů v ČR (jídlo, nábytek, design), jsme prostě žumpa Evropy !!!

    ReplyDelete
  36. Musím se trochu pousmát nad tvými otázkami - jestli je opravdu tak těžké sehnat padnoucí, hezké atp. oblečení. Pro člověka v konfekční velikosti to asi problém není, ale pro všechny, kteří se trochu vymykají průměr, to problém je. Například já si ještě před pár lety kupovala oblečení velikosti S, klidně M. Nyní - vážím stejně, vypadám stejně, snad jen prsa mám větší - a hle, většina velikostí XS na mně vypadá jak pytel. A můžu tě ujistit, že takových je spousta. Když jde člověk do padesátého obchodu a hned po dotazu - máte velikost 34?, mu řeknou, že to vůbec nevedou, tak pak ztratí chuť něco nakupovat. Jo, za čas jsem si našla obchody, kde mi většinou něco je, ale jsem omezená jen na těch pár málo.
    Další příklad - mám nohy velikosti 35 (jo, jsem taková nestandardní, no a :-D). To je pošušňáníčko shánět botky.

    Já jsem na oblečení maniak, takže si tu práci dám, ale je mi jasný, že většina těch, co tohle řeší, nemají chuť strávit několik dní po obchodech, tak radši vezmou, co je...

    Jen jsem chtěla říct - je jednoduchý někoho takhle odsoudit, ale občas stojí za pozornost i důvod, kterej k danýmu chování člověk má.

    ReplyDelete
  37. Všichni tady mají v něčem pravdu. Je pravdou, že tady se člověk může cítit dobře oblečený bez většího úsilí a je to skvělé být lépe oblečený než 80 procent lidí. Nadruhou stranu mě pak v takové zemi úplně nebaví žít. Nedávno jsem byla v Italii, všichni nádherně oblečení a to nejen mladé slečny (asi 65 let pani na podpatcích- dokonalá) člověk se jen kouká a usmívá se a pak přijedete sem....Obchody žádná sláva a přiznávám mi z Prahy máme ještě docela štěstí, ale to přeci ještě neni důvod abychom na ulicích potkávali mládé slečny vypadající s prominutim jako štětky. ale zcela nejhorší je, že lidé tady mají dle mého názoru strach jít skvěle oblečený. Kreténů, kteří na vás potom koukají s úšklebkama na tváři a neodpustí si nějaký trapný komentář je tu mraky. A to je prostě strašně smutný. Neni to o tom, že bych měla potřebu někoho kritizovat, ale prostě v zemi, kde se o sebe lidé starají a jsou na sebe milí se prostě žije lépe.

    ReplyDelete
  38. Ahoj, víceméně se vším souhlasím, jen bych se chtěla podělit o jeden "problém", na který jsem narazila, když jsem pracovala v jednom klasické řetězci s oblečením. Velká většina lidí si jde totiž koupit oblečení (konkrétně džíny) a mají pocit, že jim ten jeden kus, který nosí denně, vydržet minimálně ty dva roky, po které běží záruční lhůta, nebo ještě déle. Co se týče toho dobré padnoucího oblečení; nemám zrovna konfekční postavu (vel. 42-44), ale jde to. Chce to se jen trochu dívat okolo sebe a nebát se vejít i do obchodu, kde to zdánlivě vypadá, že tam nic nemají. Co vidím jako opravdu velký problém je výběr obuvi ve větších velikostech než je 40 a u mě konkrétně délka kalhot. Protože výrobci u nás asi ještě nepochopili, kolik je tu vysokých žen a dívek s "dvaačtyřicítkou".

    ReplyDelete
  39. no do háje, mluvíš mi z duše :D Nad tímhle já lamentuju snad pořád. Opravdu smekám, jak věrohodně jsi vystihla moje myšlenky.

    ReplyDelete
  40. taky mi to příjde hrozné, ale jediné co můžeme udělat je vychovat své děti k tomu, aby to brali jinak:)

    ReplyDelete
  41. podobne i na Slovensku.. jedine začať od seba a dúfať, že si odo mňa okolie vezme len to dobré, a od nich zasa ďalší a ďalší ľudia... nie len čo sa vkusu a štýlu týka...

    ReplyDelete