Paris, day one (11.7.10)


Dnes jsem viděla snad nejúžasnější výstavu svého života. Jedná se o retrospektivu životního díla Yves Saint Laurent v Petit Palais. Ve čtrnácti místnostech jsou seřazeny stovky jeho děl od konce padesátých let až do roku 2002, mezi nimiž tak legendární kousky, jako první smoking, první jumpsuity, Saint Laurentova ranná tvorba v domě Dior, africké kolekce ze sedmdesátých let nebo pro mě nediskutovatelně nejikoničtější šaty Mondrian. Každý kousek je tak nádherně zpracovaný (aby ne, když je to haute couture), že stojí za to stát tu hodinu a půl dlouhou frontu na lístky pod horoucím sluncem. Ano, možná jste ony šaty viděli na fotkách nebo na videu, ale právě ty detaily, co vám poskytne jen vlastní oko, je dělají jedinečnými a celý dojem z šatů ještě působivějším. Jsem doteď omráčená veškerou krásou, co jsem dnes viděla (a nehledejte v tom ani stopu ironie). Pokud máte to štěstí, že se do 23. srpna dostanete do Paříže, nenechte se odradit frontou a vystůjte jí. Nebudete litovat.
Kromě výstavy jsem toho moc nestihla (fronta zabrala hodně času), jen jsem se trošku prošla po Champs Elysées, konečně jsem si koupila černou kabelku a pak jsem se vrátila domů. Tímto chci zároveň poděkovat pařížské radnici za to, že vynechali kočičí hlavy a místo toho vydláždili své chodníky krásnýma obrovskýma dlaždicema velkých rozměrů a s rovným povrchem a já mohla s radostí strávit celý den na jedenácti centimetrech (ale přiznávám se, ve frontě jsem je sundala). Zároveň bych chtěla poprosit přažské radní, aby si z nich vzali příklad. Praha by tím jistě získala onen pověstný pařížský šarm. I kdyby ne, tak aspoň by se v ní konečně mohlo normálně chodit.

Today I saw the most amazing exhibition of my life. It is a retrospective of Yves Saint Laurent's work in the Petit Palais. In fourteen rooms they have assembled hundreds of his masterpieces from the end of the fifties to 2002. Among them you will find legendary pieces such as the firts smoking, jumpsuits, Saint Laurent's early work in the house of Dior, African collections from the seventies or for me the most iconic piece of clothing ever: the Mondrian dress. Every piece is so beautifully made (which is not surprising, since we are talking about haute couture), that it is worth standing every minute standing in the infinite queue under the burning sun to get the tickets. If you are lucky enough to get to Paris before the 23rd of August, you should definitely stop by.
I haven't have much time to do anything else, since the queue took an hour and half, so I wandered around the Champs Elysées a little, finally got a black medium bag and then I came back home. And this is also the moment when I would like to thank any Parisian authority that made their sidewalks so comfortable for walking in high heels. I spent the afternoon on eleven centimetres heels (yeah, ok, I took them off in the queue). This gets me back begging for Parisian sidewalks in Prague. I am sure that this is a step that would get Prague the litrle "French Chic". And even if not, we could at least finally walk like normal people.
 
My new darlings.

 

50 comments:

  1. Krásný boty!!!! A myslím, že i přes samotu si zvládla udělat parádní fotky, jen tak dál :). Užívej! :))

    EJVI

    ejvifreedom.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. nejhezčí boty, co jsem za poslední dobu viděla.závist!:)

    ReplyDelete
  3. krasne botky, v tom horku te opravdu obdivuju :) supr fotky, uzivej paris, tesim se na dalsi :)

    ReplyDelete
  4. Ty boty jsou krásné. Na té výstavě se nedalo asi fotit že? Pokud ano a máš nějaké fotky sem s nimi.l.p

    ReplyDelete
  5. Boty krásný:-), jen bych potřebovala návod na to jak v nich chodit, abych nevypadala jak opilá. Závidím:-).

    ReplyDelete
  6. Adél, tuhle příležitost ti opravdu závidím :) v dobrém samozřejmě :) můžu se zeptat, prostřednictvím jaké agentury jsi jela/letěla/bydlela? nebo sis jen na vlastní pěst koupila letenku?
    ps:obdivuju tě, že jsi sama neměla strach, přeci jen je to cizí město..
    měj se kráásně, Martina*

    ReplyDelete
  7. krasne papucky :)

    ReplyDelete
  8. ty boty jsou nádherné!
    a návštěvu výstavy závidím,protože do Paříže se letos o prázdninách asi nepodívám:\

    ReplyDelete
  9. Milá Adélko :)

    botky jsou krásné! Celkově jseš sympaťačka!

    A jaký byl čaj ve Starbucks? :))

    Andrea
    http://andrejkyblog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. krááááááááááááááááááááásne topánočky ;) skvela farba

    http://fashionsmajlik.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. potkala si se se Sandrou?
    botky jsou très chic;-)

    ReplyDelete
  12. Zdá se mi to, nebo všichni letos jezdí na dovolenou do Paříže? :-D Jej jak já ti to závidím, miluju to tam, ke konci prázdnin mám v plánu tam jet aspoň na víkend, tak třeba tu výstavu stihnu. ;-) Boty jsou pěkné, chodit v nich po Praze by byla opravdu sebevražda. :-D Užívej si!

    ReplyDelete
  13. nevěřila jsem, že v takových botech normální lidé vážně celý den chodí :D

    ReplyDelete
  14. Jé, já jsem na té samé výstavě byla před týdnem, šla jsem tam brzy ráno a fronta žádná. Byl to ovšem druhý pokus, první proběhl v květnu a to jsem to při pohledu na frontu vzdala.
    Byla jsem úplně na větvi z toho, že takové ikonické kousky, jako jsou právě třeba tebou zmíněné "Mondrianky", vidím na vlastní oči!
    Tvé boty jsou nádherné a smekám, páč já bych na ni celý den vestoje rozhodně nedala (takové drahoušky si beru výhradně ve dny, které zahrnují převážně sezení v kanclu, obzvláště nyní v těchto vedrech).

    ReplyDelete
  15. Ty botky Ti moc moc sluší...A výstava musela být opravdu úžasná. Taky odcházím z některých pěkných výstav na několik dní odrovnaná z takového množství krásných věcí:)

    ReplyDelete
  16. Ahoj Adélko,
    napsala jsem ti e-mail na adresu heels-in-prague@hotmail.cz, tak budu moc ráda, když odepíšeš. :-)

    ReplyDelete
  17. Děkuju za komentáře :)
    Do Paříže jsem jela na vlastní pěst, veškeré letenky, převozy a hotely jsem si zařizovala sama.
    Andrejko děkuju, čaj byl skvělý, ráda jsem tě poznala :)
    Sandru jsem také viděla a snad budu mít pár hezkých fotek.

    ReplyDelete
  18. a to jsi tam jela úplně sama? to jsi asi v Paříži nebyla poprvé že, protože jinak by ses tam asi vůbec neorientovala..je to vážně moc velké město, byla jsem tam jednou a netrefili jsme ani k hotelu :D s pozdravem jiřinka

    ReplyDelete
  19. tie boty su fakt ze uplne nadherne asi som s ado nich zamilovala :D nadherne !!..ouh YSL vidiet zcvaknute dokopy, to musi byt co!!...staci mi ked v anglicku v narodnej galerii amju stovky obrazova a sedim pred jednym hodinu a este modna tvorba ti fakt zavidim!!ten zazitok ako sama pises vidiet nieco na prehladke,tv foto je uplne nieco ine ako pred nosom nieco mat!!!!a nechat sa zamotat do akzdeho detailu veci....



    www.juliettefashion.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. To spíš pro mě byla čest tě poznat (potkat).. :))

    A.

    ReplyDelete
  21. Boty jsou opravdu okouzlující! Jsi dobrá, že jsi letěla i vše zařizovala na vlastní pěst, to bych tedy asi nezvládla, je vidět, že už jsi tam asi někdy byla :-)

    ReplyDelete
  22. Parizsky "sarm" do Prahy prosim ne e. Jsem asi jedna z mala, co Pariz nepovazuje za neco uchvatneho, ale to nevadi,stojim si za tim!:) Jinak ale je fakt, ze chuze po kocicich hlavach v Praze nic moc (byt v balerinach - pokud se jde dyl, taky to neni extra prijemne)..ale zas na druhou stranu, kocici hlavu dodavaji mestu nejakou atmosferu, je to jine (byt obcas na zabiti:))

    ReplyDelete
  23. no jo, adél, botky jsou krásný, moc ti to v nich sluší)

    ReplyDelete
  24. Ahoj, souhlasím s Monikou, velké dlaždice by Prahu zničily. praha je krásná s kočičími hlavami, to jí dodává neopakovatelnou atmosféru což by byla škoda zahodit kvůli vysokým podpatkům... jinak pěkný blog a fotky
    Andula

    ReplyDelete
  25. ty boty jsou přesně podle mého gusta!

    ReplyDelete
  26. jasně, kvůli tobě se bude překopávat Praha...jen aby si Adéla mohla chodit v pohodě na podpatcích. haha, to určitě. takový krásný město, velký dlaždice sem prostě nepatřej!!!!!

    ReplyDelete
  27. Neuvěřitelný, žes dala celý den v těch podpadcích!!! Já v polovičních dám půl dne a dva dny se z toho vzpamatovávám :c)
    Moc Ti to sluší...vystavíš fotky stylových pařížanek? Vím, že fotit cizí lidí je neslušný, ale když se zeptáš...mně by zalichotilo, kdyby si mě někdo chtěl vystavit na blog ;c)

    ReplyDelete
  28. Krásný botky, krásný outfit :)

    ReplyDelete
  29. Ahoj,
    ty boty jsou vážně úžasný. Musím si je pořád prohlížet :-)
    Ale řekni mi, prosím, jak to děláš, že z nich nemáš odřený nohy? Nevadí mi vysoký podpatek, ale když mám lodičky bez silonek, tak mám prostě pokaždé odřené nohy nebo puchýře.
    Díky za odpověď, Verča :)

    ReplyDelete
  30. nemělo by se to jmenovat Heels in Paris? :-)

    ReplyDelete
  31. když jsem viděla tu 11. fotku s tebou tak jsem si jen řekla : " panebože té to sluší " a to myslím k mému komentáři stačí =)

    ReplyDelete
  32. ty lodičky mě taky uchvátily..a závidím ti Paříž :))

    ReplyDelete
  33. hezké botky, podobné jsem dnes zahlédla v topshopu;)

    ReplyDelete
  34. Hustý boty....a obdivuju všechny holky, co na nich vydrží celej den běhat....:))

    ReplyDelete
  35. jé, kabelka z Paříže ! doufám, že se nám s ní brzy nafotíš, jsem zvědavá :)
    ps: botky jsou moc povedené :)

    ReplyDelete
  36. KRÁSA ! závidím ti paříž, jela bych hned:)

    ReplyDelete
  37. A já to musím napsat: Jedna jediná věc, která tě činí "fešn". Napiš mi jí sem - prosím!!!

    ReplyDelete
  38. Když jsem nedávno byla taky v Paříži, výstava už probíhala, ale bohužel se mi to časově nehodilo, abych ji navštívila. Ale byla jsem se podívat v Muzeu módy a to taky stálo za to!!!

    ReplyDelete
  39. presne v utery jsem byla na retrospektive taky a nejvic me uchvatily cerne krajkove saty s rozparkm az nahoru svazane maslickou, pro ty bych umrela! (ikdyz v CR bych si je asi tezko oblekla haha). a chvalim boticky :)
    http://requirespassion.blogspot.com/

    ReplyDelete
  40. Kdyby ty boty měly platformu, zdály by se mi jako od YSL z jedné z posledních kolekcí.
    V těch botách ti pěkně vynikají nohy !
    Každopádně, ta výstava věřím že je ohromující. Já se tam tak trochu chystám, tedy všeobecně do Paříže v létě ještě .

    ReplyDelete
  41. ty dlaždice by bodly! a ty boty ti ukradnu, přísahám! :(((

    ReplyDelete
  42. Tie topánočky sú božskéé!!:):)
    S.

    ReplyDelete
  43. Supr fotky !)
    chystám se v srpnu taky do paříže na vlastní pěst, soudím že ty už jsi tam takhle byla vícekrát. Nedala bys mi prosím nějaký tip na dobré levnější ubytování blízko centra ?
    Děkuju B.

    ReplyDelete
  44. Prozradíš nám, odkud jsou ty božské boty?:)

    ReplyDelete