Is fake fur really better? / Je umělá kožešina opravdu lepší?

Fake on the left, real on the right.

If there is one fashion related topic that divides the world in two it is whether in the 21st century fashion industry still needs to use real furs. I have read tons on tons of articles about animal cruelty in magazines for girls when I was younger (I think the Czech CosmoGirl was the specialist in hating anything of animal origin) and they affected me quite a lot, of course who wasn't an animal lover at the age of thirteen and wouldn't melt over images of maltreated minks or foxes. Now that I am older, environment protection doesn't seem to be the most hype theme next to "How to seduce the best man of the universe" (tip n. 15: charm Him in your sexy fur coat).
The main argument against real fur is that animals used for it are maltreated, hungry, unhappy, stressed and all those other beautiful things. If you want to know more about the bad life conditions of those creature I would recommend you to browse the PETA website. While I love animals of all kinds (maybe I would skip crocodiles and snakes) and I hate when they have to suffer because of humans, animal protection groups will obviously never find anything positive in the meat/fur industry- like a communist will never find anything good in capitalism. I think you have already seen pictures of mutilated animals supposedly grown for furs- they are very emotional and if it was really the reality, I would never ever think of buying real fur in my life. On the other hand, would someone buy a fur from an absolutely devastated animal? I would presume that just like people, animals look better when they feel good- when they have good food and are not under stress. I have never been on such an animal farm, but when I was little my grandfather used to farm rabbits. When they were small I played with them, they lived in decent conditions like all rabbits in villages and when they grew older and bigger he would kill them, sell the fur for little money and we would eat the meat. I believe he was not the only one doing this, in fact Eastern Europe is still a big exporter of cheap rabbit fur and this could be the reason. For this reason I will always prefer domestic animal furs (rabbits, goats and sheeps) over exotic fur, because I am still not sure how I feel about animals being killed only for the fur.
Fake fur has one big problem and it is that it is made of petroleum, an non-renewable source. While this might sound strange, animals are just like plants renewable sources and whatever proceeds from them is biodegradable within months is composted. Fake fur made of polymers (polyester, acrylic or nylon) can take decades to fully disintegrate (I have even read it can take up to a thousand years) leaving behind them pollution- nowadays we can not recycle them. And of course, how many times is it shipped around the world to be transformed from oil to plastic to fiber to garment to customer? (This unfortunately applies to any kind of textile product, whether synthetic or from natural origin). Both the manufacture of fur and plastic polymers implies a high amount of water, that is then released back to nature- and I would not be certain it is depolluted every time they do so. Nevertheless this impact is minimised if the fur (both fake and real) is not died.
Personally I have both a real and a fake fur coat. They both have they advantages and inconvenients. The real fur is an old one I inherited from my aunt- a natural-colored goat, the fake is made of polyester (although I am not a hundred percent sure since I don't have it here with me) from H&M. I admit that a well done fake fur can look very genuine- of course if you are trying to imitate the "basic" furs and not something luxurious like raccoon or fox- the H&M one looks really good, but touching it you can not not realize it is fake. The main difference between them, apart from the tact, is how warm they keep you. Many times I have read that for Czech winter you don't need anything from animals (fur or wool) to survive. This year, okay, there is a wonderful winter almost never going under 0°C (in Prague at least), but last year, or the two years before when the temperatures were around -10°C for more than a month in a row (sometimes even bellow -15°C in Prague and lower in the countryside) , don't tell me you can keep warm by layering cotton. Although you will not freeze to death simply by walking outside for a few minutes, if you don't have something really insulating you will catch a big cold- to be honest nothing warmed me as much as two layers of wool sweaters under my goat coat of under a feather jacket. The problems of real fur are that it is heavy, since mine is older it looses hairs and it smells like a wet dog when humid (also you should keep it in a air-conditioned room in the summer- although I do not do it, it does not sound really ecologic). The fake one is much lighter but medium to strong wind can pass trough it and under 0°C you get cold- the biggest advantage of it is that you do not have to feel bad for killing an animal for it (however: pollution kills animals too).
I eat meat and I wear leather things and I would consider myself a hypocrite if I said a radical NO to furs. Like everything in life, it is not black-and-white, although some people want to make you think so. I think real fur is acceptable under certain conditions, having one timeless quality coat from real fur is certainly better for the environment than having 15 fake fur coats. On the other hand I totally understand that real fur is not for everybody and I admit that fake fur is quite a good substitute. If I had to chose between a real and a fake fur, I would go for a genuine vintage one- this way no animals are harmed and you still get the warmest winter coat that there is out there (but I would definitely skip the fashionable ones).
What do you think about furs? Do you wear them, do you like them, or do you simply think they are horrible?




Pokud existuje nějaké téma spojené s módou, co rozděluje svět, je to názor na to jestli v 21. století stále ještě potřebujeme používat pravé kožešiny. Přečetla jsem o tom mnoho článků, když jsem byla mladší (zrovna česká odnož CosmoGirl vehementně nesnášela všechno zvířecí- nevím, jak moc je zdravé podporovat vegetariánství u děvčat ve vývinu) a docela mě ovlivnily- kdo by ve čtrnácti nepookřál nad fotkami týraných norků a lišek. Teď, co jsem starší už tohle téma v časopisech nikoho nezajímá- aby taky ne, vedle článku "Jak sbalit nejlepšího muže vesmíru" (tip č.15 "Připadejte mu jako filmová hvězda v kožichu) jsou zvířátka opravdu vedlejší.
Hlavním argumentem proti pravým kožešinám je, že zvířata na ni chovaná jsou týraná, hladová, nespokojená a další takovéto krásné věci. Pokud se o jejich životních podmínkách chcete dozvědět víc, PETA nebo třeba video "Ukažte to vládě" (děkuji Víťovi za upozornění na tuto perlu) vás jistě budou rádi informovat. I když mám ráda zvířata všeho druhu (možná kromě krokodýlů a hadů) a nelíbí se mi, když musí zbytečně trpět, skupiny na ochranu zvířat jsou proti masovému a kožešinovému průmyslu jasně zaujaté a je jasné, že vždy vám ukážou to nejhorší z nejhoršího a nikde nenajdou ani za mák pozitiva (stejně jako zatvrzelý komunista nikdy nenajde nic dobrého na kapitalismu). Všichni už jsme samozřejmě od těchto spolků viděli mnoho obrázků zmrzačených zvířat pěstovaných na kožichy- jsou opravdu silné a pokud by to byla pravda, nikdy v životě bych na pravou kožešinu ani nepomyslela. Na druhou stranu si ale nemyslím, že by si někdo koupil kožešinu z naprosto zničeného zvířete. Vždyť přeci zvířata, stejně jako lidi, vypadají lépe, když se mají dobře- mají dobré jídlo a nejsou ve stresu. Nebylo by tudíž v zájmu chovatelů mít je v co nejlepší kondici? Nikdy jsem sice na žádné takové farmě nebyla, ale v dětství můj dědeček choval králíky. Když byli malí, hráli jsme si s nimi, když vyrostli, zabili se, kůže se za pár korun prodala a maso se snědlo. Opravdu se neměli špatně, žili v úplně regulérní králíkárně a jejich smrt taky nebyla brutální (kdyby byla, tak jsem z toho asi poznamenaná). Jelikož můj děda pravděpodobně nebyl jediný, kdo takhle králičí kůže prodává a jelikož je východní Evropa velkým zdrojem králičích produktů, děje se tak pravděpodobně v širším měřítku. Proto taky budu asi vždy preferovat kožešiny domácích zvířat (králíci, kozy a ovce) nad exotickými kožešinami, protože stále nevím, jestli mi je po srsti zabíjení zvířat jen kvůli kožešinám.
Největší problém umělých kožešin je ten, že jsou vyráběny z ropy, což je neobnovitelný zdroj (pokud nemáte štěstí na "umělý" kožich z chlupů alpacy). Možná to zní lehce zvláštně, ale zvířata jsou stejně jako rostliny obnovitelný zdroj a tím pádem cokoliv z nich pocházejícího je rozložitelné během několika měsíců. Umělá kožešina z polymerů (nejčastěji z polyesteru, nylonu nebo akrylu) se rozloží až za několik desetiletí, někde jsem dokonce četla, že to může trvat až tisíc let a společně s tím se uvolňují do prostředí škodlivé látky- dnes je zatím nedokážeme recyklovat. A samozřejmě musí taky několikrát obletět/ objet na lodi celý svět, aby se ropa zpracovala na plast, poté na vlákno, poté na oblečení a poté k zákazníkovi. (Ve větším či menším měřítku toto samozřejmě platí i na všechno jiné oblečení i na kožešiny). Oba typy kožešin také potřebují ke svému zpracování velké množství vody, která je poté znovu vypuštěna do přírody- nejsem si úplně jistá jak moc je v té chvíli vyčištěná (mnohem ekologičtější je samozřejmě je například nebarvit).
Já osobně mám jeden pravý a jeden umělých kožich a i při běžném nošení mají každý své výhody a nevýhody. Ten z pravé kožešiny jsem zdědila po tetě a je z kozy v přírodní barvě, ten umělý je z polyesteru (pokud se dobře pamatuji, nemám ho teď zrovna u sebe) a je z H&M. Uznávám, že pěkně provedená umělá kožešina může na první pohled věrohodně imitovat tu pravou (samozřejmě luxusního norka nebo lišku asi těžko), ta z H&M vypadá stále docela dobře, ovšem na omak je úplně jasné, že je umělá-což mi stejně ani moc nevadí, jelikož ji nemám přímo na kůži. Hlavním rozdílem mezi nimi je to, jak moc vás udrží v teple. Už několikrát jsem četla, že na českou zimu jsou živočišné produkty úplně zbytečné pro přežití. Tenhle rok ano, máme krásnou zimu, teploty málokdy klesnou pod 0°C (alespoň v Praze), ale neříkejte, že minulý rok a ty dva před ním, kdy bylo asi měsíc v kuse -10°C (a třeba týden -15°C, taky v Praze- takže na vesnicích samozřejmě o mnoho méně), vás v teple udrželo několik vrstev bavlny. Samozřejmě nezmrznete kvůli několika minutám na ulici, ale pokud nemáte něco opravdu izolujícího, koledujete si o slušnou rýmu nebo něco horšího- mě zahřívala vrstva termoprádla, dva velké vlněné svetry a kabát z kozy (popřípadě péřovka). Nevýhodou pravé kožešiny je, že je těžká, moje starší už docela pelichá a taky když zmoknete, tak smrdíte jako mokrý pes (a taky by se v létě měla nechávat v klimatizované místnosti- to samozřejmě vůbec nedělám). Kabát z umělé kožešiny je mnohem lehčí, ale profoukne už středně silným větrem a pod bodem mrazu už mi je v něm zima- na druhou stranu, nezabila jsem kvůli němu zvíře (což je ale vzhledem k znečištění taky diskutabilní).
Maso jím a kůži taky nosím, proto bych se pokládala za pokrytce, kdybych kožešinám řekla jedno velké NE. Jako mnoho věcí v životě, ani toto totiž není černobilé. Myslím si, že je přijatelné mít kožešinu, pokud například je to kvalitní nadčasový kabát, co přežije tři generace, pro životní prostředí je to určitě lepší než si každý rok kupovat nový umělý. Také ale chápu, že pravá kožešina není pro všechny a v té chvíli je umělá relativně dobrou náhradou. Pokud bych si mezi nimi měla vybrat, asi bych si koupila pravou vintage kožešinu, tak se neublíží žádnému dalšími zvířeti a já budu mít nejteplejší zimní kabát. Rozhodně bych se vyhnula sezóním výstřelkům.
Co si vy myslíte o kožešinách? Nosíte je, líbí se vám, nebo je to prostě nemyslitelné?




95 comments:

  1. Kožušina je kožušina a umelá je proste fake... všetkému rozumiem, neodsudzujem každý podľa seba nech si vyberá a nosí. Mne však práva sedí viac...

    ReplyDelete
    Replies
    1. přesně...nechápu co je to vůbec za otázku, jestli je fake lepší než real...samozřejmě že je, je mi z lidí co nosí pravé kožešiny na zvracení! žijeme v době šíleného konsumu a absolutně nemůžu uvěřit tomu, že to někdo dokáže aplikovat i na výrobu a prodej pravých kožešin. příjemná nebo nepříjemná na omak - hřeje mě přece u srdce, že kvůli mojí image nemuseli nikomu dělat ze života peklo :)
      Nina

      Delete
  2. kdyz to tak ctu, tak si rikam, jestli neni nejlepsi zadny

    ReplyDelete
  3. Ja žiadnu pravú kožušinu vo svojom šatníku nemám. Priznám sa, je mi veľmi ľúto zvierat, ktoré musia trpieť. Ale tvoj článok mi trochu otvoril oči, keď som si prečítala, čo všetko je potrebné na výrobu umelého kožucha. Takže som teraz na neurčitom bode a neviem povedať rozhodujúce áno alebo nie. Ale stále nejak v sebe cítim, že láska k zvieratám prevládne (aj keď sa so sklonenou hlavou musím priznať, že nosím kožené topánky, takže si trochu protirečím!).

    ReplyDelete
  4. zbytečnej článek, tohle si uvědomí každá třináctka..vkládala jsem do keců víc nadějí

    ReplyDelete
  5. Dobrej článek, Adél. Kožešiny nenosím, ale nevadí mi, zato mám šest kožených bund, ojoj.

    ReplyDelete
  6. vidím to stejně nečernobíle jako ty. mám pravé vesty z králíků stejně jako ty umělé, ale když přijde na kožešinu, vždy si představím tu pravou. a v zimě je nosím skutečně často.
    názory, že se dá přežít i bez, protože jsme v 21. století pro mě nejsou dostatečně přesvědčivé a trochu úsměvné. přežít můžeme i bez všeho ostatního, co jsme si přinesli s pokrokem a neděláme to. a když na to příjde, vše vlastně pochází z přírody a všichni jí tím pádem nějak "ubližujeme", i ti, co jsou zapřísáhlí vegani.

    takže já jsem za pravé (protože jak píšeš, jinak bych také byla pokrytec s botami či psaníčkem z kůže), ale nebudu to vnucovat nikomu, kdo to tak nevidí. a je prosím o to samé. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. od Tebe jsem jinou reakci nečekala.

      Delete
    2. práve som si Téra pozrela tvoj blog a je mi jasne ze "kam foukne tam se bezi". takze co cakat od teba? uprac si pod svojim zadkom a potom pozeraju pod tie druhych. prave takyto pokrytci by mali radsej zostat ticho...radsej mlcat ako tresknut hrach na stenu

      Delete
  7. Kate: Tak to pak můžeš třeba přestat nosit taky džíny, při jejichž výrobě se používají taky škodlivé látky ;)

    Článek se mi líbí, hlavně to, jak poukazuješ na to, že umělá kožešina taky není úplně OK.
    K tomuto tématu názor nemám. Nemám nic proti pravým, ani umělým. Kožichy ale vůbec nenosím. Kdybych měla dost peněz a kožich chtěla, koupím si pravý - kvůli hřejivosti a vzhledu.

    ReplyDelete
  8. Tohle fakt nepochopím! Kolik kožichů se myslíš vyrobí z kožichů správně chovaných zvířat? Minimálně. Většina kožichů se vyrábí se zvířat, která prostě žijou v hodně špatných podmínkách. A promiň ale srovnávat chov králíku u nás a chov norků v Číně mi připadá dost pod tvojí úroveň.
    Jsem ráda, že jsem se dozvěděla o umělých kožiších, to jsem nevěděla. Nejlepší by proto bylo, kdybyste si koupili pořádnej vlněnej kabát, a kožichy, jak pravé tak nepravé, nechaly na věšáku v obchodě ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taky mi připadá trochu hloupé, se u tématu o pravých kožešinách, zmiňovat o chování králíku, jejich následné zabití a prodání kožešiny. U králíka jde o to, že z něj využiješ především to maso, ale norčí maso snad nejíme, ne? Já jsem rozhodně proti. :( Trochu absurdní příklad, ale když se mi něčí vlasy líbí více, tak mu je přeci nevyrvu a použiju pro sebe a stejně tak by to měla být se zvířaty - líbí se mi srst norka, ale přece ho kvůli tomu nenechám zabít a nenechám mu ji stáhnout........

      Delete
    2. Nechápu, proč je hloupé zmiňovat se tu o chovu králíků. Králíčí kůže se také využívá na kožešinovou výrobu. Adéla navíc napsala, že preferuje kožešiny z domácích/hospodářských zvířat.
      Lenka

      Delete
    3. je trapné tady psát o tom jestli nekomu vyrvu nebo nevyrvu vlasy kvuli tomu ze je ma hezci protoze paruky se delaji i z pravych vlasu a nikomu se nic nevyrvava a vsichni vi ze paruka z pravych vlasu je kvalitnejsi a vydrzi dyl nez ta umela.

      ja jsem pro pravou kuzi ale jen kdyz se vyuzije cele zvire. maso i kuze.

      Delete
    4. V Evropě bude určitě mnohem více správně chovaných zvířat než v Asii- nepíšu, že všechny z nich se mají v jak v bavlnce, ale svojí osobní zkušenost a taky přemítám nad tím, jestli se můžou mít všechna tak špatně (nemůžou, protože by jejich kožešina byla horší a prodala se mnohem hůře). A z králíků se kromě masa už od pradávna zpracovává i kožešina a proto mi přijde úplně na místě to zmiňovat ve článku o kožešinách- zároveň s tím, že mi to tak přijde lepší (když se zároveň použijí maso i kůže).

      Delete
    5. A kdyz vyrves nekomu vlasy na paruku, zabijes pak toho cloveka? Nebo je nekde nejaky velkochov cinanek pro jejich vlasy? Olol.

      Adelo, ta zvirata jsou samozrejme dokrmovana vsim moznym, od nejruznejsich naprosto neprirozenych pripravku pro rust a lesk kozesiny po anabolika, aby zvirata byla vetsi a kozich tim padem taky. Zabijeji se elektrickym proudem aby krev kozich nezaspinila. I kdyby z tech "hroznych" farem pochazelo 10% produkce kozesin, je to hnus. I kdyz chapu ze je mnohem jednodussi si rict, ze rovna ta tvoje liska se mela jak prase v zite a misto toho aby se narodila/vyrostla a zemrela ve svem prirozenem prostredi, poskytla nam tu laskavost, ze z ni ted mame limec. Reseni typu "tak kdyz uz to zvire jednou umrelo, tak nebudeme plytvat"- tak porad doufam, ze si nekdo dela srandu :)

      Zminujes kraliky, to je spravny, kazdopadne kralici se PRIMARNE zabiji na maso a kozesina se zuzitkuje, kdezto u fretek, norku nebo polarnich lisek je to presne naopak a proto je to spatne. Protoze kozich skutecne potrebuje nejaky mongolec, ktery ale zvire ulovi v jeho prirozenem prostredi a nejde a nekoupi si ho v krame. Az budou vsichni nosit kozichy ze zvirat ktery nekdo zabil pro maso, tak bude PETA soupat nohama.
      Tenhle alibismus je fakt desnej. Noseni kozesin z jinych, nez nouzovych duvodu zavedla ruska aristokracie jako znamku luxusu a nestacim se divit, ze to nekdo tak bere dodneska.

      Jakozto od cloveka co ma vliv na lidi bych teda cekala alespon zakladni schopnost googlovani, ale klidne se na nejakou tu lisci farmu, kde se zviratka drzej za ruce a zpivaji pri duze zajedu podivat, ja sem bohuzel na vlastni oci videla pravej opak a je mi z toho na bliti dodneska.
      A otazka falesnyho nebo pravyho kozichu je celkem jednoducha: zadnej. Nepotrebujeme ho. V tom pripade neni co resit a tenhle clanek odhalil akorat lhostejnost lidi okolo.
      Kozichy ze stenatek byste taky nosily? Musej bejt desne prijemny...prece :)

      Delete
    6. This comment has been removed by the author.

      Delete
    7. A jeste teda jedna zakladni informace: trvalo mi asi 10 minut nez jsem zjistila, ze z cinske produkce pochazi asi 85% kozesin na svete. Takze v Evrope se maj mozna supr, ale v Evrope je farem par, v Cine tisice.

      A ohanet se zivotnim prostredi je strasne fajn, jenomze z ropy se dela taky polyester, nicmene necekam ze kvuli tomu zacnete treba bojkotovat H&M.

      Delete
    8. ale vsak jsem psala ze je trapne se ohanet necim takovym jako je vyrvavani vlasu. zacni poradne cist Sabino. paruky se delaji ze strihanych vlasu nikdo nikomu nic nevyrvava tak je blbost tu psat o nejakem chovu cinanek.

      A napsala jsem ze jsem pro pravou kuzi ale jen kdyz se vyuzije VSE to znamena MASO i KUZE. a to same prece napsala i Adela.

      Delete
  9. Já si myslím, že jde o pocit. Pro mě osobně je třeba zbytečné investovat do pravé kožešiny, když vím, že oblečení nevnímám jako čím praktičtější (teplejší), tím lepší, ale jako prostředek, jak vypadat dobře a trochu se seberealizovat. A upřímně - kdo z lidí, kteří si zakládají na svém stylu, myslí na to, jak moc jim zrovna bude nebo nebude zima/horko/pohodlně. Když si odmyslím to, jak se zvířata mají nebo nemají dobře při chovu, tak si stejně nejsem jistá, jestli by mi bylo příjemný mít na sobě pravou kožešinu (možná se mi trochu příčí nosit něco, co bylo součástí něčeho živýho a teď už je to mrtvý).
    Super článek :)

    ReplyDelete
  10. nech si tie zvieratá na kožušiny chovajú hoci aj v paláci, tak či tak musí kvôli tomu zomrieť, takže za mňa kožuch nie... a nepravý takisto, jednak aj kvôli tomu čo si spomínala ale hlavne preto lebo sa mi celkovo vôbec nepáčia a prídu mi strašne nepríjemné na dotyk (odkedy mám doma mačku tak je aj ten najkvalitnejší a najjemnejší umelý kožuch pre mňa hnusný :D)
    ale nikoho nepresviedčam ani neodsudzujem, každý máme iný názor :)

    ReplyDelete
  11. Pro mě je to nemyslitelné. Jsem od mala vegetrariánka a tak se mi to příčí, trendy netrendy kožichu bych se štítila.

    ReplyDelete
  12. Vidím to asi takto: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dsJksyhrOAM

    ReplyDelete
  13. Díky takovému článku se člověk zamyslí, co je vlastně špatného a co ne. Jenže odpověď stejně nenajdem. Vždycky jsem byla proti týrání zvířat, proti pravým kožichům, ale je pravda, že mě nikdy nenapadlo, jak se ty umělé mohou vyrábět a že vlastně i ty ( spíše hlavně ty) nás rujnují díky výrobě a cestování všude kolem.
    Abych řekla pravdu, spíše stejně budu pro ty umělé,ikdyž a uznávám, že tenhle příspěvek má na mě obdivuhodný vliv.
    http://theycallmen.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  14. Úplně s tím souhlasím. Sama zatím žádný kožich nemám, ale nechce se mi kupovat umělý z Manga nebo H&M. Místo toho vyhlížím nějaký pěkný starší a čekám až zdědím ty naše rodinné :) Kožichy, které máme, jsou ještě z první republiky. Kdyby si každá generace kupovala každé tři roky nový umělý, tak tím přírodě uškodíme mnohem víc, než těch zabitých pár zvířat, která byla stejně zabita pro maso.

    ReplyDelete
  15. Ať si o tom lidi píšou co chtěj, pro mě je to definitivně jeden velkej hnus, už kdybych se měla odprostit od všeho, co se dneska kvůli tomu děje, stejně nechápu, co je v dnešní době elegantního a milýho na tom, že na sobě lidi nosej mrtvý zvíře...za mě jasný NE! A umělý kožešiny - to je jenom výsměšný a pokrytecký gesto, jak ze sebe dělat luxusní dámu, takže ne a ne a ne!
    Palec nahoru lidem, který si hrajou s králíkem a potom ho v klídku viděj na talíři! :) Máte to asi pěkně v paži.

    ReplyDelete
    Replies
    1. takže všichni lidi z vesnice to maj v paži...podle tebe budou všichni vesničani asi pořádný nelidský burani, co...ale mám pro tebe novinku, takhle to tam chodí

      kamarádka např. od mala dávala králíkům jména, ale klidně řekla: "to je kasandra a tu sníme za dva měsíce" a není to žádnej úchylnej maniak (i když ty jména dávala hodně ujetý)

      Delete
    2. anyzek je totiz urcite z mesta a vubec nevi nic o tradicich a minulosti a nejspis si i mysli ze lide v praveku chodili v zime nazi :D to je utopie :D

      Delete
    3. Anyzek: tak to ale chodilo dlouho, že lidé znali zvířata, co jedli, protože je sami chovali. Je jasný, že když si dnes koupíš naporcovaný steak na každém rohu, k tomu žiješ ve městě, tak nakonec zapomeneš že je z krávy.

      Delete
  16. ja mám šedý králičí kožuch po babičke a je to najlepšia vec akú na zimu môžem mať.

    ReplyDelete
  17. V Mongolsku se zvirata nechovaji na kozesinovych farmach, zkratka se lovi volne zijici zvirata, coz mi prijde prijatelne, narozdil od farem, kde se chovaji v klecich a stahuji jim kuzi jeste kdyz jsou zivi, to je odpornost, pres kterou s neprenesu. Jinak se umely kozich nikdy nevyrovna prave kozesine, a vyroba umelotin taky nebude moc setrna k prirode, takze kozichy ano, ale obratit zpusob chovu zvirat o 180stupnu!

    ReplyDelete
  18. neviem prečo sa z toho robí taká veda..zvieratá sa zabíjali už od začiatku ľudstva, či už kvôli potrave alebo kožiam a ich kožuchom..kým to nie je nejaké exotické chránené zviera ako napr. tiger, tak proti tomu nič nemám. je jedno či to zviera zjete alebo z neho máte oblečenie, v oboch prípadoch zomrie..nemyslím si, že je správne odsudzovať človeka len preto, že je mäso alebo nosí kožuchy..ja si život bez mäsa v mojej strave neviem predstaviť a keby mi niekto podaroval kožuch, tak sa vôbec nesťažujem :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. proboha....zásadní rozdíl je ale v tom, že dřív neměli lidi každej den salám, každej den párek, každej den kuřecí stehno na talíři, zvířat si vážili a měli rádi. dneska je to strašně lehký si koupit v tescu kuřecí prsíčka a lebedit si jak je to hezky nastajlovany na talíři, ovšem jsem přesvědčená, že kdyby tihle masožrouti zabedněný věděli co se na jatkách děje a jaký svinstvo se do zvířat láduje aby rychle vyrostla, nikdo by už na maso nešáh. jo a budeme se tu všichni držet za ruce, že neni nad kožichy od babičky a jak jsou príma.

      Delete
    2. daj si kura z tesca vedla kurata od babicky, sorry ale moja babka do neho urcite svinstvo nepcha.
      ja by som ani kura z tesca veru nejedla, do usta dam iba to co mi rastie pred ocami a viem cim ho krmim.

      Delete
    3. Něco trochu jiného je, když si ve středověku chlap zabil lišku a udělal si z ní boty. Ty zvířata se nezabíjela ve velkém a nikomu to v přírodě neublížilo. Problém výroby kožichů v dnešní době je, že se zvířata chovají na farmách za hrozných podmínek ;)

      Delete
    4. A ty si snad běžně dáváš k obědu třeba fretku nebo lišku? ;) Nechápu proč se tu vy hvězdy oháníte tím, že by to zvíře stejně někdo sežral, kožich ze kuřete neuděláš :D Ach bože...

      Delete
  19. Kožich doma mám jak pravý z ondatry, tak i umělý. Musím s Tebou souhlasit, že ten umělý tolik nezahřeje, nosím ho spíše do teplejšího počasí. Některé podmínky zvířat jsou opravdu hrozné, ale takovou kožešinu pak není možné prodat, respektive je, ale kožich začne po chvíli papirovatět, trhat se a je zralý na reklamaci, to si mnoho výrobců nemůže dovolit, neb to většinou nejsou obrovské fabriky, ale drobní chovatelé. Kritizovat toto mi ale přijde pokrytecké, hodně těch lidí si nakonec koupí kožené boty nebo kožené bundy, protože jsou kvalitnější a teplejší, to už jim nedochází, že tohle je ten samý případ...

    ReplyDelete
  20. Vždyť co nosí lidi na severu přes zimu? Jediné kožichy ze zvířat, protože tam nic jiného nemají, když na zahřátí tak vážně tu pravou! A tento článek se mi zase moc,moc líbí a musím s tebou maximálně souhlasit :)!!

    ReplyDelete
  21. Rozhodně nesouhlasím s tím, aby umírali zvířata jenom proto, aby nějaká nafintěná pizdička mohla nosit kožich. Nežijeme přece v pravěku, aby jsme se museli zahalovat do kožešin!! Je mi naprosto špatně z představy, že bych na sobě nosila něco, co ještě nedávno žilo!!

    ReplyDelete
  22. ja kozich sice nevlastnim, ale kdybych nejaky krasny sehnala za rozumny peniz napr. v sekaci, tak nevaham ani chvilku. a umely bych si nekoupila,pac se mi to proste nelibi. a libi se mi tva myslenka s kozichy z domacich zvirat, to je hodne dobra uvaha...

    ReplyDelete
  23. ja sa presne stotžnujem s tvojim záverom, vlastním tri pravé kožuchy, jeden mám po mamine, jeden po starkej a jeden zo sekáču.
    umelý kožuch by som si pravdepodobne nekúpila, ale ani naozajský, myslím si že na svete bude stále dosť ľudí ktorí budú produkovať spomínané "vintage kožuchy"

    :-)

    ReplyDelete
  24. Nenosím kožušiny, ani umelé ani pravé.
    Páčia sa mi, no vždy si v tom prídem tak na 40, pravdaže to nie je problém všetkých. Ale proste mám stále pocit, že kožušiny sú pre staršie pani, či umelé, alebo pravé. no nikdy si nemyslím, že kožuch je problémom trendov, je to taká stálica, no niekedy je viac trendy, niekedy menej.
    Mám vo svojom okolí ľudí, ktorí nosia pravé kožušiny, tak isto mám vo svojom okolí ľudí, ktorí sú proti. Keby som povedala, že som proti tak by som klamala, ale v podstate....
    Ak sa jedná o kožuch zo zajaca, či líšky tak mi to nevadí, no ak by sa jednalo o norka, či nejaké exotické zviera, tak mi to vadí.
    Viem ako sa chovajú napr. králiky, no nepôsobia na mňa, že sa majú zle. no pravdaže to nie je tak so všetkým.
    Doma mám niekoľko kožených topánok, niekoľko kabeliek, nejedná sa ani raz o nejaké exotické zvery, väčšinou tie "lacnejšie" kože pochádzajú z hovädzieho a bravčového, tie sú u nás a i v niekoľkých ďalších x krajinách normálne chované na mäso.
    Nebudem do toho zasahovať viac, pretože nie som v tom veľký odborník.
    No príde mi pokrytecké potom aj to, ak niekto ide vnucovať svoj názor o chránení zvierat (teda keď niekomu vadí i zabíjanie zvierat ako králiky a pod.) v štýle "kúpte si radšej umelý kožuch". Ako píšeš jeho rozklad potom ničí viac zvierat, prírodu...
    Nikomu nevnucujem môj názor aje mi jasné, že na to môže mať každý ten svoj.


    ReplyDelete
  25. no to nemyslíte vážně vůbec tenhle článek - jsem se vytočila do bezvědomí nad každym druhym komentářem tady

    ReplyDelete
  26. to, jak si kdo odůvodní nošení kožichu z morálního hlediska, je opravdu individuální a skoro asi nemá cenu o tom diskutovat (alespoň ne pro mě).

    nicméně, co mě dokáže rozladit, je prezentace zavádějících faktů.
    píšeš, že 'Největší problém umělých kožešin je ten, že jsou vyráběny z ropy, což je neobnovitelný zdroj (...)Umělá kožešina z polymerů (nejčastěji z polyesteru, nylonu nebo akrylu) se rozloží až za několik desetiletí, někde jsem dokonce četla, že to může trvat až tisíc let a společně s tím se uvolňují do prostředí škodlivé látky- dnes je zatím nedokážeme recyklovat.'

    ráda bych se blíž seznámila s oním zdrojem uvádějícím délku rozkladu 'až tisíc let'. nicméně, to už se rovnou můžeme bavit o neekologičnosti veškerých umělých látek, z nichž se v dnešní době vyrábí ledacos, od punčoch třeba k potahům autosedaček. jejich škodlivost ale asi není tak důležitá, jako škodlivost umělých kožichů.
    a ne, pravé kožichy nejsou rozložitelné během několika měsíců. právě proto, aby vydržely, se napouštějí chemikáliemi typu formaldehyd. navíc se kvůli průmyslově chovaným zvířatům musí uvolňovat víc zemědělské půdy pro pěstování jejich potravy. výkaly chovaných zvířat navíc do atmosféry uvolňují amoniak, nad čímž ekologové taky zrovna nejásají.

    umělé kožichy vznikají hlavně jako alternativa kožichům pravým. kdyby trend neexistoval, nemusely by se vyrábět. a pokud by mělo dojít k idylické výrobě kožichů pouze z domacích zvířat chovaných pro maso, jejich cena by rapidně stoupla a rozhodně by si je nemohl dovolit každý.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok, nejedzme mäso aby zvieratá žili, ale na druhej strane ich nekrmme aby nevylučovali vykali
      WTF!!!
      budme všetci vegetariáni no ale potom musíme všetko aj obrábať ručne, lebo ak by nejaký stroj išiel na pole, tak by nepoužil naftu, ktorá je z ropy
      neviem si predstaviť ako by ste vy záchrancovia prírody tieto problémy vyriešili, tento kolobeh je nekonečný
      no a tie pravé kožuchy si ani dovoliť každý nesmie tak či onak
      hurá pavlíne jagrovej ktorá je proti pravým kožuchom no doma má už ale desiaty umelý

      Delete
    2. wtf, asi tak.

      mimochodem, existuje něco, čemu se říká biopalivo. ve švédsku se běžně používá jak v zemědělství, tak třeba v mhd. ono lidstvo trochu pokročilo, například už umíve vyrábět energii i jinak než spalováním miliony let starých fosilií. asi tě zklamu, ale ten koloběh opravdu není nekonečný, ropa tu jaksi nebude věčně.

      Delete
    3. myslela som kolobeh ľudstva, ktorý je zvyknutý na to, že proste život funguje tak. Na slovensku, v čechách a krajinách nm podobných nevedia, že niekde niečo také existuje....so švédskom sa absolútne nemôžme porovnávať. Na tom veľa pracuje ekonomika, hlavne politika, ktorá v našich , tvojej i mojej, nie je stabilná a ani kvalitná.
      ja som si plno vedomá, že to donekonečna nepôjde, ale všetko na seba nadväzuje vo svete....jedna vec na druhú a tomu človek nezabráni, ak budeme i chcieť niekde niečo zmeniť, na inom mieste sa to zasa načne a naštrbí.
      no nie všetci používajú biopalivo a dokedy ropa bude, ani sa to nezmení, lebo ľudstvo si to neuvedomuje, kedže zdroj je aktuálny, tak nik nemá za potreby uvažovať ďalej. Ako keby máš uvarený čaj na stole, nepôjdeš si variť ďalší keď máš stále ten jeden.

      Delete
    4. a nemůžu si pomoct...ale jaksi mi fakt uniká nějaká hlubší souvislost mezi vegetariánstvím a využíváním ropy.

      Delete
    5. zabudla som,
      nie som za to aby to tak fungovalo, no proste vo svete to tak chodí.
      jem mäso, nevadí mi to, prišlo by mi oveľa horšie keby som mäso nahrádzala nejakou potravou , čo v podstate ani neviem čo je. radšej budem vidieť čo mi pred nosom rastie a vychovám si to podľa seba, vypestujem si to čo sama pestujem než by som si mala nakupovať nejaké blbé náhrady, do ktorej pomelú ani radšej nechcem vedieť čo.
      neodsudzujem vintage kožuchy, ani tie z králiky a či podobných zvierat, no príde mi úplne nepochopiteľné na čo niekomu je v našich končinách, kedže najnižšie teploty sú tu -15. Ale ak niekto chce nech má, neodsudzujem ho. No ak by niekto siahol na druh, ktorý je už tak či tak v ohrození tak to mi vadí.

      Delete
    6. trubka!!!na to, že múka na chlieb ti nespadne z obchodu!!!!!!ale niekto ju nejakým spôsobom musí vyrábať, či chodíš oberať klásky a potom ich doma drvíš? či ako? a ropa je využívaná úplne pri všetkom....a nekecaj, že nie.
      ..ach, jáj, nebudem sa hnevať....

      Adéla, dobrý článok, opäť sa niekoľko ľudí nad tým opäť pozastavilo. Na tom, že všetko má svoju zlú i dobrú stranu.

      Delete
    7. haha, takže ačkoli vidíme problém, který je nutné řešit, nebudeme ho řešit, páč 'to tak prostě chodí'? jako třeba...hele otroci, ale tak co, jako lidstvo jsme otrokařili po tisíce let, tak co bysme na tom měnili, když už jsme zvyklý? a když navíc něco změníme k lepšímu, tak se to jinde zase posere, tak proč se snažit?
      taky mě baví ten pokroucenej nacionalismus, jako co je nám do švédska, jsou na tom líp tak ať si využívaj biopalivo, ale na to my se tady nezmůžem. před necelými sto lety na tom bylo československo ekonomicky mnohem líp než švédsko. a jako neobjevili tam zlato ani ropu nebo tak.

      Delete
    8. jo, ještě k tomu vegetariánství masově podroujícímu ropný průmysl - zvířata se asi ničím nekrmí, žejo.
      chtěla jsem poukázat na to, že jaksi to, že je někdo vegetarián, ještě neznamená, že je tomu tak z ekologických důvodů. někomu je prostě proti srsti jíst zvířata a sere na to, kolik se v zemědělství používá ropy.

      Delete
    9. ale ja chapem co pises, a ja som nikde nenapisala ze co je nam do svedska, ja sa sama snazim tak ako mozem , ale bohuzial jednotlivec nikdy svet nezmeni a nezmeni ani system ktory vladne v krajine, ja by som bola velmi rada keby sme sa mohli rovnat krajinam norsko, svedsko,svajciarsko, francuzsko, ale kazdy ma tak ako si zariadi, mne sa moja krajina paci, ale nevyuzivame svoje moznosti na plno a ani nie na polovicu,myslim vacsina. a stat to len podporuje tym co vsetko povoluje zahranicnym firmam. to je predsa jasne, tvoje reci ma totalne vytacuuju, lebo prekrucas slova, vety....ok jasne, len ked sa niekomu protivi jest maso nechapem logiku kupovania kozennych kabeliek....???
      tak isto co pises v poslednej vete, a kto moze za to???ludia si sami vybrali cestu po akej chcu kracat a tym ze nakupuju vyrobky dovazane z polska, lebo su cenovo vyhodne to nezacharnia. ani tym ze polnohospodarstvo v podsate zaniklo, lebo vsetci budeme len nadavat a doma do chladnicky sa nepozrieme.

      Delete
    10. miakarina: píšu, že jsem to "někde četla", právě proto že na přesný zdroj si už nepamatuju. Rozklad polymerů závisí na mnoha podmínkách (na teplotě, tlaku, přítomnosti UV záření nebo žíravin) a samozřejmě čím větší molekula (polymer) a čím méně kyslíku, tím hůře se rozkládá. Když normální plastový sáček (z polyethylenu) se rozkládá sto let, přijde mi docela možné, že by se polyester nebo nylon mohly rozkládat i víc než několik set let

      Delete
    11. toto jsou ty všeobecné znalosti o chemii, ach ouvej...nekoupit si umělý kožich kvůli ekologii je absolutní hloupost a nevím, jak toto někdo vypustí z úst- používáte počítače, elektřinu, nakupujete v mainstream obchodech (i já to dělám) a tísíc dalších běžných věcí- poškozujete prostředí mnohem víc než kožichem- a navíc, aby se ten kožích dlouho rozkládal, musíte ho zakopat do země, což většina lidí nedělá :D
      jinak pro zvířata mám velký cit, ale uvědomuju si, že můj názor v tom nehraje roli, každému je jedno jestli si koupíte pravý nebo levý kožich, o pravé vždycky zájem bude! doma máme skutečně nádhernou lišku, už 20 let, a když ho vidím, je mi z toho divně, ale jeho kvalita je nenahraditelná!
      mimochodem, králičí kůže stojí kolem 20 korun za kus, to se oprvadu s norkem, atd nedá srovnat...
      v austrálii taky mají všude klokaní kůže, protože je to u nich jako naši králící- domácí zvíře, které se zpracuje celé...

      Delete
  27. Adél, máš pravdu. Nic na světě není jen černé nebo jen bílé, ale u některých věcí je prostě nutnost uvědomit si cenu, skutečnou hodnotu "věci". Tou cenou je v tomto případě život zvířete, které cítí stejnou bolest, jako my všichni. Máš pravdu v tom, že nic tě nezahřeje jako pravá kožešina, ale pokud nežiješ v divočině (kde by sis tu kožešinu časem opatřila jako druhotný produkt, protože bys pravděpodobně musela zabít zvíře kvůli svému nasycení), tak pak je, dle mého názoru, ta cena příšerně vysoká a smrt tvora zoufale zbytečná. Ano, jsem ta, která by si normálních okolností (pochybuju, že mě někdo vyveze v negližé za polární kruh) kožich ze zvířete prostě nekoupila. Tedy souhlasím s tvým popisem izolačních schopností kožešin, ale opravdu nesouhlasím s rozebíráním toho, jak obchodníci více nebo méně týrají na farmách zvířata. To je podle mě naprosto zbytečné rozebírat. Chovat zvíře jen k tomu účelu, aby bylo následně sloupnuto z obalu a i kdyby mu k tomu hrála filharmonie a bouchal ohňostroj, v pořádku to prostě nebude...Pet.

    ReplyDelete
  28. kaslat na kozuchy. staci poriadne termopradlo :)

    ReplyDelete
  29. ja som za všetko pravé kožené , nemám rada umeliny a meniť zvyky ludí , ktoré su staré viac než 10 000 rokov mi príde hlúpe tak nech sa ludia nepokakajú :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. trubka promluvila :D:D

      Delete
    2. Názor slečny Foxielady je ten nejzabednenejsi jaky jsem kdy slyšela. Tohle moc na veřejnosti nevykrikuj...

      Delete
  30. vesměs s tebou souhlasím. kdybych si měla pořídit pravou kožešinu, tak asi jen ze zvířete, ze kterého se zužitkuje i to maso, nebo jak jsi napsala ty - nějaký vintage.

    k pravé mě to ale momentálně nijak netáhne a vystačím si s tou umělou :)

    ReplyDelete
  31. možná by bylo taky fajn pomyslet na všechny ty trendy věcičky co máme doma (kabelky, botky, hadříky), které jsou ve velké většině šity v rozvojových zemích (a to i u kvalitnějších značek), a podmínky lidí, kteří na nich pracují nejsou nic moc...viz dětská práce apod....kdyby to člověk bral do důsledku, tak by si nepořídil nic...možná je lepší zamyslet se obecně nad konzumem dnešní doby...problém kožešinových zvířat je hodný pozornosti a neříkám, že není vážný, ovšem zlo, které po světě napáchají fastfoody (jak na zvířatech, při jejich chovu na maso, tak na lidech, kteří ty "dobroty" potom ládují) nad tím už se nikdo nepozastavuje...zamysleme se navíc kolik lidí si globálně pořídí kožich, a jak dlouho jim ten kožich vydrží (plus kvalita = dobré podmínky zvířete)... je to jen o volbě...ale nemyslím si, že je to obecně tak strašný problém, jak už jsem zmiňovala podmínky zvířat chovaných na jídlo nejsou o nic lepší...

    ReplyDelete
  32. Mě by jenom hrozně zajímalo, kolik bojovnic za práva zvířat tu používá kosmetiku testovanou na zvířatech...
    (K tématu - žádný kožich nemám, protože se mi kožichy nelíbí. Vegetarián nejsem, ale pro klid duše dělám všechno proto, abych měla kosmetiku netestovanou na zvířatech a maso z lokálních malých chovů, kde se se zvířaty zachází líp. neodsuzuju lidi, kteří nosí kožichy, daleko víc nemám ráda pokrytecký vegetariány, kteří nejedí maso jen kvůli zvířatům, ale je jim jedno, jakou používají kosmetiku.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, tak zrovna o to se fakt neboj, když někoho zajímají práva zvířat, tak to bere celkově, a ne jenom kožichy a dál nezájem. Není dneska problém sehnat kosmetiku netestovanou na zvířatech.

      Delete
  33. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  34. z kožichů je mi na blití. jako i z masa a kůže . tže tak

    ReplyDelete
  35. Vždycky mě strašně rozčílí, když vidím ve filmech scénu jak odpůrci kožešin ohodí kožich kolemjdoucího plechovkou barvy. V tu chvíli si říkám, že právě po tomto činu ta zvířata zemřela nadarmo, protože se kožich bude muset vyhodit. Pořád se to ještě dělá?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jo přesně! Přemýšlela jsem, jestli to do článku psát, protože mi to přijde úplně stupidní. To je jak kdyby někdo chtěl vypálit ropný vrt, aby zachránil životního prostředí.

      Delete
    2. hned se mi vybavil Sex ve městě :D polít mi barvou někdo oblečení - ať už kožešinu nebo ne, tak mu zakroutím krkem :D

      ale jak píšete vy - přijde mi to stupidní. nechápu, jaký to má smysl.

      Delete
    3. to je trefné, opravdu....taky sex and the city :D stejnak, lidi co si koupí jednu kožešinu si klidně koupí novou a je to kontraproduktivní...

      Delete
  36. Moc pěkný článek, naprosto souhlasím. Jen k tomu zabíjení zvířat jen kvůli kožichu - vzhledem k tomu, že jsou většinou pěstovaná na kožešinových farmách, většina z nich by se jinak pravděpodobně ani nenarodila... :) P.

    ReplyDelete
  37. ty jo, tyhle Adélčiny kecy se mi fakt líbí :) stejně tak i odezvy po nimi..:) ale k tématu..
    kožešinu mám nepravou ve formě vesty a pravou ve formě čepice a límce (stříbrná liška), které jsem dostala darem.. je pravda, že pravou kožešinu třeba z lišky/ norka bych si sama nekoupila.. prostě pro ten pocit. ale když jsem to dostala darem, tak proč to vyhazovat? zachránila bych to zvíře nějak?
    už nějakou dobu nad tím přemýšlím, protože je mi stále trochu proti srsti nosit kolem krku stříbrnou lišku.. pokud si sama v budoucnu něco z pravé kožešiny koupím, pak to bude určitě z nějakého 'domácího' zvířete, jako je např. zmiňovaný králík, který se zabil hlavně kvůli masu a kožešina by tak zbyla jako odpad..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vidíš, lišku mám taky po prababičce a kdyby na ni v Barceloně nebyla zima, tak ji nosím pořád. Právě vůbec nemá smysl to vyhazovat, naopak je skvělý, když to někdo i po tolika letech nosí.

      Delete
  38. ....kdy bylo asi měsíc v kuse -10°C (a třeba týden -15°C, taky v Praze- takže na vesnicích samozřejmě o mnoho méně...// :DDDDD pro tebe je všechno kromě Prahy vesnice? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. samozřejmě, vesnice je cokoliv, co nemá pořádný H&M ;) Myšleno je to tak, že mimo (velko)město nebo na horách je mnohem větší zima.

      Delete
  39. Tohle je podle me skvely zamysleni, souhlasim s tebou , lepe bych to nenapsala ! lu

    ReplyDelete
  40. ropa neropa...maso a mléčné výrobky jím...sice ne moc často, ale jo. Ale kožich bych si na sebe nevzala. Už jen z divného pocitu. Dívala jsem se v sekáči na krásnou králičí ušanku, hebká až až. Ale pocit, že nosím na hlavě králíka...ne.

    ReplyDelete
  41. nejím maso, nenosím kůži, v životě bych si na sebe nevzala kožešinu... je možné, že různé organizace ukazují vždy to nejhorší.. ale co je 100x horší je to, že to někdo vidí, ví o tom a stejně jde a koupí si kožešinu... v dnešním světě, když je právě možnost koupit si umělou.. nežijeme v pravěku, můžeme šetřit zvířata, nezpůsobovat jim bolest.. a jedna poznámka na konec.. zvířata se téměř ve všech případech stahují zaživa právě kvůli tomu, aby byla kožešina co nejkvalitnější...

    je jedno, jaké záběry organizace na ochranu zvířat ukazují... je špatně, že takové organizace vůbec existují. je hnus, že se k zvířatům chováme jako barbaři, týráme je, mučíme, ničíme... za cenu čeho?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Souhlasím. Naprosto zbytečná smrt zvířat.

      Delete
  42. Nevidím důvod, proč si pořizovat jak pravou, tak falešnou kožešinu.

    A nemyslím si, že je pokrytecké jíst maso (já nejím) a nosit kožené věci (mám 1 boty 7 let) a odmítat kožešiny. Ty totiž vůbec nepotřebuješ, jde jen o krutý módní výstřelek. Opravdu, u nás na "vsi" mi nebyla zima ani loni. Zvířata chovaná na kožich zkrátka umírají a trpí úplně zbytečně zbytečně.
    Katie

    ReplyDelete
  43. Přeci nebudou v časopise pro náctileté pipiny psát o pravé kožešině, když si to nemohou dovolit, a v New Yorkeru mají shodou náhod umělinu za litr...

    ReplyDelete
  44. zbytocny clanok.. kazdy nad 18, kto dovidi dalej ako do svojho satnika musi mat tuto otazku v hlave sam spracovanu. smrt zvierat je vzdy kruta a zbytocna, pokial nejde o otazky zivota a smrti - este aj vtedy to nie je celkom jednoznacne, lebo postavit ludsky zivot nad zivot ineho ziveho tvora chce znacnu davku nezaujmu a egoizmu. co maju prave kozuchy, mozu sa tvarit akokolvek ekologicky-citlivo, vzdy budu zodpovedni za smrt zvierata, aj v pripade ak jedia maso. tam kde je dopyt, je aj ponuka, takze je zbytocne sa dovolavat na to, ze co uz, ked uz je to masko tak pekne naporcovane na pulte. je to zaklad trhovej ekonomiky. keby ludia prestali jest maso a nosit zivocisne produkty alebo nakupovat na nich testovane produkty (samozrejme aj lieky), nebola by ani ponuka tychto veci. a ako tu niekto spominal - jeden clovek system nezmeni, ale zmenu musi zacat kazdy sam v sebe a potom menit systemy..

    ReplyDelete
  45. Kožešiny odsuzuju stejně jako maso. V dnešní době v pokročilých zemích není potřeba zabíjet zvířata jen kvůli masu nebo oblečení, když jsou k dostání kožešiny umělé a velký sortiment jídla (navíc zdravějšího) které může maso nahradit. Je to jenom o lenosti...
    Vražda je prostě vražda a to mluvím jak o vraždě člověka, tak o potratu, zabíjení zvířat kvůli masu, kožešinám nebo testování kosmetiky atd.

    ReplyDelete
  46. člověk je taky nahraditelný a můžeme ho zabíjet? jíme ho? stahujeme ho z kůže? aha! přemýšlej!

    ReplyDelete
  47. We are visiting Hollins University very soon because I've researched all the aspects of the english/creative writing department and love it to death. But We are looking for a couple good safety schools with all the same strenghts. Any ideas?.

    Also visit my weblog - vaginal mesh lawsuits

    ReplyDelete
  48. Mám kožich (vlas dovnitř) z ovce a i přes funkční prádlo a technické oblečení nic tak nezahřeje. Mám ho 6 let a je pořád jako nový. Vyznávám tedy ekologii módy?

    ReplyDelete
  49. Je to hnus a prijde mi naprosto zvrhle nosit na sobe mrtvoly, stejne jako jist mrtvoly..

    ReplyDelete
  50. Panebože, ty jsi tak tupá až to bolí! Ospravedlnit si nošení kožichu tím, že ty záběry z kožešinových farem jsou podvrh, no já mám z tebe dost! Uvědom si, že podvrh to rozhodně není, že lišky a norci jsou NEDOMESTIKOVANÉ druhy, neb domestikace trvá tisíce let (př. vlk -> pes domácí), a ani domácího psa by nikdo normální nezavřel do kotce metr krát metr s pletivem místo podlahy, na kterém si akorát rozdrásá nebo poláme nohy. Ujišťuji tě, že ty hrozné záběry a fotky opravdu odráží realitu. Ono je fuk, že zvíře přijde o nohy, ty se na kožich nepoužívají. Že by zdravé zvíře z přirozených podmínek mělo lepší kvalitu srsti je taky vedlejší, on dneska stejně nikdo ani neví, jak správně má liščí nebo norčí kožešina vypadat. BTW schválené způsoby usmrcování lišek jsou pomocí elektrod zavedených do tlamy a konečníku, u norků je to udušení výfukovým plynem. Jestli tomu nevěříš, vygoogli si příslušné zákony.
    A proč by měla být alternativa k pravé kožešině umělá kožešina? Proč by někdo měl nosit něco, co je napodobeninou něčeho, co se vyrábí týráním zvířat? To mi hlava nebere. Takže se nejdřív informuj, připusť si, že podporuješ šílené týrání zvířat, a pak něco piš na ty internety, blbko!

    ReplyDelete
  51. Je kožešina a kožešina. Samozřejmě že kožich z kožešinové farmy je prasárna, ale spousta zvířat umře nebo je zabitá kvůli jiným důvodům než kožich. Třeba odstřel myslivců kvůli redukci počtu. Takové zvíře nezemřelo kvůli kožešině či kůži (viz hovězí a vepřová kůže) a beru naopak jako hlavní zásadu ekologie mít k přírodě alespoň tolik úcty,abychom je spotřebovali celé a polovinu nevyhodili a potom nešli a nevyrobili syntetickou náhražku. Dvojitá prasárna. Když už jsme je zabili pro jiný důvod, měli bychom být schopni je využít kompletně. Takže některou kůži a kožešinu naopak preferuji. Naši předci měli dost úcty, aby zvířata spotřebovali celé, to nám popřeskakovalo v palicích.

    ReplyDelete