jaká je budoucnost českého vkusu?

Jsem fakt stylová a sexy, mám zrcadlovku a umím pracovat s photoshopem, možná bych si měla založit módní blog!

  Jeden z důvodů, proč jsem si kdysi zakládala blog bylo to, že jsem nebyla spokojená s módní situací v České republice. Tenhle pocit se měnil v průběhu času (viz tady a tady) a i když jsem posledně zněla spíše optimisticky, v současné době můj zájem obdivovat pozitivní vývoj českého vkusu  spíše klesá.
Faktem je, že v zahraničí všechno působí tak nějak lépe, sleduju jen ty české blogy, co chci, a všechno ostatní, co se děje na českých ulicích, můžu vesele ignorovat. Nicméně nedávno jsem brouzdáním v hlubokých vodách českého internetu narazila na několik, nebo spíš na mnoho stránek, při jejichž zhlédnutí mě zabolely oči. Moje představa o tom, že Češi pomalu získávají styl, se rozpadla na tisíc kousků.
  Zatím co do téhle chvíle byli bloggeři jen ti, co se o módu zajímají, teď nastala ta chvíle, které jsem se obávala: že kdokoliv s kačerem na obličeji a vuittonkou na zápěstí v Agáta stylu bude mít dojem, že je v zájmu dobra lidstva šérovat svůj jedinečný stajl. No ty vole (pardon), to teda fakt není. Podle sluníčkových obdivných komentářů a sledovatelů tento typ blogů má dost velkou cílovou skupinu a to je ještě všichni neobjevili. Jako pro mě za mě, ať si kdokoliv píše o čemkoliv, chov křečků ani kde dělají nejlepší prsa v Praze mě sice nezajímá, ale sledovat to nemusím. Ale aby na mě zčistajasna vybafly gelové nehty a kůže v lednu vysolárkovaná  na úroveň rodilých Havajanů na bloggeru, který jsem doteď pokládala za duck free zónu, na to jsem tedy opravdu připravená nebyla. Realita je ovšem taková, že je to hojně rozšířený „styl“ a pravděpodobně tomu nešlo zabránit.
  Když se to tak vezme, tak průměrný Čech/Češka stylu do vínku příliš nepobral(a),  protože pojmy jako elegance, vkus, cit pro sladění a kvalitní materiály dostávají na frak od všeho sexy, “moderního”, sportovního, pohodlného nebo levného. Dále pak Češi neradi respektují módní a společenská pravidla a chodí na plesy v upnutých minišatech vhodných pouze na diskotéku nebo pod saka nosí košile s krátkým rukávem. Nádhera.  Avšak je dobrý vkus záležitostí dědičnou, nebo se dá naučit? Pokud je vkus nebo nevkus vrozený, bohužel se s tím nedá nic moc dělat. Možností by bylo pářit se s nějakým stylovějším národem a doufat, že vkuso-gen je dominantní, nebo se spolehnout na přírodní selekci za předpokladu, že méně styloví lidé jsou méně úspěšnější ve všech doménách, takže i v plození malých nevkusáčků. Jelikož se mi ale zdá, že se všichni bez rozdílu páří o sto šest, pravděpodobně tudy cesta nevede.  Musím tedy doufat, že styl se dá naučit. Zbývá objevit jak a pak také, zdali o to vůbec někdo stojí.  V jakémkoliv sdělení čehokoliv širší veřejností hrají hlavní roli média, protože co je psáno, to je dáno a také lidé předpokládají, že ti, co píší, onomu tématu skutečně rozumí. Dalším velkým ovlivňovatelem vkusu jsou samozřejmě celebrity a to co nosí.  V zájmu průzkumu jsem tedy otevřela několik typů stránek. Po zhlédnutí několika českých webů zaměřujícímu se na známé osobnosti jsem usoudila, že zvýrazněné přednosti a zadnosti a různé další kreace, asi nebudou ta pravá inspirace. Otevírám tedy několik známých internetových magazínů pro ženy a vidím mnoho inspiračních fotografií ze zahraničních přehlídek a věcí z e-shopů, kterým se snad, kromě občasné nekvality a nepraktičnosti nedá nic moc vytknout. Poté se však objevují stylistky v upnutém tričku Guess a bokovkách, v proměně slečnu s nádhernými dlouhými vlasy mění na na červeno obarvené otrhané kuře a fotostory s modelkou z lidu s nepadnoucím hadroidním oblečením. Tomu říkám pořádná inspirace pro českou ženu! Tištěná média už jsem v ruce delší dobu neměla, nicméně kromě pár výjimek to nebylo až tak moc odlišné.
 
Mám z toho občas pocit, jako by o módě psali lidé, kteří ji zas až tak nerozumí.  Opravdu by mě zajímalo vidět, jak se obléká ta nebo ta redakce, ale podle mě to nebude žádná sláva. Pokud mi někdo vštěpuje určitý životní styl, měl by se podle něj sám tak chovat, stejně jako nebudu věřit redaktorce, která celý rok v kuse píše každý měsíc články o nových zaručeně fungujících dietách, tak nebudu věřit někomu, kdo chodí jak hastroš, že tohle jaro ty dvanácti centimetrové podpatky já i milión dalších žen prostě potřebujeme. Bohužel ale všem, kdo dosud neměli možnost objevit kvalitní blogy, nic jiného nezbývá (a teď nemám na mysli osobní módní blogy, ale spíš ty „osvětové“ jako Módní peklo nebo Muži v Česku). Nebo pak čerpat inspiraci kolem sebe. Což je za současné situace báječná možnost.
 
Vzniká tady několik různých stylů jako třeba sportovní elegance, pohodlný a dilinkovský, někomu je to zcela jedno, protože tady jednoduše chybí vnější stimulace na rozvoj osobního vkusu. Osobní styl, vkus a témata související s nějakým dlouhodobým vývojem šatníku by měly mít mnohem více důležitosti, než je tomu dnes a to právě proto, že je to mnohem více potřeba, než někomu vnutit novou sukni do A.
 
Doporučovat někomu, kdo blogy nesleduje, aby je sledoval, má asi stejný smysl jako psát pro ně tento článek. Blogy mají ovšem tu nespornou výhodu, že lidé, co je zakládají, mají pro dané téma opravdu nadšení. U médií tu jistotu nemáte a klidně bych se vsadila, že pár redaktorů na své specializované místo přijde tak nějak náhodou- novinářce nabídnou místo módní redaktorky a ona, jelikož má ráda hadříky, jej přijme. Sama nevím, co je potřeba k tomu někomu vštípit vkus, ale bez nějakého typu vnější motivace to asi nepůjde a motivace něčím průměrným není, myslím, bůhví jak úspěšná. V tomto ohledu jsou osobní módní blogy a speciálně těch pár desítek nejlepších jakýmsi příslibem lepší budoucnosti, ale na to, aby měly celonárodní dopad, by potřebovaly mnohonásobně větší sledovanost. Je to otázkou času, než přijdou správní lidé na správná místa? Nebo ti stejní lidé mohou dělat věci jinak? Nebo změna není žádoucí a vše zůstane při starém? A jaký vliv budou blogaři ve finále mít? Jak dlouho to může trvat, než se český styl posune k lepšímu?
 
Já osobně nepřestávám doufat, že se to změnit dá. Že mi jednoho dne mi moje prababička přestane pokládat otázku, co si myslím o tom, jak se oblékají mladá děvčata- a nebo, že na to budu moci odpovědět, že se mi to moc líbí. Prababička mi několikrát vyprávěla, jak za první republiky si v patnácti nechala ušít na míru kostýmek, že pokaždé chodila perfektně sladěná a že se vždy dodržovala etiketa i co se oblékání týče. A když se na staré fotky podíváte, uvidíte, že má pravdu. Styl není něco, co jsme nikdy neměli, jen jsme ho ztratili po cestě. Vzhledem k tomu,  jak velké znovuzrození a návrat ke tradičním hodnotám zažívá česká gastronomie, na český styl se snad také jednou dostane.


  Sorry guys no English translation this time, as this is an article purely about Czech interests. But hey, you can always use uncle Google!

79 comments:

  1. daj nejake tipy na take "stylove" blogy :P
    a otazka - na tej fotke si TY alebo len niekto, kto sa na teba podoba? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olllalabyveronica.blogspot.cz je třeba velmi stylová přirozená úspěšná mlada zena:) Lucie

      Delete
    2. nevim, jestli to nebylo ironicky, ale zrovna tuhle veroniku bych zaradila presne do kategorie kacer - vuittonka

      Delete
    3. Ha ha - Anonymous March 9, 2013 at 8:28 AM :-D
      Jako Veroniku bych tam fakt neřadila, 20 fotek u jednoho článku a o ničem. Projela jsem to, ale zrovna třeba inspirační článek o základech šatníku je dost neinspirační...Kombinace ani stylové, ani odvážné. Ale ten duck face na několika fotkách opravdu má; čímž nechci kvalitu jejího blogu snižovat, čtenáře má, evidentně někoho inspiruje nebo baví a v tom případě OK. Sledovat to nemusím.

      Jinak já žiji ve městě, kde mi přijde, že to je tak průměr. Solárko, Guess, gelovky, špatně napletené peroxidové vlasy. Ale pak jsou tu i dívky, které mají vlastní styl, nenosí v zimě jen černý kabát a oblékají se vkusně, ale jsou v menšině. Celkově si myslím, že nejdřív musíme měnit situaci okolo jídla (dovoz kvalitních věcí), jíst lépe, měnit politiku a vkus, dostupnost, kvalita v oblečení přijde potom :-) (snad) Klára

      Delete
    4. Děvčata, chtěla jsem mrknout na vaše stylové bloky a krásné fotky, ale ejhle, opĕt rýpe někdo, kdo je zde anonymně :D

      Ano, s mým stylem se nemusí ztotoznovat každý, to naprosto chápu. Ale nenašla jsem na svém blogu jedinou fotku kde bych dělala duck face, moje fotky jsou spíše o usmevech či neutrálního vyrazech. A že mám v jednom z deseti článku Vuittonku? No a? To se za ni mám stydět?

      Delete
    5. Mě by opravdu upřímně zajímalo, v čem je rozdíl, pokud si zařídím účet a pojmenuji jej Beruška12345 a jako ikonku vložím oranžové logo blogspotu a nebo napíšu své jméno a jsem anonym?? Já vidím rozdíl nula...Plus, co když budu mít blog právě o chovu křečků? A nebo nemám blog vůbec (můj případ)?

      Navíc, Veroniko, já jsem napsala svůj názor na tvůj blog slušně, nenapsala jsem nic sprostého, ani, že jsi hloupá či neinspirativní. Napsala jsem, že jeden z článků nepovažuji JÁ (jedna z davu) za terno a že máš moc fotek, ale vzápětí říkám, že prostě jsi našla svou čtenářskou základnu, mají tě ti čtenáři rádi, chodí tam, tak o co jde? To že tě já po pár zhlédnutých článcích nepovažuji za svou ikonu není špatné, mám jen jiný vkus. To, že máš značkové věci nekomentuji, je mi to fuk. Sice preferuješ jiné designerské kousky, ale neirituje mě opravdu, že máš značkové věci (ale tady si asi narážela na slečnu výše). Klára

      Delete
    6. Bóže, když někdo napíše něco do UVOZOVEK, měl by každý sekundárně gramotný čtenář CHÁPAT, jak je to s tou ironií. Zatímco se tu budete smát dilinkám, jste dilinky zrovna tak - jen v jiné oblasti. Trochu pokory, prosím.

      Delete
    7. Drahá Kláro, já primárně reagovala na Kate, nevím proč si tu moji odpověd vzala na sebe :DD

      A ano, pro mě je anonymní každý, kdo nemá svůj blog, nebo nemá přezdívku podle které jej znám z více blogů. Protože i v tom o chovu křečků dáváš čtenářům něco ze své osobnosti a lidé si to o tobě mohou udělat obrázek.

      Delete
    8. Veroniko, to je tím, že duck face neděláš, ale zkrátka ty tak blbě vypadáš normálně. Ty výplně ti prostě zničily obličej, začíná se blížit ruským silikonovým kačenkám. Promiň, ale v šestadvaceti vypadáš na čtyřicetiletou selku, nejen vzhledem, ale vč. těch tvých prázdných vyčtených mouder.

      Předpokládám, že tak 99% čtenářů internetu nemá svůj blog, přesto jim to nebere právo se vyjádřit k čemukoliv, co čtou a rozhodně nejsou anonymní. Ten názor je stejně pitomoučký, jako je pitomoučký a bezduchý tvůj blog.

      Blog mám, ale ani mne nenapadne se přihlásit - za práva anonymů na vyjádření!
      Anonym. Anebo Karolína, Eva, Radim či Veronica, Coco Dudas nebo Mega Cyclop

      Delete
  2. THUMBS UP za fotku! Dala článku tu správnou šťávu.

    ReplyDelete
  3. Tu se prostě razí kvantita nad kvalitou.
    Ale jak jsem tě četla, došlo mi, že jsem docela šťastná, protože vůbec nevím, o kterých blozích přesně mluvíš (nebo jsem je pro svou bezpečnost vymazala z paměti)...

    ReplyDelete
  4. Achjo, bohuzel musim souhlasit. Mimo jine promeny v televizi a podobne jsem nikdy nechapala, nikdy nepochopim, uz roky jsme s kamaradkou resily, proc vzdy znici dale slecne/pani vlasy cervenou barvou a nevkusnym sestrihem. Ale ve mne stale drime optimismu, trebaze se mirni vetsinou po navsteve plesu mesta, z ktereho pochazim (presne tak uplne minisaty nelichitici postavam jejich nositelek).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jako u proměn v televizi mě napadá jenom jeden pořad, co už před dávnými lety dávali na České televizi, na jméno si bohužel nepamatuji, ale jen těm lidem změnili vlasy, nalíčili je a oblékli do dvou outfitů, ale paní si evidentně v lodičkách připadala nesvá. Spíš ty proměny v časopisech, co občas vídám, to je síla :)

      Delete
  5. Naprosto stebou souhlasím :)

    ReplyDelete
  6. dobry clanek! a fotka k tomu nejvic.

    ReplyDelete
  7. uuu, ten posledny odstavec o tvojej prababicke sa mi pacil najviac :) aj moja babicka vzdy ukazuje fotky a vsetko je tip top elegantne a vkusne :)

    ReplyDelete
  8. Popravdě mě vkus a styl "naučily" fashion blogy, hlavně tvůj. Byla si úplně první koho jsem začala sledovat, takže děkuji, že se pořád držíš v internetových vodách! Jsem neskutečně ráda, že jsem objevila módní blogy, protože díky nim se umím oblékat.
    Co se týče fashion police tak tu čtu jenom na zahraničních stránkách (hollywoodreporter.com etc..). Chci totiž číst srozumitelné a odbornější zhodnocení outfitů celebrit. To co občas píšou na super.cz by líp napsala i opice bez mozku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Lído, děkuju moc za komentář, to mi dělá velkou radost, že někoho inspiruju! Mně osobně většina celebrit přijde neinspirativní, kromě několika výjimek, které sleduju bedlivě (třeba Kate Bosworth nebo Solange Knowles jsou super).

      Delete
  9. Adel, jeden z nejlepších článků, co jsem v poslední době na blozích četla ! a nebo vlastně všude :) Well done !

    ReplyDelete
  10. :D zasmála jsem se. Supr článek, sdílím stejné názory.
    PS: Oni ale ani modní blogeři té módě mnohdy nerozumí, takže...

    ReplyDelete
  11. zas bych netvrdila že jsme tady tolik tragičtí, to jsou většinou jen 'exhibicionosti/ky', co se rádi ukazují, jsem v anglii a tady je to teprve docela tragédie.. sice už jsem byla poučena o tom, že vkus se tady poměrně výrazně liší podle sociálních tříd, nicméně i přesto ... hrůza. věřím, že v londýně je situace lepší, jenže to bude taky tím, kolik kultur se tam střetává atd.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mimochodem, mám na mysli normální lidi, co běžně potkávám, nemyslím blogerky a podobně

      Delete
    2. Ufff tak UK je na tom veľmi veľmi zle, pozri si niekedy na Youtube "Snog, Marry, Avoid" :D

      Delete
    3. ale v Londýně je to náhodou docela dobrý. Každej tady má nějakou svůj vkus a pokud nejde o extrémy, tak se mi to i líbí.

      Delete
    4. Já si teda z Londýna pamatuju opravdu obrovské množství stylových lidí (byť většinou to nekorespondovalo s mým stylem)- ale souhlasím s tím, že se to liší podle sociálních tříd. A je samozřejmé, že někdo malým platem a třeba i dětmi bude na oblečení myslet jako na to poslední, za co utrácet. Spíš si myslím, že plno lidí by možnosti finanční i časové na to měli, ale nechce se jim.

      Delete
    5. Já teď dlouhodobě žiju v Londýně a neustále si pochvaluju, kolik je tu stylových lidí (alespoň oproti ČR). Myslím, že můj vkus to tu dost ovlivňuje a doufám, že jen k lepšímu :)

      Jinak Adél, mluvíš mi z duše :). Článek je úžasně napsaný, chci takových víc!!! :D

      Delete
  12. Veľmi rada čítam tieto "úvahové články". :) Čo sa vkusu týka, tak sa prikláňam na obe strany. Môže byť zdedený (ak majú rodičia cit pre estetično, je veľká pravdepodobnosť že to ovplyvní aj ich dieťa), ale tak ako sa človek môže naučiť kresliť, fotografovať či maľovať, je schopný "naučiť sa obliekať". V tejto dobe existuje už toľko inšpiračného materiálu, že by to nemal byť veľký problém. :)

    ReplyDelete
  13. moc pekný článok, posledný odstavec je asi najkrajší.máš pravdu....
    inak, na fotke som sa zasmiala :D

    ReplyDelete
  14. Adelko, jak moc s tebou souhlasim!! Ziju ted v Italii, proto ten rozdil ceskeho oblekani vidim jeste vic a bohuzel se obavam, ze ten vkus se jen tak naucit neda, je to otazkou tradic, historie, kultury a vzdelani...

    ReplyDelete
  15. Proboha, když se mi na bloglovin zobrazila ta fotka, tak mě málem trefilo. :) Říkala jsem si, že někoho takovýho přece nesleduju.. a uf, vážně se mi tam nikdo takový nezapletl. :)

    Musím s tebou ve všem souhlasit. Občas ve mně zažehne plamínek optimismu, ale obvykle je do pár minut zase uhašen. Narozdíl od tebe, žiji jenom v ČR a filtrovat to, co se mi na ulicích nelíbí, není ani zdaleka tak snadné.. Obávám se, že problém není v tom, jestli se vkus a styl dají nebo nedají naučit (a asi ano, dají, beru-li v potaz, že v patnácti jsem nosila jenom kalhoty, sukně mi přišly trapný a martensky a conversky byly jediné boty na světě.. a dnes nenosím kalhoty, natož tenisky, a moje nejoblíbenější část šatníku je kvalitní trenčkot), ale v tom, že zmiňovaný typ slečen je přesvědčený o tom, že se obléká vkusně, vhodně, stylově a sexy.. a v jejich okolí zjevně není nikdo, kdo by jim tento nešťastný sebeklam vyvrátil (nebo to okolí taky nevidí).

    Co naděláš...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jako telecí léta měli myslím všichni, to se dá tak nějak předpokládat, že se během nich budeš oblékat strašně :D Já si myslím, že ty slečny se mezi sebou navzájem "motivují" a okolí se to asi také líbí...

      Delete
  16. Lépe to snad nemůže být řečeno/psáno!

    ReplyDelete
  17. Výborný článok, opäť :). Ja mám v Prahe v poslednom čase šťastie na starších, vkusných a štýlových ľudí. Nehovorím, že sú takí všetci, ale vídam ich viac ako predtým. Zato sa fakt chytám za hlavu, keď idem napríklad do baru. Sexi je jedine to, čo je leopardie, červené a viac odkrýva ako zakrýva. Dlhé (predĺžené) vlasy, lesklé hnusné silonky a samozrejme umelé nechtiská. Toto je vnímanie krásy u nás. Tie dievčatá samozrejme milujú módu a trendy, ale bohužial asi len tie, ktoré si samy vytvorili.

    ReplyDelete
  18. haha, taky jsem se na bloglovinu lekla tý fotky :D
    jinak jsi to vystihla skvěle, kéž by s tím šlo něco dělat..

    ReplyDelete
  19. Styl není něco, co jsme nikdy neměli, jen jsme ho ztratili po cestě. - doufáááám!

    ReplyDelete
  20. Tak za tohle bys zasloužila metál. Jsi borec!

    ReplyDelete
  21. Haha..fakt vtipné a výstižné :-) Stále máme v Čechách co dohánět, ale lepší se to...Ale nejsem národ s nevkusem jako jediný na světě, delší dobu teď pobývám v Austrálii a tady je to snad ještě horší ;-)

    Mamou-stylove.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. a najhoršie je na tom, že tieto slečny sa na teba ešte dokážu aj pozerať " z hora" , aká nie si IN a ona je, lebo si kúpila v chorvátsku na trhu "fáájnovúú vitonku".
    ja začínam mať pocit, že každej babene ktorej niekto povedal na party, že je "silne seksi a m nehorázny štýliček" ma potrebu si zakladať blog. u nás s týmto fenomenálnym nápadom prišla jedna akože celebrita, v pár bulvároch ukázali dievčatám ako byť "seksi" ako ona, že má blog a roztrhlo sa vrece "nápadov".
    ale stále si myslím, že nie je to tak zlé iba u nás, keď vidím v zahraničí dievčatá ,ktoré majú za vzor snooki jersey shore tak odpadávam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fáájnováá vitonka mě strašně rozesmála :D
      A zlé to není jen u nás, ale každopádně mi to přijde u nás celonárodně horší než jinde. No a Jersey Shore je úplná tragédie, ještě že to u nás nevysílají, ale tam mi přijde tak tragické chování aktérů (a to jsem viděla asi 10 minut na youtube), že jsem si toho "stylu" skoro ani nevšimla.

      Delete
  23. Naprosto zdílím tvé názory! I já se stále učím, takže podle mně se to naučit dá, ale když jsou lidi obklopení stále jen tím nejhorším, jak?...:(

    ReplyDelete
  24. Skvělý článek, doplněný o perfektní fotku. Škoda, že jsi nedodala nějaké ty fotky elegantní prababičky, tu bych chtěla vidět. Musím říct, že třeba co se týká města, kde žiji já, je to velmi tragické. Dlouho jsem to nevnímala, ale poslední dobou si uvědomuji, že potkávám hezky oblečeného člověka třeba jen 2x za den a to je na třetí největší město v ČR dost tragická statistika. Samozřejmě já tady ze své pozice nezahajuji na blogu nějakou osvětu, ale spíše je to pro mě osobně propojení s lidmi, co se oblékat umí, když je nepotkávám v Ostravě, jsem ráda, že aspoň na internetu se najdou výjimky. Na druhou stranu je pravda, že většinu blogů co sleduji, sleduji dlouhodobě a že narazit na nějaký nový a dobrý je stále těžší úkol a po pár měsících je stejně sledovat přestanu. Přijde mi, že se to trochu zaseklo na mrtvém bodě, rojí se stále noví a noví bloggeři, ale už to nic nepřináší. Většina těch nejlepších už dávno bloguje a ty nové to těžko překonají. Tak to působí na mě, co se týče české/slovenské blogové scény.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lindo já k těm novým blogům více méně souhlasím, za dlouhou dobu jsem našla jen pár, co by mě opravdu zaujalo, ale říkám si, jestli to není tím, že ta blogová komunita už je fakt strašně velká a já bohužel nemám čas nové blogy hledat. Tak třeba nám jich plno uniká, ale teď je problém, jak se o nich dozvědět :D

      Delete
  25. z tej fotky mi najprv prebehol mráz po chrbte:D
    mňa by inak zaujímalo, čo sa to stalo s ľuďmi?
    ako je možné, že keď si pozerám fotky mojej maminy, babky či krstnej z čias keď som ešte nebola na svete, všetky ženy sa obliekali tak nejak...krajšie ako my dnes..?
    zladene, štýlovo. do kvalitných látok, klasických strihov a outfit vždy dotvorili doplnkami vo vhodnej farbe. a to teraz nehovorím len o dospelých vydatých ženách, ale aj o študentkách, ktoré ssnžili chodiť von čo najviac upravené.
    baby 21. storočia, čo je s vami? prečo chodíte po vonku vo vyťahaných teplákoch a na človeka ktorý si dá klobúk či lodičky pozeráte ako na ufo?:-/

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://www.youtube.com/watch?v=BHqgHFcmAOc
      Prostě je jim to fuk :)

      Delete
  26. Konečne niekto zhmotnil moje dojmy z toho čo vidím v uliciach (myslím že sa to perfektne dá aplikovať aj na tie slovenské) do slov. Na druhej strane, študujem v Brne a občas som veľmi príjemne prekvapená koľko mladých ľudí ktorých stretnem na fakulte je vkusne a nápadito oblečených. Hádam to nie je úplne stratené.

    ReplyDelete
  27. Fotka nema chybu, ale mohla si to este vysperkovat k dokonalosti mrtvolne bledym ruzom na pery a trochu dlhsimi drapmi :)
    Nech si kazdy zalozi blog a robi si na nom co chce... sudny clovek sa na tom bude akurat dobre bavit a fanynky nech v komentaroch tlieskaju a spolocne s autorkou nech si hrkutaju ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já už mám nalepený nehty a růžovou perleťovou rtěnku doma fakt nemám :D

      Delete
  28. Adelka príď na Slovensko a hneď budeš veselšia :) Tu je to ešte o niečo horšie...

    ReplyDelete
  29. Tak! K tomuto článku ozaj už ani pol slova netreba.

    ReplyDelete
  30. nemůžu víc souhlasit! a pak taky jak řekla Linda - blogů je víc a víc ale nový a zajímavý aby pohledal... všechny jsou stejný a nic navíc...

    ReplyDelete
  31. no :D smejem sa z tej fotky, krásne si ňou poukázala na všetky tieto pipinky :)
    skvelý článok, thumbs up! super vystihnuté.
    ja si myslím, že vkusu sa naučiť dá, veď máš k dispozícii toľko streetstylu a blogov, že to musí byť jednoducho iba o tom človeku, či sa mu naučiť vie alebo nie :)

    ReplyDelete
  32. Tvůj blog čtu už dlouho a čas od času anonymně v komentářích poznamenám, jak moc ti to sluší. A jak se mi líbí tvůj styl. Takže když jsem si rozklikla článek o proměnách českého vkusu, celkem jsem se těšila na zajímavý text z pohledu člověka, který české prostředí zná, ale zároveň od něj má odstup a navíc se v módě vyzná. Ovšem bohužel mi text přijde - přes jeho délku - nekonkrétní, málo vyargumentovaný, obsahující klišé a drobné pravopisné chyby (což se stává samozřejmě každému - i mně).

    Řešení otázky "je vkus vrozený nebo naučený?" v rámci jednoho odstavce článku není podle mě dostatečné a působí to jako sbírka klišé. Otázka vkusu je poměrně komplikovaným problémem, který různé vědy řeší dlouho. A samotná otázka vrozenosti versus socializace je podle mě neřešitelné, protože obory, které by ji zodpovídaly (biologie, antropologie, sociologie) nemají společný průnik a teorie a na závěru se neshodnou. Mnohem více záleží na tom, které paradigma je ti více vlastní - mně sociologické a mám ráda text Pierra Bourdieho o sociální stratifikaci vkusu, se kterým sice úplně nesouhlasím, ale je podle mě velmi podnětný (můžu poslat). Někdo už tu naznačil výše, že mu vysvětlili, že v Anglii existuje více vkusů - to je podle pěkná ukázka přijetí této sociální stratifikace, která je u každé společnosti odlišná. Ale to je samozřejmě na delší diskuzi.

    Co se týká občasných klišé, mám na mysli třeba věty jako " V jakémkoliv sdělení čehokoliv širší veřejností hrají hlavní roli média, protože co je psáno, to je dáno." Vždyť role médií je podle mě zásadní, ale byla zpochybněna a problematizována už tolikrát.... Prostě je to obrat, který je výplňový a ráda bych se mu ve svém životě vyhnula.

    A pozor, tohle všechno neříkám, protože tě chci naštvat, urazit a pošlapat, ale protože si myslím, že jsi chytrá, vzdělaná a přemýšlíš, a proto si myslím, že máš řádově na víc, než na rozplizlý text bez argumentů. Je jasná, že v otázce vkusu ti nesahám ani po paty, ale když tady kritizuješ nadšené komentáře pod všemi duck face a nyní se pod pro mě teoreticky problematickým článek objeví samé nadšené komentáře, tak se bojím, aby ses nedostala do stejné situace sama, jen z jiného úhlu pohledu.

    A ať jdu s kůží na trh a ty mě můžeš vynadat, že píšu špatně, nesrozumitelně, příliš zahleděně do svého oboru, mimo jiné píšu toto: http://www.femag.cz/author/petra/ Je tam i jeden o oblékání :)

    Když tak klidně více po emailu. Doufám, že tě to moc nenaštve. Peťa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. milá petro, bohužel jsi naprosto přesáhla intelektuální mez, kterou naprostá většina čtenářů fashion blogů prostě nemá šanci překročit...tak to je...

      Delete
    2. Souhlasím s balzu. Ještě uvidíme, jak je to s tou mezí Adély : ). Věřím, že její reakce na Peťu bude příjemným osvěžením v ranku kvokajících "achnádhera, úplně mě tvoje fotka vyděsila!"

      : )

      Delete
    3. Ahoj Peťo, není to poprvé, co mi někdo vytýká, že články nejsou dostatečně vyargumentované a klidně přiznám, že argumentace nikdy nebyla moje nejsilnější stránka- na druhou stranu nepíšu disertační práci a nepotřebuji mít každou jednotlivou myšlenku rozvinutou do posledního detailu. Zda jsou vkus a jiné vlastnosti vrozené nebo naučené je na delší úvahu než na krátkou část textu, na to jsou ale jiní experti než já a upřímně mnohem víc by mě zajímalo jestli je třeba vrozená zlá nebo dobrá osobnost než právě vkus. Jinak jsem myslela, že z textu jde dostatečně pochopit, že si myslím, že vkus je spíš vlastnost naučená- pokud to tak ne každý pochopil, tak jsem to nejspíš špatně zformulovala.
      Taky mi nepřijde jako klišé říkat, že média mají hodně velký vliv, i když to tak zní- a znovu se dostávám k tomu, že nechci pokaždé vysvětlovat, proč si to myslím- vyprávět o tom, jak kamarádovi maminka říká ať si na pole vezme helmu, protože by ho mohli chytnout policajti (zaručená informace z Blesku) a dalších X příkladů, proč si to myslím, je zbytečné a článku by to nic nepřineslo. Když si něco myslím, tak to napíšu a když můj názor odpovídá zrovna klišé, tak hold napíšu klišé.
      Jinak si tyhle komentáře neberu vůbec špatně, proto taky nemám moderované komentáře, aby sem každý mohl napsat, co chce (byť už jsem v minulosti několik sprostých vymazala). Naopak, za komentáře jako je ten tvůj jsem moc vděčná, protože mi poskytují i jiný názor na mé psaní než ten můj (já si o sobě samozřejmě myslím, že píšu skvěle :D) a to mě i blog může posunout dál. Takže nemám důvod být naštvaná nebo uražená kvůli tomu, že má někdo jiný názor než já.

      PS: Pokud mám v textu chyby, tak na ně může kdykoliv kdykoliv upozornit, člověk se může splést a je mi jen přínosem, že mě na to někdo upozorní.
      PS2: Ten text o vkusu bych si ráda přečetla a myslím, že nejsem sama.

      Delete
    4. Balzu: No to si právě nemyslím. Aspoň o určitých bloggerkách, jinak bych je nečetla, ne? :) Já sice používám nějaké odborné termíny, což je moje vlastní malá úchylka, ale vše se to dá říct samozřejmě zcela běžnými výrazy.... V tomto jsem velká optimistka a trpím důvěrou v lidi :)

      Adél: Jsem ráda, že reaguješ takto. Myslím, že v otázce naučenosti vkusu jsme na tom velmi podobně. Mě právě ta otázka sociální strukturovanosti vkusu zajímá už dlouho a vůbec nemůžu přijít na to, ke které teorii se přikláním. Pokud vezmeme v úvahu, že něco jako dominantní vkus (ten, který za VKUS považuje většina společnosti) existuje, tak nevím, jakými prvky je definovaný. A kdo ve společnosti je ten, kdo ho určuje. Pořád myslím na to, že to můžou buď být lidé, kteří mají peníze (teď trochu zjednodušuji, ale nechci používat odborné pojmy jako ekonomický kapitál) nebo lidé, kteří mají vzdělání. Pro mě je dominantní vkus té "vzdělané" třídy - tedy lidí jako ty, kteří se oblékají elegantně s důrazem na jednoduchost, materiál, kombinaci a společenskou příležitost. Ale je mi zřejmé, že lidé s penězi (můžeme říct zbohatlíci, ale teorie není primárně pejorativní) považují za vkusné něco jiného (vuittonky....já vlastně moc nevím, ale před očima mám Paris Hilton). A to jsou zároveň lidé, kteří mají přístup do médií, jsou významnou kupní silou, dostávají se i na pozice moci (častý průnik podnikatelů do politiky) a vlastně vůbec netuším, jestli tohle není dominantní vkus. Bourdieu tuhle dichotomii řeší právě tím, že říká, že neexistuje jeden vkus, ale více vkusů odlišených podle různých společenských chakateristik, různých společenských kapitálů. Zcela reálně říká, že když někdo bere sádrového trpaslíka na zahradě za vkusného, tak je vkusný - což je docela znepokojivá myšlenka :) Já právě v tomto s ním nesouhlasím a myslím si, že dominantní vkus vytlačuje nedominantní vkusy z veřejného prostoru a proto se za vkusy označit nedají. Jenže nemám ponětí, jak se vypořádat s tím, co ten dominantní vkus je. Máte někdo nápady? :)

      V otázkách klišé mi to právě přijde trochu škoda, když se to dá vyjádřit i jinak - a to netoužím po induktivní logice, kterou nabízíš, ale naopak po spíše deduktivní logice. Můžu to zkusit napsat na příkladu: "V jakémkoliv sdělení čehokoliv širší veřejností hrají důležitou roli média. Zvláště televize a tištěná média se v České republice těší velké důvěře v otázkách obsahu i důvěře v ty, kteří tento obsah vytvářejí. I kdyby se v českých médiích vyskytli lidé v oblasti módy vzdělaní (a že se jich nedostává - pokud se věc nenaučili v zahraničí nebo léty vlastní píle, tak se ČR nemají skoro odkud zjevit), tak mají pro svou práci těžkou pozici - česká veřejnost je velmi náchylná k elitářství, kterým oblast módy zavání. A tak je nejčastější módní rubrikou zhodnocení pochybných celebrit na večírku a vrcholem je zpravodajství z plesu v opeře, který v českých podmínkách slouží hlavně ke zviditelnění různých provinčních politiků a Ornelly Štikové. Co se tedy lidé mohou o módě naučit v médiích víme, dalším důležitým zdrojem inspirace jsou celebrity a další významné osobnosti,..." No, to jsem se trochu rozepsala...nevím, jestli nepíšu nesmysly, vlastně tomu nerozumím, ale chtěla jsem ilustrovat, co jsem měla na mysli argumentací a vyhnutí se klišé (Ornalla je sarkasmus:).

      Peťa.

      PS: Takto to vypadá, když se člověku nechce pracovat, píše dlouhé diskuzní příspěvky... :)
      PS2: Text Bourdieho mám naskenovaný, zkusím ho objevit a poslat na mail.

      Delete
    5. říkám většina=), jak čtenářů, tak blogerek (ale čtenářů je celkově víc než blogerek, zatím:D)
      bourdieu je fajn (teda pokud se ho zrovna nemusim hrotit na nějakou zkoušku, to ho občas posílám do pekel)
      mám pár blogů, které si ráda prohlídnu, pár které si i pročtu, a pár, kam se fakt chodím jenom smát a žasnout, co jsou lidi schopný vyplodit...něco jako fascinace zlem...kam asi řadím adélu, nechám hádat, ale dá se to odhadnout=)

      Delete
  33. Klobúk dole ako si krásne zhrnula tento stav blogosféry!

    ReplyDelete
  34. Díky za článek,zasmála jsem se :) Tohle téma je sepsání knihy, ale radši než abych se s tím trápila to přecházím bez povšimnutí. Styl je jako inteligence (někdo má a někdo zas ne) a podle s inteligencí i úzce souvisí. Ať si ale opravdu nosí kdo chce co chce, proti gustu žádný dišputát :)

    ReplyDelete
  35. Ještě připojím odkaz na svoje stránky www.facebook.com/fashionbynelly

    ReplyDelete
  36. Myslím si, že vkus je úzce spjatý s inteligencí a citem pro krásu, který ovšem podle mého názoru musí být vrozený, tomu se asi nelze naučit. Žiju v Praze, potkávám vkusně oblečené lidi, ale stále převažují gelové nehty, upnuté rozdrbané džíny špatné velikosti a třpytivé kabely na předloktí a nebo naopak lyžařské bundy (v centru Prahy, ha ha ha). Zajímalo by mě, čím to je a kdo to sem zavlekl...? Ovšem lámat hlavu si s tím nebudu, je to jejich boj a nejlepší fashion blogy jsou stejně zahraniční, osobně mám moc ráda The Sartorialist. Skvělá inspirace :).

    ReplyDelete
  37. ta fotka je bombova, ale uff fakt ma strasne vydesila!! :D

    ReplyDelete
  38. Zahranicni modni casopisy maji online rubriky a fotky redaktorek dokumentujici co damy oblekaji behem pracovniho procesu. Nekdy jsou to designove vecicky, protoze je dostavaji, ale maji tam take internistky studentky a ty jsou oblekane v bezne konfekci. Rada bych uvitala takovy pohled do zakulisi ceskeho modniho casopisu. Frantisku Cizkovou nekomentuji. Jeji slovni projev je dobry, objektivita nulova, protoze protezuje sve zname kamaradky a ostatni nekritizuje slusnym zpusobem, ale hnusne je strha. Jinak s Ad souhlasim, protoze vylezt v zelenych kalhotech v Praze je neco jako hola nadra Mesarosove behem dne na Vaclavaku a ceske blogerky od sebe kopiruji veskere veci, vcetne barevnych cepicek.

    ReplyDelete
  39. S většinou opravdu musím souhlasit a navíc je to vtipně napsané, ale jednu věc vidím jinak - myslím, že vkus se dá z části naučit, když člověk chce a snaží se, vnímá různé podměty apod. Naprosto upřímně si třeba o svém vkusu nemyslím nic závratného, ale snažím se to měnit a pracovat na něm (což je ale neco, co chce nejprve uvědomění si toho, že člověk vkus moc nemá a následně taky snahu to změnit - a to je také to, co českým ženám chybí, nemluvě o tom, čím je zásobují média) :) Těším se na další "kecy"! :)

    ReplyDelete
  40. Skvely clanek a hlavne skvela diskuse pod nim...konecne poradna vymena nazoru na ceskem modnim blogu, ne jen same moc Ti to slusi, mas skvele tricko:)
    Ja myslim, ze Cesi jsou hlavne lini mit styl, proc by se meli namahat
    premyslet nad tim, co si vezmou na sebe, kdyz moda a osobni styl jsou
    porad povazovany za urcity povrchni rys osobnosti a malichernost, spis nez za kvalitu.
    Kazdopadne bych ale nebyla na Cechy ani ceske celebrity tak prisna, muzu rict, ze v Italii
    taky nejsou vsichni vzorem elegance, obcas jsou k videni silene kycovite variace, obri barevne sperky...a to ty damy za to utratily desetitisice Euro. O mode v italske televizi pak radsi vubec nemluvim. Jedini, kteri se zachrani jsou Italsti muzi...na kvalitni kosili a saku, ale asi neni co zkazit, ze:)
    Jeste jednou dik za tenhle clanek a hlavne pis dal...tahle tva rubrika je cim dal tim lepsi!

    CHIC SICILY

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guess není značka, která by vyráběla primárně pro český trh, že ne? Myslím, že většinu produkce prodají na západě od našich hranic, oni to tam ale spotřebitelé se vkusem kupují a likvidují, aby si zachovali národní styl, nikdo to tam nenosí, že jo?

      Ahoj Jani...;)
      Souhlasím s tím, co píšeš. Těm tmavým Italům, stejnému barevnému modelu a genotypu - barva kůže, vlasů, očí, kvalita vlasů, drobné postavy..., prostě víc sluší to, co se prodává u nich v obchodech, v podstatě celá škála teplých a přírodních barev...a pak už je úplně jedno, jaká je kvalita (protože stejně se to za rok přestane nosit). To chudák bledý Slovan s pár chlupy na lebce se musí stokrát víc snažit, než si vybere co mu sluší, a taky kde to tady sehnat, v našem předraženém ráji značek. No tak prostě spousta lidí časem rezignuje s sáhne vedle, někdo rezignuje úplně, protože fakt tolik času/peněz vzhledu věnovat nechce. Jojo, peníze hrají taky velkou roli: jsme pořád takoví chuďasové Evropy, ale nějakým záhadným vzorcem pro přepočet eura je skoro všechno kvalitní/značkové zboží, co se tady prodává, výrazně dražší, než na západě. A to v absolutní hodnotě, o poměru k průměrné mzdě nemluvě.
      Myslím, že by Češi i přemýšleli, nemyslím, že jsou líní - kdyby k tomu měli prostor. Když maminka dvou dětí musí hodně přemýšlet o tom, jestli koupí dětem bundičky kvalitní a hezké NEBO kvalitní NEBO hezké, což může v konečném důsledku znamenat, že ona buď nebude mít příští dva měsíce na kadeřníka nebo si letos prostě nekoupí nové kozačky a když jo, tak jedině u Vietnamce, tak nakonec už jí fakt bude jedno, jestli šálička ladí nebo neladí a že rukavičky už jedou osmou sezónu, sere pes...
      Je zbytečné namítat, že vkus není otázka ceny - ne, není. A že i mezi levnými věcmi se najdou kvalitní. Je to pravda...ale stojí to pak hrozně moc času a úsilí při hledání a ladění s tím, co už mám doma. To není o lenosti - to je o tom, kolik je která soudružka ochotna věnovat tomu úsilí na úkor práce, rodiny, dětí, čtení knížek, chození do kina, do divadla...(osobně mi přijde mnohem důležitější, že člověk v divadle BYL, ne V ČEM tam byl).
      Ohledně celebrit: tak jasně, v médiích jsou ty, co se tam nejvíc cpou, takové ty sociální prostitutky. Ale třeba Helena Vondráčková, Dáša Havlová, Partyšová, Lucie Vondráčková, Gottová, Táňa Kuchařová, Krainová, Štiková...na civilních fotkách (ne party pro média) - bez chybičky. Mě vždycky přijde na mysl, když je řeč o vkusu západní populace, jak vévodkyně Kate vrátila kolekci Kardashians s tím, že děkuje, ale toto ona nikdy nosit nebude. Rozesmálo mne to. Proč by si někdo měl měl myslet, že tenhle "styl" není dost dobrý pro české bloggerky, když je dost dobrý pro vévodkyni (aspoň podle názoru výrobce)? Tohle si přece české bloggerky nevymýšlí samy, to jim implantují ti "profesionálové ze západu se vkusem".

      BTW: co je ná té holce na fotce zase až tolik divného? Jo, tváří se blbě a to obočí...no...ale když ji potkám v práci ve výtahu, tak si řeknu, že je to hezká, upravená, pečlivě nalíčená štíhlá dívka. Mně se líbí, já vypadám na fotkách taky podstatně hůř, než ve skutečnosti, i když u mne je to zase z opačného pólu, no tak co...

      Delete
  41. Tak ta fotka nemá chybu! Dlouho jsem si ji musela prohlížet, abych tě tam poznala. Je naprosto výstižná!

    Ale já mám trochu problém s definicí vkusu... Co to je vkus? Kdo řekl, že zrovna ty nebo blogeři, které sleduješ, ten vkus mají? Třeba ty slečny, nad kterými kroutíš hlavou, koukají zase na tvoje fotky a říkají si, jakou máš šlehu... Jasně, naprosto s tebou souhlasím, taky se mi obecně nelíbí to, co ty popisuješ, ale někumu jinému třeba ano a ten někdo si zase myslí, že MY ten vkus nemáme!

    A třeba Módní peklo jsem už před nějakou dobou sledovat přestala, protože jsem ty zlé komentáře jak autorů, tak některých lidí, už fakt nemohla číst! Ale o tom to je, prostě to, co mi vadí, nesleduji.

    A jak už bylo v komentářích několikrát napsáno, třeba před dvěla lety v Římě jsem vůbec neměla pocit, že jsem v módní zemi a módním městě. Většina Italek určitě stylově nevypadala! A zase je tu ten problém, co to je ten styl? Protože každý má styl jiný (některé sice hodně podobný) a už záleží na konkrétním jedinci, co se mu líbí a co nelíbí.

    ReplyDelete
  42. Já myslím, že velký problém je právě v tom, co má většina Češek každý den na očích, jaké vzory - rádoby celebrity bez štipky vkusu (nebo se stylostou bez štipky vkusu), které vidí každý den všude kolem, to člověku rozhodně na stylovosti nepřidá...
    Navíc mám někdy pocit, že hodně lidí "kašle" na módu kvůli tomu "co by na to řekli lidi".
    A vůbec, je česká móda je věc na dlouhé povídání :-)



    ReplyDelete
  43. pravda o stylu obecně je asi někde uprostřed, ale osobně si myslím že vychází z inteligence jedince(té emoční - eq), a jeho citu o vnímání krásy vůbec-všimněte si, že lidem, kteří se oblékají tak jako adél na hlavní fotce("výborná" mimochodem :D), se laciné, prvoplánové kýče líbí nejen co se oblečení týče, ale také u všeho ostatního-design interiéru, doplňky, ... také zájmy a názory těchto lidí jsou omezené ... zkrátka celý životní styl je přesně tak plytký, ubohý a laciný jako jejich vizuální prezentace->čili, můžeme o nich říci, že jsou opravdu hloupí a to, jak se oblékají-tedy jejich "styl" je snad v té hrůze jejich celého života(většina z nich jsou po celý život naprosto zbyteční lidé) to "nejmenší". Snad to nevyznělo moc krutě a snad můj komentář bude pochopen tak, jak byl zamýšlen ,)
    PS: Adél soucítím s tvým utrpením, je "to" všude kolem nás.. co naděláme.. už jsem ve stadiu, že když to někde vidím(popř. slyším obdivné/uznávající reakce) popadá mě takový vztek, že si v duchu počítám.. dokud nevychladnu :D.. ach těžký to život :D d.

    ReplyDelete
  44. K článku: Nemyslím, že by se vkusu nedalo naučit, když má člověk po ruce tu správnou literaturu, časopisy, články, okolí atd., tak to prostě chtě nechtě zapůsobí. A naopak, že :)). Pokud u nás vesele prosperují časopisy o módě, ve kterých se neustále dokola objevují džíny v kombinaci s teniskama a krátkou bundou jako vrchol stylistické práce, tak je zbytečné očekávat ulice zaplavené šaty a kabátky. Jsem přesvědčená, že mladí lidé pečlivě sledují média, časopisy, rubriky o oblékání, a v případě, že je jim u nás předkládán určitý model oblékání jako ten správný, vesele ho napodobí a s dobrým pocitem (jsou ukrutně "in") si založí blog, protože kdo ho dnes nemá, jako by nebyl :). Mně se vždy protivilo jít s davem, rozčilovala mě ta modro-černá uniformita, ale když jsem chtěla sehnat něco jiného, nastal problém. Za a) kde se inspirovat, za b) kde to pak koupit. V obchodech je, až na výjimky, všude to samé. Problém a) vyřešilo sledování zahraničních zdrojů, problém b) nakupování převážně v zahraničí. I když na kloboučky značky Tonak nedám dopustit, jsou skvělé. Ale upozorňuju předem, že na to člověk musí mít "koule", oblékat se jinak chce odvahu. Hlavně ty různé kloboučky a čepice jsou zdrojem neustálého obveselení, prostě jsem v kabátku a klobouku "extravagantní" (normální je vzít si rifle a triko, ne???).
    Ke komentářům Peti: Trochu mi připomínají stav u nás na fakultě, kdy mladí doktorandi také většinou nesloží větu bez padesáti odborných výrazů, vždy dumám nad tím, co přesně je k tomu vede. Možná je to proto - cituji pana profesora, se kterým jsem spolupracovala - že "nadužíváním cizích slov a odborných výrazů vlastně maskují nepříliš vysokou jistotu s kvalitou vlastního sdělení" :))). Jen jsem si na to vzpomněla, nic proti nikomu :). Petra

    ReplyDelete
  45. Nádherně, pravdivě a velice čtivě napsané. Tleskám!

    ReplyDelete
  46. Naprosto souhlasím, skvěle napsáno! Lidi jsou tu bohužel někdy tak omezení, že to vlastně ani nechápou a kritizují právě i kvalitní bloggery, je to smutný...

    ReplyDelete
  47. pěkný článek. a jelikož nerada komentuji, rovnou přikládám i pochvalu tvému blogu! Katka

    ReplyDelete
  48. Fajn, že se oháníš první republikou, ale proč tam tedy nikde není uvedeno, že tu byla doba ještě relativně nedávná, kdy se individualismus, styl, nápaditost a nekomfornost spíš utlumovala a nejednou i trestala? Po takové přetržce (1948 - 1989) je těžké na něco navazovat, nemluvě o nedostatku zboží, které si šikovné holky kompenzovaly šitím a pletením. Nebudu uvádět příklady nebo to dál rozvádět, asi víš, co tím chci říct. Před asi půl rokem jsem teprve pořádně objevila kosmetické a módní blogy a začala se kolem sebe víc rozhlížet. A myslím, že i vy, blogerky, máte zásluhu na tom, že najednou potkávám víc vkusně a nápaditě oblečených a nalíčených holek/ženských, než tomu bývalo dřív, fakt.

    ReplyDelete
  49. speku!!! jses nejlepsi!! dobre ty, super srticle!

    ReplyDelete
  50. super karikatura dnesni spolecnostni!! speku/hubenoure, skvele jsi to vcystlihla
    to dela spiderman tedko? ztraci pavuciny!!
    speku smaz tenhle komentar jakmile ho uvidis, je strasnej, ale aspon jsem aktivni na tvym blogu, am te rada!!

    ReplyDelete