Everyone knows about it, everyone talks about it, and I will talk about those who talk

Pro tentokrát upustím od módy jako takové a budu spíš komentovat to, co se v posledních dvou dnech děje. Jak už jistě víte, zemřel pan Alexander McQueen. Budiž mu země lehká.

Což ovšem znamená co? To znamená že plno bloggerek (a nejen českých a slovenských) prostě muselo napsat "RIP Alexander" nebo něco podobného ražení. Proč? To ho všechny tak moc obdivovaly? Vsadím se, že polovina těchto slečen o něm neslyšela do té doby, než se všude na internetu objevily jeho slavné boty po tom, co si je Lady Gaga obula ve svém klipu. Kolik z nich by dokázalo určit svojí oblíbenou kolekci nebo oblíbené šaty? Kolik o něm před jeho smrtí vědělo o něco víc než jen pouhé jméno? Měly snad ten pocit že "prostě musí"? Prd musí. Především by měly vědět něco o věcech, o kterých píšou a ne psát proto, že si myslí, že se to od nich očekává kvůli tomu že jsou "fashion bloggerky".
Nemluvím tady o těch, kteří jeho práci znali a sledovali, protože vím, že takoví lidé jsou a není jich málo a já jim nechci křivdit. Mluvím o pokrytcích. A musíte uznat, že na tomhle světě jich není málo. 


Moje nejoblíbenější dílo Alexandera McQueena, o kterém jsem
 něco málo věděla ještě předtím, než zemřel.

18 comments:

  1. no jo no..Alexandra jsem znala i před jeho smrtí ale kdyby mi někdo ukázal jeho šaty tak nepoznám, že jsou od něho...a to video jsem viděla teprve před pár týdny, když o něm psala nějaká bloggerka..

    ale mě přijde směšné, jak všichni RIP, a odešel vyjímečný člověk a všichni ho oslavují a blahblahblah..a přitom mě to připadá od Alexandra šíleně sobecké se zasebevraždit, způsobit bolest tolika lidem jen proto, že já mám nějaké problémy mi připadá zbabělé...někde psali, že ho hrozně zasáhla smrt jeho matky a proto se zabil, takže se asi hrozně trápil, že mu odešel někdo blízký a pak udělal to samé svým blízkým..

    a ještě něco : tím, že mu milionpětsettisíc lidí popřeje RIP mu život nevrátí, a myslím, že to všichni ví a proto to na mě působí jako tupá póza, něco jako : ach, ona na blog napsala RIP tak já to napíšu taky, abych byla módní...

    promiň jestli jsem se třeba vyjádřila nějak hrubě, ale hrozně mě to rozčílilo..

    ReplyDelete
  2. McQueen: Absolutní Kunstler.
    Pokrytci jsou a budou součástí lidské existence.
    Avšak psát o nich nic nemění a je už vůbec ne.

    NB: Cíl včerejší noci: accomplished. :)

    ReplyDelete
  3. Lwnko, naprosto souhlasím a taky to jsem tímhle chtěla říct :)
    Lam: Jak pro koho :D

    ReplyDelete
  4. Je to pravda, lepší nic než falešný slzy...

    ReplyDelete
  5. Alexandra McQueena jsem všimla v té době, kdy jsem se dozvěděla o komunitě fashionblogerek a posléze o stránce net-a-porter, což je rok zpátky. Od té doby jsem ho mám ráda, předevím jeho psaníška s prstenama a lebkama. S těma botama přišel až pak.

    ReplyDelete
  6. Alexander patřil mezi první návrháře, o které jsem se začala zajímat:), učitelka nám o něm povídala na výtvarce, ve škole..
    a ač jsem měla jeho modely ráda a je mi ho líto, rozhodně nemám zapotřetí kvůli jeho smrti brečet, psát si na blog RIP atd..

    ReplyDelete
  7. no,tak tvoje potřeba dát všem najevo, že ty si o něm věděla dávno, je stejně pokrytecká, jako nějaké RIP články. Naopak si myslím, že některé bloggerky to napsaly tak akorát, jako třeba Leopardova, spíš prostě smutná info zpráva, ale nikdo se z toho nepos....

    ReplyDelete
  8. Luci. & Natie: děkuju za příspěvky, jak už jsem řekla: vím že je i spousta lidí, co o Alexanderovi věděla předtím.
    Anonymous: Milá/ý neznámá/ý, pravděpodobně jsi nepochopil(a) tento příspěvek. Přečti si jej, prosím, znovu. A zrovna u slečny Leopardové nepochybuju o tom, že je jí jeho smrt líto, narozdíl od jiných, kterým bych to nevěřila ani za mák.

    ReplyDelete
  9. Chtela jsem reagovat na ten predchozi prispevek!!! Ta sukne je proste uzasna!!! :) Videla jsem ji v Topshopu a jinych znackach ale nikdy na nikom osobne a vazne je skvela

    ReplyDelete
  10. Děkuju Suzie, na sukně je naživo mnohem lepší než na fotkách, strašně mě baví jak to peří tak lehounce poletuje pořád :)

    ReplyDelete
  11. Klidně řeknu, že RIP jsem na svůj blog nenapsala. McQueena jsem sice znala, ale jeho tvorbu nijak zvlášť. A nestydím se za to. Takže neřeším, kdo nad tím pláče a kdo ne. Zhruba vím, komu to věřit :)

    ReplyDelete
  12. mi prijdou zase dost smutne takovehle clanky..
    co cloveka nuti, po smrti nekoho, koho tolik lidi obdivovalo, zneuctivat jeho pamatku takovymhle plivanim?
    myslim, ze je mnohem lepsi mlcet, nez kohokoliv (a hlavne neadresne) obvinovat z toho, ze ho mozna nemel rad.. tohle mi prijde hloupe, detinske, vecne "podivejte, ja sem vic nad veci nez vy", zvlast tonem "jsem rada, ze jsem ignorant a skoro nic od nej neznam". tim spis, pokud se jedna o neci smrt. kam zmizela ucta?

    /a ano, pisu to i proto, ze me osobne jeho smrt prijde jako ohromna ztrata pro fashion svet, jeho jmeno pro me doopravdy neznamena jenom lady gaga boty a tohle je uz druhy blog, kde doopravdy nevericne kroutim ocima.

    ReplyDelete
  13. eee: Děkuju za názor a hlavně za to, že je upřímný! Co jsem tímto chtěla říct (co jsem tedy asi řekla špatně) je, jak mi vadí, jak se někteří lidé staví do určité pózy jen aby byli "kůl" a nezůstávali pozadu oproti ostatním, vyčarují si za pět minut a shlédnutí pár obrázků falešnou představu o celém životě jednoho člověka. Proto říkám někteří, rozhodně tím nemyslím (a nikdy jsem nemyslela) všechni. Jen jsem si zas uvědomila, kolik se po něčí smrti vždycky všude vyrojí falešných fanoušků a rozhodně se nejedná o nedostatek úcty k samotnému McQueenovi.

    ReplyDelete
  14. soulasim ! :-) me to treba nezasahlo nijak a popravde pred rokem a pul jsem s nim cetla rozsahly rozhovor a bylo videt, ze ma k tomu sklony, nepusobil stastne, spise depresivne hodne. Jeho tvorbbu jsem nikdy nemusela prilis, zvlaste co zacal parodovat napr chanel z cehoz bylo dost lidi andseno me to prislo stupidni nevim...

    Ale zase chapu, ze nekoho to zasahlo ja bych truchlila dost kdyby se neco stalo Gallianovi napriklad :) Jenze oblem ceskych fahsion bloggerek je, ze pred dvema lety jeste nevedely ani kdy jsou tydny mody :D:D je to vtipne, mnoho holek proste obdivovalo Paris Hilton a oblekalo se...desne....a najednou jsou vsechny desne alternativni, bohemske atd....k zajmu o modu musis prijit podle me pres lasku k obleceni i umeni :-) take me stve jak vsechny pisou o originalite a oblekaji se do pismene stejne. popravde nevidela jsem bloggerku krome tebe ktera by nebyla bud extra vintage anebo zcela punkova jako chodi oblekane modelky, bezfantazijni nuda, :-)

    mej pekny den

    ReplyDelete
  15. nechci se tu nějak "ospravedlnovat",ale článek R.I.P. Alexander jsem napsala také,za prvé proto že Alexandra jsem neskutečně obdivovala(a stále obdivuji) a za druhé protože on si to prostě zasloužil.
    jeho kolekce jsou užasné,všechny do jedné.
    :)

    ReplyDelete
  16. O jeho styl a kolekce se zajímám něco okolo jednoho roku,ale znalcem rozhodně nejsem,i přesto mě jeho smrt zasáhla tohle fakt není fráze...

    ReplyDelete
  17. Drahé dámy,
    a je opravdu třeba se zde jaksi 'ospravedlňovat' tím, jak dlouho ho sledujete vy konkrétně? ;)
    A i když, Adélko, chápu jak to myslíš, tak přesto nezatracuju ani ty, které si všimly Alexandrovy práce až v tom klipu Lady Gaga... ovšem pokud ze sebe samozřejmě nedělají převeliké znalkyně módy, jak řikáš ;)

    ReplyDelete