Velké módní lži

Hned ze začátku chci upozornit na to, že nemluvím o žádné konkrétní osobě. Pokud tedy najdete nějakou podobnost se sebou, tak to znamená, že tam možná nějaká podobnost je. To už je ale na vás. Slabší povahy nechť tento text přeskočí a zůstanou koukat na obrázek.

Poslední dobou si všímám jedné skutečnosti: nejsme upřímní. Lžeme nejen jiným, ale hlavně sobě. Samozřejmě, jde o módu.
Vidím to všude. Značky, značky, značky, všichni chtějí něco s dvojitým "c", cokoliv hlavně ať je to Chanel, všichni chtělí něco s magickými písmenky "LV" a přitom je vidět, že by si to mohli dovolit asi tak za padesát let, pokud by jedli borůvky a spali v jeskyni (a tím ušetřili za nájem). A jelikož si to nemohou dovolit, tak volí dvě cesty: tržnice čili fakes nebo, jelikož jsme kreativní národ (všichni po večerech hltají Rady ptáka Loskutáka), nejjednodušší a nejlevnější cestu: Do It Yourself! Náhrdelník Chanel: 20 kč, no není to bomba??
A já říkám: ne, fakt není, protože to NENÍ Chanel. Jaktože to není Chanel, vždyť to jsou dvě céčka! A já říkám: to, že se navoním růžovou vodou, ze mě kytku neudělá.
Nevadilo by mi ani tak to, že po značkách někdo touží. Já po nich toužím taky. Ale taková už je společnost, jsme zhýčkaní a umíráme touhou po značkách, což je fenomén posledních dvou desetiletí (čili jediných dvou, ve kterých jsem žila a pak se tomu snažte uniknout). Vadí mi ale, že si někdo nedokáže přiznat, že na to prostě nemá a snaží se být cool tím, že je kopíruje. Nejde o nápad z mola, protože přehlídky jsou tady od toho, aby nás inspirovaly, ale o plagiátství log. Milí zlatí, napodobování značek, byť v "home made" podobě, má jméno. Říká se tomu fejk. To je to co mi vadí. Plno lidí se sníží k něčemu, co normálně odsuzuje. Lžou sami sobě, že mají něco značkového. Radši si koupí tři fejkové šátky od Vuittona, než aby si přiznali, že na ně nemají a koupili si tři krásné neznačkové. Není to upřímné.
Je rozdíl v tom, milovat (byť platonicky) nějakou značku a pak jí slepě pronásledovat. Pokud se celý život život oblékáte v levných řetězcích, vaše okolí to s nejvyšší pravděpodobností ví. Je naivní si nalhávat, že není poznat, kde se oblékáte, Poznat to je a to hodně. No a kdo bude za blbce když před ně najednou nastoupíte s "naprosto pravým" šátkem/kabelkou/náhrdelníkem? Oni vám to nesežerou. Pokud si to žerete sami, přeju dobrou chuť.

Update 24.5.2010: Nezmínila jsem ještě jednu věc: znehodnocení mnohdy celoživotníha díla některých lidí.

123 comments:

  1. Ho ho hou...tleskam a skodolibe se (vsem na nez tento clanek trebas i pasuje) posklebuji (ac posmivani rada nemam)... kazdy mame svuj SEN (muj: kabelka PRADA;), ale copak by me "uspokojil" neoriginal - ne! Radeji si pockam - trebas se i dockam!;)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. pravda pravdoucí:)

    když sem si na bílé tričko namalovala dvě céčka a přidala nápis "chanel fake" a dala to na blog, tak jsem za to schytala nemilé komentáře...no co, to mi nevadí, nějakou kritiku snesu, ale proč do mě všichni začali "rýt", když jsem to označila fakem? nepřijde mi na tom nic zas tak špatného mít jedno nebo dvě takovéto trička, pokud se tím teda nechlubím a nevydávám za originál (což je holý nesmysl)

    -s fake věcma z tržiště nesouhlasím, hnusí se mi!

    ReplyDelete
  4. prave minuly tyzden som v skole prezentovala expose na temu la contrefacon...precitala som asi milion clankov, vyskumov a neviem coho este o tejto problematike (ide o to ze to naozaj JE zavazny problem...a to by si ludia konecne mali uvedomit!!)...a musim povedat ze moj nazor sa zhoduje s tym tvojim...a teraz som sa v tom este utvrdila...ty si to tymito zopar riadkami vystihla uplne presne...za co tlieskam....naozaj skvely clanok...kiezby bolo ludi ako ty viac...a kiezby by si ini vzali nieco z tohto k srdcu...

    ReplyDelete
  5. Naprostá pravda, já to vždycky vidím na ulicích, jak si slečna oblečená od hlavy až po paty od vietnamců (nic ve zlém) nese taštičku s logy LV. Mám chuť se začít smát, ale ono je to i k pláči. Já vždycky říkám, že každý fake či napodobenina je vykrádání nápadů návrhářů, takže krádež. Někdo se snaží, přijde na nápad, uskuteční jej, je z toho hit a už se toho chytnou supy a jede výroba napodobenin. Ikdyž je mi jasné, že každý návrh z mola přejde v určité podobě i do neznačkových věcí (viz citace z dábel nosí Pradu). Myslím, že i člověk v neznačkovém, dokáže být krásně a módně oblečený. Moc krásně napsaný článek a více než pravdivý, teď jen, aby se dostal mezi více lidí, než jen mezi fashion blogerky a rádoby znalkyně módy a lidé se nad ním zamysleli.

    ReplyDelete
  6. Dost trefně napsaný post.. Když mi bylo 16, začala jsem číst ELLE, značku LV kolem nikdo neznal a já se mohla zbláznit radostí z plagiátu, který jsem tenkrát za dost velké peníze sehnala v Německu. Přiznávám, přišla jsem si strašně COOL.. pak mu upadly uši, kolem je začly nosit i třináctileté holky a radost zmizela.. sen o pravé ale zůstal.. Někdo haute couture značky odsuzuje jako čistý snobizmus, jenže móda je i o snění, nejen o realitě-nepřestávejme holky snít!

    ReplyDelete
  7. Souhlas, s článkem problém nemám :) možná proto, že ano nevadilo by mi mít Chanelku, ale ano vím, že na ni nemám. A myslím, že k nějakým fake kouskům bych se opravdu nesnížila .. to už pak není vkusnost ale lacinost.

    ReplyDelete
  8. super tutu prasatko, no a muj nazor samozrejme znas.)

    ReplyDelete
  9. žijeme ve světě, kde ve válkách umírají každý den stovky či tisíce nevinných lidí...milióny lidí po celém světě trpí AIDS (o Africe raději nemluvě), všude je násilí, velká část světa umírá na hladomor atd atd atd.....
    a ty tu řešíš, jestli někdo nosí fake či originál těch nejpředraženějších značek, co kdy vůbec vznikly.
    zamyslete se nad sebou, lidi.
    tolik povrchnosti se jen tak nevidí!

    ReplyDelete
  10. Súhlasím, úplne súhlasím. Keď vidím nejakú pani odetú do "fake" outfitu - "LV" taška, "Chanel" okuliatky atď., skutočne - neviem, či mám plakať alebo sa smiať. Nechcem vyznieť opovržlivo. Ale myslím, že AK LUDIA skutočne nemajú (ako napr.ja)prachy na tieto dizajnérske kúsky, tak načo si kupujú napodobneniny? Týmto si viac škodia. A potom to celé vyznie lacne.

    ReplyDelete
  11. Anonym - značkové věci tolik stojí proto, že společnosti platí za výzkum, vývoj, reklamu, materiál apod. a pak si jenom někdo přijde, celé to okopíruje a to je fajn? :) jeď raději odčervovat sirotky do Afriky

    ReplyDelete
  12. Anonymous: Myslím, že tohle je blog o módě - čili, řeší se tu móda, která bezesporu je a vždycky byla povrchní záležitostí, s čímž jsme všichni smířeni a patřičně si té povrchnosti užíváme:) V žádném případě nezpochybňuju vážnost toho všeho, co jsi napsal/a, kdyby to však byl blog o světových problémech, byl by tvůj komentář relevantní ... takhle nikoliv ;)

    ReplyDelete
  13. uplne suhlasim moc pekny clanok :P

    ReplyDelete
  14. Konečně někdo napsal, že trička s dvěma céčkama, které ještě autor hezky vystaví na blogu jako super DIY kousek, je stejný FAKE, jako typické LV kabelky z tržiště, kvůli kterým se rozčiloval o článek níž..
    Nejraději bych těm slečnám z naší školy,a že je jich požehnaně, utrhala hlavy, když vidím, jak si vykračujou s fake kabelkou za deset euro..
    Já sama mám mnoho vysněných kousků, ale vím, že v mých 16 nemůžu kupovat věci za desetitisíce.
    Tito lidi si jen na něco hrajou, a nejspíš si nedokážou přiznat, že když na něco peníze nemají, tak si to prostě NEMŮŽOU pořídit.
    Agnees

    ReplyDelete
  15. To Anonymous: Myslím že je to přehnané, kdyby člověk měl neustále přemýšlet nad tím že někdo někde trpí, asi by neměl šťastný život. Ano, jsou lidé kteří trpí. Ale má to být tak, že já pokaždé když si budu chtít něco koupit, mi má naskočit myšlenka ,,je tolik lidí co nemůže,,? Myslím že ne. Vždy bude někdo kdo se bude mít hůř a tím že člověk přestane třeba řešit módu nikomu nepomůže! Takový je svět je svět.

    ReplyDelete
  16. Úplně souhlasim.
    Koupit si napodobeninu něčeho, co chceme, je jenom prázdný nic. Z napodobeniny nikdy člověk nebude mít takovou radost jako z originálu. Z fake věci je fake radost. Fake radost nikdy nevydrží dlouho, fake věc taky nikdy nevydrží dlouho. Stejně člověk po originálu dál touží, jenom zbytečně vyhodí peníze za fake věc... Takhle na ten originál fakt nikdy mít nebude... :)

    ReplyDelete
  17. A jinak samozřejmě souhlasím, je lepší být oblečený z H&M dostupně, než si hrát na to, že mám ,,pravou kabelku,,. Navíc je to krádež, krádež umění autorů, kteří značky vytvořily. Myslím že si málo lidí uvědomuje, že nejde jen o módu, ale o to, že někdo měl nějaký nápad a ten zrealizoval a vyšel. lidé co nosí plagiáty, vlastně kradou. Kradou ideu, se kterou bylo vše vymýšleno. Jak kdybyste si doma malovali obraz od Moneta a říkali tomu originál Monet.

    ReplyDelete
  18. naprosto souhlasim a článek se mi moc líbí :)

    ReplyDelete
  19. Dobrý článok, úplne vo všetkom súhlasím

    ReplyDelete
  20. pravda :),

    radsej kupit neznackovy kusok co sa znackovemu podoba a je krasny a šik, ale nikde nevisia napisy LV a podobne (tie fejkové), ako plagiatorstvo :), a tiez radsej pelnú vec bez značky ako fejk - síce so značkou - ale kričí to z neho, že nie je pravý až to bolí v oku :)))

    ja si kupujem celkom neznackove a dokonca uplne trapne (penazenku, tasku na netbook, hodinky...) Hello Kitty :) a strasne sa tesim aj z kabelky Hello Kitty z koženky, ktorá ale ešte nie je moja :) (ale bude) :))) čoskoro

    ebay je super :)

    ReplyDelete
  21. ty umíš tak kráásně psát!

    samozřejmě s tebou naprosto souhlasím.. nemám co víc k tomu říct:)

    ReplyDelete
  22. zajímavý článek a ještě zajímavější diskuze...a něco mě zaujalo..spoustu lidí tady píše, že okopírovat návrhářův nápad je krádež, tak by mě zajímalo jaký máte třeba názor např. na kabelky na řetízku inspirované slavnou chanelkou, není to tak dlouho co ji prodávali snad v každém módním řetězci a spousta z nás ji má (včetně mě)..je to podle vás krádež??

    ReplyDelete
  23. doufám jen, že z tohoto článku všichni jasně pochopili, že

    dvě doma namalované céčka na bílé obyč triko ROVNÁ SE(je to samé jako) fejk z vietnamské tržnice

    některé fashionbloggerky, kajte se;)

    Linda B.

    btw Adél tleskám:)

    ReplyDelete
  24. Jsou urcite veci se kterymi souhlasim,ale i ty se kterymi ne. Coz je naprosto v poradku :)
    Nemyslim si,ze by si vsichni ti, co delaji sve home made faky a kupuji si imitace, nepriznali to,ze na to nemaji.
    Vsechny ty veci radoby chanel a YSL byly v pohode, dokad to nebylo vsude. Ted uz me to vubec nenadchne.

    Zkratka trendy je neco do te doby, dokad to nezacnou ´vsichni´ nosit.

    Chapu co jsi chtela sdelit (doufam).
    Preci jenom to kouzlo kabelky od Chanel je jen v te prave.

    ReplyDelete
  25. ... asi nešlo o to že niekto si kúpi fejk čo sa podobá na originál, ale o to, že niekto musí nacpať aj značku na ten fejk... to je smutné, inak fejky v HM a CA či iných lacnejších obchodoch nie su fejkami ak majú svoju znacku, sú
    "to co je práve v mode, inspirované velkymi znackami"...

    alebo sa mýlim???

    ReplyDelete
  26. Krása těch pravých věcí je mimo jiné v provedení. Kdo si koupí šunt, má šunt, a žádná umělá značka to nezachrání. Kůži od uměliny rozeznáme všichni.

    Adélo, výborně napsaný a hezky vypointovaný článek. Jen do nich;-)

    ReplyDelete
  27. Myslim, ze Julie to vystihla nejlepe.

    Je zvlastni, ze jednu dobu jsem po tehle znackach hrozne touzila, ale ted uz je mi to nejak jedno. Samozrejme sleduju jake trendy tyhle znacky vytvareji, ale uz nesnim o tom je mit.

    Ja uz ted vlastne snim jen o vecech z American Apparel a ty jsou pro me cenove dostupne (hlavne na ebay) hahaha :).

    Kazdopadne dobry clanek:)

    ReplyDelete
  28. pěkný článek! minulý týden jsem dostala ,,LV '' vizitkář od tety ze Španělska..co já vim jestli je pravý nebo ne,já to nepoznám...ale silně pochybuju,že by to bylo pravé.Udělala jsem si z toho alespoň užitečnou věc na svou miliardu vizitek =)
    Já bych ani nemohla nosit kabelku např. Chanel kdybych veděla, že je to fake..nebo,že by to bylo dost poznat, že to fae je....připadala bych si asi jako debil..radši mám svojí plátěnku ze sekáče :D


    Souhlasím i s Kláru du salon..

    Jo...včera jsem tě viděla na Andělu %) jdu.... a najednou vidím krásné červené botky,kouknu nahoru a krásné šatky, a pak si všimnu známeho obličeje =)prostě si to byla ty s kásným outfitem =)uh
    parááda =)

    ReplyDelete
  29. Souhlasím s článkem a je krásně napsaný, ALE ty co tydy píšou jak je to krádež atd. tak se nejdřív zamyslete, kolik z vás si stahuje hudbu, kolik z vás si tahuje filmya seriály? Řekla bych, že většina a hledat rozdíl mezi FAKE a originálem mi v této situaci přijde jako blbost..

    ReplyDelete
  30. dobrá ale lídé kteří nemají na to dovolit si ty pravé..kousky , nekupují si levné kopie jen kvůli nátlaku společnosti? kritiky oblečení a vzhledu jsou všude kolem nás v časopisech,médiich a podobně a nemít něco značkového může pak těmto lidem připadat jako hřích,nebo společenská sebevražda..takže kdo nám nakonec lže, my sami nebo média která nám ty drahé ..diory,chanely apod. každý den strkají pod nos?

    ReplyDelete
  31. napsaný je post moc hezky, o Tvém talentu a sympatickém sarkasmu jsem nikdy nepochybovala, ale... aby nedošlo k omylu, nikdy v životě jsem ani na minutu nezatoužila vlastnit LV či Chanel artefakty. proto je mi vskutku šumák, jestli někdo nosí fake nebo originál. tohle je prostě věc názorů a věc každého jednotlivce. proč se blogerky o módě tváří, že všechno vědí nejlíp? Adélo, prezentuj se dál, protože tak, jak se prezentuješ, mě to baví, líbí se mi Tvůj styl, ale proč si tak všímáš a řešíš ostatní? neříkej mi, že sis v životě nestáhla nějakou music, film, seriál z netu... tím jsi na férovku porušila zákon, taky jsi normální plagiátor (argument, že tohle jsi nikdy neudělala, neberu, dělá to každý) // zůstaň u psaní jako takového, kterého ses držela doposud a nesnaž se řadit se tímhle "fejk-nefejk" rozčilováním se do davu nanynek, kterých je nejen na internetové louce spousta.

    btw kočičky, jak poznáte tríčo z tržnice od trička z HaM, když obojí má cedulku "made in vietnam/bangladesh/..." na první pohled na dívce z ulice?;)

    ReplyDelete
  32. Tak táto diskusia sa rozbehla poriadne.
    Takže pre začiatok - LV sa mi nepáči, nechcela by som ani originál. Prečo som začala práve LV? Lebo sú najkopírovanejšie. A nechápem, čo na nich kto vidí. Denne stretávam najmenej jednu školopovinnú dievčinu s týmto logom na kabelke. Alebo aj s iným a inde, na okuliaroch, tričku - kde príde.
    Ak chcú nosiť fejky, nech ich nosia. Mne je to jedno. Veď každý vie, že to fejk. Nechcite mi nahovoriť, že u nás na Slovensku, alebo u Vás v Čechách si môže bežná žena dovoliť nosiť značkovú kabelku, topánky - či čokoľvek, čo má na sebe zavesené, prišité či inak uchytené nejaké známe logo. Väčšina z bežnej populácie rieši najprv nájom, potom jedlo a ostatné veci potrebné na prežitie. A ak sporí - tak je to skôr na byt, auto, dovolenku (poradie si vyberte sami) ako je pravá chanelka či sandálky od Blahnika.
    Nenosím značkové veci a nemám z toho žiadny pocit menejcennosti. Jediným kritériom, či si niečo kúpim je jednoduché - páči sa mi to. A ak to navyše mám s čím skombinovať, dovolí mi to peňaženka a hodí sa to ku mne - je vyhraté. A je mi fuk či je to sveter zo sekáča, topánky od číňana alebo tričko z New Yorkeru.
    A radšej budem oblečená neznačkovo a cítiť sa v tom dobre, ako byť od hlavy po päty v outfite presne okopírovanom z prehliadkového móla.
    Móda je o prispôsobení oblečenia sebe, nie o prispôsobení seba oblečeniu.

    cafe-deja-vu.blogspot.com

    ReplyDelete
  33. hezký!
    loni v létě jsem viděla stádo milionářských paniček v us a taky jsem snad poprvý viděla všechny ty kabekly šaty a boty opravdu originál nefake - a bylo to znát nejenom z těch konkrétních kousků ale i z toho jak je nosily...a to prostě s fake kabelkou nejde a nefunguje to... a tak pochopení pro kupování takových věcí nemám...považuju to za pokrytectvý...
    navíc - mě se to vystavování log nelíbí ani u těch originálů a po takových věcech netoužím...

    ReplyDelete
  34. Děkuju vám za názory. Tady máte několik odpovědí:

    1. Anonymous: pravda, ale tohle je blog o módě, takže pokud jde o jídlo tak to by možná bylo nasnadě se obrátit na nějakou internetovou kuchařku a tam si stěžovat.
    Agnees: myslím, že málo lidí si je může dovolit v šestnácti a já mezi ně také nepatřím :)
    Anonymous mluvící o Monetovi: krásně vystiženo
    Anonymous mluvící o řetízku na kabelce: to tak úplně krádež není, krade se logo, nebo patentovaný nápad a tohle bohužel (naštěstí :) patent nemá
    Julie: svatá pravda!
    Danny Rose: taky svatá pravda! :D Taky získávám pro AA určitou afekci
    Yell Jahodová: brzo tady budou fotky ze včerejška, tak snad se ti budou líbit :)
    Aneta: časopisy a média obecně jsou továrna na sen. Krásná iluze, kterou nikdy nebudeme vlastnit a sami sobě namlouváme, že to potřebujeme.
    Terka: řeším ostatní a jejich chyby protože mým životním cílem je udělat tento svět hezčí (a nemyslím to ironicky :)
    Erika: moc se mi líbí tvůj přístup a i stvými názory souhlasím. Je fakt, že málokdo si to může dovolit, tim míň holek v mým věku

    A ještě bych vás chtěla poprosit, aby jste se podepisovali. Takhle je těžké se v tom orientovat.

    ReplyDelete
  35. Krásný článek Adél, tvůj způsob psaní je prostě skvělý.

    Moje reakce na diskuzi?
    Na jednu stranu máte pravdu. Fakt, že v časopisech ale i na internetu a v televizi denodenně narážíme na kočky s dlouhýma nohama, kterým vévodí vysoké jehly světových značek a celý model by přišel tak na čtvrtletní příjem průměrného občana je zřejmý. Ale copak je móda jen o značkách? Je někdo hezky oblečený když se navlékne do 'něčeho' jen proto že je to Dior? Podle mě je móda a to všechno co nás všechny tady baví spíš způsob vyjádřit svůj názor, kreativitu, originalitu. Vždyť třeba tady Adéla má krásné modely a mě osobně v nich nechybí žádné LVéčko ani jiná značka. V čem by byla lepší? Vždyť kouzlo blogů je v tom že obyčejné holky co mají prostě rády módu kombinují ty dostupné věci.

    Která z nás někdy nesnila vyjít si ven s Chanelkou na rameni, ale to asi dlouho zůstane jen snem. Snížit se na fake je ponižující, ale sen vám to nesplní.

    Co by to bylo za život, kdybychom neměli sny?

    (worea.blogspot.com)

    ReplyDelete
  36. Mluvíš mi z duše...vždycky šilhám úděsem, když vidím ty frajerky jak se plahočej zamaštěnou sockou a v ruce LV kabelku...je to trapný a ubohý.

    ReplyDelete
  37. Pravda, pravda Adél. Falešnou LV kabelku vidím už z dálky a je to k smíchu. Prostě je to tak, že TI slavní módní návrháři mají tu módu tak drahou a ne každý si ji může dovolit a ti co nemohou tak:-jestli někdo opravdu chce kabelku např. Chanel tak si přece nekoupí fake, protože bude vědět, že to není Chanel!
    Oblečení nakupuji v obchodech typu H&M, Tally Weijl..a zatím jsem spokojená a až jednoho dne budu mít na kabelku od YSL, budu vědět že mi to za to stojí ;)

    ReplyDelete
  38. Pravda pravdoucí, Adél! Značka přeci neznamená jen to, že si koupím "LV" nebo "CD" nebo jiná písmenka hodně viditelně vytištěná. Kupuji si tím i (hlavně) tu kvalitu! Dnešní společnost je "vychována" jako konzumní - všeho je moc - obchodní řetězce jsou přecpány oblečením, které je vcelku hezké a nestojí moc peněz. Ovšem kvantita na úkor kvality!!! Proto si radši připlatím i pár tisíc, aby mi kabelka vydržela po více sezón a nemusela jsem přešívat švy na tričku už za týden. Má-li někdo rád jakoukoliv módní značku a kupuje si její padělky, pak je to na pováženou, protože právě tím své ikoně moc nelichotí a sám sobě taky ne:)

    ReplyDelete
  39. btw ještě dotaz ne na Adélu, ale vy ostatní. LV fejk pozná každej, to je profláklé, ale ostatní fejkové značky poznáte?;) nepoznáte! a Adéla si protiřečí, LV či CC fejk jí přijde společensky nepřijatelné, ale fejková Chanelka je cajk jen proto, že na ní není logo? ale běž! je to úplně stejnej fejk. jen omluvitelnej, když to tak nosíš? // nechci tu zbytečně vířit vody, ale dělat svět krásným mi nepřišla prostě jako dostačující odpověď. taky bych chtěla dělat svět krásnější tím, že lidi budou chytří! a mám chodit a hustit jim do hlavy, že jsou pitomci, kteří neumí pravopis, neznají veškerá evropská hlavní města, nečtou a o dějinách ví kulové? takhle to nejde! každý je nějaký.

    ReplyDelete
  40. Nemůžu než souhlasit!! Moc hezky jsi to vystihla :).

    ReplyDelete
  41. aaach...nechpem na co to všetci riešia aešte to označujú za VELKY PROBLEM NASHO SVETA, CLOVEK CO AM FAKE MUSI BYT UPLNE PRAZDNY VO VNUTRY....celkovo nemam doma fake nic, netuzim po tom a netuzim sa vystatovat tym ze sm si kupila kabelku LV a na kabelke mam XL,(nie je myslím až taky problém ked chce si na to zarobit dve vyplaty postacia)) ale je mi to uplne suma fuk akurat sa tak zsmejem na bebnke ktra pride na party nastajlovana rozprava keci o tom ako minule si kupila prsten v alo diamonds ale akosi jej hrdzavie, kabelku LV jej kupila frajer na BMW a rada nosi boty COCO..je to len an zasmiatie ale nebudem to povznesovat ako PROBLEM SVETA a podobne...myslím ze riesit takúto vec je samo o sebe dost primitivne kto si ma nech ma...akurat je smutne ze modne domy ktore vyrabaju rocne 200 tisic na tom utratia a nemaju si potom za co kupovat chleba...(dufam ze niekto pochopil ze to je ironia)...nevadí žite si vo svojom svte...a keby este chcel niekto sa obut do toho ako som FASHION UNDERSTAND...POHROMA MODY ôebo vravim to co vravim tak...mi to je fuk... ked chce byt clovek originalný treba vsádzat na seba

    ReplyDelete
  42. ...bože chráň aby som si dala na blog vec co som robila nemyslím tým kabelku LV domácej výroby, ale plátno a šablony ako stret art na potlačenie konzumnej spoločnosti (MC fake, LOUIS fake,COLA fake, COCO fake..a pdobne...)...by som bola ako odsúdena do zatratenia, ze robím niečo kde je umiestnené LV CC alebo iné písmenka a slová :D

    ReplyDelete
  43. Také souhlasím. Kéž by se nám všem jednou ten náš velký značkový sen vyplnil! :-)

    ReplyDelete
  44. Zdravím,
    já jsem povoláním učitelka - takže peníze nic moc ... moje doma je v H&M, Camaieu, Promodu. Přesto mám LV od manžela k narození dcery - samozřejmě origoš .... takže pokud mě potkáte v obyč bílém tričku, svetříku, džínech a balerínkách od Bati - s LV v ruce - budete ji automaticky pokládat za fake ? Protože nejsem "vystajlovaná" z Pařížské ? Tak totiž některé příspěvky vyzněly ...
    Karina

    ReplyDelete
  45. Jedna moje kamarádka dostala pravou vuittonku. Bojí se ji nosit, protože by si všichni mysleli že je to fake (to tím že je to jediný takovýhle kousek v jejím šatníku). Takže si myslím, že pro lidi co na to nevypadaj je asi výhodnější si koupit fake:D. Ale jinak s tebou plně souhlasím, je to prostě vrchol nevkusu

    ReplyDelete
  46. Myslím, že tady toho zaznělo až příliš... Pravdou je, že tyhle LV fake tašky jsou směšné. Na tohle téma bylo napsáno mnoho článků, ale zarazila mě ve všech těch komentářích jedna věc. "Móda je povrchní, s tím jsme všichni smířeni." - Takto podobně se snaží svůj názor obhájit jedna z přispívajících. A tak mě k tomu napadá: Nejsou tyhle módy chtivé holky povrchní taky? - a to jim vážně nevadí?

    Pamatuju období, kdy se to rojilo články ve stylu, jak netolerantní češi jsou a zírají na "originální oděv" dané slečny. A nepatříte tímhle stěžováním a opovrhováním taky k téhle sortě lidí?

    ReplyDelete
  47. povodne som sa do tejto debaty nechcela zapajat, ale po precitani celej diskusie mi neda sa nevyjadrit.
    Na zaciatok chcem povedat, ze Adel, tvoj blog sledujem skoro od jeho zaciatku a koli tvojim modnym kreaciam, ani nie tak koli tvojim slohom a zamysleniam, ktore si sice precitam ale nepovazujem za nieco umelecky hodnotne. Neber to ako vycitku, tvoj blog mam rada, ale obcasne slohy na ucet fejkov alebo modnej zaostalosti cechov su podla mna mierne nepotrebne. Nebavi ta vynikat? Nemyslim ze to je take zle, ze ked si das na seba nieco v nasich koncinach neobvyklejsie, tak ludia po tebe hadzu paradajky, maximalne na teba trocha dlhsie zizaju. Ako vies ze to nieje preto ze tvoj neobycajny otfit ich zaujal a chcu si ho blizsie prehliadnut?
    Aby som sa dostala k teme, otazka fejkov podla mna nieje az taka zavazna. LV kabelku by som si nekupila aj tak, je podla mna nevkusna. Co sa tyka chaneliek, nepovedala vasa milovana kopirovana Coco, ze by zaplakala v den keby ju niekto neokopiroval? Ano povedala,a to prave preto ze je to pre nu pocta ze jej napad a navrh sa paci sirokym masam, co je nezvycajne pri vacsine modnych kuskov, pretoze sa tazko dostanu k sirsej komunite ludi. Tym neobhajujem lacne fejky, chcem tym len povedat ze inspiracie a navrhy si mate brat z modnych prehliadok. Vsetky tu vravite o kopirovani LV a chanel, ale co ine je tak velmi kopirovane? Kolko z vas, co tu teraz nadavate si pojde kupit do zary a h&m veci inspirovane novou kolekciou Miu Miu so vzorom zvieratok?
    Tymto dlhym monologom chcem povedat, ze tento problem je naozaj velmi nadcenovany. Neberiem ako tragediu, ked sa niekto inspiruje ikonickymi vyrobkami modneho priemyslu. Ale plati, ze styl je nieco, s cim sa clovek narodi. Bud ho ma alebo nie. Ak ho ma, tak sa dokaze krasne a zaujimavo obliect aj za par korun. Ak ho nema, tak mu nepomoze ani 40 2.55-tiek ani 10 parov Loubutin-iek.

    P.S. pre slecny ktore sa pravdepodobne do mna pustia kvoli kritike Adel, chcem povedat ze keby sa mi nepacil jej styl a kreacie, tak by som na jej blogu nebola, nesledovala ho na bloglovin a nepisala tento komentar. Ale je rozdiel uznavat niekoho styl a bezhlavo suhlasit s niekym len preto ze nemam svoj vlastny nazor a preto prijimam nazor niekoho ineho.

    Barbora

    ReplyDelete
  48. Ahoj Adelo, diky za zajimavy prispevek. Dnes jsem videla v Zare kocici saty jak pod kopirak od Miu Miu. To mi osobne prijde fakt ujetost. Vim, ze tyhle retezce kopiruji navrhare, a je ok prevzit nejaky napad a adaptovat ho po svem, delaji to navrhari i mezi sebou, ale mit uplnou kopii neceho, co jsme videli na runwayi mi prijde uz trochu moc.

    jeste bych se rada vyjadrila k prispevku sophie. toleranci k nemu, kdo je obleceny jinak a originalne, je na miste vyzadovat. ten clovek nedela nic spatne. ale clovek, co nosi ponozky v sandalich dela neco spatne, stejne jako ten s fake logy.

    ReplyDelete
  49. Fíha, ani to nečtu, nečekám odpověď...ale...myslíte si že materiál na LV kabelky se vyrábí tak, že potetují živé zvířátko a pak to použijou? ;-)
    Jasně napodobeniny jsou ... a je to krádež...ale děvčata, kolik máte v počítačích hudby z originálních CD? A kolik máte filmů? Žádné stresy, nasere to, to ano, zvláště když vy máte originál a lidi si myslí že je to fake a nebo když na originál šetříte a kolem vás se přelévá tupé stádo pomalované značkama. Ale víte jak to je, zvláště v Česku :-*

    ReplyDelete
  50. Reakce na Anit: poslední věta mě mírně zaskočila.. "ale clovek, co nosí ponozky v sandalich dela neco spatne"
    To snad nemuzes myslet vazne? Co dela spatne?
    Jinak v podstatě plně souhlasím s anonymní Barborou :)

    Zuzana.

    ReplyDelete
  51. Ahoj,
    tvůj blog se mi líbí a sleduju ho pravidelně.
    K tvému článku: samozřejmě, že falešný kabelky světoznámých návrhářů jsou zlo a špatnost, ale není celý HaM jenom fake?
    A to nemluvím jenom o HaM...
    Moc se mi líbí tato skupina facebooku s názvem, se kt. se ztotožňuji:
    No tienes unos Jimmy Choo, hija: tienes otra basura del H&M

    Kolik lidí denně potkám ve falešných botaskách Victoria, popřípadě Keds, a kolik lidí si vyjde na ulici ve falešných Wayfarerkách a úplně samozřejmě je nazývají Ray-bany?
    To si pak připadám jak úplnej blbec, když za to utratim velký peníze a vedle mě na zastávce stojí holka v tom samym a o tisíce levnějšim.
    Tohle mi přijde jako větší problém, protože jak tak koukám, tak většina fashion znalkyň faky LV kabelek přímo odsuzuje, ale kolik z nich doma nemá jedny tyhle brejle nebo botasky.
    Přijde mi, že je jedno, že nejde o plagiát, pokud to nemá logo té dané značky, je to prostě fake jako prošívaná kabelka na řetízku

    Ano, přiznávám, že je můj názor obdobný jako názor anonyma z 2.49

    KT

    ReplyDelete
  52. Zuzana: dela spatne to, ze vypada nekulturne. nikde jinde na svete tohle neuvidis, je to buranske. tak to je na tom spatne.

    ReplyDelete
  53. Ahjo, já bych to prostě neřešila, akorát se budeš vztekat a zkazíš si náladu. Ty holky budou ty kabelky nosit tak i tak, svojí "high society image" nezahodí jenom kvůli nějakýmu článku, podle mě ani nečtou žádný blogy. Myslím, že svět bude krásnější, když se každý den všechny vzbudíme, vezmeme si svoje kabelky z Hm, Zary, Topshopu a já nevim od kud (které přece mnohem líp reprezentují naše mládí než LV a Chanel), a budeme mít pěkný den. Praha bude mnohem hezčí, než když budeme pořád jenom brblat jak se nám to všem nelíbí.
    Make fashion not war (mňau)

    ReplyDelete
  54. Jen "skromně" vyjádřím svůj názor...
    Takže.. Za prvé. Je ta největší píčovina vyhodit několik desítek tisíc za kabelku. Pokud někdo má peněz tolik, že s neví co s nima, tak prosím. Móda je jeden z mých koníčků. Ale doprdele. Holky, dávat takovejch desítek tisíc do hadrů, jen protože je to chanel? Vždyť si můžu koupit pěkny oblečení v haem o 90% levnější a nakonec bude vypadat uplně stejně. Co se týče kosmetiky, vyjde to také podobně. Kdyby ty prachy šly radši do něčeho užitečnějšího, achjo. Jsem zhnusena dnešní posledlostí modních značek, dnešním materialismem.. PS: Nechci tím nikomu zvednou mandle, leč tohle zvledlo mandle mě. takže.. Radši nic, než chanel. tradá. Linda

    ReplyDelete
  55. o skvele ako saniekto do man obul ako vravim an tieto dievcara primitivne...AK CHCES VEDET AJ JA MAM BLOG AMODE SA VENUJEM NEJAKY TEN ROK..ale to ej jedno nikomu nepresadzujem tento nazor ale enbrem modu ako nieco cim vyniknut (aj ked vravim enchcem vynikat) ale poukazat na vacsie problemy ako to co sa riesi nejaky ten mesiac a riesia to uz na akzdom kroku...mojou modou poukazujem ekd tak uz na recyklaciu lebo to je vec ktora zastrasuje anici okolie, poukazat na zivelne pohromy a tak aj na socialne problemy a povedzme si to anrovinu nie jeden cinan si moze kupit misku ryze za to ze usije jednu vuittonku tymto enchcem presadit kupujte kupujte fejkove kabelky ale chcem tým povedat ze vy sa tu stazujete ako je lepsie mat original...ale tymto originalom dobre napr LV prispejeme len Marcovi an to aby mohol si kupit nove avto :) a to nie je zavist...radsej budem mat rada undergroundových modných dizajnerov ktorý viem ako to robia preco to robia ako lôudi ktorý robia a robia pre ludi aby vynikali iba tym ze aha ja to mam...napr vuittonka tak komercný otrepaný výrobok ze aach...ale je mi jedno ci niekoho zaujima moj anzor aj ekd vela ludi od tialto asi moc nie..lebo kopia kopia a blablabla..kopia...a som proti fake ale dievca co napisalo koment sa mi velmi pacilo aj tak si budete kupovat okuliare nazyvat ich ray ban-kami, a nehovoriac o návalcitom teraz áém svetrikoch :D :D ktoré vobec neisu miu miu kopiu..ale nechajme sa len prekvapit ktora ,,fashionissta si ho dá prva´´ :) a nechcem nikoho urazit mojimi bludmi vazne len vodu kazem vino pijem :D ale inak obrazky si rada pozeram take som aj sledovatel tohto blogu .. :) a big kontroverzny clanok :D o to nam slo nie?..ach jaj :)

    ReplyDelete
  56. naprosto souhlasím.rači nemit vubec a jen toužit než ubohý fake...

    ReplyDelete
  57. Souhlasím s článkem...Miluju když jdu po městě a vidím támhle holku s LV pásečkem támhle s Chanel taškou, k tomu pěkně New Yorker hadry a jde se... tomu se vážně musím smát... popravdě kámoška se taky prochází s LV, D&G atd.... Jenže u ní vážně vim, že nemá fake....což ji sice trochu závidím( co si budem povídat, slinky tečou), ale o to víc se směju těm holčinám s fejkem....přiznávám, že před pár lety sem taky zvažovala nákup něčeho takovýho..bohudík se to nekonalo....teď bych se musela propadnout hanbou

    ReplyDelete
  58. to Katherine: bylo by to strašné společenské ztrapnění se, co?;) asi bych nosila do smrti na hlavě pytel a už bych nikdy nemohla mezi lidi.

    ReplyDelete
  59. Adélka má velice zajímavé kecy. :) Bavíš mě. :)

    *blaženka

    ReplyDelete
  60. Adélo, ty asi nejsi moc chytrá, fakt.... (mimochodem nevím, jestli je chyba u mě nebo nekde, ale některým tvým rádoby vtipným odpovědím fakt nerozumím, protože jsou trochu mimo mísu)!

    ReplyDelete
  61. 1) Trošku nechápu ódy na tento článek. Adéla má sice styl a talent, ale tento článek je po stránce jakéhosi sdělení zcela o ničem, miliónkrát omílané téma, LV fejky blá blá blá....
    2) kočičky, to by mě zajímalo, kde se oblékáte, když mluvíte o krádeži....Zcela normální koloběh módy je, že přehlídková mola => řetězce typu HM, Zara topshop => až to potom zkopírují i ty nejlevnější značky a vietnamci. Všechny obchody, ve kterých se vy bloggerky běžně oblíkáte mají vše zkopírované z mol. Co balmainovská ramena, nařasené rukávky,nápadně zdobené baleríny atd. atd. Módní trendy jsou tu od toho, aby se dostaly mezi lidi. Těžko by návrháři tvořili jen tak z voleje....Zrovna tak řetízková kabelka souvisí nejen se Chanelem, ale i s určitým trendem, jinak by se už kopčila dáááávno nemyslíte?

    Karina a podobní....nebojte se nosit, pokud máte origoše....kašlete na to, VY víte, že máte origo a to vám stačí....taky nosím značky (teda v trošku nižší cenové kategorii, jsem studentka :D ), který má tak 80% lidí v čr fake a je mi to jedno, já mám origo a to mě stačí :)

    ReplyDelete
  62. pravda pravdouci. jenže je těžký, když se oblíkáš ve stylu h&m, zara atd, a pak doneses bryle original dolce a gabanna, aby se na tebe nedivali pres prsty, a neukazovali si ona ma fejk, haha ..

    ReplyDelete
  63. Souhlasím s Dasou,tohle téma je naprosto nudné a stokrát omílané ,nevim ze vas porad bavi o tom diskutovat....chapala bych to kdyby si Adel chtela zvysit navstevnost na blogu,ale to podle me urcite nepotrebuje

    ReplyDelete
  64. Jojo, jak bych si přála mít něco takového, ale vždyť je to zbytečný! Nádherně obléct se dá i bez "LV" a "C"...:)

    ReplyDelete
  65. Máš pravdu =) souhlasím úplně se vším =)

    ReplyDelete
  66. Souhlas, pokus o hlubokomyslny clanek nevysel, a kdyz chces aby byl svet krasnejsi, zacni u sebe.

    ReplyDelete
  67. Koupila jsem si repliku Givenchy Nightingale z beubag za 159Ł. Je kožená, kvalitní, praktická. Koupila jsem si z nouze, protože tady prostě žádný výběr kožených kabelek není. Odmítám cokoliv s logy, nápisy, kovovými cvočky a pod. Chci jen kvalitní koženou tašku kolem 5000kč, nic víc.

    ReplyDelete
  68. jasný, tohle je všechno pravda..podle mě zakoupení fejku nebo vytvoření čehosi s logem té a té značky je prostě hrozná neúcta k veškerý tý práci designerů a celý tý značce..ale určitě jste si všimly, že ted to "fejkovství", hlavně třeba na lookbooku, povýšilo na módu...už hodně lidí má na vsém tričku dvě "céčka" a pod tím napsaáno fake..

    ReplyDelete
  69. Ta poslední věta je nejlepší :D Krásně jsi to vystihla. Máš naprostou pravdu, já sem ráda za to, že mám jen jeden originál protože k fejku bych se nesnížila. Cítila bych se v tom špatně. Nejlepší je když vidíš nějakou socku s LV kabelkou :D

    ReplyDelete
  70. Myslím, že je velký rozdíl mezi inspirováním se a plagiátorstvím. Ta hranice je někdy možná těžce rozeznatelná, ale pak je na každém, aby posoudil kam až je ochotný zajít. To, že se jedná "o téma nudné a stokrát omílané" mi přijde nanejvýš smutné, protože to znamená, že si málo lidí z něčeho poučilo.
    Další věc je, že originály jsou poznat na sto honů (přeci jen tam jsou věci, co Asijci nedokázali zkopírovat nebo nedotáhli k dokonalosti) a nevidím důvod je nenosit.

    ReplyDelete
  71. To ne, to se trochu pleteš Adél(o). Asiati jsou napřed i v plagiátorství, imitátorství. Minulý týden, poslední číslo Reflexu, článek Čína mezi námi . !!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  72. Bože?:D Pardon, ale jestli bych někdy dostala kabelku od Chanel tak bych jí prostě nosila i kdybych nic jinýho značkovýho neměla :D a co jako že by to vypadalo, že je fake nebo že je vidět že na to nemám? :D HOLKY! Proberte se! Chcete nějakou kabelku, boty (značkovou tedy) tak ji budu nosit, protože se mi líbí a mám ráda třeba toho návrháře a tečka.
    Mít doma ve skříni krásnou kvalitní značkovou kabelku a nenosit ji, PROTOŽE BY TO NĚJAK ŠPATNĚ VYPADALO...fakt ne:D

    ReplyDelete
  73. Klára du salon: Reflex normálně nečtu, ale seženu a tohle si přečtu :)
    Christie: jo, ale to podezření by tam (zazačátku) bylo.

    ReplyDelete
  74. Fake se stává Fejkem v tu chvíli, kdy produkt tvrdí a předstírá, že je pravý produkt (ručně udělaný, luxusní), kde vidíte špatnou verzi originálního loga.
    Tím pádem, obvykle když kupujete třeba LV kabelku někde jinde než li z butiku, tak potřebujete certifikát, že je pravá. Zbytek je Plagiát.
    O tom tady Adéla z části píše. (Teda jestli se nemýlím.)

    Kočičky , které Zara dala potisknout na letní šatičky tím pádem nejsou fakem. Na zadním štítku není vytisknuto "MiuMiu", ale Zara...

    Inspirace ≠ Plagiátorství

    A jen tak pro zajímavost, sám Armani si při svém výletu do Číny zakoupil kopii svých rádoby originálních hodinek za 21$, proč? Tvrdil, že byly perfektní kopií jeho originálů.
    Plagiátoři se čím dál tím více zdokonalují a je to jen otázka času, kdy kopie budou skoro tak dokonalé jako ty originály.

    ReplyDelete
  75. NELA!!!!!!!!!už som napisla že napriklad ja som chcela ukazat na kopirovanie znaciektak som spravila apr street artov ( vies behaz zo sprejom a sablonou a tak...) kde bolo umiestnen velke LV a pod tym louis fake ((!!!a išlo mi o poctu tomu a ty mi povieš ako ej to neucitive??!!!!ty asi vela veciam este nechapes to akoze teraz kazdy clovek napr umelec ktory tvori svoje diela s nejakou myslienkou ma prestat a aj ked ide o recenziu lebo je tam pouzitie nejakeho loga??...asi toho este moc nevies...ach ajj a lookbook podla man je celkovo o nicom o pretvarke na damicky poznam baby ktore chodia ku mne na skolu v skolu ani neviem ze su a na lookbooku herecky ..hm :/

    ReplyDelete
  76. a teraz každe dievča tu bude rozpravat o tom ako doma jednu originalnu abelku ma a seci su socky nepotrebujem rozpravat o jednoma a zakoncit to mam doma jednu originalnu... :D akoze nechcem byt ta ale aj tak som taka a bohvie co kdo doma ma o TO TU NESLO to je sockarske :D

    ReplyDelete
  77. Mně se pravidelně dostává do rukou díky spolužákovi který je pravidelným čtenářem.

    (Každopádně tohle číslo fakt stojí zato. Součástí čísla je totiž sbírka komiksů ´Papalášovi´ která mě skutečně pobavila. )

    ReplyDelete
  78. Adel, ja te v tomhle uplne nejvic podporuju :). Je mi jasny, ze to pro Tebe nic neznamena :D, ale je to tak. A jsem uprimne a mile prekvapena, kolik holek tu vyjadrilo souhlas, akorat mam pocit, ze je nikdy nikde nevidim potkavam jen ty s fakes.
    Jinak co se tyka reci o tom, ze nakupovani drahe mody za desetitisice je nesmysl, je stejne, jako kritizovat lidi za to, ze si misto Trabanta koupi BMW, rozdil tam proste je a hotovo.

    ReplyDelete
  79. Vo veľa komentoch padlo slovo "socka". Ak som ho správne pochopila (predsa len čestina dnešných násť-ročných je už aj pre mňa niekedy ťažká káva) v kontexte to znamená niekoho o sociálny stupeň alebo viac stupňov nižšie ako je Váš.
    Ak je to tak, tak si všetky, ktoré toto slovo bežne používajú uvedomte, že pre ženy nakupujúce skutočné značky v skutočných metropolách módy (nie v nadnárodných reťazcoch)ste za socky považované Vy.
    Nesúďte iných, ak nechcete byť súdené inými.
    A neberte to osobne, je to len poznámka na okraj.

    ReplyDelete
  80. stokrat zminen, tisicekrat probrano ... nic revolucniho v rozhorceovani se nad nepravymi vecmi :)

    ReplyDelete
  81. Vřele doporučuji knížku od Naomi Klein(ové) jménem BEZ LOGA...od krokodýlů, přes Nike až po Mekáč, publikace přináší fakta záživnou formou, zvlášť když sama autorka přiznává, že dřív sama byla v zajetí značek...Kristýna

    ReplyDelete
  82. Souhlasim a smekám!!:))
    Stručně,když na něco nemám tak si to nekupuju!!
    já si ráda někdy koupim nějakou maličkost od D&G,Armaniho,Eda nebo jinejch značek..samozřejmě to s tim neni třeba přehánět a věci taky umět kombinovat..:))
    Nejsem zrovna holka,co by potřebovala mít všechno značkový ale proč si jednou neudělat radost?;))

    ReplyDelete
  83. Holky, když se Vám tak hnusí krást cizí nápady, tak doufám ani nestahujete nelegálně muziku, filmy, seriály... Protože to je úplně stejná krádež jako fake kabelka. Pokud jste tak zásadové v případě falešných značek, nebuďte pokrytci a přestaňte krást úplně.

    ReplyDelete
  84. Já mít origo LV (ač po ní netoužím, lákají mě jiné, ale za mít prachy tak po Mahině XL skočim jak po uzenym) tak ho nosím hrdě a prdím na nějaké soudy okolí. Myslím, že holky co vídám na blogách kolikrát vzbudí víc negativní pozornosti než toto....

    Jen mě zajímá jedna věc - uvědomujete si, že jsou fejky a fejky? Asi se tu bavíme jen o těch za čistapade z olomoucké a spol.
    Ale jsou i dobré repliky, které musí posuzovat skutečně znalí v oboru podle nejtiternějších detailů, náhodou některé replica bags/nebo přímo fake jsou krásné kožené tašky a i to za ceny vyšší než bych byla za kabelku ochotná dát (já dám do 2000). Opravdu si všechny troufáte tvrdit, že byste poznaly takový fejk z 10 metrů? Já se nestydím přiznat že já ne.

    ReplyDelete
  85. Jo a teď řeknu velké klišé a pravdu, protože mám pocit, že to některým z vás ještě nedošlo....není to o hadrech z HM, botách z Bati atd....člověk musí mít vkus a umět nosit co má na sobě....copak nevidíte, že i nej hvězdy a módní ikony nosí mimo jiné i pár kousků z běžným smrtelníkům dostupné konfekce....??

    ReplyDelete
  86. Enjoying your blog! Really interesting posts and photos!
    The pig in this photo is priceless..I just had to say it! :)

    Beautiful header too!

    Sofia Leo x

    ReplyDelete
  87. amen adelko,k tomu neni co dodat,mas naprostou pravdu.hrozne jsem k osmnactinam pred 2 lety chtela osudovou kabelku :) ale tatinek rekl, ze prece v tehle obchodech nenakupujeme a ze by tomu stejnak nikdo neveril,ze je prava. moudre mi to rozmluvil a koupil mi diamant :D

    ReplyDelete
  88. No, docela zajímavá diskuze...podle mě je celkem zbytečný něco takovýho řešit, protože tyhle věci tady jsou a budou, už se o nich psalo nejmíň milionkrát a podle všeho se lidi nikdy nepoučí. Období zbožňování značek mě přešlo někdy kolem dvacítky, teď mi naopak příjde, že té originality není moc ani na přehlídkových molech a je těžké najít něco původního, autentického. Jo a ještě něco - vzdychání po kabelce od Chanelu je snad to největší český blogerský klišé, co znám

    ReplyDelete
  89. podle me se tohle neda prirovnavat ke kradezi hudby a filmu. vetsina vydelku z cd nejde umelci, ale nahravacim spolecnostem. a kdyz si vezmu, ze za cenu jednoho cd bych mela treba dve trika, nebo ze je to moje jidlo tak na 10 dnu, tak proste z penez co mam, bych si mohla koupit tak dve cdcka za mesic. a s tim, jak hudbu miluju bych se takhle zblaznila. radsi dam ty penize pak do koncertu.

    a fejk bych si nekoupila, protoze proste vim, ze je to fejk. az jednou budu mit nejakou tu SVOU kabelku, budu vedet, ze jsem si na ni musela nasetrit a budu si ji opecovavat. a to se mi na tom libi. tak pro me bude mit nejakou hodnotu. ale at si nosi kdo chce co chce! ja to mam proste takhle.)

    karina: kombinace drahe kabelky, obyc dzin, bileho tricka a balerin zni krasne elegantne. myslim, ze to je to prave! takhle muze klidne vypadat i ten fejk lepe, nez kdyz ma original odbarvena vysolarkovana blondynka v ruzovem modylku. vsechno je podle me o vkusu.

    ReplyDelete
  90. ty si kráva!já naopak obdivuju lidi, co jsou zruční a doma si něco pěkného vyrobí. A k napodobeninám, ty tu vždycky byly a budou...a ti co je nosí, no a? Je to každého věc!
    Andy

    ReplyDelete
  91. ....
    Myslím, že tu toho bylo řečeno až dost, ale pořád se všechny jen opakujete. To žádnou z Vás nenapadne, že kabelka od žádné přední světové značky vás neposune do "vyšší vrstvy"? Tím, že budete mít kabelku s logem LV,CC nebo čehokoliv jiného, ať už pravou nebo ne z Vás jiného/lepšího/horšího člověka neudělá. Občas i když vidím své kamarádky, jak si cupitají v těch nejdražších, ale i nejošklivějších botech, jaké mohly v okolí sehnat se musím prostě smát. Když jsem si prohlédla fotky Adél, tak je ocením daleko víc, než například své, i když jim "chybí" na každé části oblečení značka, tak jim ale určitě nechybí šmrnc :) a o to tu přeci jde :)

    ReplyDelete
  92. krutě pravdivé. dobře napsané :)

    ReplyDelete
  93. Více méně s tebou souhlasím, snad jen mi trochu vadí tvůj pohled na věc. Copak si žena, která se obléká v klasických obchodech nemůže koupit kabelku, na kterou třeba dlouho šetří? ... Nebo nemůže i žena, která se o to nijak nezajímá dostat kabelku LV jako dar (dejme tomu třeba k třicítce?)
    A nemyslím si, že fake poznáš, "fejky" jsou čím dál tím lepší..
    A poslední bod mého příspěvku, moc dobře chápu, jak smýšlíš o slečnách ve věku 14.let, které si vyšlapují v botaskách z Deichmanu a na předloktí se jim pohupuje LV kabelka. Jenomže znám i jednu slečnu, která se obléká v klasickém dnešním stylu mládeže (tričko NewYorker, boty Nike a džíny) a její tatík, který se o ní nehlásí jinak než dárky jí sem tam věnuje něco takového. Proč by to neměla nosit? ... ANO potom už je to věc nevkusu, když si vezme takovou kabelku ke svému outfitu, ale faktem zůstává, že ty jí hodíš do pytle s tím, že je to fake...
    Je to tvůj názor, ale "to so vidíš nemusí být nutně, to co se děje..."

    ReplyDelete
  94. Jako bys to psala za mě! Souhlasím. Přímo se mi hnusí fake! A lidi, kteří to nosí, bohužel, taky. Nejhorší na tom je, že se nestydí sami před sebou! A právě tyhle lidi pak nejvíce pomlouvají. Mě upřímně jsou k smíchu 16leté slečny s kabelkou a páskem od LV. Ano, znám slečnu, která to má pravé, ale upřímně..která z nás, v našich letech, si takovýhle luxus může dovolit? Nevím, jak vy, ale mě rodiče nedávají tak velké kapesné, abych si mohla dovolit koupit psaníčko od CC...a to bych si ho tak moc přála.
    Jsem názoru, že když na to nemám-nekupuju neoriginál. Radši si udělám radost nějakou neznačkovou kabelkou, než abych šla támhle do tržnice a koupila si rádoby Guessovku.
    Tvůj blog sleduju delší dobu, je skvělý a za tenhle článek jsem moc ráda! Tohle je věc, o které bych dokázala diskutovat hodiny a vždy dojdu ke stejnému názoru. Nevidím nic špatného na tom, že nemám takhle drahé věci a přesto mi lidé říkají, že mi to sluší. Spíš bych sama sebe litovala, kdybych si musela něco dokazovat tím, že si budu kupovat fake. A o to jde. Ne o to, že můžu světu ukázat "vidíš, já TU kabelku/šátek/pásek mám, ty ne.," a přitom je to fake.
    A ještě víc se mi hnusí ti, kteří tyto fejky vyrábí a prodávají!
    Hezký den, S.

    ReplyDelete
  95. ...pamatuji si na svojí vysněnou Converse tašku, která stala 2500,-. Mama mi tehdy řekla, že mi jí nekoupí. Měla jsem velkou možnost jí mít, za pár stovek a samozřejmě fejkovou. NE! Šla jsem na brigádu, ušetřila si na ní, koupila jsem si jí, pěkně originál a jakou jsem z ní měla radost. Takovouhle radost ti žádný fake neudělá!
    A to, že jsou problémy v Africe, lidé trpí na AIDS a tak podobně..ano, to jsou celospolečenské problémy, ale to patří asi trošku jinam, řekla bych!
    S článkem souhlasím! Naprosto!

    ReplyDelete
  96. Nechtěla jsem sem psát žádný komentář, ale pro přečtení diskuze musím:
    :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

    ReplyDelete
  97. ...no fajn...tera zuz je zle mat k high najkom s limitovanej kolekcie zle aj kabelka vuitton :D :D :D
    a dalšia vec hej myslimze doba ide tak do predu ze vela dievcat si moze dovolit veci LV,CC.a podbne...ci uz zasluhou rodicom priatelov alebo iných okolnosti..uprimne som s tých ktore by mohli si kludne kupit takuto kabelku ale radsej za tu cenu si kupim viacero kabeliek nez len jendu alebo zrovna cely outfit...
    a urcite nieje NEVKUS ked dievca si dá sportovu kabelku LV k nike high (kamoska to miluje ekd si da bielu LVéčku s farebnými monogrammi k farebným nike shoes)-dotaz nie je to o TOM ze chce byt ,,vecsej spolocnosti´´ ale o tomz e sa to proste hodi paci sa jej to a ked an to ma alebo jej rodiacia ktorý nesu s tych co nevedeia co zo sebou robit su obycajny skvelý manzelský par ktorý dvaaju dcere lasku a aj darceky okrem ineho-a vdaka svojej podstivej prace si to mozu dovolit!!! je to sportove fresh mladistve...nie stale to musia byt opatkya podobne oblecen ababenka..asi enamte prehlad vseobecne ale iba LOOKBOOK STYLE prehlad..smutne...vy fashionistky...


    a este jedna vec:NIE KAZDY CO MA VUITTON KABELKU (ALEBO INA ZNACKA) JE POVRCHNY CHCE BYT NIEKDE VYSSIE,NEVIE CO ZO SEBOU POTREBUJE SA VYSTATOVAT..............********NO MY VSETKýCH ZHACUJEME DO JEDNEHO KOSA!*********VELA LUDI SI KUPI TUTO KABELKU PRETO ELBO JE KVALITNA,PEVNA,RUCNE ROBENA SO SKVELOU ZARUKOU ANIE JE AKO NEW YORKER KABELKY ZE DAM SI JU TRI KRATA OSUCHA SA MI CELE USKO,SPODOK TASKY ROZPRA PDOSIVKA....



    A FEJKY SU MI SUMA FUK AJ SI ICH ENKUPUJEM NA CO TO RIEIST A KED NECHCEM ABY MNA RIESILI ENRIESIM JA DRUHYCH....



    **********VELA LUDI BY SI MALO PRECITAT TOTO*********

    ReplyDelete
  98. už určitě neřeknu nic, co by nebylo řečeno přede mnou. Tak alespoň vyjádřím svůj názor - u nás ve městě potkávám několik holek, kterým je tak 16, na ohnuté paži elegantně zavěšenou LV kabelku a vykračují si to jak hvězdy. Sice všichni vědí, že to originál samozřejmě není, ale asi je jim to jedno. Stejně se další holky, co mají tašku z NY rozplývají, jak jsou ty hvězdičky úžasné a kdeže ten skvost vlastně koupily. "Táta mi to dovezl z Itálie..blablabla.." "Oooo, faakt? A kolik stála?" "Jen 10 tisíc. Byla ve slevě."

    a to se mi sestra diví, že se s něma nemůžu ani cítit.

    ReplyDelete
  99. ..no TERKA vies ale kazdy nieje asi taky...hmma nemusis vsetky hadzat do ejdneho ,,pytla´´ vie spoznam vela 16rocnych co take maju teda maju orogiinalne..hm??..a??.a vazne im ich oco doviezol od neikial alebo si ich tam boli same doviezt boze akzdy sme nejaky enchapem co rieisite potrebujete si an internete dokazovat ake ste vsetky dokonale a doma si veselo pestujete opasok DandG

    ReplyDelete
  100. Teď jsem narazila na zajímavou věc Adélko. Kupovala jsem si přes internet brýle Chanel, nebyly nejlevnější, mají všechny náležitosti, ale ouha - stejně si nemůžu být jistá jejich původem. Pokud si věc nekoupím přímo v jejich obchodě, nemůžu si být po pravdě jistá vlastně nikdy :)
    A koukám že tvůj článek má věru bouřlivé ohlasy - což je úspěch! Jen tak dál ! .)

    ReplyDelete
  101. Všechno už tady bylo stokrát řečeno, a já se určitě taky budu opakovat... prostě fejk nefejk, ať si každý nosí co se mu líbí, já zastánkyní fejků nejsem, už jen proto, že bych z toho měla blbý pocit a to už si radši našetřím na ten originál. Kdybych nějaký ten pravý kousek měla, tak se za něho nestydím a nosím ho klidně k levnšjím věcem... není umění být oblečená v hadrech za desítky tisíc, je umění je umět nosit. Znám pár lidí, kteří se topí v penězích a jejich vkus je k pláči, stejně jako lidi, kteří moc peněz nemají, se dokážou elegantně obléknout. Není to o penězích, je to o tom člověku. A ty fejkové kabelky tu byly, jsou a budou - a s tím nikdo nic neudělá...

    ReplyDelete
  102. Je to tak,přesně s tebou souhlasím!

    ReplyDelete
  103. ach ne. už zase. ani se neobtěžuju číst všechny ty komentáře začínající tak typicky " souhlasím.. bla bla bla "
    mám být upřímná. fajn.
    někdo má náladu si dělat fejkový trička, někdo zase psát pořád dokola o tom samým. fejky, móda v ČR, neoriginalita, netolerance.. bla bla. už mě to nebaví.
    nemysli si teď že tě kritizuju, tvůj blog mám ráda, jen píšu svůj názor.
    a co, když se někomu líbí fejk věci, tak proč ne? pořád píšete o toleranci ohledně módy ale samy neustále někoho kritizujete.. moje kamarádka taky nosí D&G pásek, a co jako? mám jí kvůli tomu ukamenovat?
    a co se týče DIY triček.. kdyby si takové tričko vyrobila například Rosa-Fiona či jiná světové známá fashion blogerka(možná že udělala jen si teď toho nejsem vědoma) všechny to uznáváte.

    ReplyDelete
  104. dobrá tedy...LV i chanel kabelky znám, ale zbytek z modelů nejrůznějších modelů módních návrhářů jsem třeba nikdy neviděla, překlídky moc nesleduju...- jak můžu tušit, že když jdu do Zary a kupuju "jánevimco" podle návrhu kohosi, že je to vlastně fake udělaný podle někoho? (toto je reakce na jednu z předchozích dávných komentů...) Dále by mě taky zajímalo, proč si myslíte, že normální holka nemůže mít brýle DolceGabana? Někdy stojí už okolo 2000, jako jakýkoli jiný sluneční brýle v optice? Což je prostě podle mě (bohužel) normální cena za kvalitní ochranu očí...Jinak (jenom btw. pro ty co lační po značkovém)někdy se dá narazit na perly doslova za pár šupů - Z mimopražských secondhandů mám šaty od kelvina kleina, sukni od DKNY, nebo třeba peněženku prada - ani na jednom produktu to není nijak z venku napsané, vím to jen já a hlavní bylo, že se mi líbily... zdraví pepi

    ReplyDelete
  105. Velmi trefné.
    Strašně toužím po červené kabelce LV, ale radši bych umřela, než mít nějakou SKNOP (skoro-k-nerozeznání-od-pravé). Když si kamarádka přivezla z Turecka trička Lacoste za tři eura, točila jsem oči v sloup (ačkoliv ji mám moc ráda).
    Přesto jsem se i já nedobrovolně stala vlastníkem fejku - adoptovala jsem týrané zrzavé kotě a ono vyrostlo v padělek britské kočky. Ani veterinářka se specializací na kočky to nepoznala. A co teď s ním? :-)

    ReplyDelete
  106. Naprosto souhlasím!
    Zrovna minulý měsíc přišla moje spolužačka s kabelkou "LV" samozřejmě všichni jé ta je krásná. Ona alespoň přiznala, že není pravá,samozřejmě ví, že je to nelegální a stejně si koupí fejk. Můj sen je: koupit si jednou (třeba jen obnošenou) kabelku od LV a až si jí koupím, nebude to u "větví", jelikož ten pocit lacinosti by mě nikdy neopustil.
    A na začátku komentářů jsem četla něco o povrchnosti..........jestli ten člověk má čas na prohlížení blogů o módě a přijdou mu povrchní, asi by se měl zamyslet spíše nad těmi dětmi v Africe.
    A jinak nádhernej blog
    :):):)

    ReplyDelete
  107. Tenhle článek mi mluví z duše :) I já mám vybranou svou Vuittonku, kterou si jednoho dne koupím (někdo první výplatu propije, někdo z ní bude šetřit na svůj dávný sen), ale ani náhodou by mě nenapadlo kompenzovat se fakem. Uznávám, že některé faky jsou opravdu povedené, ale už jen pro ten pocit....a většina faků je ale úplně odporných,od prvního pohledu falešné, ale slečny s tím hrdě máchají a jsou spokojené ve své blažené nevědomosti, že nejsou "cool" ale "low".
    Jinak co se týče diskuze o povrchnosti....jsme přece na módním webu :)

    ReplyDelete
  108. Trvalo mi to asi hodinu, ale je to zamnou.. čo dodať.. :)asi toľkoto:

    Katherine- Tvoj príspevok ma zaskočil. Ja osobne sa rozhodujem veľmi subjektívne a nemám problém skombinovať Louboutinky so šatami s H&M. Všetko je vec vkusu. Treba vedieť veci zladiť a povedzme si na rovinu, to je to čo ľuďom chýba.. UMENIE SA NASTYLOVAŤ! Aj keď je tričko zo Zary dá sa vhodne skombinovať tak, aby pravá Vuittonka, vyzerala ako pravá Vuittonka a nie fake. Takže aj keby som mala v šatníku len jednu pravú "značku", určite by som ju vedela správne dokombinovať..

    Anit, Fashionbook- Asi nemáš veľký prehľad o svetovej móde ak tvrdíš,že ponožky do sandáliek sa nosia iba v Čechách či kde to ..:) Musím sa pousmiať,skús si pozrieť nejakú tohto ročnú prehliadku a potom diskutuj o módnych témach. Ale asi viem ako si to myslela, no aj v tomto prípade ťa sklamem. Priekopníci sú v tom Nemci. ;)

    Celkové zhrnutie? Mne by až tak nevadili faky, vadí mi ak sa ľudia "dogabú" a prihodia k tomu fake.. Lebo vtedy to naozaj vidieť.

    V 14tich som si aj ja kúpila falošnú Vuittonku, a zostala zaprášená doma. Hanbila som si ju dať. Keď som minule videla, že moja mamina sa ju po rokoch chystá oprášiť (neviem, kde ju našla) vytrhla som jej ju z ruky a strčila do nej menej štýlovú, ale pravú guessku, ktorá sa jej BTW hodila oveľa viac.

    Ja nosím originály doplnené lacnými peknými bežnými značkami. A čo .. To som ja a nebudem sa kvôli Vám meniť.

    Katka

    ReplyDelete
  109. Taky s tebou souhlasím Adél, radši si koupím menší značku jako Zara nebo Bershka než chodit v napodobenině, mně by bylo trapně...sice bych taky chtěla kabelku Dior, šátek LV, ale dokud na to nemám, tak si o tom zatím nechám zdát...protože fake - to je opravdu znehodnocení práce lidí z těchto značek.

    Ali

    ReplyDelete
  110. Ahoj všichni. Trvalo mi celkem dlouho, než jsem se celou diskusí prokousala, a nedá mi to nepřidat pár postřehů, které tu podle mě zatím nejsou.

    -Kdo se obléká u vietnamců, koupí si i kabelku od vietnamců, a jinou hnědobéžovou, než písmenkový fejk značek, tam opravdu nemají. Tak si logicky koupí ten fejk, a ne všichni takoví lidi jsou na větvi z toho, že mají na kabelce písmenka, proste se jim to líbilo, byli toho názoru, že se jim to k něčemu hodí. Někteří ani nemusí vědět, co že ta písmenka znamenají. (Když nevědí, že pupek vylézající z trička není sexy, nebo že ty věci z tržnice h... vydrží, proč by měli vědět právě tohle, že ... Já to v patnácti taky nevěděla.).

    -Taky se mi nelíbí lidi, kteří s oblečením machrují, jak že bylo drahé a co je to za značku. Mě osobně se to nelíbí i když je to pravda, vadí mi to machrování, ne ta značka resp. fejk. Naopak mi nevadí nošení čehokoli, když to do outfitu sedí a vypadá to dobře a nositel se chová normálně.

    -Ono je dost problém i u běžných obchoďákových značek najít nějakou nepísmenkovou kabelku v této barevnosti. Teď jsem něco takového sháněla, a po prolezení půlky Prahy jsem našla JEDINOU béžovo-hnědou kabelku bez písmenek (kytkovanou od Marc-Picard -- pravděpodobně, jistá si tím nejsem, ale je mi to jedno -- z outletu).

    -Rozhodně jsem pro domácí kutění a tvoření, ale když už si dám tu práci, a vytvořím si vlastní dílo na tričku, tak koukám, ať je to opravdu moje vlastní dílo. Když už by se mi líbila písmenka, tak si tam dám svoje iniciály, ne někoho jinýho. Na to pak můžu být právem hrdá. A jsem, protože takové věci dělám a nosím. A je to fakt úplně nejsuprovější pocit, když vám někdo pochváli outfit, případně se zeptá, kde se taková věc dá sehnat, a vy se hrdě přihlásíte k autorství. To mi připadá jako mnohem větší machrovina, než mít na sobě chanel. Než si kupovat chanel, radši si zajdu za nějakou místní návrhářkou, a nechám si vytvořit něco na míru, jenom pro mě. Troufám si tvrdit, že cenově to vyjde nastejno. Tohle je můj módní sen, na to bych chtěla jednou mít.

    Nicméně všechno, co jsem napsala, je můj názor, a ne věčná pravda. Věčné pravdy mimochodem neexistují. Tak to barte tak vážně, jak uznáte za vhodné.

    A omlouvám se, že jsem anonym, ale kvůli jednomu příspěvku se mi nechtělo registrovat.

    Zuzka -- matfyzačka

    ReplyDelete
  111. V tom, co jsi napsala máš určitě pravdu, ale ty se lidem co tohle dělají divíš? Většina lidí považuje za style ikony celebrity a tak se snaží oblékat podle nich - a to bohužel i tady v ČR, kde není mezi slavnými skoro nikdo kdo by módě rozumněl. Tím, jak se u nás slavní oblékají oblékají (rifle DIESEL nebo REPLAY, kabelka LV a tričko s co největším nápisem značky) ovlivńují obyčejné lidi, a ti si pak myslí, že bez kabelky LV nemůžou být nikdy moderní. Ten, kdo módě oprvdu rozumí, ví, že styl neznamená mít na sobě co nejvíc značkového oblečení a fake by si nikdy nevzal...

    ReplyDelete
  112. Musím nesouhlasit,a to s tím,že tyhle značky jsou nedosažitelné. Vždyt LV kabelky stojí od nějakých cca 20 000 Kč do třeba 50 000 Kč. To přece není taková hrůza,na t si za chvíli dokáže našetřit každý,tak proč kupovat fake? Těm hloupým lidem prostě přijde,že to nikdo nepozná a oni ušetří... A bohužel mají pravdu-95 procent to v čr nepozná,zda máme povedený fake nebo originál. Je to smutné,já sama miluji luxusní kabelky,ne konkrétně Lv,protože to už je fakt značka,o které si každý myslí,že je to fake,ale jiné,např. Burberry,Chloe... S fakem bych nevyšla ani za nic...

    ReplyDelete
  113. Nevim,proc si lidi vubec kupuji fake. Je to videt s dalky a neni to cool. Ja si to muzu dovolit, ale neznamena to, ze se oblekam jenom v Prada a Burberry. Mam rada Topshop, Mango, Ralph Lauren... Myslim, ze i v Gap muzete najit pekne veci =)

    ReplyDelete
  114. Něco pravdy na tom bude, ale když si chceme koupit original tak mě tak napadá v original obchodech v italii např. ...nemám dobrý dojem z toho že by na např. aukro.cz nebo jiných internetových obchodech měli original zboží, jen se za to vydávají..,pokud vydávají např. Vuittonku za original a stojí dejme tomu 7 000,- tak to original být nemůže pokud stojí ve skutečnosti 40 000,- ??? nebo se snad mýlím ?? myslím že ani ne ;) nechápu ty lidi co se na tom snaží vydělat,beztak to koupí na tržnici za pár kaček a prodávají to za poloviční ceny originálu...

    ReplyDelete
  115. jste trubky.Lucka

    ReplyDelete
  116. Keď som mala 16 alebo 17, kúpila som si fejkový opasok LV a bola som nenormálne "namyslená" :D. Teraz sa už tomu smejem, pretože som bola nezrelé decko. Aj keby som tých 20.000 na značkovú kabelku mala, tak si ju nekúpim. Radšej si kúpim 3 neznačkové a zvyšok peňazí si odložím na dovolenku alebo na niečo užitočnejšie. To, že je človek oblečený značkovo od hlavy po päty, nerobí z neho módnu ikonu, je veľmi jednoduché kúpiť si krásne veci, keď má niekto veľa peňazí. Ale skombinovať farby, vzory, lacné kúsky s drahšími, doplnky, to je umenie. :)

    Zdraví Tímea

    timea-timbo.blogspot.com

    ReplyDelete
  117. Ahojky
    jenom se chci zeptat na ,,když před ně najednou nastoupíte s "naprosto pravým šátkem/kabelkou/náhrdelníkem" značky LV jsem si začla všímat tak v listopadu, mužu se pochlubit že už mam doma jednu kabelku. Nikdy jsem předtim tuto značku nenosila, ale nosila jsem samý Roxy, H & M, Zara...naprosto viditelné značky. Takže to se nepočítá že ,,sem předtim chodila v oblečení od větví a ted má LV kabelu"? Dík. Z.

    ReplyDelete
  118. Nice Blonde Girl: je rozdíl mezi "naprosto pravou" a naprosto pravou, naprosto pravá je přeci jednoznačně ok.

    ReplyDelete